ΑΕΚ

Επικίνδυνες αποστολές... Κωδικός: Έβαλντ Λίνεν

Επικίνδυνες αποστολές... Κωδικός: Έβαλντ Λίνεν
Λίνεν

Σε ολόκληρη την καριέρα του, ποτέ δεν ανέλαβε ομάδα που να μην είχε πρόβλημα ή που να μην βρισκόταν κάτω από πίεση. Στις πρώτες του χρονιές, η επιτυχία των αποστολών ξεπερνάει το 90%. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον Έβαλντ Λίνεν μέσα από την 19ετή καριέρα του σε πάγκους 11 ομάδων (vid)!

Στα 59 του χρόνια έχει περάσει από 11 ομάδες, συν την εποχή που ήταν βοηθός του μεγάλου Γιουπ Χάινκες στην Τενερίφη αλλά και τον μήνα που βρέθηκε στον πάγκο της Ανόρθωσης.

Είναι χαρακτηριστικό του Έβαλντ Λίνεν, να εμπλέκεται σε δύσκολες καταστάσεις από τις οποίες σχεδόν πάντα βγήκε νικητής. Συγκεκριμένα μόνο δύο χρονιές δεν πέτυχε τον στόχο του, στην Τενερίφη, όταν επέστρεψε ως πρώτος προπονητής στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας και στην τελευταία του ομάδα, την Αρμίνια. Το Sport24.gr βρήκε και σας παρουσιάζει τα συν και τα πλην του "επαναστάτη" Λίνεν.

Η πρώτη του χρονιά... γεμάτη επιτυχίες

Σε όλες τις ομάδες από τις οποίες πέρασε και έμεινε τουλάχιστον για μια χρονιά ή ολοκλήρωσε την χρονιά, η επιτυχία ξεπερασε σε ποσοστό το 90%. Μοναδική απώλεια, η Τενερίφη στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας το 2002. Ανέλαβε να την προβιβάσει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Από εκεί και πέρα, σε όλες τις υπόλοιπες στιγμές της καριέρας του, κατάφερνε να κερδίζει και δεύτερο χρόνο συμβολαίου...

  • Ξεκίνησε την περίοδο 93'-94΄στην Ντούιτσμπουργκ όταν και κατάφερε μια ομάδα που είχε στόχο να μην υποβιβαστεί, να τερματίσει στην 9η θέση.
  • Στην συνέχεια βρέθηκε στο πλευρό του μεγάλου Γιουπ Χάινκες και την Τενερίφη, όταν τον κάλεσε ο ίδιος. Η Τενερίφη τερμάτισε στην υψηλότερη θέση της ιστορίας της, την 5η.
  • Επόμενη ομάδα η Χάνσα Ροστόκ με την οποία τερμάτισε στην 6η θέση, καλύτερη στην ιστορίας της
  • 1999-2002 και Κολωνία... Την ανέλαβε στην δεύτερη κατηγορία, την ανέβασε ως πρωταθλήτρια και μάλιστα στην πρώτη της χρονιά τερμάτισε στην 10η θέση της Μπουντεσλίγκα
  • Μπορούσια Μόνχενγκλάντμπαχ το 2002 και ενώ η ομάδα είναι στην ζώνη του υποβιβασμού με 11 παιχνίδια να απομένουν μέχρι την λήξη του πρωταθλήματος. Ο Λίνεν την σώζει και τερματίζει στην 12η θέση.
  • 2004-2005 στον πάγκο του Αννόβερο με την ομάδα να φλερτάρει με την δεύτερη κατηγορία, αλλά ο Λίνεν ανέλαβε και η ομάδα σώθηκε τερματίζοντας στην 14η θέση.
  • Πανιώνιος 2006-2008 με τον Λίνεν να κάνει δύο από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία της ομάδας της Νέας Σμύρνης. Στην πρώτη του χρονιά, την οποία και εξετάζουμε, 5η θέση και έξοδο στην Ευρώπη!

Η κακή δεύτερη χρονιά και ο Ολυμπιακός

Όπως αναφέραμε και πάνω, η αρχή για τον Λίνεν ήταν εύκολος στόχος, αλλά η συνέχεια πάντα τον δυσκόλευε και αρκετές φορές έφερνε το ίδιο αποτέλεσμα... απόλυση.

  • Στο Ντούιτσμπουργκ τερμάτισε 9ος, αλλά στην δεύτερη χρονιά η ομάδα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις με αποτέλεσμα πριν ολοκληρωθεί η σεζόν να απολυθεί. Στην Τενερίφη (ως βοηθός) πρώτη χρονιά 5ος, δεύτερη 10ος. Η μετακίνηση του Χάινκες στην Ρεάλ, ολοκλήρωσε το πρώτο ταξίδι του Λίνεν στην Ισπανία.
  • Το ’97 ο Λίνεν γίνεται πρώτος προπονητής για την Χάνσα Ροστόκ που αγωνιζόταν στην Μπουντεσλίγκα. Η πρώτη χρονιά τον βρίσκει στην 6η θέση, αλλά στη δεύτερη μένει κολλημένος στις τελευταίες θέσεις... απολύθηκε.
  • Στην Κολωνία και η δεύτερη χρονιά ήταν εξαιρετική, καθώς ως νεοφώτιστη τερμάτισε στην 10η θέση. Η τρίτη χρονιά πόνεσε τον Λίνεν με τον πρώτο υποβιβασμό στην καριέρα του. Σε εκείνο το σημείο και το 2002 ήρθε η Τενερίφη, ως πρώτος προπονητής.
  • Ακολουθεί η κακή αρχή στην δεύτερη χρονιά με την Γκλάντμπαχ που είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του μετά από έξι ματς, και η δεύτερη χρονιά με το Αννόβερο που απολύθηκε μετά από 12 ματς.
  • Τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια, η Αρμίνια Μπίλεφελντ με την οποία υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας, στην πρώτη του χρονιά. Ήταν ακριβώς μετά τον Ολυμπιακό.

Η περίπτωση του Ολυμπιακού

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του έγινε με τον Ολυμπιακό, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης τον επέλεξε για αντικαταστάτη του Πάντοβιτς. Σε μια χρονιά που ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε αποφασίσει να κατεβάσει τον πήχη όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι.

Οι ερυθρόλευκοι έδωσαν 4 Ευρωπαϊκά ματς με τον Λίνεν να έχει μια πρόκριση με δύο άνετες νίκες επί της Μπέσα και εν συνεχεία νίκησε την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πρώτο ματς 2-1, αλλά στο Ισραήλ έχασε με 1-0 και αποκλείστηκε.

Είναι αξιοσημείωτο πως πριν γίνει η αλλαγή στην διοίκηση του Ολυμπιακού, ο Μαρινάκης ήθελε να φέρει τον Βαλβέρδε, κάνοντας δωρεά στον Κόκκαλη το συμβόλαιο του...

Μετά και την Μπίλεφελντ την σεζόν 2010-2011, ο Γερμανός τεχνικός έμεινε άνεργος για περίπου 1,5 χρόνο, σχολιάζοντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο επαναστατικός χαρακτήρας και η ευφυΐα του Λίνεν

Από ποδοσφαιριστής ήταν ασυμβίβαστος και επαναστάτης και δεν δίστασε ποτέ να εκφράσει την άποψη του, ακόμα και όταν αυτή ήταν αντίθετη προς προπονητές και προέδρους.

Στη στάση ζωής του Λίνεν, οφείλεται και η μη συμμετοχή του στην εθνική Γερμανίας, παρότι ήταν ένα από τα καλύτερα αριστερά εξτρέμ της χώρας του. Είναι ευφυέστατος και πάντα πιστός στα πιστεύω και τις πεποιθήσεις του. Δεν είναι τυχαίο πως έφυγε από την Τενερίφη, δύο βδομάδες μετά την αλλαγή προέδρου, όταν και ανέλαβε ο ακροδεξιός Βίκτορ Ασάνιο.

Πάντως ο Λίνεν ξεχώριζε τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και τώρα ως προπονητής. Ένα δείγμα της αξίας του, είναι και η ευκολία που τον διακρίνει στις ξένες γλώσσες.

Η δυνατότητα να μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην ευφυΐα του κάθε ανθρώπου. Ο Έβαλντ Λίνεν ξέρει να μιλάει έξι ξένες γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά. Είναι βασική του αρχή να μπορεί να επικοινωνεί ο ίδιος με τους παίκτες του (τουλάχιστον για τα βασικά). Και κατάφερε να συνδυάσει την γνώση με το επάγγελμα του στον μέγιστο βαθμό.

Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο στο αφιέρωμα που του έγινε από την εκπομπή "Πάμε Γήπεδο" στον ALPHA όταν και ήταν προπονητής του Πανιωνίου, έχοντας διανύσει εξαιρετικά το πρώτο μισό της χρονιάς, με μόλις λίγους μήνες στην χώρα μας. Στο τέλος της συνέντευξης του, έκρυβε μια έκπληξη...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ