ΑΕΚ

Δυο εβδομάδες γεμάτες αλλαγές στην ΑΕΚ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μανόλο Χιμένεθ συμπλήρωσε δύο εβδομάδες στον πάγκο της ΑΕΚ και ήδη η δουλειά του έχει αποτελέσματα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Ακόμα και αν ο Μανόλο Χιμένεθ είχε αναλάβει την ΑΕΚ τον περασμένο Οκτώβρη και όταν απομακρύνθηκε ο Κετσπάγια, πάλι αυτό που θα έλεγε, θα ήταν πως δεν κρατά μαγικό ραβδάκι για να μεταμορφώσει αμέσως την ομάδα. Πολύ περισσότερο τώρα, που κλήθηκε να διορθώσει μήνα Γενάρη, τις παραλείψεις, τις αστοχίες και τα κακώς κείμενα όχι ενός, αλλά δυο προκατόχων του στην τεχνική ηγεσία της Ένωσης.

Παρόλο πάντως που προφανώς ο Χιμένεθ δεν κρατά μαγικό ραβδάκι και παρόλο που από την αρχή είχε δηλώσει πως δεν θα "τρελαθεί" να κάνει αλλαγές, ήδη η ΑΕΚ μοιάζει διαφορετική. Έστω και αν έχουν περάσει μόλις δυο εβδομάδες (26/01), από τότε που ο Ισπανός τεχνικός έπιασε δουλειά στα Σπάτα. Αυτές οι δυο εβδομάδες, ήταν γεμάτες αλλαγές. Αγωνιστικές και όχι μόνο. Το Sport24.gr έχει τις… αλλαγές

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η προφανής αλλαγή που έχει φέρει ο Χιμένεθ, είναι στα αποτελέσματα της ΑΕΚ. Με τον Ισπανό στον πάγκο η Ένωση έκανε την πρώτη της νίκης, μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Επίσης με τον Χιμένεθ μετρά τέσσερα συνεχόμενα ματς χωρίς να δεχθεί γκολ. Κάτι που έχει την (τεράστια) σημασία του, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι να αναλάβει ο Ισπανός τεχνικός, η ΑΕΚ σε 19 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, είχε κρατήσει μόλις στα οκτώ ανέπαφη την εστία της. Ενώ με τον Χιμένεθ η ΑΕΚ πήρε και πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου με δυο νίκες.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο Χιμένεθ έτσι κι αλλιώς είναι ένας προπονητής που δουλεύει πολύ στο κομμάτι της ψυχολογίας και δίνει μεγάλο βάρος. Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που όταν ανέλαβε την ΑΕΚ, βρήκε την ψυχολογία στα… τάρταρα. Κλίμα εξαιρετικά κακό στα Σπάτα μετά από συνεχόμενα στραβά αποτελέσματα και παίκτες που δεν είχαν καθόλου αυτοπεποίθηση. Ο Χιμένεθ δούλεψε πρώτα πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ποδοσφαιριστές του.

Στο πρώτο ματς με τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ τους περίμενε και στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και μετά την λήξη του ματς, μέσα στο γήπεδο για να τους αγκαλιάσει και να τους δώσει συγχαρητήρια. Στον Γαλανόπουλο ζήτησε συγγνώμη επειδή τον σήκωσε για αλλαγή στο 89’, αλλά δεν πρόλαβε λόγω χρόνου τελικά να παίξει. Στην Ξάνθη ζήτησε συγγνώμη στον Πατίτο, επειδή χρειάστηκε στο 11ο λεπτό να "θυσιάσει" για να καλύψει το κενό που άφησε με την αποβολή του ο Γκάλο στο δεξί άκρο της άμυνας.

Γενικώς ο Χιμένεθ προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στους παίκτες του. Κάτι που δεν είχε κάνει ούτε ο Κετσπάγια, αλλά ούτε και ο Μοράις. Και πλέον οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δείχνουν από παιχνίδι σε παιχνίδι, να μπαίνουν με διαφορετική ψυχολογία και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Πολύ σημαντικό για τον Χιμένεθ, ήταν από την αρχή και είναι ακόμα (καθώς η δουλειά του Ισπανού μόλις τώρα έχει ξεκινήσει), να μπορέσει να αλλάξει την αγωνιστική νοοτροπία της ομάδας. Παρέλαβε μια ομάδα που γενικώς δεν είχε κανέναν προσανατολισμό μέσα στο γήπεδο. Ούτε ως προς την ανασταλτική, ούτε ως προς την επιθετική λειτουργία. Εκείνο που δούλεψε ο Χιμένεθ από τις πρώτες μέρες, είναι να περάσει στους παίκτες του την λογική της επιθετικής νοοτροπίας, που ξεκινά όμως μέσα από την αμυντική ασφάλεια.

Ο Ισπανός τεχνικός ζήτησε να περιοριστεί στο μηδέν το ρίσκο στα μετόπισθεν, να υπάρχει αλληλοκάλυψη, αλλά η ομάδα να μην κλείνεται ποτέ στο καβούκι της. Και να παίζει πάντα ψηλά. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Χιμένεθ στο ματς με την Ξάνθη, ακόμα και όταν η ΑΕΚ έπαιζε με δέκα παίκτες, φώναζε από τους παίκτες του να μην κλείνονται πίσω και τους ζητούσε να βγουν μπροστά.

Το ίδιο φώναζε και ζητούσε από τους ποδοσφαιριστές του και στο ματς κυπέλλου με τον Λεβαδειακό και όταν το σκορ ήταν 4-0 ή ακόμα και 5-0. Να βγουν μπροστά και να κυνηγήσουν περισσότερα γκολ. Και όλο αυτό φαίνεται να αποδίδει μέχρι τώρα καρπούς. Η ΑΕΚ δεν δέχεται γκολ, δεν δέχεται ευκαιρίες και πλέον παίζει επιθετικά. Με εξαίρεση το ματς της Ξάνθης, με Χιμένεθ έχει πετύχει εννέα γκολ σε τρια ματς και με πολλές χαμένες ευκαιρίες.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Με τον Χιμένεθ στον πάγκο και μάλιστα μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες, υπάρχει και ατομική βελτίωση σε ποδοσφαιριστές. Και μάλιστα τεράστια. Στα όρια της μεταμόρφωσης. Ο Ντίντακ Βιλά έχει κάνει εξαιρετικά παιχνίδια. Το ίδιο και ο Μιχάλης Μπακάκης που μπήκε όταν ο αποβλήθηκε ο Γκάλο.

Ο Τάσος Μπακασέτας έχει πετύχει δυο γκολ στα τελευταία τρία ματς, ενώ από την αρχή του πρωταθλήματος μέχρι τώρα, μετρούσε μόνο ένα. Ενώ ο Ρόναλντ Βάργκας στο ματς με τον Λεβαδειακό έδωσε τρεις ασίστ και ένα γκολ. Ότι δεν δηλαδή δεν έχει κάνει από την αρχή της σεζόν. Ακόμα και τον Σέρχιο Αραούχο, ο Χιμένεθ τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε θέση βασικού, με μόλις δυο προπονήσεις στα Σπάτα. Και ο Αργεντινός φορ σκόραρε δις στο ντεμπούτο του.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ