ΑΕΚ

BRAZIL EXIT

BRAZIL EXIT
INTIME SPORTS

Οι δυσκολίες στην αγορά της Βραζιλίας ορθώνουν εμπόδια στις μεταγραφικές επιδιώξεις της ΑΕΚ και τη στρέφουν σε άλλες αγορές. Ο Μιλοβάνοβιτς εντόπισε στόχους που πλέον απαιτούν υψηλό κόστος, ενώ οι άλλες εναλλακτικές που υπάρχουν δεν ενθουσιάζουν τα υψηλά κλιμάκια της Ένωσης.

Δύο ταξίδια πραγματοποίησε ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς στη Βραζιλία, ήταν μάλιστα πολυήμερα. Η συγκεκριμένη αγορά φημίζεται για την πληθώρα (θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς και αστείρευτη) εξαιρετικών ποδοσφαιρικών περιπτώσεων, ωστόσο έχει και τα μειονεκτήματά της. Το καθεστώς συνιδιοκτησίας παικτών (ακόμα και από τρεις ομάδες ταυτόχρονα!) είναι σύνηθες, ενώ θα πρόκειται για σπάνια περίπτωση η διαπραγμάτευση με παίκτη ο οποίος ανήκει σε έναν και μόνο ατζέντη.

Ακόμα πιο δύσκολη όμως καθιστά την «αρπαγή» νεαρών ποδοσφαιριστών το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη αγορά διακινείται πλέον πολύ περισσότερο χρήμα εν συγκρίσει με το παρελθόν. Οι μεγαλύτερες και πλουσιότερες ομάδες της χώρας (Σάντος, Κορίνθιανς, Σάο Πάολο, Κρουζέιρο κ.α.) δύσκολα αφήνουν περιπτώσεις μεγάλων ταλέντων να τους ξεφεύγουν. Αντιθέτως δεν διστάζουν να εισέλθουν σε γερές μεταξύ τους οικονομικές μάχες προκειμένου να αποσπάσουν τα δικαιώματά τους και αργότερα να τους ακριβοπουλήσουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ο«Μίλο» ταξίδεψε την πρώτη φορά στη Βραζιλία έχοντας στην ατζέντα του συγκεκριμένα ονόματα, ποδοσφαιριστές τους οποίους ήθελε να δει από κοντά και όχι να παραμείνει στις συνήθως καλύτερες στιγμές τους παρακολουθώντας και αποφασίζοντας μέσω βίντεο. Στις περιπτώσεις αυτές ρισκάρεις διότι χάνεται χρόνος. Από την άλλη όμως πως να αγοράσεις «γουρούνι στο σακί» και να πάρεις τέτοια ευθύνη εκ του μακρόθεν;

Ο φόβος του Λούκα

Ο 24χρονος δεξιός εξτρέμ της Κρισιούμα απασχολεί εδώ και κάμποσες εβδομάδες το κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ. Ποδοσφαιριστής γραμμής, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και έκρηξη όταν έχεΙ τη μπάλα στα πόδια. Ο οποίος ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει το Sport24.gr, θα έπρεπε να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς του πατέρα του που του συνέστησε εξ αρχής αφενός να μην βιαστεί, αφετέρου να αφήσει ως επιλαχούσα την περίπτωση της ΑΕΚ και της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Η αποστολή του Μιλοβάνοβιτς έγινε ακόμα πιο δύσκολη ενώ ο Τύπος της χώρας προχώρησε σε δημοσιεύματα τα οποία ενίσχυαν το ρεπορτάζ για τις αμφιβολίες του Λούκα και την απόφασή του να δώσει προτεραιότητα σε μεγαλύτερες ομάδες της Βραζιλίας περιμένοντας προτάσεις από εκείνες. Κάπου εκεί η ΑΕΚ άρχισε να συνειδητοποιεί ότι θα έπρεπε να κοιτάξει και άλλες περιπτώσεις εξτρέμ, ενδεχομένως και από άλλες αγορές.

Ο φέρελπις αλλά και περιζήτητος Κρισλάν

Στην πορεία προέκυψε η περίπτωση του 23χρονου επιθετικού της Πεναπολένσε Ενρίκε ντα σίλβα ντε Σόουζα, ευρύτερα γνωστού ως Κρισλάν. Δεν είναι ψέμα να πεις κανείς ότι ο τεχνικός διευθυντής της Ένωσης ξετρελάθηκε μαζί του και έσπευσε να ενημερώσει σχετικά Μπάγεβιτς και Μελισσανίδη. Γράφτηκε μάλιστα ότι πίεσε τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ να μην φοβηθεί το ρίσκο και να εγκρίνει την αγορά του Βραζιλιάνου που ίσως απαιτούσε μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο κόστος.

Στο μεσοδιάστημα ο φορ της Πεναπολένσε εισήλθε σε κατάσταση δαιμονιώδους φόρμας και σκοράροντας συνεχώς, έστρεψε πάνω του τα βλέμματα των Σάντος, Σάο Πάολο και Κορίνθιανς, ομάδα με αποδεικτέα οικονομική δύναμη και ασφαλώς ικανότητα στο να επηρεάζουν καταστάσεις ώστε να αποτρέψουν το ταξίδι ενός ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό, ασφαλώς με το ανάλογο αντίτιμο. Από το σημείο αυτό και έπειτα, η απόκτηση του Κρισλάν απέκτησε υψηλό βαθμό δυσκολίας και πλέον περιπλέκεται σε τέτοιο βαθμό που θα συνιστά έκπληξη το να πετύχει η ΑΕΚ την απόκτησή του.

Το μεγάλο κόλπο είναι... το ξόδεμα!

Βέβαια το χρήμα ουδείς εμίσησε... Αυτό αποτελεί την κινητήρια δύναμη σε τέτοιες υποθέσεις, αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Αυτό που εν προκειμένω θα έπειθε τον Λούκα (π.χ. με μια γενναία κατάθεση σε τράπεζα του εξωτερικού) να ξεχάσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τον ατζέντη του Κρισλάν να πείσει τον πελάτη του ότι το μέλλον του είναι εκτός Βραζιλίας και συγκεκριμένα στην ΑΕΚ.

Στο σημείο που έχουν οδηγηθεί οι δύο αυτές περιπτώσεις, μόνο το ξόδεμα μπορεί να ανατρέψει δραματικά την κατάσταση και να οδηγήσει τους δύο βασικούς βραζιλιάνικους στόχους στην αγκαλιά της Ένωσης. Δύσκολη απόφαση όταν πρόκειται για παίκτες που δεν έχουν δοκιμαστεί σε υψηλό επίπεδο και οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν Ήπειρο με την απαίτηση να προσφέρουν και να κάνουν άμεσα τη διαφορά. Από την άλλη, χωρίς ρίσκο λαχεία δεν κερδίζονται...

Όλες αυτές οι εξελίξεις μάλλον οδηγούν την ΑΕΚ στο να χαράξει μία περισσότερο ευρωπαϊκή πορεία και να ψάξει ενδελεχώς σε αγορές που ο Μιλοβάνοβιτς κατέχει καλύτερα, όπως αυτές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας που ήδη έχει ξεψαχνίσει.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ