ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Στοχ το FIFA Puskas Award

Ο Στοχ το FIFA Puskas Award

Ο Μίροσλαβ Στοχ της Φενέρμπαχτσε ήταν ο μεγάλος νικητής του FIFA Puskas Award. Το γκολ του Σλοβάκου ψηφίστηκε ως το κορυφαίο του 2012, ξεπερνώντας αυτά των Φαλκάο και Νεϊμάρ. Δείτε στο Sport24.gr τα τέρματα των φετινών υποψηφίων καθώς και τους προηγούμενους νικητές (φωτογραφίες & videos)

Ο Μίροσλαβ Στοχ ήταν ο μεγάλος νικητής για το καλύτερο γκολ της χρονιάς (Puskas Award).

Ο Σλοβάκος παίκτης της Φενέρμπαχτσε ξεπέρασε στην ψηφοφορία τους Φαλκάο και Νεϊμάρ.

Ο Μίροσλαβ Στοχ της Φενέρμπαχτσε ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού FIFA Puskas Award, του βραβείου δηλαδή για το καλύτερο γκολ του 2012. Ο 23χρονος παίκτης της Φενέρμπαχτσε παρέλαβε το βραβείο του από τον Κάρλος Βαλντεράμα. Στην τελική τριάδα έφτασαν, εκτός από τον Σλοβάκο, οι Φαλκάο και Νεϊμάρ.

Το εκπληκτικό εναέριο βολ-πλανέ του Φαλκάο στο φιλικό ματς της Ατλέτικο με την Αμέρικα δε Κάλι, η εντυπωσιακή κούρσα του Νεϊμάρ σε αγώνα της Σάντος με την Ιντερνασιονάλ και ο μονοκόμματος κεραυνός του Μίροσλαβ Στοχ στο παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε με την Γκενκλερμπίρλιγκι, ήταν οι τρεις ποδοσφαιρικές «ζωγραφιές» που επελέγησαν για το βραβείο «Πούσκας» του 2012.

Ο Στοχ το FIFA Puskas Award

Οι τρεις φετινοί υποψήφιοι: Φαλκάο, Νεϊμάρ και Στοχ.

Το Puskas Award θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 από την FIFA, που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επιβραβεύσει τον παίκτη (ή την παίκτρια) που πετυχαίνει το εντυπωσιακότερο γκολ κάθε χρόνο. Το βραβείο ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος σκόρερ όλων των εποχών, Φέρεντς Πούσκας. Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» αγωνίστηκε αρχικά με την Χόνβεντ (1943-1955) και συνέχισε στη Ρεάλ Μαδρίτης (1958-1966).

Σταμάτησε την καριέρα του έχοντας πετύχει 512 γκολ σε 528 επίσημους αγώνες, ενώ σε 85 ματς με τη φανέλα της Εθνικής Ουγγαρίας, σκόραρε 84 φορές! Στη συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής (πέρασε από τον Παναθηναϊκό οδηγώντας τον στον τελικό του Γουέμπλεϊ και αργότερα κάθισε και στον πάγκο της ΑΕΚ) και πέθανε τον Νοέμβριο του 2006 στη Βουδαπέστη σε ηλικία 79 ετών.

Ο Στοχ το FIFA Puskas Award

Ο Στοχ παραλαμβάνει το βραβείο από τον Βαλντεράμα.

Στο βραβείο τώρα, τα υποψήφια γκολ πρέπει να πληρούν τέσσερα προϋποθέσεις.

1. Αισθητική (υποκειμενικά κριτήρια: μακρινό σουτ, ομαδική ή ατομική προσπάθεια, ακροβατική εκτέλεση κλπ).

2. Σπουδαιότητα του αγώνα (αντικειμενικά κριτήρια: Εθνικές ομάδες Ανδρών, διοργανώσεις συλλόγων στις Ηπείρους και εθνικά πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας).

3. Απουσία του παράγοντα τύχη ή λάθους της αντίπαλης ομάδας που διευκόλυνε την επίτευξη του γκολ.

4. Fair play (Ο παίκτης που πέτυχε το γκολ δεν επιτρέπεται να έχει επιδείξει αντιαθλητική συμπεριφορά ή π.χ. να έχει κατηγορηθεί για ντόπινγκ).

Στην πρώτη χρονιά που δόθηκε το βραβείο (2009), νικητής ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), το 2010 ο Χαμίτ Άλτιντοπ (Εθνική Τουρκίας) και πέρυσι (2011) ο Νεϊμάρ (Σάντος). Στα βίντεο που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε τα βραβευμένα γκολ από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Πηγή: fifa.com

Βίντεο: Το γκολ του Στοχ που κέρδισε το FIFA Puskas Award 2012.

Βίντεο: Η στιγμή της απονομής του βραβείου στον Στοχ.

Βίντεο: Τα 10 υποψήφια γκολ για το FIFA Puskas Award 2012. Στο 6:09 το γκολ του φετινού νικητή, Μίροσλαβ Στοχ.

Βίντεο: Το γκολ του Νεϊμάρ που κέρδισε το FIFA Puskas Award 2011

Βίντεο: Το γκολ του Χαμίτ Άλτιντοπ που κέρδισε το FIFA Puskas Award 2010

Βίντεο: Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο που κέρδισε το FIFA Puskas Award 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ