ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βρέθηκε μέρος του αυθεντικού "Ζιλ Ριμέ"

Βρέθηκε μέρος του αυθεντικού "Ζιλ Ριμέ"

Στα γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη βρέθηκε η βάση του αυθεντικού "Ζιλ Ριμέ". Ωστόσο η φιγούρα της Νίκης από ατόφιο χρυσάφι παραμένει άφαντη από το 1983.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από το ντοκιμαντέρ του ESPN για την εξαφάνιση του αυθεντικού "Ζιλ Ριμέ", του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να που εμφανίστηκε στα... γραφεία της FIFA.

Άγνωστο υπό ποιες συνθήκες, αλλά η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου παρουσίασε τη βάση από λάπις λαζούλι ύψους που αντικατέστησε την αρχική βάση το 1958.

Πάνω της είναι χαραγμένα τα ονόματα των πρώτων νικητών. Σύμφωνα με τον Γκάι Όλιβερ του μουσείου της FIFA αποτελεί έργο του γλύπτη Άμπελ Λαφλέρ, ο οποίος είχε δημιουργήσει και την πρώτη βάση.

Όσο για την τύχη του υπόλοιπου τροπαίου, του αγάλματος της Νίκης, αυτή αγνοείται από το 1983, όταν εκλάπη από τα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας. Η FIFA είχε χαρίσει το τρόπαιο στη Βραζιλία, όταν η "σελεσάο" κατέκτησε τον τίτλο για τρίτη φορά το 1970 στα γήπεδα του Μεξικό.

Το αυθεντικό "Ζιλ Ριμέ" επιβίωσε σε δύσκολους καιρούς. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε κρυμμένο σε ένα κουτί παπουτσιών από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Οτορίνο Μπαράζι γιατί το ήθελαν οι Ναζί. Ήταν το ίδιο πολύτιμο με τους πίνακες που χάθηκαν από μεγάλα μουσεία και δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ.

Το 1966 το τρόπαιο χάθηκε για δεύτερη φορά αυτή τη φορά στην Αγγλία, την οικοδέσποινα του Μουντιάλ το καλοκαίρι. Το έκλεψαν στις 20 Μαρτίου από έκθεση στο Γουεστμίνστερ και βρέθηκε μια εβδομάδα αργότερα σε σπίτι του νοτιοανατολικού Λονδίνου στο οποίο διέμενε ένας άνδρας ονόματι Ντέιβιντ Κόρμπετ. Το δέμα εντοπίστηκε από τον σκύλο του, τον Πικλς, με το τετράποδο να πρωταγωνιστεί εκείνες τις μέρες στο βρετανικό Τύπο.

Άραγε ήταν αντίγραφο αυτό που χάθηκε; Τι γνωρίζουν περισσότερο στη FIFA; Ο θρύλος του χαμένου τροπαίου ολοένα και μεγάλώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ