ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ντόπινγκ και στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ρωσίας

The Russian team poses for a group photo before the group H World Cup soccer match between Belgium and Russia at the Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, June 22, 2014. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
The Russian team poses for a group photo before the group H World Cup soccer match between Belgium and Russia at the Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, June 22, 2014. (AP Photo/Ivan Sekretarev) AP

Σύμφωνα με έρευνα της "Dailymail" τα ονόματα όλων των παικτών που εκπροσώπησαν τη Ρωσία στο Μουντιάλ του 2014 βρίσκονται μέσα στη λίστα της WADA για το σκάνδαλο ντόπινγκ.

Με το που πάει να κλείσει η μία "πληγή" για τον αθλητισμό της Ρωσίας ανοίγει μία άλλη. Πάνω που πάει να βρεθεί λύση με την ομάδα του στίβου ήρθε η ώρα να εμπλακεί και το ποδόσφαιρο με μία έρευνα η οποία εάν επιβεβαιωθεί είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοκ.

Η "Dailymail" αποκάλυψε ότι 34 ονόματα ποδοσφαιριστών βρίσκονται μέσα στη λίστα των 1.000 Ρώσων αθλητών τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στο σκάνδαλο ντόπινγκ.

Μάλιστα, ανάμεσα τους βρίσκονται και οι 23 ποδοσφαιριστές που εκπροσώπησαν τη χώρα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα η FIFA γνωρίζει για το συγκεκριμένο πόρισμα της WADA και έχει ξεκινήσει της έρευνα.

Στην έρευνα φιλοξενούνται δηλώσεις του Ντικ Πάουντ. Ο πρώην πρόεδρος της WADA και πρόεδρος της επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση ντόπινγκ στη Ρωσία επιτέθηκε στη FIFA για τον τρόπο με τον οποίο έχει δράσει μέχρι στιγμής. "Υπάρχει μεγάλος βάρος στη FIFA ώστε να φτάσει σε ένα πόρισμα για τις συγκεκριμένες καταγγελίες πριν από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Είναι υποχρέωση τους να πουν ποια μέτρα παίρνουν, τι έχουν βρει και να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται ώστε να προστατέψουν την ακεραιότητα του αθλήματος. Ακόμα και μέσα σε ένα διοικητικό όργανο με ελάχιστη αξιοπιστία όπως είναι η FIFA, εάν είσαι ανώτερος υπάλληλος δεν θα ήθελες να είσαι μέλος ενός συμβουλίου που αγνοεί αυτή την υπόθεση. Έχω δει πολλές παρουσιάσεις από τη FIFA, βγαλμένες όλες από τη γη της φαντασίας, για το γεγονός ότι δεν έχουν πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν σοβαρά τη συγκεκριμένη υπόθεση" τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της FIFA δεν υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση σχετικά με τα όσα τους καταλογίζουν, ενώ το μόνο που υπήρξε ήταν ένα γενικό σχόλιο. "Η FIFA συνεχίζει να ερευνά τις κατηγορίες που υπάρχουν για τους ποδοσφαιριστές της Ρωσίας" ήταν η μόνη ατάκα που ειπώθηκε από επίσημα χείλη.

ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Πέρα από το κομμάτι του ντόπινγκ σοβαρά είναι τα ερωτήματα που γεννούνται και για την ανάληψη και διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ρωσία το καλοκαίρι του 2018. Ο πρώην υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται να είναι ο ηθικός αυτουργός του συστήματος ντόπινγκ που λειτουργούσε στη χώρα.

Εκείνος όμως ήταν ο άνθρωπος κλειδί και για την ευτυχή για τους Ρώσους έκβαση της υπόθεσης ανάληψης τόσο του Μουντιάλ, όσο και όλων των τελευταίων μεγάλων διοργανώσεων. Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η "Dailymail" ο Μούτκο κράτησε τη θέση του όταν έπεισε τον Πούτιν ότι μπορεί να του φέρει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Την ίδια ώρα ένα άλλο θέμα το οποίο αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα είναι τα περίπου 3.500 δείγματα που περιμένουν ανάλυση στα γραφεία της WADA στη Λοζάνη. Τόσα πάρθηκαν από το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας και περίπου 100 από αυτά ανήκουν σε ποδοσφαιριστές. Μάλιστα, πέντε από αυτούς αγωνίζονται με τη Ρωσία και τώρα στο Confederations Cup.

Το πότε θα εξεταστούν τα δείγματα και θα βγει το πόρισμα είναι ακόμα αβέβαιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλά επεισόδιο ακόμα για το κεφάλαιο ντόπινγκ και Ρωσία.

Photo credits: AP Photo/Ivan Sekretarev

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ