ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Οι Ιάπωνες γλίτωσαν το "χαρακίρι", 2-1 την Κολομβία

Japan's Yuya Osako, centre, celebrates after scoring his side's 2nd goal with teammates Makoto Hasebe, right, and Yuto Nagatomo, left, during the group H match between Colombia and Japan at the 2018 soccer World Cup in the Mordavia Arena in Saransk, Russia, Tuesday, June 19, 2018. (AP Photo/Vadim Ghirda)
Japan's Yuya Osako, centre, celebrates after scoring his side's 2nd goal with teammates Makoto Hasebe, right, and Yuto Nagatomo, left, during the group H match between Colombia and Japan at the 2018 soccer World Cup in the Mordavia Arena in Saransk, Russia, Tuesday, June 19, 2018. (AP Photo/Vadim Ghirda) AP

Η Ιαπωνία επιβλήθηκε με 2-1 επί της Κολομβίας και μπήκε με το δεξί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από το 3' έπαιζαν με δέκα παίκτες οι Νοτιοαμερικάνοι.

Η Ιαπωνία παρότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω από το 3', ήταν μπροστά στο σκορ από το 6' δυσκολεύτηκε να επικρατήσει επί της Κολομβίας και τα κατάφερε με κεφαλιά (!!!) του Οσάκο. Οι Ιάπωνες είχαν την κατοχή της μπάλας, όμως στην τελική προσπάθεια ήταν άστοχοι και θα μπορούσαν να το είχαν πληρώσει.

Πάντως, παρ' όλα αυτά η Ιαπωνία κατάφερε να γράψει ιστορία αφού έγινε η πρώτη ασιατική χώρα η οποία επικράτησε απέναντι σε ομάδα από τη Νότια Αμερική στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Έτσι, το ντεμπούτο του Φαλκάο σε τελική φάση Μουντιάλ συνδυάστηκε με ήττα!

Τι θα μας μείνει όμως από το παιχνίδι...

1. Η ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΓΙΟ ΕΦΕΡΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΕ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Οι Κολομβιανοί έχασαν την ευκαιρία να μας δείξουν πολλά πράγματα στο ματς μόλις στο τρίτο λεπτό. Πολλοί κατηγόρησαν τον Σάντσες που έβαλε το χέρι του και έκανε το πέναλτι, όμως το λάθος ανήκει στον Μουρίγιο. Ο έτερος κεντρικός αμυντικός δεν υπολόγισε σωστά την πορεία της μπάλας, ο Οσάκο πανέξυπνα έβαλε το σώμα του και έβγαλε εκτός φάσης και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Όπως ιστορία έγραψε και ο Σάντσες αφού αυτή ήταν η δεύτερη πιο γρήγορη κόκκινη κάρτα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Η πρώτη ήταν στον αγώνα της Ουρουγουάης με τη Σκωτία το 1986 όταν ο Αλμπέρτο Μπατίστα των Νοτιοαμερικάνων είχε αποβληθεί μόλις στο 54ο δευτερόλεπτο. Επιπρόσθετα, αυτή ήταν και η πρώτη αποβολή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

2. Η "ΚΟΜΠΡΑ" ΦΑΛΚΑΟ ΚΑΙ Η ΦΛΥΑΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ

Η αποβολή του Σάντσες δημιούργησε νέα δεδομένα στο παιχνίδι. Ο Πέκερμαν περίμενε μέχρι να κάνει την πρώτη αλλαγή και επέλεξε να ρίξει τον Μπάριος στον άξονα και να βγάλει τον Κουαδράδο ο οποίος ήταν ο μόνος που προσπαθούσε να κάνει κάτι με την ταχύτητα του. Ο μοναδικός που απείλησε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ήταν ο Φαλκάο. Δύο φορές ο επιθετικός της Μονακό κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας (τη μία σε εκτέλεση φάουλ και την άλλη σε κανονική ροή αγώνα), αλλά η προβολή του δεν είχε αρκετή δύναμη για να νικήσει τον Καβαζίμα.

Colombia's Radamel Falcao, left, misses a chance during the group H match between Colombia and Japan at the 2018 soccer World Cup in the Mordavia Arena in Saransk, Russia, Tuesday, June 19, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Colombia's Radamel Falcao, left, misses a chance during the group H match between Colombia and Japan at the 2018 soccer World Cup in the Mordavia Arena in Saransk, Russia, Tuesday, June 19, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Από την άλλη η Ιαπωνία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αριθμητική της υπεροχή, κυκλοφόρησε την μπάλα, πάτησε στην αντίπαλη περιοχή, αλλά μηδέν εις το πηλίκον. Οι "σαμουράι" τις τρεις φορές που βρέθηκαν σε καλή θέση έκαναν τραγική τελική επιλογή και δεν εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη που έκαναν οι Κολομβιανοί στην άμυνα τους.

3. Ο ΚΙΝΤΕΡΟ ΘΥΜΙΣΕ ΒΛΑΟΒΙΤΣ

Όσο περνούσαν τα λεπτά στο πρώτο ημίχρονο τόσο η Κολομβία έδειχνε να πατάει καλύτερα στα πόδια της και έμοιαζε ικανή να απειλήσει την Ιαπωνία και τελικά έφτασε στην ισοφάριση χάρη στην ευστροφία του Κιντέρο και την εκτέλεση φάουλ που θύμισε σε πολλά εκείνη του Γκόραν Βλάοβιτς κόντρα στη Σάλκε.

Το μόνο που άλλαξε ήταν η πλευρά εκτέλεσης. Τότε ο Κροάτης επιθετικός του Παναθηναϊκού είχε εκτελέσει έξω από την περιοχή και αριστερά, ενώ αυτή του Κολομβιανού ήταν δεξιά. Αμφότεροι, επέλεξαν να εκτελέσουν συρτά το φάουλ και δικαιώθηκαν.

4. ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ

Η Ιαπωνία πίεσε εκμεταλλευόμενη τόσο το αριθμητικό της πλεονέκτημα, όσο και την αλλαγή του Πέκερμαν. Ο κόουτς της Κολομβίας επέλεξε να βγάλει από το παιχνίδι τον Κιντέρο και να ρίξει τον ανέτοιμο Χάμες Ροντρίγκες με αποτέλεσμα να χάσει πολλά τρεξίματα στο κέντρο.

Έτσι, οι Ιάπωνες πίεσαν και έφτασαν στο 2-1 με έναν θεωρητικά ανέλπιστο τρόπο. Μετά το κόρνερ του Χόντα ο Οσάκο νίκησε στον "αέρα" τρεις Κολομβιανούς και τον Οσπίνα που έκανε και δεν έκανε έξοδο κάνοντας βάζοντας ξανά τους Ασιάτες μπροστά στο σκορ.

5. ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΚΟΥΝΑΚΙ ΤΟΥ ΛΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ

Μετά το 2-1 οι Κολομβιανοί πίεσαν για να πετύχουν έστω ένα γκολ που θα τους έδινε το βαθμό της ισοπαλίας και θα μπορούσαν να το κάνουν στο 78'. Ο Λέρμα με μαγικό τακουνάκι έβγαλε τον Χάμες απέναντι από τον Καβαζίμα, όμως ο Οσάκο έκανε τάκλιν πάνω στη μπάλα και την έστειλε κόρνερ.

Από εκεί και πέρα η Ιαπωνία κράτησε σχετικά εύκολα το 2-1 με τους παίκτες της να τρέχουν ακατάπαυστα εκμεταλλευόμενοι και την κούραση των αντιπάλων τους και πανηγύρισαν μία ιστορική επικράτηση. Πάντως, οι Ιάπωνες θα πρέπει να βελτιωθούν στην τελική προσπάθεια αν θέλουν να προχωρήσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Γήπεδο: Mordovia Arena

Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα

Βοηθοί: Γιούρα Πραπρότνικ, Ρόμπερτ Βούκαν

ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Χοσέ Πέκερμαν): Oσπίνα, Μουρίγιο, Αρίας, Κ. Σάντσες, Φαλκάο, Κουαδράδο (31' Μπάριος), Λέρμα, Μοχίκα, Κιντέρο (59' Χάμες Ροδρίγκες), Ισκιέρδο (70' Μπάκα), Ντ. Σάντσες.

ΙΑΠΩΝΙΑ (Ακίρα Νισίνο): Καβαζίμα, Σότζι, Ναγκατόμο, Σιμπασάκι (80' Γιαμαγκάτσι), Χαραγκούτσι, Καγκάβα (69' Χόντα), Ινούι, Οσάκο (85' Οκαζάκι), Χασέμπε, Σακάι, Γιοσίντα.

Γκολ: 39' Κιντέρο / 6' Καγκάβα, 73' Οσάκο

Κίτρινη κάρτα: Μπάριος, Χάμες / Καβαζίμα

Κόκκινη κάρτα: 4' Σάντσες

Θυμηθείτε το LIVE του αγώνα.

Τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα.

Το περίμενες 4 χρόνια! Ήρθε η στιγμή να απολαύσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Stoiximan.gr! Αμέτρητα Στοιχήματα και πλούσιο παιχνίδι κάθε μέρα!

Photo credits: AP Photo/Vadim Ghirda

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ