ΜΟΥΝΤΙΑΛ

"Λιοντάρι" η Σενεγάλη, 2-1 την Πολωνία

"Λιοντάρι" η Σενεγάλη, 2-1 την Πολωνία
AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Η Σενεγάλη ανέτρεψε τα προγνωστικά και πήρε τη νίκη με 2-1 επί της Πολωνίας στην αναμέτρηση που ολοκλήρωσε την 1η αγωνιστική της φάσης των ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018.

Δύο γκολ από ατυχία και λάθη της άμυνας έριξαν στο "καναβάτσο" την Πολωνία απέναντι στη Σενεγάλη. Τα "λιοντάρια από την Τεράνγκα" επικράτησαν με 2-1 χάρη στο αυτογκόλ του Τιάγκο Σιόνεκ και το γκολ του Εμπάιγ Νιανγκ από γκάφα του Γκζέγκοζ Κριχόβιακ και παρά τη μείωση του Πολωνού μέσου στο τέλος, η νίκη δεν άλλαξε χέρια.

Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από τον αγώνα:

1. ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΜΙΛΙΚ

Η Πολωνία είχε κάνει περίπατο σε έναν εύκολο όμιλο στα προκριματικά, παίζοντας με τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι μοναδικό προωθημένο και παίκτες από πίσω του να υποστηρίζουν τις ανάγκες τις μεσαίας γραμμής τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά. Σε όλα αυτά, ο Αρκάντιους Μίλικ ήταν θεατής λόγω ανετοιμότητας, ως παγκίτης στη Νάπολι.

"Λιοντάρι" η Σενεγάλη, 2-1 την Πολωνία
AP PHOTO/EDUARDO VERDUGO

Στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Άνταμ Ναβάλκα έκρινε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει και τον έτερο σέντερ φορ του, αλλά σε πιο οπισθοχωρημένη θέση. Το πείραμα δεν βγήκε και από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι ο Μίλικ δεν μπορούσε να παίξει ούτε υποστηρικτικό ρόλο στον Λεβαντόβσκι ούτε να τον τροφοδοτήσει με μπαλιές.

Η Πολωνία έφτασε την κατοχή της μπάλας σε ποσοστό άνω του 65% στο 1ο ημίχρονο, όμως με έναν δημιουργό λιγότερο στο κέντρο της, απέναντι σε παίκτες με καλή φυσική κατάσταση ώστε να γεμίζουν τα όποια κενά υπήρχαν στην άμυνα, απλά γύριζαν ακίνδυνα την μπάλα.

2. ΔΥΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ... ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ

Μέσα σε όλα, η Πολωνία είχε και τη Θεά Τύχη να λειτουργεί εις βάρος τις στις φάσεις των δύο τερμάτων. Στο πρώτο εξ αυτών, στο 37ο λεπτό, ο Ιντρισά Γκέιγ σούταρε εκτός περιοχής, η μπάλα πήγαινε άουτ, αλλά κόντραρε στον Σιόνεκ, άλλαξε κατεύθυνση και άφησε εμβρόντητο τον Βόιτσιεχ Στσέσνι.

Στο 60', ο Κριχόβιακ έστειλε την μπάλα προς τα πίσω, κάτι που αντιλήφθηκε ο Νιανγκ που είχε -κυριολεκτικά- δύο δευτερόλεπτα από την επιστροφή του στον αγωνιστικό χώρο από τραυματισμό. Ο επιθετικός της Τορίνο πέρασε και τον Στσέσνι στο τετ α τετ και πλάσαρε σε κενή εστία για το 2-0.

3. Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΕ

Ο Ναβάλκα αντιλήφθηκε ότι δεν είχε νόημα να επιμένει στην ίδια ενδεκάδα και στο ίδιο σύστημα, που στο 1ο ημίχρονο δεν δημιούργησε πολλά πράγματα. Στην ανάπαυλα κράτησε στον πάγκο τον Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι και έβαλε στη θέση του τον Γιαν Μπεντνάρεκ, με συνέπεια να αλλάξει το σύστημα από 4-2-3-1 σε 3-5-2.

"Λιοντάρι" η Σενεγάλη, 2-1 την Πολωνία
AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Ο Μίλικ πέρασε πιο μπροστά, δίπλα στον Λεβαντόβσκι, αλλά ούτε έτσι η Πολωνία λειτούργησε όπως στα προκριματικά. Οι Σενεγαλέζοι κρατούσαν με άνεση τους αντιπάλους τους μακριά από την εστία του Καντίμ Εντιάιγ, με συνέπεια στο 73' και μετά από το 2-0, ο Ναβάλκα να αντικαταστήσει τον Μίλικ (αμέσως μετά από μία ευκαιρία του) και να βάλει στη θέση του έναν άλλον σέντερ φορ, τον Ντάβιντ Κοβνάτσκι.

Τελικά το γκολ ήρθε με τελείως διαφορετικό τρόπο, με μία κεφαλιά του Κριχόβιακ από γέμισμα στην περιοχή σε εκτέλεση φάουλ στο 86', όμως, ήταν αργά.

4. Ο ΑΛΙΟΥ ΣΙΣΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΚΟΥΛ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Τον Αλιού Σισέ τον γνωρίζαμε από την πορεία του στο γαλλικό και αγγλικό ποδόσφαιρο ως αμυντικός και μέσος των Λιλ, Παρί Σεν Ζερμέν, Μονπελιέ, Μπέρμιγχαμ και Πόρτσμουθ μεταξύ άλλων.

"Λιοντάρι" η Σενεγάλη, 2-1 την Πολωνία
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Διεθνής με την εθνική ομάδα στο εμβληματικό για τη χώρα Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ωστόσο από το 2015 και μετά από καλή πορεία στις "μικρές" εθνικές", επέστρεψε στην αντρική ομάδα, ως προπονητής αυτήν τη φορά. Στόχος του ήταν κυρίως να προσφέρει ηρεμία και να εμπνεύσει τους συμπατριώτες του, μετά από μία κακή τριετία του Αλέν Ζιρές.

Τα κατάφερε και όχι μόνο οδήγησε τα "λιοντάρια από την Τεράνγκα" ξανά σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά έκλεψε και την παράσταση με το παρουσιαστικό του (κοστούμι και ράστα) και τις αντιδράσεις του.





Γήπεδο: Οτκρίτιε Αρένα (Μόσχα)

Διαιτητής: Ναουάφ Σουκράλα (Μπαχρέιν)

Βοηθοί: Γιασέρ Τουλεφάτ (Μπαχρέιν), Ταλέμπ Σαλέμ Αλ Μαρί (Κατάρ)

Τέταρτος διαιτητής: Αμπντουλραχμάν αλ Τζασίμ (Κατάρ)

ΠΟΛΩΝΙΑ: Στσέσνι, Πίστσεκ (83' Μπερεσίνσκι), Πάζνταν, Σιόνεκ, Ρίμπους, Κριχόβιακ, Ζιελίνσκι, Μπλαστσικόβσκι (46' Μπεντνάρεκ), Μίλικ (73' Κοβνάτσκι), Γκροσίτσκι, Λεβαντόβσκι

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Κ. Εντιάιγ, Γουαγκέ, Σανέ, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί, Σαρ, Α. Εντιάιγ (87' Κουγιατέ), Γκέιγ, Νιανγκ (75' Κονατέ), Μανέ, Ντιουφ (62' Εντόι)

Σκόρερ: 86' Κριχόβιακ / 37' αυτ. Σιόνεκ, 60' Νιανγκ

Κίτρινη κάρτα: 12' Κριχόβιακ / 49' Σανέ, 72' Γκέιγ

Κόκκινη κάρτα:

Θυμηθείτε το live του αγώνα

Η βαθμολογία του 8ου ομίλου

1. Σενεγάλη (2-1) 3

2. Ιαπωνία (2-1) 3

3. Πολωνία (1-2) 0

4. Κολομβία (1-2) 0

Photo credits: AP Photo/Eduardo Verdugo, Darko Vojinovic, Andrew Medichini

Σε αυτό το Μουντιάλ, ετοιμάσου να κάνεις Σερί. Κατέβασε το νέο Seri app του Stoiximan.gr, κάνε το απόλυτο σερί & κέρδισε 1.000.000€ μετρητά εντελώς δωρεάν* (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ