ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα ματς που σημάδεψαν τα προκριματικά

Τα ματς που σημάδεψαν τα προκριματικά

Ολοκληρώθηκαν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που πραγματοποιήθηκαν σπουδαία ματς. Θυμηθείτε ορισμένα.

Τα προκριματικά του Μουντιάλ ολοκληρώθηκαν και ήδη γνωρίζουμε τις εννέα από τις 13 ευρωπαϊκές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στην Βραζιλία.

Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των μπαράζ θα υποχρεωθεί να περάσει και η Εθνική μας, που τερμάτισε 2η πίσω από την Βοσνία.

Τα φαβορί πήραν εύκολα ή δύσκολα την πρόκριση όχι όμως και η Γαλλία που θα δώσει αγώνες μπαράζ.

Την ίδια διαδικασία θα χρειαστεί να περάσει και η Πορτογαλία που εξαιτίας, κυρίως, δύο ισοπαλιών με το Ισραήλ έχασε την πρώτη θέση από την Ρωσία. Το Sport24.gr σας θυμίζει ορισμένα καθοριστικής σημασίας ματς.

Κροατία - Σκωτία 0-1

Ο πρώτος όμιλος των προκριματικών ήταν ίσως ο πιο αμφίρροπος με την συμμετοχή του Βελγίου, της Κροατίας, της Σερβίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και των Σκοπίων.

Το Βέλγιο εξασφάλισε το εισιτήριο για το Μουντιάλ και άφησε την Κροατία να αντιμετωπίσει την ψυχοφθόρα διαδικασία των μπαράζ.

Οι ελπίδες των Κροατών για την πρώτη θέση θρυμματίστηκαν όταν ηττήθηκαν 1-0 στην έδρα τους από την Σκωτία τον περασμένο Ιούνιο.

Μέχρι εκείνο το παιχνίδι η Κροατία είχε 16 βαθμούς και βρίσκονταν στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Αντίθετα, η Σκωτία παράπαιε στην τελευταία θέση του ομίλου με δύο ισοπαλίες.

Όλοι περίμεναν το συγκρότημα του Ίγκορ Στίματς, να φθάσει εύκολα στη νίκη. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά για τους γηπεδούχους που είδαν τον Ρόμπερτ Σνόντγκρα, να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο και την Κροατία να ηττάται για πρώτη φορά στην έδρα της μετά το 2008, όταν είχε χάσει από την Αγγλία με 4-1.

Ιταλία - Δανία 0-1

Πραγματοποιώντας ασταθές ξεκίνημα στον 2ο όμιλο η Ιταλία έψαχνε να βρει τον ρυθμό της και να επαναλάβει τις εμφανίσεις που είχε κάνει στο EURO 2012.

Εναντίον της Δανίας στο Μεάτσα, η "σκουάντρα ατζούρα" έκανε εμφάνιση αντάξια της φήμης της καθώς νίκησε τους Σκανδιναβούς με 3-1 και πήρε... κεφάλι στον όμιλο.

Δύο γκολ σε διάστημα τριών λεπτών έδωσαν σημαντικό προβάδισμα στους παίκτες του Τσέζαρε Πραντέλι. Λίγο μετά την έναρξη του 2ου ημιχρόνου ο Κβιστ μείωσε το σκορ και ο Πάμπλο Οσβάλντο, αποβλήθηκε αγχώνοντας τους Ιταλούς.

Την λύση έδωσε ο Μάριο Μπαλοτέλι με γκολ στο 55' χαρίζοντας μία νίκη με βαθμολογικό ενδιαφέρον που παράλληλα αποτέλεσε ψυχολογική τόνωση για τους Ιταλούς.

Η Δανία έμεινε στην 2η θέση και δεν θα παίξει στα μπαράζ αφού ήταν η χειρότερη 2η από τις υπόλοιπες δεύτερες των ομίλων.

Ιρλανδία - Σουηδία 1-2

Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη η Σουηδία, η Αυστρία και η Ιρλανδία ήταν ισόβαθμες στην 2η θέση του 3ου ομίλου με 11 βαθμούς. Η Γερμανία είχε πάρει προβάδισμα για την πρώτη θέση και είχε πιστοποιήσει την ανωτερότητα της.

Η 2η θέση είχε αποκτήσει ενδιαφέρον και η είσοδος στα πλέι οφ διεκδικούνταν από ισοδύναμες ομάδες. Η Ιρλανδία στις 6 Σεπτεμβρίου υποδέχθηκε την Σουηδία. Ο Ρόμπι Κιν έδωσε προβάδισμα στην Ιρλανδία και ο Ελμάντερ ισοφάρισε για τους Σουηδούς.

Ο Άντερς Σβένσον, την βραδιά που έφθασε τις 147 συμμετοχές στην εθνική Σουηδίας ισοφαρίζοντας τις συμμετοχές του Τόμας Ραβέλι, πέτυχε το νικητήριο γκολ και "σφράγισε" ουσιαστικά την συμμετοχή της χώρας του στα μπαράζ.

Ουγγαρία - Ρουμανία 2-2

Η είσοδος στα μπαράζ ήταν ο ρεαλιστικός στόχος της Ρουμανίας πριν την έναρξη των προκριματικών. Η Ολλανδία ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση του 4ου ομίλου και οι "Οράνιε" επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα τους.

To ματς του ομίλου έγινε στις 22 Μαρτίου όταν η Ουγγαρία υποδέχθηκε την Ρουμανία. Οι δύο ομάδες είχαν από τρεις νίκες στον όμιλο.

Ο Αλεξάντρου Κίπκιου ήταν ο ήρωας των Ρουμάνων αφού με δικό του γκολ στις καθυστερήσεις ισοφάρισε σε 2-2 και στέρησε δύο βαθμούς από την Ουγγαρία. Χάρις σε αυτό το γκολ η Ρουμανία θα συμμετάσχει στα μπαράζ καθώς οι Ούγγροι έμειναν στην 3η θέση με δύο βαθμούς λιγότερους.

Ελβετία - Ισλανδία 4-4

Το πιο εντυπωσιακό ματς στο 5ο γκρουπ των προκριματικών πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν η Ελβετία υποδέχθηκε την Ισλανδία. Ο Γιόχαν Γκούντμουντσον άνοιξε το σκορ για την Ισλανδία μόλις στο 3' αλλά στο ημίχρονο οι Ελβετοί πήραν προβάδισμα με 3-1.

Ο Ντζεμαλί στο 54' αύξησε το σκορ για την Ελβετία. Στο 56' ο Σίθορσον μείωσε σε 4-2 και ο Γκούντμουντσον με δύο γκολ ισοφάρισε στις καθυστερήσεις, σημειώνοντας χατ τρικ που ποτέ δεν θα ξεχάσει!

Ισραήλ - Πορτογαλία 3-3

Πορτογαλία - Ισραήλ 1-1

Οι "μάχες" της Πορτογαλίας με την Ρωσία στον 6ο όμιλο ανέδειξαν νικήτρια την δεύτερη καθώς η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο πήρε το εισιτήριο της απευθείας πρόκρισης αφήνοντας την Πορτογαλία να δώσει αγώνες μπαράζ.

Την ζημιά στους Πορτογάλους έκανε το Ισραήλ. Στο πρώτο μεταξύ τους ματς η Πορτογαλία σώθηκε στις καθυστερήσεις καθώς βρέθηκε να χάνει 3-1. Τελικά ισοφάρισε 3-3 στον τελευταίο λεπτό του αγώνα με τον Κοεντράο.

Στο δεύτερο ματς στην Λισσαβώνα η Πορτογαλία δεν διατήρησε το υπέρ της 1-0 με τον Ρικάρντο Κόστα και δέχτηκε γκολ στο 85', αποχαιρετώντας ουσιαστικά μία αγωνιστική πριν την λήξη των προκριματικών την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ.

Αγγλία - Ουκρανία 1-1

Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Φρανκ Λάμπαρντ στο 87' έσωσε την Αγγλία από την ήττα με αντίπαλο την Ουκρανία στην πρώτη αγωνιστική του 8ου ομίλου. Οι Άγγλοι κινδύνευσαν να χάσουν τον τίτλο του φαβορί που τους είχε αποδοθεί καθώς οι Ουκρανοί ήθελαν να πάρουν ρεβάνς για την ήττα τους στο EURO 2012 από την Αγγλία.

Η Ουκρανία είχε προηγηθεί στο σκορ με τον Κονοπλιάνκα αλλά δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση του ομίλου και θα διεκδικήσει την πρόκριση στα μπαράζ.

Γαλλία - Ισπανία 0-1

Η Ισπανία και η Γαλλία "μονομάχησαν" μέχρι την τελευταία αγωνιστική για την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ με την παγκόσμια πρωταθλήτρια να αναδεικνύεται νικήτρια. Η πρωτιά των "φούριας ρόχας" στον όμιλο οφείλεται στη νίκη τους επί της Γαλλίας στο Παρίσι τον περασμένο Μάρτιο.

Οι Ισπανοί προέρχονταν από δύο εντός έδρας ισοπαλίας και ένα τρίτο σερί άσχημο αποτέλεσμα θα τους έβαζε σε δύσκολη θέση τέσσερις αγώνες πριν ολοκληρωθούν τα προκριματικά.

Η ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε ήταν με την πλάτη στον τοίχο και οι πιθανότητες να παίξει αγώνες μπαράζ ώστε να προκριθεί στο Μουντιάλ και να υπερασπιστεί τον τίτλο της είχαν αυξηθεί.

Το γκολ του Πέδρο αποδείχθηκε καθοριστικό και η Ισπανία επέστρεψε στην πρώτη θέση την οποία διατήρησε μέχρι το τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ