ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στα χαρακώματα του ποδοσφαίρου Κροάτες και Σέρβοι!

Στα χαρακώματα του ποδοσφαίρου Κροάτες και Σέρβοι!

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο που οδήγησε στη διάσπαση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, Σέρβοι και Κροάτες ακονίζουν τα ξίφη τους σε μία αναμέτρηση που από μόνη της ξεπερνά το ίδιο το ποδόσφαιρο. Οι εθνικές διαφορές, η προπαγάνδα εις βάρος του Σερβοκροάτη Μιχαίλοβιτς και το μοιραίο ματς του 1990 ανάμεσα σε Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρό Αστέρα, όπου πολλοί πιστεύουν πως οδήγησε στον πόλεμο (video)!

Για πρώτη φορά μετά τον αλληλοσπαραγμό που οδήγησε έπειτα από πόλεμο την Κροατία στην ανεξαρτητοποίηση της και την Σερβία σε συρρίκνωση τα εθνικά συγκροτήματα των δύο χωρών αναμετρώνται σε μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση με πολιτικές, πολιτιστικές και ιστορικές προεκτάσεις.

Η αυριανή αναμέτρηση στο "Μάξιμιρ" του Ζάγκρεμπ στο πλαίσιο του 1ου ομίλου των Προκριματικών του Μουντιάλ σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τους επιγόνους της μεγάλης των πλάβι σχολής.

Χαρακτηρίστηκε ως το "ματς της δεκαετίας" στον Τύπο και των δύο χωρών. Τα 34.000 εισιτήρια τα οποία κυκλοφόρησαν έκαναν φτερά εν ριπή οφθαλμού.

Για λόγους ασφαλείας απαγορεύθηκε η μετακίνηση Σέρβων οπαδών στην Κροατία. "Πρόκειται για ένα γεγονός πέρα από τον αθλητισμό. Μία ιστορική στιγμή καθώς είναι το πρώτο ματς μεταξύ των δύο χωρών από την ανεξαρτησία τους" τονίζει ο Κροάτης δημοσιογράφος, Ρόμπερτ Ματεόνι.

Στα χαρακώματα του ποδοσφαίρου Κροάτες και Σέρβοι!

Ο πόλεμος μεταξύ Κροατίας και Σερβίας μεταξύ 1991-1995 κόστισε τις ζωές 20.000 ανθρώπων. "Γ ια όσο ζούμε θα πιστεύουμε πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα" σημειώνει ο 49χρονος "Μπόμπο", μέλος των φανατικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αποκαλούνται "Bad Blue Boys".

Εκτιμάται ότι αρκετοί εκ των οργανωμένων οπαδών είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο ως στρατιώτες. Η Κροατία διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, έπειτα από τετραετή πόλεμο.

Στα χαρακώματα του ποδοσφαίρου Κροάτες και Σέρβοι!

Πολλοί θεωρούν πως ο πόλεμος κηρύχθηκε στις 13 Μαϊου 1990, όταν η φιλοσερβική αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια σε ματς μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα στο "Μάξιμιρ", όπου οι φιλοξενούμενου προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές φθορές και όχι μονο, στο γήπεδο!

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων ο μέσος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, έγινε ήρωας για τους Κροάτες εθνικιστές καθώς επιτέθηκε με κλωτσιά που παρέπεμπε σε κουνγκ-φου σε έναν αστυνομικό, ο οποίος με την σειρά του ξυλοκοπούσε με το γκλομπ του οπαδό της κροατικής ομάδας!

Ο αρχηγός της εθνικής Κροατίας, Ντάριο Σρνα χαρακτηρίζει το ματς ως " το πιο δύσκολο τη καριέρας μου", ενώ ο τερματοφύλακας της Σερβίας, Βλάντιμιρ Στόικοβιτς επαναλαμβάνει πως: "Δεν είναι θέμα βαθμών, πρόκειται για αντιπαλότητα και μεγάλο πρεστίζ. Είναι κάτι που σημαίνει πολλά κυρίως για κάποιους οπαδούς και όχι για τους παίκτες".

Στα χαρακώματα του ποδοσφαίρου Κροάτες και Σέρβοι!

Η UEFA ήδη έχει προειδοποιήσει τις ομοσπονδίες των δύο εθνικών συγκροτημάτων προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες ενέργειες από τους Κροάτες χούλιγκανς.

Στο παρελθόν αμφότερες τιμωρήθηκαν λόγω της βίαιης και ρατσιστικής συμπεριφοράς των οπαδών της. Η αστυνομία έχει ήδη λάβει τα μέτρα της. Οι έλεγχοι στα σύνορα είναι αυστηρότεροι ενώ υπάρχουν μπλόκα στις κυριότερες οδικές αρτηρίες του Ζάγκρεμπ.

Ο Μπρούνο, ιδρυτικό στέλεχος των "Bad Blue Boys", υποστηρίζει πως η απαγόρευση μετακίνησης για τους οπαδούς της Σερβίας ήταν "λογική κίνηση γιατί θα ήταν αναπόφευκτα τα επεισόδια με Σέρβους".

Στα χαρακώματα του ποδοσφαίρου Κροάτες και Σέρβοι!

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Κροατίας, Ίγκορ Στίματς επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

"Θα είμαστε υπεύθυνοι για την συμπεριφορά μας. Πρέπει να προσέχουμε τις δηλώσεις μας αλλά και τα μηνύματα που στέλνουμε για να μην δημιουργήσουμε αρνητική ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Το πιο σημαντικό είναι να συμπεριφερθούμε ως άνθρωποι του αθλητισμού".

Η παραπάνω άποψη που διατύπωσε ο Στίματς, βρίσκει σύμφωνο τον Σέρβο ομόλογο του Σίνισα Μιχαίλοβιτς.

Στα χαρακώματα του ποδοσφαίρου Κροάτες και Σέρβοι!

"Πρόκειται για ποδόσφαιρο και όχι πόλεμος στο Ζάγκρεμπ. Δεν φοβόμαστε, αλλά σεβόμαστε την Κροατία την οποία θεωρούμε εξαιρετική ομάδα".

Ο Μιχαίλοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στην ανατολική Κροατία στην πόλη Βούκοβαρ, η οποία βομβαρδίστηκε στον πόλεμο, προχώρησε σε ανανέωση της εθνικής Σερβίας, αποφεύγοντας τις εθνικιστικές κορώνες προς τους παίκτες του. Άλλωστε η μητέρα του είναι από την Κροατία.

Στα χαρακώματα του ποδοσφαίρου Κροάτες και Σέρβοι!

Η προπαγάνδα ωστόσο δεν έλειψε από τον κροατικό Τύπο.

"Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, δεν μετέφερα όπλα, αλλά φάρμακα, ρούχα και φαγητό", απάντησε ο 44χρονος προπονητής σε σχετική ερώτηση.

Το "index.hr", το οποίο μετέφρασε ολόκληρη τη συνέντευξη, στο συγκεκριμένο σημείο έγραψε πως ο Μιχάιλοβιτς αγόρασε και όπλα, με τα οποία προμήθευε τις σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Αρκάν "θύτη και θύμα" στην ίδια συνέντευξη, ήταν αναπόφευκτο το ακροδεξιό κόμμα της Κροατίας να ζητήσει την απαγόρευση εισόδου του Μιχάιλοβιτς στη χώρα.

Αγωνιστικά το ματς είναι καθοριστικό για τους Σέρβους που βρίσκονται στην τρίτη θέση σε απόσταση έξι βαθμών έναντι των Κροατών...

Δείτε το συγκλονιστικό video από τα επεισόδια στο ντέρμπι Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Ερυθρός Αστέρας (13/5/1990)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ