ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πέντε αξέχαστοι προημιτελικοί

Πέντε αξέχαστοι προημιτελικοί

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των προημιτελικών στο Μουντιάλ θυμηθείτε πέντε ματς που έγραψαν ιστορία στην φάση των "8" .

Θα ήταν δύσκολο κάποιος να ξεχωρίσει πέντε ματς στην προημιτελικά φάση του Μουντιάλ και να τα παρουσιάσει ως τα καλύτερα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η ιστοσελίδα "squawka" επέλεξε τα πέντε καλύτερα ματς στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων στην φάση των προημιτελικών.

1938: Σουηδία - Κούβα 8-0

Το 1938 το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στην Γαλλία. Η Αυστρία είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει την Σουηδία στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Οι Αυστριακοί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Μουντιάλ πριν ξεκινήσει, λόγω της προσάρτησης τους στη ναζιστική Γερμανία.

Την θέση της πήρε η Σουηδία. Στα προημιτελικά οι Σκανδιναβοί αντιμετώπισαν την Κούβα συντρίβοντας την με 8-0! Το αποτέλεσμα αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα σκορ στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων.

Πέντε αξέχαστοι προημιτελικοί

1958: Ουαλία - Βραζιλία 0-1

Το Μουντιάλ στη Σουηδία το 1958 έχει μείνει στην ιστορία για το γεγονός ότι είναι το μόνο Μουντιάλ που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη και κατακτήθηκε από μη ευρωπαϊκή ομάδα, την Βραζιλία. Η "σελεσάο" στην πορεία της προς τον τίτλο αντιμετώπισε στα προημιτελικά την Ουαλία, στην πρώτη και τελευταία της συμμετοχή σε Μουντιάλ.

Η Ουαλία με τρεις ισοπαλίες στον όμιλο αναγκάστηκε να δώσει αγώνα πλέι οφ κόντρα στην Ουγγαρία για να προκριθεί. Οι Ουαλοί νίκησαν 2-0 την φιναλίστ του Μουντιάλ 1934 πραγματοποιώντας την έκπληξη της διοργάνωσης.

Ο προημιτελικός Ουαλία - Βραζιλία κρίθηκε από το γκολ του Πελέ. Το "μαύρο διαμάντι" σε ηλικία 17 ετών, 239 ημερών παραμένει μέχρι σήμερα ο νεότερος παίκτης που έχει σημειώσει γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ.

1966: Πορτογαλία - Β. Κορέα 5-3

Η Β. Κορέα είχε προετοιμαστεί καλά για την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Οι παίκτες της είχαν κάνει προετοιμασία στην Γερμανία ώστε να προσαρμοσθούν στις κλιματολογικές συνθήκες. Είχαν ακολουθήσει τακτικές και επίπονες προπονήσεις.

Η αρχή στο Μουντιάλ ήταν ιδιαίτερα επώδυνη αφού ηττήθηκαν με 3-0 από την Σ. Ένωση. Ο κόσμος θεωρούσε ότι θα ήταν ο σάκος του μποξ στον όμιλο αλλά διαψεύστηκαν. Η ισοπαλία εναντίον της Χιλής και η νίκη επί της Ιταλίας της έδωσαν το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Η νίκη επί των Ιταλών παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης.

Επόμενος αντίπαλος των απίθανων Κορεατών ήταν η σπουδαία Πορτογαλία που παραλίγο να πέσει θύμα έκπληξης όπως και οι Ιταλοί καθώς η Κορέα προηγήθηκε 3-0 στο 25'. Οι Κορεάτες έδειξαν ότι διαθέτουν ενέργεια, δυναμισμό και αποφασιστικότητα και αν δεν ήταν ο Εουσέμπιο, η Πορτογαλία θα είχε αποκλειστεί.

Χάρις στον Εουσέμπιο, ο οποίος σημείωσε τέσσερα γκολ, η Πορτογαλία γύρισε το παιχνίδι και νίκησε 5-3.

1986: Αγγλία - Αργεντινή 1-2

Ο προημιτελικός στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 Αγγλία - Αργεντινή έμεινε στην ιστορία για το χέρι του Θεού και το γκολ του αιώνα. Και στα δύο συμμετοχή είχε ο Μαραντόνα. Το πρώτο ημίχρονο έληξε 0-0. Στο δεύτερο ημίχρονο η Αργεντινή πέτυχε δύο γκολ.

Στο πρώτο γκολ οι Άγγλοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γκολ που πέτυχε ο Μαραντόνα με το χέρι αλλά δεν είδε ο διαιτητής ενώ στο δεύτερο γκολ όλος ο κόσμος υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Αργεντίνου ποδοσφαιριστή που πέρασε τρεις παίκτες και τον τερματοφύλακα πριν σκοράρει.

1998: Ολλανδία - Αργεντινή 2-1

Στο "Βελοντρόμ" της Μασσαλίας η Ολλανδία πέτυχε μία ιστορική νίκη επί της Αργεντινής με 2-1 στο πλαίσιο των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Οι "οράνιε" υπό τις οδηγίες του Γκους Χίντινγκ κατέβασαν στα γήπεδα της Γαλλίας μία εκπληκτική ομάδα με παίκτες όπως οι Όβερμαρς, Ντε Μπουρ, Σταμ και Φαν ντε Σάαρ.

Η Ολλανδία προηγήθηκε στο 12' με γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ. Οι Αργεντίνοι ισοφάρισαν με τον Κλαούντιο Λόπες. Την παράσταση έκλεψε το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ στο δεύτερο ημίχρονο που θεωρείται ένα από τα ωραιότερα που έχουν μπει σε Μουντιάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ