ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η παραλίγο αυτοκτονία του Χαλίλχοτζιτς

Η παραλίγο αυτοκτονία του Χαλίλχοτζιτς

Το 1992 και ενώ μαίνονταν ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αλγερίας δεν εγκατέλειψε την εστία του φτάνοντας στο σημείο να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του από ένα δικό του λάθος (video).

To 1978 o Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς αποτελούσε τον "μαέστρο" της εθνικής Γιουγκοσλαβίας U-21 φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο στράικερ της Βελέζ Μόσταρ γνώριζε την αποθέωση από τον Τύπο της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας για το ένστικτο του στο σκοράρισμα αλλά και τις ηγετικές ικανότητες του.

Ο Χαλίλχοτζιτς ωστόσο δεν έμελλε να συνδέσει το όνομα του με την εθνική Γιουγκοσλαβίας για λόγους που δεν σχετίζονταν με την ποδοσφαιρική αξία του.

Ακόμη και σήμερα, ο 62χρονος τεχνικός δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν πρόσφερε αυτά που μπορούσε στην εθνική Γιουγκοσλαβίας επειδή δεν ήταν αρεστός στα κλιμάκια της ομοσπονδίας.

"Ίσως το όνομα μου ήταν πολύ μεγάλο για να χωρέσει στο φύλλο αγώνα", τονίζει αστειευόμενος ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς.

Μία δεκαετία αργότερα η κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο στην Γιουγκοσλαβία. Είναι η περίοδος της εθνικής διχοτόμησης της χώρας.

PORTO ALEGRE, BRAZIL - JUNE 30:  Head coach Vahid Halilhodzic of Algeria reacts during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Germany and Algeria at Estadio Beira-Rio on June 30, 2014 in Porto Alegre, Brazil.  (Photo by Shaun Botterill - FIFA/FIFA via Getty Images)
PORTO ALEGRE, BRAZIL - JUNE 30: Head coach Vahid Halilhodzic of Algeria reacts during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Germany and Algeria at Estadio Beira-Rio on June 30, 2014 in Porto Alegre, Brazil. (Photo by Shaun Botterill - FIFA/FIFA via Getty Images) FIFA VIA GETTY IMAGES

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεσπούν στην αυγή της δεκαετίας του '90.

Σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και του αθλητισμού βρίσκονται στο στόχαστρο. Ο Χαλίλχοτζιτς δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το 1992, ο αστυνομικός διευθυντής του Μόσταρ πλησιάζει τον Βόσνιο τεχνικό προειδοποιώντας τον επικείμενο χτύπημα.

Ο πρώην τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν αναλαμβάνει δράση. Αρχικά φυγαδεύει την οικογένεια του και στη συνέχεια προχωρά στην αγορά ενός πιστολιού για να προστατευτεί.

PORTO ALEGRE, BRAZIL - JUNE 30:  Head coach Vahid Halilhodzic of Algeria gestures during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Germany and Algeria at Estadio Beira-Rio on June 30, 2014 in Porto Alegre, Brazil.  (Photo by Shaun Botterill - FIFA/FIFA via Getty Images)
PORTO ALEGRE, BRAZIL - JUNE 30: Head coach Vahid Halilhodzic of Algeria gestures during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Germany and Algeria at Estadio Beira-Rio on June 30, 2014 in Porto Alegre, Brazil. (Photo by Shaun Botterill - FIFA/FIFA via Getty Images) FIFA VIA GETTY IMAGES

Αρνούμενος να εγκαταλείψει την εστία του, ο έμπειρος προπονητής άθελα του αυτοτραυματίζεται με το όπλο! Διακομίζεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου έπειτα από αρκετές μέρες νοσηλείας καταφέρνει να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Στο μεταξύ το σπίτι του είχε λεηλατηθεί. " Ο πόλεμος έκανε τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται σαν ζώα. Έβλεπα τους γείτονες μου ξαφνικά να διψούν για αίμα", τονίζει θέλοντας μετά από τόσα χρόνια να επουλώσει τις πληγές του πολέμου.

Η πρόκριση της Αλγερίας για πρώτη φορά στους "16" του Μουντιάλ αποτελεί την πιο πρόσφατη δικαίωση για έναν προπονητή που δεν λύγισε ποτέ...

Δείτε το video-ντοκουμέντο της εποχής...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ