ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Εθνική, οι αριθμοί και οι συγκρίσεις

Η Εθνική, οι αριθμοί και οι συγκρίσεις

Τα 32 αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα ετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο και εσείς μπορείτε να διαβάσετε τα νούμερα και τις συγκρίσεις για όλες τις ομάδες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας κοντοζυγώνει, για ένα μήνα ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στη χώρα του καφέ και της σάμπα και οι 32 ομάδες που συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό ραντεβού είναι έτοιμες να καταθέσουν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους στο χορτάρι, κυνηγώντας το όνειρο της διάκρισης.

Προφανώς και δεν έχουν όλες τον ίδιο στόχο, διότι υπάρχουν... διαβαθμίσεις στην ποιότητα των ρόστερ και ορισμένες εθνικές ομάδες διαθέτουν σαφώς καλύτερο και πιο έμπειρο ρόστερ σε σχέση με κάποιες άλλες. Όμως, το ποδόσφαιρο γι' αυτό θεωρείται (και είναι) "ο Βασιλιάς των Σπορ", διότι η έκπληξη παραμονεύει και το φαβορί δεν επιβεβαιώνει πάντα τον τίτλο του.

Οι αριθμοί και οι στατιστικές έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους, όσο και αν δεν παίζουν... μπάλα. Ειδικά, δε, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με νούμερα, ιντριγκάρουν και παίζουν το ρόλο τους. Το σάιτ της Guardian, λοιπόν, συγκέντρωσε τα νούμερα απ' όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα και τα... άπλωσε στο τραπέζι.

Η Εθνική μας ομάδα δεν θα μπορούσε να λείψει, αποτελώντας κομμάτι του μεγάλου πανηγυριού στη Βραζιλία, έχοντας το δικό της κομμάτι στην πίτα. Σε ορισμένες κατηγορίες μάλιστα, βρίσκεται ψηλά και σε άλλες υπολείπεται έναντι των αντιπάλων της.

Η Εθνική, οι αριθμοί και οι συγκρίσεις

Οι αριθμοί της Ελλάδας και οι άλλοι

Ξεχωρίζοντας την Ελλάδα από τις υπόλοιπες 31 ομάδες, βλέπουμε ότι η Εθνική μας είναι τρίτη σε ύψος (184,70 εκατοστά) και την περνούν μονάχα η Γερμανία (185,20 εκατοστά) και η Βοσνία (185,00 εκατοστα). Κοντά της βρίσκεται το Βέλγιο με ελάχιστη διαφορά (184,50 εκατοστά), ενώ αναφορικά με τους αντιπάλους της στον τρίτο όμιλο κατά σειρά υψηλότερες είναι η Κολομβία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ιαπωνία στην 19η, στην 22η και στην 29η θέση αντίστοιχα.

Αναφορικά με το μέσο όρο ηλικίας, η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση με 28,1 χρόνια μέσο όρο και την μοιράζεται μαζί με την Ουρουγουάη και την Ονδούρα, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Αργεντινή με 28,5 έτη μέσο όρο στο ρόστερ της και έπεται η Πορτογαλία με 28,2. Το πιο νεανικό ρόστερ το διαθέτει η Γκάνα (24,9), ενώ κοιτάζοντας τους τρεις αντιπάλους μας στο Μουντιάλ, η Κολομβία και η Ακτή Ελεφαντοστού έχουν μ.ο ηλικίας τα 27,4 χρόνια και η Ιαπωνία τα 26,9.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως είναι οι διεθνείς συμμετοχές των παικτών που απαρτίζουν το ρόστερ κάθε ομάδας που συμμετέχει στο Μουντιάλ. Αθροιστικά, οι παίκτες μας έχουν 875 αγώνες με την "γαλανόλευκη" και βρίσκονται στην 8η θέση της λίστας, ενώ το πιο έμπειρο ρόστερ διαθέτει η Ισπανία με 1.375 συμμετοχές των παικτών της και με πέντε εξ αυτών να έχουν πάνω από 100. Η Ιαπωνία είναι στην 5η θέση με 912 συμμετοχές, η Ακτή Ελεφαντοστού είναι 9η με 867 και η Κολομβία 23η με 661.

Από εκεί και πέρα, όλοι ξέρουμε την... δυστοκία μας και δεν προκαλεί έκπληξη η 21η θέση στα γκολ των διεθνών, αφού όλοι μαζί έχουν πετύχει 85 τέρματα, με την Γερμανία να είναι πρώτη με 219 συνολικά. Όσο για τους αντιπάλους μας, οι παίκτες της Ακτής έχουν σημειώσει 141 γκολ και μοιράζονται την 5η θέση με την Πορτογαλία, οι Ιάπωνες έχουν 115 γκολ (10η θέση) κσι οι Κολομβιανοί 52 (31η θέση).

Η Εθνική, οι αριθμοί και οι συγκρίσεις

Ενδιαφέρουν και αυτά τα στοιχεία

Συνολικά συμμετέχουν 736 παίκτες από τις 32 ομάδες και προέρχονται από 51 διαφορετικά πρωταθλήματα. Συγκεντρωτικά όλοι τους έχουν 24.447 συμμετοχές με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα και έχουν πετύχει 3.283 γκολ.

Ο τερματοφύλακας, Φαρίντ Μοντραγκόν, της Κολομβίας είναι ο γηραιότερος του Μουντιάλ (43 ετών), ενώ ο Φσμπρίς Ολίνγκα του Καμερούν είναι ο νεότερος όλων (18 ετών). Τα 26,9 χρόνια αποτελεί τον μέσο όρο όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Εξάλλου, ο παίκτης με τις περισσότερες διεθνείς συμμετοχές στο Μουντιάλ είναι ο Ισπανός γκολκίπερ, Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος έχει 153, ενώ 28 παίκτες δεν έχουν καμία διεθνή συμμετοχή και λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο μέσος όρος των συμμετοχών είναι οι 33.

Ο 36χρονος, Μίροσλαβ Κλόζε, έχει 14 γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα (όσα και ο Γκερντ Μίλερ) και θέλει δυο ακόμα για να ξεπεράσει τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είναι στην κορυφή της λίστας στην ιστορία των Μουντιάλ με 15. Με ένα τον φτάνει και με δυο μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ο πολύπειρος Γερμανός στράικερ.

Η ομάδα με τους περισσότερους διεθνείς είναι η Μπάγερν Μονάχου (15) και ακολουθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με έναν λιγότερο. Η Μπαρτσελόνα είναι 3η με 13 διεθνείς, ενώ έπονται η Τσέλσι, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουβέντους και η Νάπολι με 12. Προσοχή, οι δανεικοί δεν λαμβάνονται υπόψιν. Ο Λουκάκου του Βελγίου, ο οποίος ανήκει στην Τσέλσι, αλλά παίζει στην Έβερτον, προσμετράται στα "ζαχαρωτά".

Ένα άλλο στοιχείο έχει να κάνει με τους διεθνείς που παίζουν ανά πρωτάθλημα. Πρώτη είναι η Αγγλία με 119 διεθνείς παίκτες, η Ιταλία διαθέτει 81, στους 78 είναι η Γερμανία, στους 64 η Ισπανία και στους 46 η Γαλλία. Εν ολίγοις, το 16% των παικτών που παίρνουν μέρος στο Μουντιάλ, αγωνίζονται στο "Νησί" (όχι μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ).

Όσο για τις χώρες που έχουν τους περισσότερους γηγενείς ποδοσφαιριστές, στην κορυφή βρίσκουμε τη Ρωσία με 23 (όλη η ομάδα δηλαδή), με 22 ακολουθεί η Αγγλία και με 20 στην 3η θέση η Ιταλία. Στον πάτο με μόλις έναν διεθνή που να παίζει στο πρωτάθλημα της χώρας, βρίσκουμε την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ουρουγουάη και την Βοσνία.

Η Εθνική, οι αριθμοί και οι συγκρίσεις
Μουντιάλ

Το Sport24.gr, για την καλύτερη κάλυψη του Μουντιάλ, συνεργάζεται με διεθνή Μέσα, όπως το βραζιλιάνικο δίκτυο Globoesporte, αλλά και την Guardian, μέσω του "EXPERTS' NETWORK" .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ