ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αρένα Παντανάλ

Αρένα Παντανάλ

Η "Αρένα Παντανάλ" χτίστηκε στην θέση του σταδίου "Ζοζέ Φραζέλι", είναι με διαφορά το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μουντιαλικό γήπεδο της Βραζιλίας

Η "Αρένα Παντανάλ" στην Κουϊαμπά, της πολιτείας Μάτο Γκρόσσο, θα φιλοξενήσει τέσσερις αγώνες του Παγκοσμίου Κύπελλου και είναι ίσως το πιο οικολογικό γήπεδο στην ιστορία των Μουντιάλ.

Δείτε σε τρισδιάστατη απεικόνιση τα γήπεδα της Βραζιλίας.

Όνομα: Aρένα Παντανάλ (Ζοζέ Φραζέλι)

Πόλη: Κουϊαμπά

Πολιτεία: Μάτο Γκρόσο

Ομάδα: Μίστο και Κουϊαμπά

Αρχικό κόστος: 146.00.000 ευρώ

Τελικό κόστος: 170.000.000 ευρώ

Χωρητικότητα: 42.968

Θέσεις πάρκινγκ: 2.831

Θέσεις Τύπου: 1.422

Διαστάσεις: 105 x 68

Καθυστέρηση: 17 μήνες

Όνομα: To Παντανάλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Βραζιλίας και όχι μόνο μόνο καθώς εκτείνεται κατά μήκος και πλάτος σε Βολιβία και Παραγουάη. Μία απέραντη πηγή πρασίνου, που λόγω της ελλιπούς υποδομής πλημμυρίζει την εποχή των βροχοπτώσεων τις γύρω περιοχές. Σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας ευδοκιμούν στο Παντανάλ (πάντανο ο υγρός στην τοπική, όχι καθαρά πορτογαλική γλώσσα) που προστατεύεται από την Ουνέσκο. Ο Ζοζέ Φραζέλι στο έτερο πιο παραδοσιακό όνομα της περιοχής υπήρξε πολιτικός του Μάτο Γκρόσο που βοήθησε στην κατασκευή του σταδίου.

Αρένα Παντανάλ

Κατασκευή: Το παλιό στάδιο λεγόταν Ζοζέ Φραζέλι ή αλλιώς Βερντάο (μεγάλο πράσινο λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής) και από το 1975 φιλοξενούσε αγώνες. Χτίστηκε στην θέση του ένα καινούριο με σαφή οικολογικά κριτήρια, τα πιο αυστηρά στον κόσμο ισχυρίζονται οι Βραζιλιάνοι, λόγω του περιβάλλοντος. Η FIFA ισχυρίζεται ότι είναι το καλύτερο στάδιο, έχει διαζώματα και τα πρότυπα και ο σχεδιασμός είναι αμφότερα αγγλικά. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά και αυτό έχει προβλεφθεί. Θα χρησιμοποιηθεί σαν προπονητικό κέντρο για τους Ολυμπιακούς του Ριο το 2016. Φήμες λένε ότι μέχρι και μια ώρα πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα του Μουντιάλ θα γίνονται έργα.

Αρένα Παντανάλ
RFP

Εναρκτήριο παιχνίδι: Μίστο - Σάντος 0-0 (2/4/2014)

Ρεκόρ προσέλευσης: Κουϊαμπά - Ιντερνασιονάλ 1-1 (1/5/2014) 16.363 θεατές

Τι θα δούμε: Θα φιλοξενήσει παιχνίδια τεσσάρων ομίλων ανάμεσα τους και ένα αυτού που συμμετέχει η Εθνική Ελλάδας.

Αναλυτικά:

13/6 Χιλή - Αυστραλία

17/6 Ρωσία - Ν. Κορέα

21/6 Νιγηρία - Βοσνία

24/6 Ιαπωνία - Κολομβία

Οι πύλες του ανεξήγητου: Τα πρώτα παράξενα έρχονται από την ταυτότητα του γηπέδου, και την μεγάλη διαφορά αρχικού και τελικού κόστους. Η παράδοση άργησε 17 μήνες γιατί έγινε η μάχη... της καρέκλας. Η εταιρία κατασκευής των καθισμάτων του σταδίου οδήγησε στα δικαστήρια την Πολιτεία με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το πιο σημαντικό; Το πρώτο γκολ στο γήπεδο μπήκε μετά από 112 λεπτά αγώνων (ο πρώτος είχε λήξει ισόπαλος 0-0).

Η παρουσίαση του γηπέδου:

Πόλη: Η Κουϊαμπά πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ποταμό που την διατρέχει και είναι μια σχετικά παλιά πόλη. Η μεγάλη απόσταση από τα μητροπολιτικά κέντρα του Σάο Πάουλο και του Ρίο ντε Ζανέιρο δικαιολογούν τον μικρό πληθυσμό της που μετά βίας ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.

Η ίδια η πολιτεία, το Μάτο Γκρόσο, είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας. Βιομηχανία και εμπόριο, κυρίως χρυσού την τοποθετούν ανάμεσα στις πιο εύρωστες οικονομικά, πολιτείες της χώρας. Ασφυκτική ζέστη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 36 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι περιοχή με έντονη ποδοσφαιρική παράδοση.

Αρένα Παντανάλ

Το time - lapse της πόλης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ