ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η FIFA χάνει 270 εκ. αν δεν διοργανώσουν το Μουντιάλ 2026 οι ΗΠΑ

TV cameras stand outside the FIFA headquarters after a meeting of the FIFA Executive Committee in Zurich, Switzerland, Friday, Sept. 25, 2015. FIFA canceled a news conference scheduled with President Sepp Blatter without explanation, fueling the sense of turmoil surrounding footballs embattled governing body. (AP Photo/Michael Probst)
TV cameras stand outside the FIFA headquarters after a meeting of the FIFA Executive Committee in Zurich, Switzerland, Friday, Sept. 25, 2015. FIFA canceled a news conference scheduled with President Sepp Blatter without explanation, fueling the sense of turmoil surrounding footballs embattled governing body. (AP Photo/Michael Probst) AP

Ένας μυστικός διαγωνισμός για τα δικαιώματα του Μουντιάλ 2026 οδηγεί τη FIFA σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, εάν δεν αναθέσει τη διοργάνωση στην αμερικανική συνυποψηφιότητα.

Διαφυγόντα κέρδη ύψους 270.000.000 ευρώ προκύπτουν από τηλεοπτικές συμβάσεις που έχει υπογράψει ήδη η FIFA σε περίπτωση που δεν αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 η συνυποψηφιότητα ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά.

Η ιστοσελίδα " Bloomberg" έφερε στη δημοσιότητα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί επί προεδρίας Ζεπ Μπλάτερ και στα οποία καθορίζονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα τόσο του Μουντιάλ 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ, όσο και του επομένου.

Η FIFA είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα για το 2018 και το 2022 στο "Fox" και στο "Telemundo", δύο τηλεοπτικά δίκτυα που απευθύνονται τόσο στο αγγλόφωνο όσο και στο ισπανόφωνο κοινό της Βόρειας και κεντρικής Αμερικής.

Το ποσό που κατέβαλαν τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα για το πακέτο των διοργανώσεων ανερχόταν σε 980.000.000 ευρώ, έχοντας την πεποίθηση ότι το τουρνουά θα διεξαγόταν κατά τις καλοκαιρινές ημέρες, του Ιουνίου και του Ιουλίου, όπου υπάρχει διακοπή σε όλα τα άλλα σπορ, με συνέπεια να προσφέρει υψηλή τηλεθέαση το ποδοσφαιρικό προϊόν.

Ακολούθως, η FIFA αποφάσισε οι αγώνες στη διοργάνωση του Κατάρ να διεξαχθούν στο φθινόπωρο, αφού η ζέστη στη χώρα της Ασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αφόρητη, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 50 βαθμούς.

Αυτή η απόφαση εξαγρίωσε τα δύο δίκτυα που προσφέρουν τεράστια έσοδα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μιας και κατέχουν κάποια από τα υψηλότερα τηλεοπτικά συμβόλαια. Μάλιστα, ενημέρωσαν τη FIFA ότι "θα αναθεωρήσουν τις επιλογές τους".

Για να εξευμενίσει τους ιθύνοντες των δύο καναλιών, οι αξιωματούχοι της FIFA προσέφεραν τα δικαιώματα του επόμενου Μουντιάλ, σε μία κλειστή πλειοδοσία που αφορούσε μόνο τους δύο σταθμούς. Με αυτόν τον τρόπο "κλείδωνε" τις συμβάσεις του 2022 και εξασφάλιζε έσοδα και για την επόμενη διοργάνωση.

Σύμφωνα με τα συμβόλαια που δημοσίευσε το "Bloomberg", το "Telemundo" θα καταβάλει 315.000.000 ευρώ στη FIFA για τα δικαιώματα, συν 103.000.000 ευρώ μπόνους προς την παγκόσμια ομοσπονδία σε περίπτωση που διεξαχθούν αγώνες στη Βόρεια Αμερική. Το "Fox" θα αποκτήσει τα δικαιώματα του 2026 έναντι 268.000.000 ευρώ, ενώ θα προσφέρει στη FIFA κι ένα μπόνους διοργάνωσης 161.000.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, το καναδικό δίκτυο "Bell Media" θα προσφέρει μπόνους 4.500.000 ευρώ σε περίπτωση που διεξαχθούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 επί καναδικού εδάφους.

Η θέση της FIFA εκείνη την εποχή ήταν αρνητική στις περιπτώσεις συνδιοργανώσεις, ωστόσο η αποκαθήλωση του Μπλάτερ και των ανθρώπων του και η είσοδος του Τζιάνι Ινφαντίνο στη FIFA άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Σύμφωνα με την προκήρυξη του Μουντιάλ 2026, Ευρώπη και Ασία δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα διότι διοργανώνουν τα δύο προηγούμενα Μουντιάλ, με συνέπεια να ανοίγει η πόρτα για Concacaf (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική), AFC (Αφρική), Conmebol (Νότια Αμερική) και OFC (Ωκεανία).

Επίσημη υποψηφιότητα έχει καταθέσει μόνο η τριπλέτα ΗΠΑ - Μεξικό - Καναδάς, ωστόσο το Μαρόκο σκέφτεται να καταθέσει επίσης συνυποψηφιότητα μαζί με ακόμα μία χώρα της Αφρικής. Σε περίπτωση που η διοργάνωση, όμως, "φύγει" από τα χέρια της Concacaf, τότε η FIFA θα απωλέσει και το μπόνους των 270.000.000 ευρώ.

ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ

Το "Bloomberg", από την πλευρά του, παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα διαφυγόντα κέρδη της FIFA είναι πολύ περισσότερα. Σε περίπτωση που είχε πραγματοποιηθεί ανοιχτός διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής για το 2026, τότε το μπόνους που θα εισέπραττε θα μπορούσε να είναι διπλάσιο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FIFA στην ιστοσελίδα, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Υποστήριξε ότι το μπόνους θα μπορούσε να αγγίξει τα 450.000.000 ευρώ, σε περίπτωση που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα. "Όποιος κι αν ήταν ο μηχανισμός των μπόνους, θα τα είχαν καταφέρει καλύτερα με ανοιχτό διαγωνισμό", υπερθεμάτισε ο Φρανκ Νταν, μέλος της ερευνητικής εταιρίας αθλητικών δικαιωμάτων "TV Sports Markets".

Photo credits: AP Photo/Michael Probst

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ