ΕΛΛΑΔΑ

"Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μπουρδέλο"

"Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μπουρδέλο"

Το France Football φιλοξενεί αφιέρωμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με αρκετούς παίκτες, ανώνυμους και μη, να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και τα προβλήματα που (δεδομένα) υπάρχουν.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να έχει πορεία αντιστρόφως ανάλογη με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Οι παθογένειες και τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλο το φάσμα της χώρας μας, έχει τον αντίκτυπό της και στον χώρο της "στρογγυλής θεάς", με τα ζητήματα να είναι πολλά και τους ξένους να έχουν πολλά πατήματα για να μας πιάνουν στο στόμα τους.

Το γαλλικό περιοδικό "France Football" φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο την περίοδο της κρίσης και ο συντάκτης διερωτάται για το αν υπάρχει ρίσκο για έναν ποδοσφαιριστή να επιλέγει να αγωνιστεί σε ομάδα της χώρας μας. Οι Σαλίμ Αράς, Γιαν Μποέ Καν και Χαβιέ Τομάς, κατέθεσαν την άποψή τους (μίλησαν και άλλοι, όμως θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους), μιας και έχουν την εμπειρία από την Ελλάδα. Αν μη τι άλλο, είχαν αρκετά πράγματα να πουν.

Ο Αράς, αγωνίστηκε στην Καλλονή (έχει παίξει και στις Μαρσέιγ, Ρεμς, Αζαξιό) και σχολίασε πως "υπάρχουν κάποια κλαμπ που δεν πρέπει να πας και οι παίκτες τις γνωρίζουν. Δεν θα συμβούλευα έναν παίκτη να πάει σε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, επειδή είναι δύσκολο να πληρωθείς". Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Δεν πρέπει να περιμένεις να πληρωθεί κάποιος στην ώρα του. Αυτό αναφέρουν ανώνυμες πηγές, που για ευνόητους λόγους δεν θέλησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Ο Καν έπαιξε για ένα εξάμηνο στον Εργοτέλη και πλέον είναι στον Ερυθρό Αστέρα. Μιλώντας, ανέφερε πως "ήμουν σε έναν σύλλογο με οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν το σκεφτόμασταν κάθε μέρα", ενώ μια ακόμη ανώνυμη πηγή σχολίασε ότι "όλες οι ομάδες δεν πληρώνουν και καθυστερούν πολύ. Η χώρα έχει προσαρμοστεί στις καθυστερήσεις και μάλιστα τελευταίο μήνα δεν πληρωνόμασταν. Παίζαμε και νομίζαμε ότι ίσως πληρωθούμε. Εντέλει, έλαβα μια εξόφληση 12.000 ευρώ και γύρισα στη Γαλλία με τα χρήματα που πήρα. Δεν θα άφηνα ούτε ένα ευρώ εκεί. Είχα κάποιες χιλιάδες ευρώ, αλλά τα μετέφερα στη Γαλλία".

Μετέπειτα, ο Αράς μίλησε για τις ομάδες που αποφάσισαν να υποβιβαστούν στη Γ' Εθνική, ώστε να απαλλαχθούν από τα χρέη τους, κάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες αναφορές σε ΑΕΚ και Άρη. "Η ΑΕΚ και Ο Άρης υποβιβάστηκαν στην Γ’ εθνική, γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους μισθούς. Αρκετοί με ρωτούν αν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα της κρίσης. Είμαι στην Αθήνα, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά είναι γεμάτα, το ίδιο και η παραλία. Υπάρχει κρίση, αλλά το ίδιο επικρατεί παντού, το ίδιο και στη Γαλλία".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καν, ο οποίος για την περίοδο που έπαιζε στον Εργοτέλη, τόνισε ότι "δεν αντιλαμβάνεσαι απαραίτητα την κατάσταση, διότι οι καφετέριες είναι γεμάτες και ο κόσμος βγαίνει. Εγώ ήμουν στην Κρήτη και αυτό ίσως δεν είναι κάτι συνηθισμένο".

Ο Χαβιέ Τομάς, που αγωνιζόταν στο Λεβαδειακό, είπε πως δεν θα ήθελε να επιστρέψει άμεσα στη χώρα μας εξαιτίας των προβλημάτων, λέγοντας όμως ότι έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα και ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο Αράς αναφέρθηκε στη μετεγγραφή του Εσιέν στον Παναθηναϊκό, στις εγκαταστάσεις των μεγάλων ομάδων που συγκρίνονται με αυτές της Γαλλίας, ενώ χρησιμοποίησε στο παράδειγμά του και τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Γιουβέντους.

Ένας εκ των ανώνυμων, δε μίλησε με τα καλύτερα λόγια, αφού η έρευνα πήγε και στο κομμάτι της διαιτησίας, πέρα από τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. " Είναι ένα μπουρ...λο η κατάσταση, όπως και στη χώρα. Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων και θέματα με τη διαιτησία. Αρκεί να δείτε τα ματς του Ολυμπιακού και θα καταλάβετε", με τον Αράς να... σιγοντάρει, λέγοντας: "Υπάρχουν ομάδες που ευνοούνται. Αν παίζεις στην έδρα του Ολυμπιακού, είναι πολύπλοκο να νικήσεις".

Ο Καν κατέληξε: "Στην Ελλάδα υπάρχει αβεβαιότητα. Όταν η ομάδα σου πέφτει, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση, είναι πολύπλοκη η κατάσταση και υπάρχει το ρίσκο της χρεοκοπίας. Για όλα αυτά, χαίρομαι που γύρισα σπίτι μου. Έχω επαφές με παίκτες εκεί και αισθάνονται ανασφάλεια. Δεν ξέρουν αν η χώρα θα μείνει στο EURO ή όχι και αυτό κάνει αρκετούς να διστάζουν. Το καλοκαίρι θα είναι... μακρύ για την Ελλάδα".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ