ΕΛΛΑΔΑ

Ο Χιου Ντάλας ήταν εδώ!

Ο Χιου Ντάλας ήταν εδώ!
Ντάλας INTIME SPORTS

Ο Χιου Ντάλας ήταν παρών στο σεμινάριο διαιτητών που έγινε στην Αθήνα και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα έργα, τις ημέρες του από τότε που μπήκε στην ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου και τα μαθήματα που έκανε στους Έλληνες ρέφερι.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο έλαμψε δια της απουσίας του από το σεμινάριο των διαιτητών εξαιτίας υποχρεώσεων του στην UEFA προκαλώντας αντιδράσεις στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Για τον Χιου Ντάλας, ο λόγος, ο οποίος αμείβεται με περίπου 100.000 ευρώ ετησίως από την ΕΠΟ έχοντας υπό την ευθύνη του την ανάπτυξη της διαιτησίας.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Σκωτσέζος πάντως, όχι μόνο ήταν παρών στο σεμινάριο που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας αλλά πήρε πάνω του το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων απόντος του Κύρου Βασάρα (ο οποίος έχει επίσης την εκπαίδευση των διαιτητών ) που ήταν στο Βελιγράδι για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου Σάλας.

Οι κακές γλώσσες βέβαια έλεγαν ότι το σεμινάριο ήταν παρωδία αφού έγινε σε αγωνιστικό τριήμερο όπου απουσίαζαν οι διαιτητές που είχαν παιχνίδια στην 22η αγωνιστική της Super League και ότι απλώς ο Σκωτσέζος είχε την συγκεκριμένη ημερομηνία κενή στο καλεντάρι του και ζήτησε να κάνει μάθημα στους Έλληνες ρέφερι.

Πότε μπήκε στην ζωή μας

Το υψηλόβαθμό στέλεχος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA μπήκε στην ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2014. Ήταν όταν η Super League έψαχνε για αρχιδιαιτητή και ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής στον απόηχο της δημοσιοποίησης του πορίσματος Κορρέα για την «εγκληματική οργάνωση» έφερε και επέβαλε τον Χιου Ντάλας για να αναλάβει την ελληνική διαιτησία με μισθό περίπου 150.000 ευρώ τον χρόνο ευελπιστώντας να σταματήσει η καχυποψία για τους ορισμούς και στην διαιτησία γενικότερα

Στις 18 Νοέμβρη η ΕΠΟ ανακοινώνει την παραίτηση του Ντάλας από το συγκεκριμένο πόστο, λίγες ημέρες μετά την δολοφονική επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο. Η διαιτησία στο πρώτο μισό της συγκεκριμένης περιόδου δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή ενώ και ο ίδιος ο Σκωτσέζος είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει λάθη στους ορισμούς τους οποίους σημειωτέον έκανε από την πατρίδα του! Οι κακές γλώσσες πάντως, έλεγαν ότι τους ορισμούς δεν έκανε ο ίδιος ο Ντάλας, αλλά ο. Ντάλας της Ηπείρου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Θανάσης Μπριάκος, δηλαδή.

Ο Γιώργος Σαρρής, στις 14/11, την αποφράδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο βραδιά της εντός έδρας ήττας της εθνικής ομάδας από τα Νησιά Φερόε, αποκαλύπτει ότι ο Χιου Ντάλας έχει δεχθεί απειλές και σκέφτεται να παραιτηθεί. Ο Σκωτσέζος πάντως, τον διέψευσε ενώ τον περασμένο Μάϊο όταν κατέθεσε στον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη που χειρίστηκε την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» υποστήριξε ότι η απόφαση του επηρεάστηκε από την επίθεση στο Χριστόφορο Ζωγράφο που ήταν το δεξί του χέρι στην ΚΕΔ.

Στο τώρα...

Ο Χιου Ντάλας έκτοτε έχει υπό την ευθύνη του την επιμόρφωση των διαιτητών ενώ από το προηγούμενο καλοκαίρι η ΕΠΟ μείωσε σχεδόν στο ήμισυ τον μισθό του.

Ο Σκωτσέζος ήταν από την προηγούμενη Τετάρτη στην Ελλάδα αφού σε ξενοδοχείο δίπλα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έγινε σεμινάριο για τους παρατηρητές διαιτησίας της UEFA. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή έγινε το σεμινάριο των διαιτητών. Είχε φροντίσει ήδη να στείλει εδώ και καιρό την θεματολογία του σεμιναρίου και τα βίντεο με τις φάσεις που είδαν και εξέτασαν οι διαιτητές.

Επειδή η κατάσταση στο κέντρο ήταν. έκρυθμη μάλιστα, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των αγροτών δεν το κούνησε ρούπι από το ξενοδοχείο και δεν μπόρεσε να πάει μία βόλτα στα νότια προάστια για να φάει ψάρι που είναι στην κορυφή των γευστικών προτιμήσεων του.

Τα μαρκαρίσματα

Στην πρώτη ημέρα του σεμιναρίου ο Χιου Ντάλας ασχολήθηκε με τα μαρκαρίσματα. Έδειξε φάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα και μίλησε για τις κάρτες κάνοντας διαχωρισμό σε απλή παρατήρηση, κίτρινες, κόκκινες κάρτες και στα βίαια μαρκαρίσματα.

Μεταξύ άλλων, έδειξε ένα μαρκάρισμα από το παιχνίδι Ηρακλή - Παναθηναϊκού την 12η και συγκεκριμένα του Νίνη στον Σαραμαντά όπου χαρίστηκε στον πρώην μέσο των «πράσινων» για κλωτσιά από πίσω. "Γιατί δεν τον απέβαλες", ρώτησε ο Ντάλας τον Κομίνη. "Ήμουν πολύ κοντά, όμως δεν είδα τη φάση του μαρκαρίσματος" απάντησε ο διεθνής, πλέον, ρέφερι.

Στην δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, το "μενού" είχε Ντάλας, Ντάλας και... Ντάλας. Μάθημα για το οφσάιντ για μία ώρα το πρωί και ποιες φάσεις επηρεάζουν το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα, «παιχνίδι της μπάλας με το χέρι» για άλλη μία ώρα όπου έδειξε δύο φάσεις από αγώνες των «αιωνίων».

Η μια από το ματς Κέρκυρα - Παναθηναϊκός 1-1 (33η αγωνιστική της περιόδου 2014-15), όπου ο Ντάλας επεσήμανε ότι σωστά ο Βοσκάκης έδειξε πέναλτι σε χέρι του Μπούρμπου. Η δεύτερη φάση αφορούσε τον αγώνα της 17ης αγωνιστικής της φετινής περιόδου Ολυμπιακός - Λεβαδειακός 3-1 και ένα χέρι του Τσουρίκοφ των Βοιωτών στο 41' όπου ο Βοσκάκης έδειξε «παίζεται». Ο Ντάλας χαρακτήρισε «γκρι» τη φάση, υποστηρίζοντας πως ό,τι κι αν έδινε ο ρέφερι, θα είχε δίκιο.

Η "προφανής ευκαιρία για γκολ" και ο Μποτία

Το απόγευμα για 45 λεπτά ο Ντάλας μίλησε στους διαιτητές για την «προφανή ευκαιρία για επίτευξη τέρματος - υποσχόμενη επίθεση». Τους είπε δηλαδή ότι για να είναι μία κάρτα κόκκινη, πρέπει να είναι ξεκάθαρη η φάση και έθεσε και κριτήρια. Για παράδειγμα να έχει ο επιτιθέμενος το κοντρολ της μπάλας, ποια είναι η ταχύτητα της μπάλας, η απόσταση από το τέρμα και τέλος το κατά πόσο προλαβαίνει ο αμυντικός που ενδεχομένως είναι κοντά στην φάση. «Έχετε αμφιβολία ότι δεν είναι; Τότε να δείχνετε κίτρινη» φέρεται να τους είπε. Πάντως, δεν ήταν λίγοι αυτοί που λίγο μετά το ντέρμπι των «αιωνίων» έφεραν στο μυαλό τους την αποβολή του Μποτία φάση στην οποία υπάρχει απόσταση από την εστία. Συνεπώς με βάση αυτά τα κριτήρια, δεν ήταν κόκκινη.

Στη συνέχεια, διαιτητές και βοηθοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με υπεύθυνους τον διεθνή Τάσο Σιδηρόπουλο και τον υπεύθυνο των ορισμών Φραγκίσκου Σωμαρακάκη όπου τους δόθηκαν επιλεγμένες φάσεις για τις οποίες έπρεπε να γράψουν σε μία κόλα χαρτί τι είναι.

Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του σεμιναρίου, ο Σκωτσέζος μίλησε στους διαιτητές για την διαχείριση του αγώνα ενώ ανέλυσε τις φάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα για τις οποίες είχαν απαντήσει οι διαιτητές σε ομάδες την προηγούμενη ημέρα και δεν μίλησε για το ντέρμπι που είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα, ούτε έδειξε φάσεις από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ντάλας πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής. Το αν οι διαιτητές κατανόησαν όσα τους είπε, θα φανεί στο γήπεδο.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ