GREXIT

Κοντονής: "Τροποποιήσεις και προσθήκες στο νομοσχέδιο"

Κοντονής: "Τροποποιήσεις και προσθήκες στο νομοσχέδιο"
INTIME SPORTS

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του αθλητικού νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική επιτροπή υποστήριξε πως η πολιτεία δεν θα επέμβει στο αυτοδιοίκητο και προανήγγειλε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο κάνοντας μια ακόμη αναδίπλωση.

Με τροποποιήσεις και προσθήκες θα παρουσιαστεί στην τελική μορφή του το αθλητικό νομοσχέδιο όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού,Σταύρος Κοντονής, κατά την έναρξη επεξεργασίας του από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

"Εμείς δεν πρόκειται να επέμβουμε στο αυτοδιοίκητο. Μας ενδιαφέρει να βάλουμε τέλος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας. Θα δείτε ότι η συζήτηση εκ μέρους του υπουργείου θα είναι καλόπιστη. Ήδη, εμείς από τις προτάσεις φορέων και διεθνών οργανισμών έχουμε υπ' όψιν να ανακοινώσουμε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και προσθήκες".

Ο Σταύρος Κοντονής δεν παρέλειψε να απαντήσει στους βουλευτές της ΝΔ τονίζοντας:

«Δώσατε πριν από λίγους μήνες στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο που παραβίαζε το αυτοδιοίκητο σε πολλά πράγματα. Τώρα, λέτε σε μας, που δεν έχουμε θίξει τα ζητήματα που θίξατε εσείς στο νομοσχέδιο σας, ότι κινδυνεύουμε με αποκλεισμό, ενώ και η κ. Καραμανλή ζητεί να γίνουν παρεμβάσεις στη διαιτησία, παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο. Για μας το grexit είναι απευκταίο, αλλά δεν νομοθετούμε με βάση τα οικονομικά συμφέροντα των ομάδων. Αν το δίλημμα είναι σήψη ή αποκλεισμός από την Ευρώπη η απάντηση της κυβέρνησης είναι αυτονόητη».

Δεν υπήρχε ταύτιση ανάμεσα στα κόμματα για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τη ΝΔ να ζητά την απόσυρσή του, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν αλλαγές, η Χρυσή Αυγή επιφυλάσσεται, το ΚΚΕ δήλωσε ότι είναι θετικό επί της αρχή, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Από τις τοποθετήσεις που έγιναν για το νομοσχέδιο ξεχώρισε αυτή του αγορητή του ΚΚΕ, του κ. Γκιόκα ο οποίος είπε:

«Χρειάζεται κατεδάφιση του συστήματος, το νομοσχέδιο δεν δίνει ριζικές λύσεις παρά τα μέτρα. Δεν θα μετατρέψουμε την FIFA και την UEFA που έχουν υποθάλψει τέτοια φαινόμενα, αν δεν τα έχουν παρακινήσει, σε τιμητές, δεν μας νοιάζει τι στάση θα κρατήσουν, προτείνουμε κατάργηση της συμμετοχής των ομάδων στα κουπόνια του στοιχήματος σε ολόκληρο τον κόσμο και απαγόρευση δανεισμού παικτών σε ομάδες τις ίδιας κατηγορίας διότι δημιουργούνται ομάδες δορυφόρων».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε:
«Η ΕΠΟ θέλει εξυγίανση αλλά δεν πρέπει να πειραχθεί το αυτοδιοίκητο λόγω κινδύνου διεθνούς απομόνωσης. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν σήψη και διαφθορά, δεν μας αφορούν οι αντιδράσεις αλλά ο κίνδυνος της απομόνωσης της χώρας».

Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης της λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανοσισμούς της τα οποία είναι εναρμονισμένα με το σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ με τις οποίες συζητώ και θα τους θέσω ακριβώς αυτά τα όρια της συνταγματικής τάξης".

Αρχικά ο κ. Κοντονής είπε στη ΝΕΡΙΤ έξω από την Βουλή:

«Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ, με τις οποίες συζητώ και θα τους θέσω ακριβώς αυτά τα όρια της. H Κυβέρνηση δεν θίγει το αυτοδιοίκητο αλλά το αυτόνομο»

Και συμπλήρωσε: «Καμία αναδίπλωση δεν έγινε, συζητάμε. Και θα δεχτούμε πράγματα που δεν πλήττουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κοντονής στην ομιλία του στη Βουλή, ανέφερε:

«Αναφέρονται κάποιες διατάξεις για τη ΔΕΑΒ. Εγώ διάβασα και το νομοσχέδιο του αγαπητού κ. Ανδριανού και έχουμε κάποιες διαφωνίες. Εμείς τη ΔΕΑΒ και την ΕΕΑ δεν θα τις καταργήσουμε, θα τις αναβαθμίσουμε. Βλέπετε ότι δημιουργούμε ένα σώμα παρατηρητών το οποίο θα περνάει από κόσκινο, θα έχει ειδικές προδιαγραφές, ειδικά προσόντα ο καθένας, θα είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου ο καθένας τους. Θέλω να πω ότι υπήρξε μια αρθρογραφία το Σαββατοκύριακο, ότι δήθεν αυτή η διάταξη εμφανίζεται γιατί εμείς θέλουμε να ορίσουμε πρόεδρο της ΔΕΑΒ το σημερινό αντιπρόεδρο».

Οσο για τα θέμα της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου είπε: «Εννέα χρόνια εφαρμογής αυτού του καθεστώτος έχουν παραχθεί εγκληματικές ομάδες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είτε αθωωθούν είτε καταδικαστούν, το πρόβλημα υπάρχει. Πρέπει να καθαρίσει το ποδόσφαιρο.

Για το θέμα της αδειοδότησης, βρήκαμε μια κατάσταση η οποία ξεπερνάει κάθε όριο. Υπάρχουν ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, δηλαδή εμπορικές εταιρίες – έχουν δηλαδή εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα- οι οποίες δε πληρώνουν τα δημόσια στάδια τα οποία παίζουν. Πώς είναι δυνατόν αυτό; Αυτό το ρυθμίζουμε με το παρών νομοσχέδιο.

Δεν ξέρω αν έχετε πειστεί ότι η παρέμβαση (σ.σ. για το άρθρο 15) δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει το αυτοδιοίκητο, αλλά το αυτόνομο. Δεν θα αναφερθώ για ότι γίνεται στη σχολή ευελπίδων αυτή την περίοδο γιατί σέβομαι, αλλά θα πρέπει να μας προβληματίσει, ούτε θα αναφερθώ ότι εννιά χρόνια αυτού του καθεστώτος μας έχουν φέρει εδώ. Είτε αθωωθούν το 80%, είτε δικαστεί το 90%, το πρόβλημα υπάρχει.

Ανοίξτε το Σύνταγμα στο άρθρο 16 παρ. 9. Λέει ότι ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του κράτους. Εισάγει η συνταγματική αυτή διάταξη εξαιρέσεις; Αν εισάγει εξαιρέσεις να μπούμε με τον νόμο να τις εξειδικεύσουμε. Το κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματίων κάθε είδους.

Η ΕΠΟ παίρνει χρήματα τα οποία διαθέτει στις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Ο κ. Ανδριανός είχε αλγεινή εμπειρία κατά τη θητεία του, για το πώς διαχειρίστηκαν θέματα επιχορηγήσεων και πήρε γενναίες πρωτοβουλίες, όταν διαπίστωσε καταστάσεις απείρου κάλους!

Επομένως το Σύνταγμα δεν εισάγει εξαιρέσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει στη νέα ελληνική έννομη τάξη αυτόνομος φορέας ή νησίδα ανέλεγκτη. Εμείς λέμε ότι το αυτοδιοίκητο όπως υπήρξε και όπως μπορεί να υπάρχει ακόμα καλύτερα εμείς θα το ενισχύσουμε. Θέλουμε όλες οι ομοσπονδίες να λειτουργούν, με βάση το αυτοδιοίκητο και καμία εξαίρεση δε θα υπάρχει.

Εμείς κάνουμε έναν αγώνα για την εξυγίανση για του ελληνικού αθλητισμού, τελεσίγραφα όμως δε δεχόμαστε. Εμείς ζητάμε από τις διεθνείς ομοσπονδίες να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε και ενδεχομένως αν μας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις εμείς θα τις κάνουμε δεκτές. Ήδη από το έγγραφο που μας απέστειλαν, επεξεργαζόμαστε αρκετά σημεία για να τα εντάξουμε στο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση νομοθετεί έχοντας υπόψη ότι πρέπει να γλυτώσουμε νέα παιδιά από τη μάστιγα του χουλιγκανισμού. Αυτό απασχολεί την κυβέρνηση και όχι το πόσα λεφτά θα χάσει μια ποδοσφαιρική ομάδα από το απευκταίο της μη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εάν το δίλλημα είναι ή να παραμείνει η σήψη ή να παίζουν ομάδες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η απάντηση για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι αυτονόητη».

Οι αλλαγές, όποιες κι αν είναι αυτές, θα κατατεθούν στη Βουλή μετά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 29 Απριλίου με τον γενικό γραμματέα της UEFA,Τζιάνι Ινφαντίνο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας και ακολούθως το αθλητικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, στις αρχές (4-5) Μαΐου.

Κοντονής: "Τροποποιήσεις και προσθήκες στο νομοσχέδιο"
INTIME SPORTS
TAGS GREXIT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ