ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι πρώτες εντυπώσεις από τη Βοσνία που μαζεύει τα κομμάτια της

Bosnia supporters wave a large big flag as they celebrate their victory over Israel in their Euro 2016 Group B qualifying soccer match in Zenica, Bosnia, Friday June 12, 2015. (AP Photo/Amel Emric)
Bosnia supporters wave a large big flag as they celebrate their victory over Israel in their Euro 2016 Group B qualifying soccer match in Zenica, Bosnia, Friday June 12, 2015. (AP Photo/Amel Emric) AP

Το Sport24.gr βρίσκεται στη Βοσνία για τη μεγάλη αποψινή (21:45) μάχη της Εθνικής στη Ζένιτσα και καταγράφει τις πρώτες εντυπώσεις από την (ταλαιπωρημένη) χώρα, τους πολίτες της και το κλίμα που επικρατεί ενόψει του αγώνα.

Δεν αναμένει... ροδοπέταλα η Εθνική ομάδα απόψε το βράδυ στην Ζένιτσα με αντίπαλο την Βοσνία. Το "Bilino Polje" θα είναι κατάμεστο, έχει γίνει εδώ και μέρες το sold out, σε ένα γήπεδο που πάντως είναι μικρό και δεν είναι δύσκολο να γεμίσει, ειδικά σε έναν "τελικό" για τους γηπεδούχους, όπως είναι η αναμέτρηση με την γαλανόλευκη στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Από 'κει και πέρα, υπήρχε μια ανησυχία για το τι κλίμα θα συναντήσουμε και εμείς οι απεσταλμένοι στην Βοσνία, διότι καλώς ή κακώς είναι ένα παιχνίδι κρίσιμο, υψηλής επικινδυνότητας λόγω και των όσων έγιναν στον πρώτο γύρο στο Φάληρο και ότι η UEFA όρισε διαιτητή τον Ριτσόλι, καταδεικνύει το πόσο πολύ φοβάται αυτό το παιχνίδι και θέλει να το σφυρίξει ίσως ο κορυφαίος ρέφερι που υπάρχει, ώστε να τον σέβονται οι παίκτες, να εξασφαλίσει το 50/50 και αυτό να περάσει και στην φανατισμένη εξέδρα.

Αποστολή στη Ζένιτσα: Νίκος Συριώδης

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, ενώ λίγοι Έλληνες από τον Γαλανόλευκο Φάρο θα έρθουν από το Βελιγράδι για τον αγώνα. Χθες δεν ήταν στην προπόνηση, όπως συνέβαινε σε άλλα ταξίδια παραμονές των αγώνων. Αυτό το ματς διαφέρει αρκετά και χρειάζεται να υπάρχει πρόληψη, ώστε να αποφευχθούν ασχήμιες και γεγονότα που μπορεί να έχουν κακό αποτέλεσμα.

In this photo taken on Friday, Nov. 8. 2013 a Bosnian passenger exits a train in  Bosnian town of Zenica. They were seen as a shining example of Bosnias rebirth from war: a fleet of high-speed trains built-to-order in the West. Eight years later, they havent made a single ride. The reason: Theyre just too fast for Bosnias 60-year-old rails.  (AP Photo/Amel Emric)
In this photo taken on Friday, Nov. 8. 2013 a Bosnian passenger exits a train in Bosnian town of Zenica. They were seen as a shining example of Bosnias rebirth from war: a fleet of high-speed trains built-to-order in the West. Eight years later, they havent made a single ride. The reason: Theyre just too fast for Bosnias 60-year-old rails. (AP Photo/Amel Emric) AP

(AP Photo/Amel Emric)

Βέβαια, ως τώρα το κλίμα είναι ήρεμο και πρέπει να τονιστεί. Όπου ανταμώσαμε ως τώρα με Βόσνιους και κατάλαβαν ότι είμαστε από την Ελλάδα, δεν συνέβη το παραμικρό. Από καταστηματάρχες, μέχρι απλούς ανθρώπους. Είδαμε και κάποιους με φανέλες της εθνικής τους ομάδας, όπως και σημαίες ή λάβαρα της Βοσνίας. Όμως, συναντήσαμε χαμογελαστούς ανθρώπους, ευγενικούς, ενώ και στην συνέντευξη Τύπου οι άνθρωποι του γηπέδου ήταν εξυπηρετικοί και δίπλα μας σε ό,τι θέλαμε.

Οι γραμμές για τα ραδιόφωνα ήταν περασμένες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τους συναδέλφους, ακόμα και όταν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με το δίκτυο, ήταν από πάνω δυο άνθρωποι για να βοηθήσουν να λυθεί. Και για αρκετή ώρα, όχι για μια στιγμή και τέλος. Στο γήπεδο οι υπάλληλοι ήταν άνετοι και σε καμία στιγμή το κλίμα δεν ήταν "ηλεκτρισμένο". Το τι θα γίνει στο ματς, είναι άλλη ιστορία, απλά ως τώρα τα πράγματα κυλάνε ήρεμα, ενώ και η αποστολή της Εθνικής έφτασε άνετα στο Σαράγεβο, άνετα στην Ζένιτσα και δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο.

Όσο για το Σαράγεβο, είναι μια πόλη που σε πολλά σημεία του φαίνονται ακόμα τα σημάδια του πολέμου και των βομβαρδισμών από το 1992 ως το 1995. Μια περίοδος που σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 Βόσνιοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Είδαμε πολλά κτίρια γκρεμισμένα που έχουν μείνει έτσι από τότε, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για να φτιαχτούν, ενώ το τραμ τους είναι άνω του ενός αιώνα και... φαίνεται. Έχουν έρθει αραβικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και μένει να δούμε πόσο θα αλλάξει η πρωτεύουσα. Μουσουλμάνοι στην συντριπτικής τους πλειοψηφία, αν περπατήσεις λίγο, βλέπεις Τζαμιά στους δρόμους.

AP10ThingsToSee - Bosnian man views the scene after a landslide caused by flooding in the village of Topcic polje near Zenica, 120 kms north of Sarajevo, Bosnia, Thursday, May 15, 2014. Heavy rainfall caused the river Bosna to flood surrounding areas causing power outages and road blockades in some suburban and rural areas. (AP Photo/Amel Emric)
AP10ThingsToSee - Bosnian man views the scene after a landslide caused by flooding in the village of Topcic polje near Zenica, 120 kms north of Sarajevo, Bosnia, Thursday, May 15, 2014. Heavy rainfall caused the river Bosna to flood surrounding areas causing power outages and road blockades in some suburban and rural areas. (AP Photo/Amel Emric) AP

(AP Photo/Amel Emric)

Η Ζένιτσα από την άλλη έχει σημεία που θυμίζει παραγκούπολη, αλλά το κομμάτι δίπλα στο γήπεδο είναι αρκετά όμορφο. Βλέπεις πράσινο, βλέπεις ποτάμι και γενικότερα μια άλλη εικόνα, σαφώς ωραιότερη. Δεν την γυρίσαμε όλη την πόλη για να σχηματίσουμε άποψη, απλά αναφέρουμε μια πρώτη εικόνα. Ο δρόμος από το Σαράγεβο για την Ζένιτσα ήταν πάντως εξαιρετικός και καινούργιος.

Τα υπόλοιπα στο γήπεδο, όπου μακάρι να κυλήσουν όλα κατ' ευχήν και να μην συμβεί το παραμικρό απρόοπτο!

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ