ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με πρότυπο το μπάσκετ και "παίκτες" του 2004!

Με πρότυπο το μπάσκετ και "παίκτες" του 2004!

Το Sport24.gr καταγράφει τα δεδομένα για την επόμενη μέρα της "γαλανόλευκης". Οι σκέψεις του Κάρα για αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, τα νέα πρόσωπα, το παράδειγμα του Χολέμπας και η... γενιά του 2004.

Το "χαστούκι" από τα Νησιά Φερόε πόνεσε πολύ την Εθνική ομάδα και δεν έχει ξεπεραστεί. Η δεύτερη ήττα από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που σήμανε ουσιαστικά τον αποκλεισμό της από την τελική φάση του EURO 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, έφερε στην επιφάνεια όλες εκείνες τις παθογένειες που ταλανίζουν την "γαλανόλευκη" τον τελευταίο χρόνο και την έχουν φέρει σε τέλμα. Πλέον, δεν απαιτούνται "πινελιές" για να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά ρήξη και ανατροπή, αλλαγή πλάνου σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει το γενικό πρόσταγμα και θα επωμιστεί το βάρος να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των Εθνικών ομάδων στο σύνολό τους. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, χρειάζεται οργάνωση και επιλογή των κατάλληλων προσώπων στις αντίστοιχες θέσεις, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να έχει μια συνέχεια. Πάντως, είναι ειλημμένη απόφαση για να γίνουν κινήσεις και ο "Κάρα" είναι αποφασισμένος να προβεί σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. "Τροχοπέδη" σε όλα αυτά αποτελεί το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, αφού τα χρήματα δε ρέουν στα ταμεία της Ομοσπονδίας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Νταμπίζας και οι... Άγγελοι

Βασικό κομμάτι της όλης διαδικασίας αποτελεί η αξιοποίηση προσώπων από την γενιά του 2004 σε διάφορα πόστα, από προπονητές σε μικρότερες Εθνικές ομάδες, μέχρι την θέση του τεχνικού διευθυντή που καταργήθηκε μετά την αποχώρηση του Τάκη Φύσσα την περίοδο της έλευσης του Κλάουντιο Ρανιέρι. Φαίνεται πως το μοντέλο χωρίς έναν συνδετικό κρίκο δεν λειτούργησε και είναι απαραίτητο ένα τέτοιο πρόσωπο, το οποίο θα χαίρει εκτίμησης απ' όλους.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος πάντως δεν ήθελε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το παραμικρό σχετικά με τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την θέση του τεχνικού διευθυντή στην Εθνική Ανδρών. Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα σε αυτό το κομμάτι, ίσως γιατί δεν ήθελε να δώσει κάποιο στίγμα από την στιγμή που δεν έχει "κλειδώσει" το πρόσωπο.

Τα ονόματα που ακούγονται για την θέση είναι αρκετά. Πρώτα απ' όλα του Νίκου Νταμπίζα, ενός ανθρώπου που αποτέλεσε μέλος της ομάδας του έπους της Πορτογαλίας πριν 11 χρόνια, έχοντας και επιτυχημένη θητεία σε αυτό το πόστο στον Παναθηναϊκό. Κέρδισε πολλούς πόντους στην "πράσινη" θητεία του και αρκετούς υποστηρικτές. Το όνομά του έχει γραφτεί τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα ρεπορτάζ, ενώ σίγουρα ήταν στο μυαλό του Καραγκούνη τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά δεν προχώρησε κάτι. Επιπροσθέτως, την ίδια περίοδο στο μυαλό του "Κάρα" ήταν και το όνομα του Άγγελου Χαριστέα για το πόστο αυτό, ενώ τώρα ακούγεται έντονα και εκείνο του Άγγελου Μπασινά ως εναλλακτική επιλογή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το μοντέλο λειτουργίας των Εθνικών ομάδων

Πέρα από το κομμάτι των Ανδρών, ο Γιώργος Καραγκούνης σε συνεργασία με την ΕΠΟ και το νυν προπονητή, Σέρχιο Μαρκαριάν, κοιτάζουν πώς θα πρέπει να δουλεύουν οι Εθνικές ομάδες από τις μικρότερες ηλικίες μέχρι τους "μεγάλους". Το μοντέλο του μπάσκετ αποτελεί οδηγό, αφού οι χρόνιες επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, η συνεχής παραγωγή νέων ταλέντων και η αρμονική τους αναρρίχηση μέχρι την ανδρική ομάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Αντώνης Νικοπολίδης ίσως ενεργοποιηθεί για την θέση του προπονητή στην Εθνική Παίδων, μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης Γκούμας βρίσκεται στην U-19 και στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν άσοι της γενιάς του 2004 που ασχολούνται με την προπονητική και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Με αυτούς τους ανθρώπους, το πλάνο είναι να υπάρξει συνεργασία τέτοια, ώστε να γίνεται σωστή δουλειά στις μικρές ηλικίες, να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο και πάνω σε αυτό να πορευτούν στο μέλλον τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.

Προφανώς και δεν είναι απλή διαδικασία και η θεωρία από την πράξη απέχουν πολύ, εντούτοις υπάρχει η διάθεση συνεργασίας με γνώστες των Εθνικών ομάδων, νέους σε ηλικία, με όρεξη και φιλοδοξία, που θα μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το πλάνο και το οποίο θα αποφέρει "καρπούς" στο μέλλον. Καλώς ή κακώς, απαιτείται οργάνωση και μεθοδικότητα, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει και χρειάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Χολέμπας ήταν η αρχή

Αναφορικά με την Εθνική Ανδρών, η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τον τελευταίο χρόνο, με τις γνωστές συνέπειες που θα τις βρει μπροστά της η ομάδα, έχει διαφανεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο αγωνιστικό ή "προπονητικό", αλλά πολύπλευρο. Θα πρέπει να περιμένουμε κινήσεις που θα δώσουν ένα στίγμα και το παράδειγμα του Χοσέ Χολέμπας είναι ενδεικτικό. Όποιος παίκτης δεν λειτουργεί στο πλαίσιο που θέλει να επιβάλει ο Γιώργος Καραγκούνης και το οποίο αποτέλεσε "κλειδί" των επιτυχιών την προηγούμενη δεκαετία, δεν θα βλέπει το όνομά του στις κλήσεις του (εκάστοτε) ομοσπονδιακού τεχνικού.

Στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια λογικά θα υπάρξουν κάποιες... εκπλήξεις σε αυτούς που θα επιλεχθούν. Η ομάδα πρέπει να λειτουργεί ως σύνολο, όλοι να σέβονται την φανέλα με το εθνόσημο και η νοοτροπία τους να μην παρεκκλίνει σε καμία των περιπτώσεων. Ας υπάρξει ρήξη, δεν πρόκειται να υπάρξει πισωγύρισμα σε αυτό το κομμάτι και ό,τι συνέβη με τον ακραίο μπακ της Ρόμα αποτελεί οδηγό για το μέλλον. Δεν κλείνει για κανέναν η "πόρτα" της Εθνικής, όμως οι συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα της συμμετοχής στην εθνική Ελλάδας, δεν θα γίνονται ανεκτές.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εν αναμονή για Μαρκαριάν, "σφιχτά" τα οικονομικά

Με τον Σέρχιο Μαρκαριάν δεν υπάρχει κάποιο νέο, ούτε ο ίδιος ο Ουρουγουανός έχει δώσει σαφή απάντηση στο τι μέλλει γενέσθαι από τον Δεκέμβριο και έπειτα, όταν λήγει η ισχύς του συμβολαίου του. Έχει πει πως θέλει να μείνει, όμως πρώτα θα πρέπει να μιλήσει επί της ουσίας με την ΕΠΟ και τον Γιώργο Καραγκούνη για όλα εκείνα που θα πρέπει να γίνουν και τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω. Το τι Εθνική θέλουμε να έχουμε, χρήζει συγκεκριμένης απάντησης και μόνο μέσω αυτής προκύπτει και το τι θα γίνει με τον "El Mago". Προς το παρόν είναι ο ομοσπονδιακός μας εκλέκτορας, αλλά ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Σε όλα αυτά, υπάρχει το οικονομικό. Το γεγονός πως η Εθνική δεν θα πάει στα τελικά του EURO, αυτόματα σημαίνει πολύ λιγότερα έσοδα στα ταμεία της Ομοσπονδίας. Οι επιτυχίες των προηγούμενων ετών, είχε δημιουργήσει μια άνεση, η οποία όμως πλέον δεν υφίσταται. Η χασούρα είναι μεγάλη, τα χρήματα που μπορούν να σπαταληθούν είναι συγκεκριμένα και πρέπει να δοθούν στοχευμένα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πολυτέλειες και λάθη. Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ