ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κάθε αρχή και δύσκολη

NewSports          5/9/2001
¼IN¤AN¢IA - E¤¤Aª.
NewSports 5/9/2001 ¼IN¤AN¢IA - E¤¤Aª. INTIME SPORTS

Σαν σήμερα πριν 13 χρόνια ο Ότο Ρεχάγκελ ξεκίνησε με συντριβή την θητεία του στον πάγκο της Εθνικής (5-1 από την Φινλανδία) και το Sport24.gr κάνει αναδρομή σε πρεμιέρες ομοσπονδιακών τεχνικών.

Ο θυμόσοφος λαός αναφέρει πως "η αρχή αποτελεί το ήμισυ του παντός". Μπορεί να φαντάζει (και να είναι) ως κάτι σωστό, στη λογική του ότι μπαίνουν γερά θεμέλια και βάσεις για μια ακόμα καλύτερη συνέχεια, όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Η περίπτωση του Ότο Ρεχάγκελ είναι χαρακτηριστική και αποτυπώνει πλήρως το προαναφερθέν. Ένας άνθρωπος που είχε "το άγγιγμα του Μίδα" και η εν Ελλάδι διαδρομή του υπήρξε κάτι παραπάνω από μυθική, μόνο ονειρεμένα δεν ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Σαν σήμερα (5/9) πριν 13 χρόνια, ο "Χερ Ότο" βρέθηκε για πρώτη φορά στον πάγκο της Ελλάδας με αντίπαλο την Φινλανδία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και το αποτελέσμα ήταν τραγικό, με την Εθνική μας να χάνει με το εμφατικό 5-1.

Μπορεί από το 2001 μέχρι το 2010 να είχε σε 106 αγώνες 53 νίκες, 23 ισοπαλίες και 30 ήττες (138-111 τα γκολ), όντας αναμφίβολα ο πλέον επιτυχημένος ομοσπονδιακός τεχνικός, αλλά το ξεκίνημά του ήταν αντιστρόφως ανάλογο.

Το ίδιο ισχύει και με τον διάδοχό του στον πάγκο της Εθνικής μας, τον Φερνάντο Σάντος, η θητεία του οποίου ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένη, αλλά έκανε και εκείνος ντεμπούτο με το... αριστερό. Μπορεί στο πρώτο του ματς ως ομοσπονδιακός τεχνικός, να είδε την ομάδα του να επικρατεί 0-1 της Σερβίας στο Βελιγράδι σε φιλικό, αλλά σε επίσημο ντεμπούτο είδε την "γαλανόλευκη" να φέρνει 1-1 με την Γεωργία στο Φάληρο για τα προκριματικά του Euro 2012. Η συνέχεια μπορεί να ήταν καλή, όμως με το... καλημέρα υπήρξε γκέλα.

Να πάμε και πιο πίσω; Την τελευταία 20ετία, μονάχα ο Κώστας Πολυχρονίου ξεκίνησε με νίκη, στο 1-5 με τη Νησιά Φερόε για τα προκριματικά του Euro '96 στην Αγγλία. Έναν αντίπαλο που θα βρει και τώρα στον δρόμο της η Εθνική και ο οποίος θεωρείται από τους πολύ εύκολους.

Ο Άνχελ Ιορντανέσκου έκανε ντεμπούτο το 1998 στο 2-2 με την Σλοβενία στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς... σκότωσε εις διπλούν την Ελλάδα, ενώ ο άνθρωπος που τον διαδέχτηκε, ο Βασίλης Δανιήλ, βρέθηκε για πρώτη φορά στον πάγκο της Εθνικής μας στο 0-0 με τη Λετονία στη Ρίγα για την ίδια προκριματική φάση.

Οι πρεμιέρες αυτές αποτελούν έναν... οδηγό για τον Κλάουντιο Ρανιέρι, ο οποίος ντεμπουτάρει στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον κυριακάτικο αγώνα με τη Ρουμανία. Προφανώς και ένα αρνητικό αποτελέσμα δεν προεξοφλεί τίποτα για το μέλλον και τουλάχιστον οι δυο προκάτοχοί του το απέδειξαν και με το παραπάνω.

Πάντως, κάθε νέο ξεκίνημα κρύβει παγίδες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για τον Ιταλό προπονητή, αποτελεί στοίχημα να μπει με το... δεξί στις υποχρεώσεις του με την Εθνική μας και θα κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει. Μια νίκη με τους Ρουμάνους φέρνει άλλο "αέρα" για την συνέχεια και αυτό θα επιδιώξει. Μπορεί το πρόσφατο παρελθόν να είναι αρνητικό, αλλά οι παραδόσεις είναι για να σπάνε...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ