ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Βραζιλία θέλει σάμπα, όχι... πούλμαν

Η Βραζιλία θέλει σάμπα, όχι... πούλμαν
INTIME SPORTS

Η παθητική στάση στον επαναληπτικό με την Ρουμανία εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα, που δεν έχει ανάγκη κανένα... πούλμαν για να πάει στην Βραζιλία. Ο φάκελος "αντι-Κατσουράνης", οι ανάγκες του αγώνα που "δείχνουν" Μανωλά και οι αποστάσεις των γραμμών τα "κλειδιά" της αναμέτρησης στο Βουκουρέστι. Το Sport24.gr αναλύει.

Το 3-1 του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" πριν από τέσσερα βράδια καλείται να υπερασπιστεί η Εθνική ομάδα στον επαναληπτικό με την Ρουμανία την Τρίτη (19/11, 21:00) στο Βουκουρέστι. Το προβάδισμα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 είναι σαφές, το ίδιο είναι όμως και το γεγονός πως ακόμη δεν έχουμε τα εισιτήρια για την Βραζιλία στα χέρια μας !

Και αυτό διότι ακόμη απομένουν 90 λεπτά αγώνα, στα οποία η Ελλάδα καλείται τουλάχιστον να διαχειριστεί σωστά το σκορ της αναμέτρησης του Φαλήρου . Οι Ρουμάνοι χρειάζονται ένα 2-0 για να κάνουν την ανατροπή. Δύσκολο, πολύ δύσκολο, απέναντι σε μια ομάδα που είχε σταθερά καλή - πλην του εκτός έδρας παιχνιδιού με την Βοσνία- αμυντική λειτουργία στην προκριματική φάση των ομίλων. Όχι όμως και ακατόρθωτο, αφού στο ποδόσφαιρο έχουμε γίνει κατά καιρούς μάρτυρες επικών ανατροπών!

Προφανώς και ο Σάντος με τους παίκτες του χρειάζεται να κάνουν ό,τι περνάει από τα χέρια και τα πόδια τους, προκειμένου να δυσκολέψουν τους γηπεδούχους. Το Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου, ένα πολύ όμορφο γήπεδο, χωρητικότητας 55.600 θεατών θα είναι κατάμεστο . Οπότε πρωταρχικός στόχος (θα) πρέπει να είναι το "πάγωμα" του ενθουσιασμού, το "σπάσιμο" του τσαμπουκά των Ρουμάνων, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στις κερκίδες.

Δεν χρειάζεται να κρυφτούμε

Μια άποψη που... φοριέται πολύ για το αποψινό ματς, είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαφυλάξει πάση θυσία την άμυνα της, να παίξει με όση περισσότερη ασφάλεια μπορεί στα μετόπισθεν και να την ενδιαφέρει αποκλειστικά το πως να μην φάει γκολ.

Είναι αυτή η σωστή τακτική; Μάλλον όχι. Δίνοντας από το ξεκίνημα χώρο και μπάλα στους Ρουμάνους, το μόνο βέβαιο είναι πως θα νιώσουν πως έχουν να κάνουν με έναν τρομαγμένο αντίπαλο. Πως αυτοί έχουν το πάνω χέρι στον αγώνα και το μόνο που απομένει είναι να βρουν τα δύο γκολ που χρειάζονται για την πρόκριση.

Παράλληλα, εφόσον η κερκίδα γίνει μάρτυρας σε καταστάσεις... πολιορκίας στην "γαλανόλευκη" άμυνα, τότε θα "ανάψει", θα αναθαρρήσει και μοιραία 55.600 φωνές θα συμβάλλουν ώστε η πίεση να γίνει ακόμη μεγαλύτερη στα καρέ του Καρνέζη. Υπάρχει λόγος; Κανένας!

Κρατάς την μπάλα, παγώνεις τον ρυθμό και... χορεύεις σάμπα

Στο ματς του Φαλήρου αποδείχθηκε πως η Ελλάδα δεν είχε κάτι να φοβηθεί από την Ρουμανία . Η απόφαση του Σάντος να φορτώσει με τρεις αμυντικογενείς χαφ τον άξονα και επιθετικά να στηριχθεί στις πτέρυγες, έμοιαζε σωστή με βάση το αποτέλεσμα, όχι όμως και σαν εικόνα του παιχνιδιού.

Δεν υπήρχε λόγος να δώσουμε την κατοχή στους "Tricolorii" (45%-55%), ούτε και να παρουσιάσουμε έναν τόσο άτολμο άξονα (συνολικά η τριάδα είχε δύο επιτυχημένες ντρίμπλες, μηδέν σουτ, ένα κερδισμένο φάουλ και μια επικίνδυνη κάθετη προώθηση της μπάλας σε 90 λεπτά). Δεν υπήρχαν και τίποτα... θηρία στο κέντρο της Ρουμανίας. Ο φιλότιμος και δουλευταράς Μπουρσεάνου, που θα είναι απών στον επαναληπτικό. Ο Κότσις που δεν τρομάζει. Ο Λάζαρ, που επίσης δεν θα παίξει στο Βουκουρέστι αφού πρόλαβε να αποβληθεί.

Οπότε γιατί να κρατήσει παθητική στάση η Ελλάδα στο κέντρο; Κοντά οι τρεις γραμμές, το πολύ στα 25 - 30 μέτρα (ο τελευταίος της άμυνας με τον επιθετικό στην κορυφή), "στένεμα" του γηπέδου και κάνεις την δουλειά σου. Παγώνεις τον ρυθμό.

Όσο πιο μικρές οι αποστάσεις των γραμμών και των παικτών μεταξύ τους, τόσο πιο εύκολη η κυκλοφορία της μπάλας. Όσο περισσότερο κρατήσει μπάλα η Εθνική, τόσο λιγότερο θα την έχει η Ρουμανία. Επομένως δεν θα μπορέσει να ασκήσει πίεση. Αν δεν ασκήσει πίεση, δεν θα κάνει ευκαιρίες. Ο κόσμος στις κερκίδες δεν θα ξεσηκωθεί και οι Έλληνες διεθνείς θα είναι αυτοί που θα αρχίσουν την... σάμπα !

Καραγκούνης ή Σάμαρης ο "αντί - Κατσουράνης";

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας δεν θα βάλει τα ρούχα... εργασίας στο Βουκουρέστι, καθώς στο Φάληρο συμπλήρωσε κάρτες. Η απώλεια του στερεί εμπειρία στην Εθνική, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κανένας.

Η Βραζιλία θέλει σάμπα, όχι... πούλμαν
INTIME SPORTS

Καραγκούνης ή Σάμαρης θα βρεθούν στο βασικό σχήμα. Και ας ξεκινήσουμε από τον "Κάρα", καθώς το ρεπορτάζ θέλει να είναι αυτός που έχει το προβάδισμα ως "αντί - Κατσουράνης" .

Μπορεί να είναι λυπηρό για το ποδόσφαιρο της χώρας, αλλά την συγκεκριμένη στιγμή ο άσος της Φούλαμ είναι μάλλον ο μοναδικός παίκτης στην μεσαία γραμμή της Εθνικής που μπορεί να ντριμπλάρει, να κρατήσει σωστά την μπάλα, να κερδίσει φάουλ, να σουτάρει με αξιώσεις έξω από την περιοχή.

Συν το ότι σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται εμπειρίας σε σχέση με τον Κατσουράνη. Με την παρουσία του Καραγκούνη στην ενδεκάδα, η Ελλάδα όχι μόνο δεν χάνει κάτι, αλλά ίσως να βγει και ωφελημένη στην συγκεκριμένη αναμέτρηση!

Η Βραζιλία θέλει σάμπα, όχι... πούλμαν
INTIME SPORTS

Ο Σάμαρης από την πλευρά του, είτε ξεκινήσει το παιχνίδι, είτε έρθει από τον πάγκο, θα προσθέσει στοιχεία που λείπουν από το παιχνίδι της Ελλάδας στον άξονα. Δύναμη, ενέργεια, σωστό κουβάλημα της μπάλας και μεταβιβάσεις μεγαλύτερες των 5-7 μέτρων.

Ο μέσος του Ολυμπιακού δεν έχει την ανάλογη εμπειρία τέτοιων καταστάσεων, ωστόσο αυτή είναι μια πραγματικότητα για όλη την αντίπαλη ομάδα. Οπότε μικρό το κακό...

Η Βραζιλία θέλει σάμπα, όχι... πούλμαν
INTIME SPORTS

Μια σκέψη για Μανωλά αντί για Σιόβα

Το παιχνίδι στο Βουκουρέστι έχει λοιπόν ιδιαιτερότητες. Οι Ρουμάνοι θα επιχειρήσουν από το πρώτο λεπτό να παίξουν επιθετικά και γρήγορα. Να σκοράρουν νωρίς. Γρήγορο, επιθετικό ποδόσφαιρο = γρήγορες αμυντικές επεμβάσεις.

Ίσως λοιπόν για τις ανάγκες της συγκεκριμένης αναμέτρησης ο Μανωλάς να είναι πιο συμβατός σε σχέση με τον Σιόβα. Σε μπόι δεν θα χάσει η Εθνική (189 εκ. ο πρώτος, 191 εκ. ο δεύτερος). Θα κερδίσει σε έκρηξη και αλτικότητα. Θα στερηθεί το αριστερό πόδι του Σιόβα (τα μετράνε αυτά οι προπονητές) και την καλή του τεχνική κατάρτιση για αμυντικός.

Από την άλλη, η παρουσία του γρήγορου Μανωλά αντισταθμίζει και λίγο από την ταχύτητα που δεδομένα χάνεις, με την ύπαρξη του σοβαρού αλλά αργού Τζιόλη σε ρόλο μπροστά από τους στόπερ. Σπαζοκεφαλιά.

Η Βραζιλία θέλει σάμπα, όχι... πούλμαν
INTIME SPORTS

Ιδανικό ένα υπέρ μας γκολ

Τα πράγματα αυτή την φορά δεν θα είναι τόσο απλά στην ρουμανική άμυνα με την παρουσία του Κίρικες. Ο στόπερ της Τότεναμ είναι ένας σύγχρονος αμυντικός, γρήγορος και δυνατός, με σωστό τάιμινγκ στις επεμβάσεις του και καλές τοποθετήσεις. Καμία σχέση με τον Γκοϊάν, τον οποίο ο Μήτρογλου είχε εύκολα του χεριού του στο Φάληρο.

Ίσως το να σκοράρει η Εθνική ομάδα στο Βουκουρέστι να μην είναι αυτοσκοπός, ωστόσο ένα γκολ δεδομένα πλέον θα μας έστελνε στα τελικά του Μουντιάλ 2014. Μόνο που θα χρειαστεί η συνδρομή τουλάχιστον ενός ακόμη παίκτη πέραν των Σαλπιγγίδη και Μήτρογλου για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην επιθετική γραμμή .

Θα είναι αυτός ο Σαμαράς; Θα είναι ο Καραγκούνης; Προφανώς και οι απορίες θα αρχίσουν να λύνονται λίγο μετά τις 21:00 και την σέντρα του αγώνα. Με την λήξη του οποίου ευχή όλων είναι η Εθνική ομάδα να χορεύει σάμπα στον δρόμο προς την Βραζιλία!

Η Βραζιλία θέλει σάμπα, όχι... πούλμαν
INTIME SPORTS
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ