ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Κόστα Ρίκα προ(σ)καλεί

Η Κόστα Ρίκα προ(σ)καλεί

Οι μεταβολές και τα τρικ στο παιχνίδι της Κόστα Ρίκα, τα στατιστικά των βασικών παικτών της και ο τρόπος που "κλέβει" μέτρα σε άμυνα και επίθεση. Το Sport24.gr αναλύει λεπτομερώς την αντίπαλο της Ελλάδας στους "16" του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Η Κόστα Ρίκα ήταν πιθανότατα η ομάδα που ουδείς υπολόγιζε να δει στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Βραζιλίας. Δικαίως, καθώς μέσα από έναν όμιλο με Αγγλία, Ιταλία και Ουρουγουάη, μάλλον μόνο οι Κοσταρικανοί πίστευαν ότι έχουν πιθανότητες πρόκρισης.

Τελικά η χώρα της Κεντρικής Αμερικής όχι μόνο πέρασε στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, αλλά το έκανε και με στυλ. Πρώτη και αήττητη στα 3 παιχνίδια που έδωσε, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

Κόστα Ρίκα και Ελλάδα θα αναμετρηθούν λοιπόν στην φάση των "16". Ψυχολογία έχουν αμφότερες, η πίεση πλέον δεν υφίσταται (καθώς κανείς δεν τις περίμενε και η πρόκριση από τους ομίλους συνιστά ήδη επιτυχία) και η μάχη της Κυριακής (29/6, 23:00) προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Το ιδιαίτερο στυλ της Κόστα Ρίκα

Σε διάταξη με τρεις στόπερ, δύο full back, δύο κεντρικούς μέσους, δύο μεσοεπιθετικούς και έναν φορ κρούσης βλέπουμε την ομάδα του Βραζιλιάνου κόουτς Σεκουέιρα.

Στην αμυντική του μορφή το συγκεκριμένο σύστημα δίνει το 5-4-1, στην επιθετική του μεταλλάσσεται σε 3-4-2-1. "Κλειδί", εκτός από τους full back, οι δύο παίκτες πίσω από τον φορ που δεν παίρνουν το πλάι του γηπέδου αλλά αρέσκονται να συγκλίνουν στον άξονα. Προτιμούν να πλησιάζουν πιο κοντά στις πλάγιες γραμμές όταν βρίσκονται σε θέση άμυνας.

Χώρο; ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ!

Όταν έχουν την μπάλα στην κατοχή τους, οι τρεις στόπερ παίρνουν αποστάσεις μεταξύ τους. Αλλάζουν αρκετές φορές την μπάλα με την συνδρομή των δύο κεντρικών μέσων και περιμένουν. Δεν την προωθούν αμέσως, ούτε ρισκάρουν πάσες στην επίθεση. Θέλουν έτσι να αναγκάσουν την αντίπαλη ομάδα να ανέβει ψηλά για να πιέσει και να δημιουργηθούν χώροι για τους Μπολάνιος, Ρουίς, Κάμπελ.

Οι δύο υποτιθέμενοι πλάγιοι (Μπολάνιος, Ρουίς) παίρνουν μέτρα προς τον άξονα προκειμένου να δημιουργήσουν υπεραριθμία, αφήνοντας παράλληλα το πλάι του γηπέδου για τα overlap των Γκαμπόα και Ντίας.

Τα γραφήματα είναι παραπλανητικά, καθώς δείχνουν μια ισορροπία στην ανάπτυξη της Κόστα Ρίκα από τον άξονα και τα άκρα, ωστόσο τα heat maps έρχονται να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Και αυτό διότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη από τα πλάι έρχεται το πολύ μέχρι τα πρώτα 10 μέτρα κάτω από την σέντρα και ποτέ δεν φτάνει ως τα όρια της περιοχής.

Λίγο μετά την μεσαία γραμμή και προς την επίθεση η μπάλα έρχεται ξανά προς τα μέσα, εκεί που οι Μπολάνιος και Ρουίς έρχονται κοντά στον Κάμπελ και προσπαθούν με συνεργασίες σε λίγα τετραγωνικά να απειλήσουν από τον άξονα.

Άλλη μια παράμετρος που χρήζει προσοχής, είναι το γεγονός πως ο Κάμπελ βγαίνει συχνά προς τα αριστερά για να ανοίξει χώρο στον Μπολάνιος για το "ένας εναντίον ενός". Έτσι εξηγούνται και τα περισσότερα σπριντς που έχει ο άσος της Κοπεγχάγης από τον Ρουίς.

Ξεφορτώνεται τετραγωνικά μέτρα

Στην ουσία η Κόστα Ρίκα έχει πάντα έτοιμους σε θέση άμυνας 6 παίκτες (όταν χάνει την μπάλα) και επιτίθεται μάξιμουμ με 4. Τους 3 κυνηγούς που προαναφέραμε συν τον ένα full back (ανάλογα την πλευρά που βγαίνει η μπάλα) και ενίοτε σε υποστηρικτικό ρόλο τον Μπόρχες για να "ακουμπήσει" η μπάλα όταν δεν υπάρχουν χώροι. Οι 3 στόπερ είναι πίσω "μπετό", ο ένας full back μένει σε θέση άμυνας όταν ανεβαίνει ο άλλος, και ο Τεχέδα δεν ξεμυτάει από την κουλούρα.

Η Κόστα Ρίκα θέλει να παίζει σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να κρύψει τις αδυναμίες της και να εκμεταλλευθεί τα όποια προτερήματα της. Για τον λόγο αυτό επιλέγει να θωρακίσει τον άξονα και "ξεφορτώνεται" χώρους. Επιθετικά αυτούς που μπορεί να απειλήσει με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας και αμυντικά αυτούς που κινδυνεύει το λιγότερο.

Με λίγα λόγια οι Κοσταρικανοί αγνοούν όλα τα τετραγωνικά της επίθεσης που περικλείονται από το ύψος της μεγάλης περιοχής έως το κόρνερ, ενώ τον ίδιο χώρο ρισκάρουν αμυντικά.

Η τριάδα των στόπερ

Υψηλό ποσοστό σε πάσες και για τους τρεις, παραπλανητικό έως ενός σημείου καθώς οι μεταβιβάσεις τους είναι στα 5-10 μέτρα. Εντυπωσιακό το γεγονός πως όλοι μαζί έχουν 1 (!) τάκλιν στα πρώτα τρία ματς (2 έχει παίξει ο Ουμάνα). Έχει εξήγηση καθώς καλύπτουν μικρούς χώρους, βγαίνουν πρώτοι στην μπάλα και όταν αυτή περάσει υπάρχει λίγα μέτρα δίπλα ο ένας από τους άλλους δύο στόπερ για να καλύψει.

Λεπτά Επανακτήσεις Φάουλ Πάσες Τάκλιν Σπριντ INDEX
Giancarlo GONZALEZ 270 22 2 73,9% - 86 9.04
Michael UMANA 180 14 1 87,3% - 49 8.27
Oscar DUARTE 270 16 6 81,0% 1 80 9.37

Οι full - back

Γκαμπόα και Ντίας θα κάνουν το φάουλ όταν βρεθούν σε καταστάσεις "δύο εναντίον ενός" προκειμένου να κόψουν την φάση. Θα ρισκάρουν μια προωθημένη πάσα όταν ανέβουν την πλευρά, γι' αυτό το ποσοστό τους δεν είναι ιδιαίτερα καλό. Ο Γκαμπόα πιο νέος, πιο ταχύς και με περισσότερες δυνάμεις, ανεβαίνει πιο συχνά για να στηρίξει τον Ρουίς. Ο Ντίας το κάνει λιγότερο από αριστερά, καθώς όπως είπαμε πιο πάνω, ο Μπολάνιος πάει συχνά στο "ένας εναντίον ενός" (με τον Κάμπελ να του αφήνει τον χώρο), οπότε αν χάσει την μπάλα πρέπει να υπάρχει κάλυψη πίσω του.

Λεπτά Επανακτήσεις Φάουλ Πάσες Τάκλιν Σπριντ INDEX
Cristian GAMBOA 270 15 6 64.2% 6 117 8.97
Junior DIAZ 270 12 5 70.2% 1 93 8.30

Οι κεντρικοί μέσοι

Από τα φάουλ και τα σπριντ αποτυπώνεται ο ρόλος των δύο κεντρικών μέσων. Ο Τεχέδα κοιτάζει καθαρά τα ανασταλτικά του καθήκοντα και κινείται στα 10 μέτρα πάνω - κάτω, δεξιά - αριστερά. Ο Μπόρχες έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και είναι αυτός που θα στηρίξει τους full back ή τους δύο μεσοεπιθετικούς όταν στερεύουν οι επιλογές προς την επίθεση.

Λεπτά Επανακτήσεις Φάουλ Πάσες Σπριντ INDEX
Yeltsin TEJEDA 232 15 5 78.4% 66 8.13
Celso BORGES 258 14 1 78.0% 109 8.23

Οι κυνηγοί

Έχουν τα μισά γκολ και τις ασίστ στα άλλα δύο. Πρεσάρουν και δεν τσιγκουνεύονται τα φάουλ στην προσπάθεια να κλέψουν. Το ποσοστό στις πάσες δεν είναι υψηλό γιατί όταν βρεθούν στην επίθεση είναι σχεδόν αποκλειστικά οι τρεις τους, επομένως έχουν περιορισμένες επιλογές που οδηγούν σε περισσότερες λάθος μεταβιβάσεις. Εξηγήσαμε πιο πάνω την διαφορά στα σπριντ ανάμεσα σε Μπολάνιος και Ρουίς. Χαρακτηριστικό το στατιστικό στον χώρο που κινούνται οι τρεις τους, που είναι κατά κανόνα στο Opposition half.

Λεπτά Φάουλ Πάσες Γκολ Ασίστ Σπριντ Opp. half INDEX
Christian BOLANOS 210 10 65.6% - 1 105 60,5% 7.73
Bryan RUIZ 254 9 75.8% 1 - 98 59,5% 8.40
Joel CAMPBELL 229 4 63.3% 1 1 92 82,5% 6.86

Οι εναλλακτικές λύσεις

Τέσσερις παίκτες έχει χρησιμοποιήσει ο Σεκουέιρα πλην των προαναφερθέντων. Είναι οι Ουρένια (24 ετών, 179εκ., καθαρός φορ) με 48 λεπτά συμμετοχής, 1 γκολ και 100% on target προσπάθειες, Μπρένες (31 ετών, 170εκ., αριστερός μεσοεπιθετικός) με 68 λεπτά συμμετοχής, 50% on target προσπάθειες, Κουμπέρο (27 ετών, 178εκ., κεντρικός μέσος) με 38 λεπτά συμμετοχής και 69.2% στις πάσες, Μπαράντες (31 ετών, 177εκ., αμυντικός μέσος) με 13 λεπτά συμμετοχής και 75% στις μεταβιβάσεις.

Κόστα Ρίκα

Γκολ 4
Shots On target 13
Shots Off target 13
Χιλιόμετρα 324.7
Γκολ/λεπτά 1/68
Γκολ/προσπάθειες 1/6,5
Γκολ σε open play 3
Σέντρες 9/36
Κλεψίματα 138
Πάσες 950 (269 short, 560 medium, 121 long)

Scoring positions για την Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα προ(σ)καλεί

Υπομονή, κυκλοφορία και μηδέν ρίσκο

Η φιλοσοφία της Κόστα Ρίκα είναι αυτή που αναλύσαμε πιο πάνω. Και βέβαια σε πρώτη φάση αρκεί η Εθνική μας ομάδα να μην μπει στην λογική της αντιπάλου. Μην ξεχνάμε πως πλέον μιλάμε για νοκ - άουτ παιχνίδια, δίχως αύριο. Και την τελευταία 10ετία η Ελλάδα έχει δείξει πως ξέρει να τα κερδίζει (Τουρκία, Κροατία, Ρουμανία, Ακτή Ελεφαντοστού).

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για γρήγορο γκολ, καμία υποχρέωση να βιαστούμε. Ούτε λόγος να ανεβάσουμε τις γραμμές μας ψηλά, δίνοντας στους Κοσταρικανούς την δυνατότητα να παίξουν στον χώρο. Με την μπάλα στα πόδια θα έχουμε έναν παραπάνω παίκτη στον άξονα. Αυτός θα πρέπει να βγαίνει στην πλάτη των Τεχέδα, Μπόρχες, να πατάει περιοχή και να δίνει στηρίγματα στον φορ της ομάδας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση των Τοροσίδη και Χολέμπας. Μια καλή μέρα των δύο ακραίων μπακ μοιραία θα οπισθοχωρήσει τους Μπολάνιος και Ρουίς. Αν αυτοί επιμείνουν να μένουν κάτω από την σέντρα (προς την επίθεση), τότε οποιοσδήποτε από τους στόπερ ή τους κεντρικούς μέσους που θα σπεύδει να καλύψει, θα αφήνει χώρο στον άξονα.

Αν υποθέσουμε πως Χριστοδουλόπουλος και Σαλπιγγίδης θα είναι οι δύο εξτρέμ, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τους χώρους στην πλάτη των Ντίας και Γκαμπόα, που ρισκάρουν από επιλογή (όπως λέγαμε πιο πάνω) οι Κοσταρικανοί.

Τυχόν γεμίσματα στην περιοχή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνονται στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, όπου δεσπόζει στον αέρα ο πανύψηλος (192εκ.) Γκονσάλες. Πιο ευάλωτος μοιάζει ο Ουμάνα (32 ετών, 180εκ.), οπότε ο Τοροσίδης θα πρέπει να συνεχίσει αυτό που συνηθίζει στο Μουντιάλ όταν επιτίθεται από δεξιά. Σέντρα - ξυραφιά στο πρώτο δοκάρι σε εύλογο ύψος (με παίκτη να βγαίνει εκεί και να την περιμένει στο κεφάλι) ή χαμηλά στην καρδιά της περιοχής για να εξουδετερώσει το πλεονέκτημα του Γκονσάλες ψηλά.

Σε θέση άμυνας η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει δύο πράγματα: το 6άρι της (Μανιάτης;) να μην βγαίνει στο πλάι και να καλύπτει πάντα τον χώρο μπροστά από τους στόπερ, αλλά και τους "Τόρο" - Χολέμπας να παίζουν κοντά στους Μανωλά - Παπασταθόπουλο. Και αυτό, για τον λόγο που εξηγήσαμε πιο πάνω, δηλαδή τον τρόπο που επιτίθενται οι Μπολάνιος, Κάμπελ, Ρουίς.

Λεπτά Επανακτήσεις Πάσες Φάουλ Τάκλιν INDEX
Τοροσίδης 270 16 65.4% 6 3 6.74
Χολέμπας 270 12 70.6% 8 3 6.41

Με υπομονή, καλή κυκλοφορία και (το σημαντικότερο) με πάντα (είτε επιτίθεται, είτε αμύνεται) κοντά τις γραμμές της, η Ελλάδα θα βρει τις φάσεις για να απειλήσει την άμυνα της Κόστα Ρίκα. Οι τρεις παίκτες του άξονα (Σάμαρης, Μανιάτης, Καραγκούνης) και οι δύο ακραίοι μπακ, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την Ελλάδα στην έκβαση της αναμέτρησης.

Λεπτά Επανακτήσεις Πάσες Φάουλ INDEX
Μανιάτης 270 12 82,5% 4 7.78
Σάμαρης 78 7 84.4% - 7.01
Καραγκούνης 139 5 73.0% 2 7.40

Δεν "τσιμπάμε" στον χώρο που θα μας δώσουν, μεθοδική ανάπτυξη από τα άκρα και ο έξτρα παίκτης που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε στον άξονα, είναι τρεις παράμετροι που εφόσον εκτελέσει σωστά η Ελλάδα θα της δώσουν τον πρώτο λόγο στο ματς.

Ελλάδα

Γκολ 2
Shots On target 17
Shots Off target 14
Χιλιόμετρα 304.2
Γκολ/λεπτά 1/135
Γκολ/προσπάθειες 1/17
Γκολ σε open play 1
Σέντρες 8/66
Κλεψίματα 109
Πάσες 786 (197 short, 470 medium, 119 long)

Scoring positions για την Ελλάδα

Η Κόστα Ρίκα προ(σ)καλεί

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ