ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η κατρακύλα και οι συνέπειες

Η κατρακύλα και οι συνέπειες
INTIME SPORTS

Η Εθνική ομάδα θα πέσει αρκετές θέσεις στην κατάταξη της FIFA και στα επόμενα προκριματικά δεν θα βρίσκεται ύστερα από χρόνια στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Το σύστημα βαθμολόγησης και τα αποτελέσματα που έφεραν την καθίζηση.

"Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις...", λέει ο θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση της Εθνικής μας ομάδας ταιριάζει "γάντι" η προαναφερθείσα ρήση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει πάρει λάθος δρόμο εδώ και καιρό και ο... λογαριασμός είναι τσουχτερός.

Μια ομάδα που μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας αγνοεί τη νίκη σε πέντε αγώνες, μετρώντας τέσσερις ήττες και μια ισοπαλία, ενώ έχει γενικά το απίστευτο αρνητικό ρεκόρ με πέντε σερί εντός έδρας αποτυχίες δίχως μάλιστα να πετύχει έστω ένα γκολ (0-2 με τη Νότια Κορέα, 0-1 με τη Ρουμανία, 0-2 με τη Β. Ιρλανδία, 0-1 με τα Νησιά Φερόε, 0-2 με τη Σερβία), δεν θα μπορούσε να μην "κατρακυλήσει" στην κατάταξη της FIFA.

Η "κατρακύλα" στο FIFA Ranking

Η "γαλανόλευκη" θα έχει επιπτώσεις στο FIFA Ranking και για πρώτη φορά μετά το 2003 θα είναι κάτω από την 20η θέση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις θέσεις 22-24. Τον Οκτώβριο είχε βρεθεί στη 18η θέση, όμως μετά τα τελευταία αποτελέσματα θα χάσει και άλλο έδαφος. Κορυφαία της θέση ήταν η 10η τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2014.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θέση της Ελλάδας θα είναι ανάμεσα στην 14η και την 15η και αν -θεωρητικά πάντα- γίνονταν τώρα τα προκριματικά για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα βρισκόταν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας για την ευρωπαϊκή ζώνη. Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Κροατία είναι ήδη πάνω από την Ελλάδα και το ίδιο θα συμβεί με τις Ουκρανία, Αγγλία, Τσεχία και Σλοβακία, ενώ παραμένει ανοιχτό για τη Ρουμανία.

Το σύστημα της βαθμολογίας

Σήμερα, η Ελλάδα έχει 946 βαθμούς και τα χειρότερα έρχονται. Η Ουκρανία με 920, η Αγγλία με 919, η Ρουμανία με 876, η Τσεχία με 870, η Σλοβακία με 861, η Βοσνία με 837, η Ισλανδία με 837 και η Αυστρία με 810 βρίσκονται αυτή την στιγμή στο κατόπι της, αλλά οι περισσότερες εξ αυτών για λίγο ακόμα. Το σύστημα της βαθμολογίας είναι πολύπλοκο. Τα φιλικά ματς έχουν συντελεστή 1, τα προκριματικά EURO και Μουντιάλ συντελεστή 2.5, τελική φάση EURO συντελεστή 3 και τελική φάση Μουντιάλ 4.

Τεράστιο ρόλο παίζει ο αντίπαλος. Για να βγει ο βαθμός δυσκολίας διαιρείται ο συντελεστής 200 με τη θέση του αντιπάλου στo FΙFA Ranking κλπ Κάπως έτσι λοιπόν η Πολωνία που κέρδισε τη Γερμανία ανέβηκε 26 θέσεις κι από την 70η που ήταν βρίσκεται στην 44η και η Σλοβακία που κέρδισε την Ισπανία κέρδισε 16 θέσεις.

Οι προκριματικές φάσεις που ήταν στον "αφρό"

Η Ελλάδα στις πέντε τελευταίες προκριματικές φάσεις, βρισκόταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Συγκεκριμένα, στα προκριματικά του EURO 2008 ως κάτοχος του τροπαίου, στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, στα προκριματικά του EURO 2012, στα προκριματικά του Μουντιάλ 2014 και στα προκριματικά του EURO 2016. Πλέον, μετά τις θέσεις που χάνει και ούσα για λίγο πάνω από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, θα έχει πιθανότατα έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο να αντιμετωπίσει.

Κομβικής σημασίας οι νίκες

Εν κατακλείδι, η Εθνική είναι "στριμωγμένη" και βιώνει καταστάσεις που είχε... ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια. Οι νίκες αποτελούν επιτακτική ανάγκη, διότι κάθε απώλεια την "πληγώνει" όλο και περισσότερο. Η Εθνική χρειάζεται αποτελέσματα για να ανασάνει και παράλληλα να μείνει ζωντανή στη μάχη για την τρίτη θέση και τα μπαράζ για πρόκριση στο EURO της Γαλλίας, αλλά και για να μην κάνει τη θέση της χειρότερη ενόψει των προκριματικών που έπονται. Είναι και οικονομικό το ζήτημα, διότι κάθε μη παρουσία σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, συνεπάγεται και απώλεια εσόδων για τα ταμεία της Ομοσπονδίας.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ