ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δομάζος: "Αυτές τις ομάδες τις... πνίγεις"

Δομάζος: "Αυτές τις ομάδες τις... πνίγεις"
INTIME SPORTS

Ο Μίμης Δομάζος έχει ζήσει ως αρχηγός τη μία και μοναδική ήττα από την Μάλτα, η οποία μάλιστα στοίχισε την πρόκριση στην Εθνική Ελλάδας. Ο "Στρατηγός" θυμάται μέσα από το Sport24.gr το χωμάτινο γήπεδο της τότε εποχής και δηλώνει αισιόδοξος για το σήμερα.

Το γεράκι της Μάλτας, είναι μια από τις πλέον διαχρονικές ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ να δίνει ένα από τα γνωστά του ρεσιτάλ στην προσπάθεια να λύσει το μυστήριο με το χρυσό αγαλματίδιο του γερακιού.

Αντίθετα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, όποτε επισκέπτεται το όμορφο νησί της Μάλτας, μετατρέπεται σε…περιστέρι και ενίοτε παθαίνει μεγάλες νίλες εκεί, όπου έχει αποδράσει νικηφόρα μόλις μια φορά (και με τα χίλια ζόρια και πέναλτι του Μπασινά) σε τέσσερις επισκέψεις !

Η μοναδική φορά πάντως που στοίχισε τόσο πολύ η απώλεια βαθμών, ήταν στην ήττα μας (την μοναδική από τη Μάλτα σε 8 αγώνες) στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1976.

"Μαλτεζόπλακα στο κεφάλι μας" ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων τότε, για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Σε μια μεγάλη εθνική ομάδα που είχε κοντράρει στα ίσια την Παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης Δυτική Γερμανία, αλλά και τη μεγάλη Βουλγαρία. Και όμως η μοναδική και πιθανότατα καθοριστική ήττα (για την πρόκριση στα προημιτελικά) ήρθε από τη Μάλτα στον όμιλο!

" Είχαμε πάθει πλάκα με το γήπεδο τότε, που ήταν χωμάτινο ή μάλλον θύμιζε περισσότερο έδαφος από πηλό. Πρωτόγνωρη εμπειρία, και την πάθαμε σαν αρχάριοι. Αυτές τις ομάδες αν δεν τις…πνίγεις από την αρχή μετά έχεις πρόβλημα. Μετά το πρώτο γκολ που δεχτήκαμε τους βάλαμε μέσα στην εστία, αλλά δεν έμπαινε με τίποτε η μπάλα στα δίχτυα και όταν δεχτήκαμε και το δεύτερο γκολ προς το τέλος όλα τελείωσαν" θυμάται μέσω του Sport24.gr ο αρχηγός τότε της εθνικής μας Μίμης Δομάζος που όμως θεωρεί ακόμα μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία αυτή του Μουντιάλ του 1970.

" Τότε που μείναμε εκτός σε ισοβαθμία από τη Ρουμανία. Ενώ είχαμε νικήσει τη μεγάλη Πορτογαλία του Εουσέμπιο και θα παίζαμε στο Μεξικό με τη Βραζιλία. Θα φέρναμε καλά αποτελέσματα και αν είχαμε πάει τότε στο Μουντιάλ η τύχη όλων των παικτών θα είχε ανοίξει και θα είχαμε φύγει για το εξωτερικό. Μιλάμε για μεγάλη πάστα ποδοσφαιριστών. Όπως και η εθνική του 1976. Τότε κοντράραμε στα ίσια τη Δυτική Γερμανία του Μπεκενμπάουερ, του Μπράιτνερ, του Φόγκτς, του Χένες, του Χόλτσεμπαϊν. Ισοφαριστήκαμε 2-2 στο 82’ στο "Καραϊσκάκης" ενώ δεν μας έδωσαν πέναλτι στο εκτός έδρας 1-1. Επίσης είχαμε νικήσει τη μεγάλη Βουλγαρία εδώ και στη Σόφια ισοφαρίσαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο σε 3-3, από 3-1. Και την πατήσαμε με τη Μάλτα.

Ήταν πραγματικά κρίμα, αλλά μην ξεχνάμε πως εκείνες τις εποχές οι παίκτες μας δεν μπορούσαν να συγκριθούν με τους επαγγελματίες της Δυτικής Γερμανίας. Οι περισσότεροι κάναμε δεύτερη δουλειά για να ζήσουμε και δεν υπήρχε ο επαγγελματισμός. Επίσης η ψαλίδα τότε από τις μεγάλες δυνάμεις, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία ήταν τεράστια. Όμως δεν φοβόμασταν και παίζαμε με όλες μας τις δυνάμεις κόντρα στα μεγαθήρια. Με τους μικρούς την πατάγαμε, κάτι που δεν συμβαίνει πλέον με την εθνική μας" λέει ο Μίμης Δομάζος που είναι αισιόδοξος: " Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και εφέτος. Ο Φερνάντο Σάντος έχει τη δική του φιλοσοφία και κάνει πολύ καλή δουλειά. Απλά δεν ξεχνάμε και τον μεγάλο Οτο Ρεχάγκελ που πέτυχε απίστευτα, ανεπανάληπτα πράγματα με την εθνική. Λαμπρή καριέρα.

Δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ, αλλά ρεαλιστικά είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν στο μέλλον τα κατορθώματά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη" συνεχίζει ο "Στρατηγός" του ελληνικού ποδοσφαίρου, που δεν ξεχνά τι σημαίνει εθνική ομάδα: " Οποιος δεν έχει παίξει δεν καταλαβαίνει. Είναι ιερό πράγμα και γι’ αυτό ήμουν αντίθετος και με την σκέψη-πρόταση που έγινε την άλλη φορά στο συμβούλιο του Παναθηναϊκού για τους παίκτες μας να μην παίζουν στην εθνική. Δεν γίνονται αυτά, μα θα έπαιρναν την απόφαση άνθρωποι που δεν έχουν κλωτσήσει τη μπάλα. Αν είναι δυνατόν".

Τα παιχνίδια Μάλτας-Ελλάδας

Αναλυτικά τα τέσσερα παιχνίδια στη Μάλτα, όλα για προκριματική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος:

28/3/2007: ΜΑΛΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ 0-1 (65΄ πεν. Μπασινάς), Προκριματικά EURO 2008, γήπεδο "Τα Κουάλι", Βαλέτα

22/12/1991: ΜΑΛΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ 1-1 (42΄ Σουλτάνα - 66΄ Μαρινάκης), Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1992, γήπεδο "Τα Κουάλι" (Βαλέτα).

23/02/1975: ΜΑΛΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ 2-0 (33΄ Αγκουιλίνα, 79΄ Μάγκρο), Προκριματικά Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης 1976, γήπεδο "Εμπάιρ Τζίρα" (Βαλέτα).

11/10/1970: ΜΑΛΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ 1-1 (66΄ Βασάλο - 80΄ Κρητικόπουλος), Προκριματικά Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης 1972, γήπεδο "Εμπάιρ Τζίρα" (Βαλέτα).

Αντίθετα επί ελληνικού εδάφους, όχι μόνο η Μάλτα δεν έχει βάλει ποτέ γκολ στην εθνική μας, αλλά συνήθως φεύγει με προίκα από δύο έως τέσσερα γκολ ανά παιχνίδι. Με εξαίρεση το μακρινό (1971) 2-0, στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια στην Ελλάδα οι διεθνείς μας πέτυχαν δύο νίκες με 4-0 και μια με 5-0 ! Σύνολο 15-0 τέρματα σε τέσσερις αγώνες.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ