ΕΛΛΑΔΑ

Αντωνακάκης: "Δεν υπάρχει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο"

Αντωνακάκης: "Δεν υπάρχει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο"
INTIME SPORTS

Ο πρώην ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Εμμανουήλ Αντωνακάκης, σε συνέντευξη του τόνισε ότι όσοι πιστεύουν ότι έχει αρχίσει η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι βαθιά νυχτωμένοι!

Συνέντευξη στην κυριακάτικη "Καθημερινή" παραχώρησε ο πρώην ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Εμμανουήλ Αντωνακάκης.

Ο κ. Αντωνακάκης χαρακτήρισε βαθιά νυχτωμένους όσους πιστεύουν ότι έχει ξεκινήσει η εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Υπογράμμισε ότι μόνο η Ηλιούπολη σήκωσε το βάρος των στημένων αγώνων και τόνισε ότι νιώθει απογοήτευση και θλίψη γιατί ασχολήθηκε με τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Για την υπόθεση των στημένων αγώνων: " Το μαχαίρι θα έπρεπε να φτάσει στο κόκκαλο. Όμως, μια ομάδα μόνο, η Ηλιούπολη, σήκωσε όλο το βάρος των στημένων αγώνων. Κρίνω ότι όχι μόνο δεν υπήρχε κάθαρση, αλλά ούτε έναρξη της κάθαρσης. Όσοι πιστεύουν ότι έχει αρχίσει η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι βαθιά νυχτωμένοι!

Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα τιμωρήθηκαν με αφαίρεση βαθμών και όχι με υποβιβασμό λόγω της αρχής της αναλογικότητας. Έχω υπηρετήσει τόσα χρόνια στη δικαιοσύνη και αυτό δεν το έχω ακούσει πουθενά. Στη δωροδοκία και στο στοίχημα προβλέπεται συγκεκριμένη ποινή. Γιατί δεν επιβλήθηκε;".

Για το ότι δεν ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος όλων των αγώνων που θεωρούνται ύποπτοι από την UEFA και της Εισαγγελία: " Διότι τα στοιχεία ήταν ισχνά και οι ενδείξεις μη επαρκείς. Άκουσα και το μέλος του ΔΣ Β. Χατζηαποστόλου να αναρωτιέται το ίδιο σε ένα κανάλι, μόνο που δεν είπε ποιο ήταν το αποτέλεσμα σε αυτές που ασκήσαμε. Υπήρξε σωρεία αθωωτικών αποφάσεων. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε ασκήσει κι άλλες χωρίς επαρκείς αποδείξεις".

Για το πώς κρίνει τις αντιφατικές αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων: " Ο κ. Μπιτσαξής μίλησε για επιτροπή αφέσεων. Υπήρξαν κραυγαλέα αντιφατικές αποφάσεις που δημιουργούν αρκετά ερωτήματα".

Για τις αποφάσεις σχετικά με τον Αγροτικό Αστέρα και την Καβάλα: " Απλή ανάγνωση των δύο αποφάσεων και γνώσεις δημοτικού αρκούν για να διαπιστωθεί το μέγεθος του αλαλούμ".

Για την επιστροφή Καλόπουλου και το εάν έχουν την επάρκεια οι πρώην διαιτητές της ΚΕΔ να κρίνουν υποθέσεις που αφορούν δωροδοκία, δωροληψία και στοίχημα: " Πρόκειται για τεράστιο λάθος του κανονισμού που ορίζει ότι οι διαιτητές πρέπει να πηγαίνουν στην ΚΕΔ. Τα μέλη της δεν είναι νομικοί. Δεν μπορούν να δικάσουν περιπτώσεις που φεύγουν από τα διαιτητικά όρια. Τα παραπάνω παραπτώματα ενέχουν νομικές έννοιες που δεν τις γνωρίζουν".

Για το επίπεδο κανονισμών της ΕΠΟ: " Είναι προχειρογραμμένοι. Χρειάζεται αναμόρφωση εκ βάθρων. Έχουν κενά, παραλείψεις, διατάξεις συγκρουόμενες. Δεν είναι έργο σοφού νομοθέτη. Δεν είναι σαφείς και δίκαιοι. Καμιά φορά χρειάζεται να δουλέψει η φαντασία για να καταλήξεις σε συμπέρασμα".

Για το τι είδους δικαιοσύνη θέλουν ΕΠΟ και ΠΑΕ: " Να μην τους ανακατεύουμε την τράπουλα. Να μην κάνουμε διώξεις. Δεν ήμασταν όμως διακοσμητικά στοιχεία. Δεν προσληφθήκαμε για να κάνουμε τα «στραβά» μάτια. Δεν τα κάναμε και για αυτό δεν ήμασταν αρεστοί".

Για τον λόγο που η ΕΠΟ αποφάσισε την αντικατάστασή του: " Από δημοσιεύματα πληροφορήθηκα ότι δεν άρεσε που ασκούσαμε διώξεις. Δικηγόρος μεγάλης ΠΑΕ μου είπε ότι δεν προλαβαίνει να πληρώνει πρόστιμα. Ήθελαν να ελαφρώσουν από τα πρόστιμα. Πληροφορήθηκα επίσης από τα ΜΜΕ ότι δεν άρεσε η απλή ενημέρωση των δημοσιογράφων που γινόταν σπάνια για πολύ σοβαρές υποθέσεις. Είναι αστείος λόγος. Μας ήθελαν βουβούς. Έφτασαν στο σημείο να μας αποκαλέσουν σταρ. Δεν μας κάλεσαν ποτέ για να ζητήσουν κάποια διευκρίνηση. Δεν μας είπαν ποτέ ότι δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Δεν βρίσκω βάσιμους λόγους που να δικαιολογούν την απόφαση".

Για το εάν τους εξήγησαν τους λόγους της αντικατάστασης: " Πληροφορήθηκα την αντικατάστασή μου από τα ΜΜΕ. Έπεσα από τα σύννεφα. Μέχρι σήμερα κανείς δεν μας έχει πει γιατί αντικατασταθήκαμε".

Για το εάν η αποχώρησή του από την ΕΠΟ ήταν θορυβώδης όπως γράφτηκε: " Πράγματι ήταν. Ήμουν με τον κ. Φάκο όταν ήρθε στο γραφείο μας ο κ. Υφαντής (εκ των διευθυντών της ΕΠΟ και εκτελών χρέη γραμματέα στο ΔΣ) και παραδόξως μας ρώτησε τη έγινε; Σαν να μην ήξερε τίποτα. Ο κ. Φάκος έφτασε στο σημείο να του πει: «Δεν θέλετε εισαγγελείς. Θέλετε καραγκιόζηδες». Το άκουσαν και οι υπάλληλοι. Ο τρόπος που μας καρατόμησαν ήταν επιεικώς απαράδεκτο".

Για το εάν έχει μέλλον ο θεσμός του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ: " Με τον τρόπο που μας αντιμετώπισε η ΕΠΟ, με αυτήν τη νοοτροπία και τις τακτικές, ο θεσμός δεν θα έχει κανένα μέλλον".

Για το εάν η προσωρινή ανάθεση των καθηκόντων τους στην εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ είναι νόμιμη: " Νομικά είναι ανυπόστατη. Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς σύμφωνα με το καταστατικό είναι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Θα όφειλαν οι νομικοί σύμβουλοι να πουν στο ΔΣ ότι δεν είναι σύννομη. Αν υπάρξει δίωξη θα κηρυχθεί απαράδεκτη".

Για το τι του έμεινε από το πέρασμά του από το ποδόσφαιρο: " Απογοήτευση διότι δεν αναγνωρίστηκε το έργο μας και δεν βοηθηθήκαμε από την ίδια την ΕΠΟ. Πικρία για τον τρόπο που μας απέλυσαν. Θλίβομαι και δεν δικαιολογώ τον εαυτό μου που με αυτή την ιδιότητα ασχολήθηκα με αυτόν το χώρο".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ