OPINIONS

Τα ρέστα της η ΑΕΚ

Τα ρέστα της η ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το σημερινό ματς στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, και για τον διπλό στόχο του ΠΑΟΚ στο ματς με τον Πανιώνιο στην Τούμπα.

Δεύτερο «κατοστάρι» στα playoffs. Μπαίνουν οι τέσσερις στην τελική ευθεία μετά τον πρώτο γύρο. Πάνω στη στροφή, ο τελευταίος φαίνεται εξουθενωμένος σωματικά και κλυδωνισμένος εσωτερικά: θα είναι τεράστια έκπληξη αν ο Πανιώνιος κόψει βαθμούς από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό πριν από το φινάλε με την ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη. Η Ενωση φαίνεται «αουτσάιντερ», αλλά έχει τους δυο πρωτοπόρους στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πήρε τα πάνω του, μα παίζει εκτός έδρας και με τους δύο Δικέφαλους. Ο ΠΑΟΚ έχει το μικρό προβάδισμα για την πρωτιά.

Απόψε δεν κρίνονται τα πάντα για όλους. Αλλά η ΑΕΚ παίζει τα ρέστα της! Αν δεν νικήσει σήμερα, χάνει κατά 99% την πρωτιά. Ακόμη και με ισοπαλία, είναι δύσκολο – βάσει κόπωσης και προγράμματος – να νικήσει στα δύο τελευταία παιχνίδια της και να ξεπεράσει και Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ! Παίζει τα ρέστα της για να διεκδικήσει τη «δεύτερη ευκαιρία». Αυτό το προνόμιο παρέχει η πρώτη θέση στα play offs.

Αν προκριθείς επί της «Μπριζ», όπως τα είχε καταφέρει ο Παναθηναϊκός του Ζεσουάλδο Φερέιρα επί της σκωτσέζικης Μάδεργουελ, εξασφαλίζεις την παρουσία στους ομίλους του Europa League. Και πας να ρίξεις μια «ζαριά» με την αντίστοιχη «Μάλαγα» στα playoffs του Champions League. Εναντίον μιας εκ των Σαχτάρ, Αγιαξ, Αντερλεχτ, Φενέρ και Σπάρτα Πράγας. Αν αποκλειστείς από την «Μπριζ», έχεις δεύτερη ευκαιρία για τους ομίλους του Europa League, με την «Γκαμπάλα» ή τη «Μίντιλαντ» (δεν θα είναι τέτοιου επιπέδου o αντίπαλος, διότι η Ένωση επιστρέφει ως «αδύναμη» στην Ευρώπη).

Αντιθέτως, η δεύτερη και η τρίτη θέση των playoffs του πρωταθλήματος, οδηγούν σε διπλό «μια και έξω» εμπόδιο. Πρώτα ο γ΄ προκριματικός, μετά τα playoffs του Europa για να φτάσεις στον όμιλο. Τέσσερα ματς. Πρέπει να περάσεις και τους δύο γύρους για να παίζεις τουλάχιστον έως τα τέλη Δεκεμβρίου στην Ευρώπη.

Φαβορί ο ΠΑΟ, αλλά…

Δεν έχει πολλά πλεονεκτήματα σήμερα η Ένωση και η πλάστιγγα γέρνει θεωρητικά προς το μέρος του Παναθηναϊκού. Θεωρητικά, όμως, διότι η εφετινή Ενωση είναι «εφτάψυχη»! Θα έχει Γκάλο και Μπαρμπόσα, όμως το βασικό πρόβλημά της εντοπίζεται στη μεσαία γραμμή, όπου Σιμόες – Γιόχανσον – Μάνταλος έδειξαν εξαντλημένοι στη Λεωφόρο. Θα βρει τις βοήθειες που χρειάζεται από Κορδέρο και Σουκουλίνι; Ας μην το αποκλείσουμε.

Τα κίνητρα είναι ισχυρότερα για τον Παναθηναϊκό που δεν κατέκτησε δα και κούπα εναντίον του Ολυμπιακού και είναι πιο διψασμένος. Η αύρα είναι υπέρ του Τριφυλλιού. Το «ανοιχτό γήπεδο» και το «open game» είναι επίσης υπέρ των Πράσινων αν η Ενωση μπροστά στο κοινό της επιχειρήσει να παίξει «ψηλά», πιεστικά και… «κυριαρχικά» κατά διαστήματα. Φυσικές δυνάμεις και βάθος ρόστερ; Πάλι υπέρ του Παναθηναϊκού, παρότι δεν έχει Πράνιτς, Τελάντερ, Λαγό και έχει βάλει στον πάγο Σάντσεθ και Εσιέν.

Αν ηττηθούν απόψε οι Πράσινοι, δεν χάνουν τις ελπίδες τους για πρωτιά. Όμως θα πρόκειται για αποτυχία πρώτου μεγέθους στο πλαίσιο των συνιστωσών που διαμορφώνουν το τοπίο του αγώνα. Το «Χ» πιθανώς να τους στερήσει το πλεονέκτημα του «Χ» στο τελευταίο ματς της Τούμπας, η νίκη θα τους βάλει στην αναμονή για το προσεχές ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Ένα ματς στο οποίο η Ένωση θα είναι πια «αδιάφορη» αν ηττηθεί απόψε! H νίκη του Παναθηναϊκού θα έχει και ένα «παράπλευρο» κόστος για τους Πράσινους στη μάχη με τον ΠΑΟΚ. Σουρεαλιστικό; Ναι, αλλά… έτσι είναι τα play offs! Τις ευκαιρίες τους θα τις βρουν οι Πράσινοι. Το ζητούμενο για τον Στραματσόνι είναι η ευστοχία στην τελική προσπάθεια και η αποφυγή του «στιγμιαίου λάθους» στη μεγάλη περιοχή…

ΠΑΟΚ για τη διαφορά τερμάτων

O ΠΑΟΚ το απόγευμα δεν καλείται να παίξει μόνο για τη νίκη. Αλλά να τρέξει και για τη διαφορά τερμάτων που είναι το τρίτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δηλαδή το… πρώτο αν ο Δικέφαλος έχει τους ίδιους βαθμούς στα παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ και ισοβαθμήσει με μια από τις δύο ομάδες στην πρώτη θέση. Ο σοβαρά πληγωμένος από την «υπόθεση» Μπακασέτα, Πανιώνιος, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη χωρίς να συμπληρώνει καν 18άδα. Πήγε με 17 παίκτες, χωρίς έξι βασικούς, χωρίς όλους τους σταθερούς μεσοεπιθετικούς του. Έξω ο «Μπάκα», έξω οι Ανσαριφάρντ – Καραμάνος, έξω ο τιμωρημένος Βλάχος, ο Οικονόμου και ο Διούδης.

Άλλη ευκαιρία για να «κλειδώσει» αυτό το πλεονέκτημα, δεν θα έχει. Θα του λείψουν οι Χαρίσης – Κάτσε, αλλά επιστρέφει ο Τζιόλης. Ο Βλάνταν Ιβιτς προανήγγειλε «διαχείριση» στα τρία τελευταία ματς, αλλά πολλές επιλογές για αλλαγές δεν έχει, λόγω των δικών του απωλειών. Σαν τον… Σεργκέι Μπούμπκα σπάει το ένα πανελλήνιο ρεκόρ μετά το άλλο στις θλάσεις: πόντο – πόντο, παίκτη – παίκτη. Ήδη πολλοί παίζουν 11 μήνες. Όπως πέρυσι ο Αστέρας Τρίπολης. Όπως θα συμβεί εφέτος με τον Πανιώνιο…

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ