STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!

H Super League 2016-2017 αρχίζει το Σάββατο (10/9) και το Sport24.gr "ακτινογραφεί" και τους 16 προπονητές των ομάδων της κατηγορίας. Οι δύο πρωταθλητές, οι εννέα Έλληνες, οι τρεις Σέρβοι και ο... ρούκι. (PHOTOS).

Δράση ξανά στη Super League. Σέντρα το Σάββατο (10/9) για το πρωτάθλημα της σεζόν 2016-2017 και το Sport24.gr λίγες ώρες πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα "ακτινογραφεί" τους προπονητές και των 16 ομάδων που θα ριχτούν στη "μάχη".

Κατά την έρευνα προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως ότι οι μοναδικοί προπονητές που έχουν καταφέρει να πάρουν πρωτάθλημα σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας είναι ο Τιμούρ Κετσπάγια (με Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ) και ο Γιάννης Ματζουράκης (με Ολυμπιακό).

Οι άλλοι είτε έφτασαν κοντά και δεν τα κατάφεραν, είτε σήκωσαν Κύπελλα, ή πήραν τίτλους σε χαμηλότερες κατηγορίες. Από τους "16" τεχνικούς οι εννέα είναι Έλληνες! Οι υπόλοιποι επτά; Τρεις Σέρβοι, ένας Γεωργιανός, ένας Ρουμάνος, ένας Πορτογάλος, ένας Ιταλός.

Μικρότερος σε ηλικία είναι ο Βλάνταν Ίβιτς του ΠΑΟΚ. Μεγαλύτερος ο Γιάννης Ματζουράκης του Παναιτωλικού. Για πρώτη φορά στον πάγκο των ομάδων τους οι Κετσπάγια, Αναστασιάδης, Βοσνιάδης, Ντόστανιτς, Μπέντο και Μιλόγεβιτς (ο Γρηγορίου επέστρεψε).

Διαβάστε για τον κάθε προπονητή ξεχωριστά: Οι ομάδες που έχουν δουλέψει κατά το παρελθόν, αλλά και ο απολογισμός τους κατά τη θητεία τους στην ομάδα που κοουτσάρουν (σύνολο αναμετρήσεων και αριθμός νικών - ισοπαλιών και ηττών). Αναλυτικά:

ΑΕΚ: Τιμούρ Κετσπάγια

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έπαιξε στην ΑΕΚ από το 1994 μέχρι το 1997. Το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στην Ένωση, αυτή τη φορά για να την κοουτσάρει. Ο 48χρονος Γεωργιανός έχει δουλέψει σε Ανόρθωση, Ολυμπιακό, Εθνική Γεωργίας και ΑΠΟΕΛ. Επελέγη από τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά το "ναυάγιο" στις συζητήσεις με Αρουαμπαρένα και Μοντανιέ. Ο Τιμούρ ήρθε στην ΑΕΚ για να την οδηγεί σε νίκες, όπως ο ίδιος δήλωσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλα τα υπόλοιπα θα έπονται. Από το 2004 έως την οριστική αποχώρησή του από την ποδοσφαιρική δράση το 2007, ο Τιμούρ Κετσπάγια ήταν παίκτης-προπονητής της Ανόρθωσης, την οποία οδήγησε στον τίτλο του πρωταθλήματος Κύπρου το 2005 και το 2008. Πρωτάθλημα όμως πήρε και με τον ΑΠΟΕΛ, το 2015-2016.

ΑΕΛ: Άγγελος Αναστασιάδης

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έπειτα από ένα χρόνο απουσίας από τους πάγκους, ο Άγγελος Αναστασιάδης επέστρεψε για λογαριασμό της ΑΕΛ. Από τους πιο έμπειρους προπονητές που θα εργαστεί εφέτος στη Super League ο 63χρονος, με θητεία σε Διαγόρα, Παναργειακό, Καβάλα, Ιάλυσο, Εδεσσαϊκό, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Παναθηναϊκό, Εθνική Κύπρου, ΠΑΣ Γιάννινα και Πλατανιά. Το 2002-2003 κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ το 2004 ψηφίστηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών ως ο καλύτερος Έλληνας προπονητής της χρονιάς.

Αστέρας: Μάκης Χάβος

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ανέλαβε τον Αστέρα Τρίπολης έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος της περασμένης σεζόν, αφήνοντας την ΑΕΛ Λεμεσού. Ο 48χρονος προπονητής έχει καθοδηγήσει στο παρελθόν Αγροτικό Αστέρα, ΠΑΟΚ, Βέροια και Παναιτωλικό. Καλύτερη από όλες η θητεία του στην ομάδα του Αγρινίου, η οποία έπαιξε καλό ποδόσφαιρο από το 2013 μέχρι το 2015. Καλείται εφέτος να οδηγήσει τους Αρκάδες στην πεντάδα, κάτι που δεν κατέστη εφικτό να γίνει πέρυσι.

Ατρόμητος: Τραϊανός Δέλλας

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η δεύτερη ομάδα στην προπονητική καριέρα του Τραϊανού Δέλλα είναι ο Ατρόμητος, τον οποίο ανέλαβε στις 4 Νοεμβρίου 2015. Είχε προηγηθεί η ΑΕΚ, με την οποία σε 82 ματς είχε απολογισμό 61 νίκες, 12 ισοπαλίες και 9 ήττες. Σε ηλικία 40 ετών ο "Τράι" έχει στα χέρια του ένα αξιόλογο υλικό με την ομάδα του Περιστερίου, το οποίο καλείται να οδηγήσει στην πεντάδα.

Βέροια: Αλέκος Βοσνιάδης

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο 55χρονος Αλέκος Βοσνιάδης ανέλαβε το καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία της Βέροιας. Ο προπονητής των ανόδων στις μικρότερες κατηγορίες θα δουλέψει εφέτος στη Super League με την ομάδα της Ημαθίας, αφού αντικατέστησε τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Ο Μακεδόνας έχει εξασφαλίσει ουκ ολίγες ανόδους, επί παραδείγματι με Νίκη Βόλου, Απόλλωνα Σμύρνης και εσχάτως με Κέρκυρα. Και φυσικά παλαιότερα με άλλες χαμηλότερου βεληνεκούς ομάδες σε Δ' και Γ' Εθνική. Στην πρώτη κατηγορία δούλεψε και τη σεζόν 2013-2014, με την Ελαφρά Ταξιαρχία. Εξαργύρωσε την περσινή επιτυχημένη χρονιά με την Κέρκυρα με το εισιτήριο της Super League. Ο Βοσνιάδης έχει εργαστεί κατά το παρελθόν σε επαγγελματική κατηγορία και σε Πολύκαστρο, Θερμαϊκό Θέρμης, Εορδαϊκό, Αναγέννηση Επανωμής.

Ηρακλής: Νίκος Παπαδόπουλος

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βρίσκεται στον πάγκο του Ηρακλή από τον Απρίλιο του 2014. Η προσεχής, δηλαδή, θα είναι η 4η σερί σεζόν στον Γηραιό. Όλο αυτό το διάστημα ο 45χρονος σε 92 ματς έχει απολογισμό 40 νίκες, 29 ισοπαλίες και 23 ήττες. Το εφετινό έργο προμηνύεται και το πιο δύσκολο, από τη στιγμή που οι οικονομικές δυσκολίες και το νεανικό ρόστερ εμπεριέχουν ρίσκο. Στο παρελθόν έχει δουλέψει και σε Θερμαϊκό Θέρμης, Ξάνθη, Ολυμπιακό Λευκωσίας, Εθνικό Άχνας, Καβάλα και Παναχαϊκή.

Κέρκυρα: Μιχάλης Γρηγορίου

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ύστερα από... διάλειμμα ενός έτους, ο Μιχάλης Γρηγορίου είναι ξανά ο τεχνικός της Κέρκυρας. Ο Αθηναίος τεχνικός αποχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι δίνοντας τα χέρια με τον Γιώργο Σπανό στον Ατρόμητο, αλλά το πέρασμά του από εκεί αποδείχθηκε βραχύβιο. Το έργο του όμως στην ομάδα του νησιού των Φαιάκων δεν ξεχάστηκε ποτέ και έτσι επέστρεψε. Ο 43χρονος καλείται να οδηγήσει τους Επτανήσιους στην εύκολη παραμονή, όπως έκανε τη σεζόν 2014-2015. Στο παρελθόν δούλεψε και σε Άγιο Δημήτριο, Φωστήρα, Αιολικό, Κόρινθο, Εθνικό Πειραιώς, Δόξα Δράμας και Πανσερραϊκό.

Λεβαδειακός: Ράτκο Ντόστανιτς

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τον Σέρβο προπονητή ο Λεβαδειακός είναι η 4η διαφορετική ομάδα που θα εργαστεί στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί οι Βέροια, Διαγόρας Ρόδου και ΑΕΛ. Ο 57χρονος Ράτκο Ντόστανιτς, εκτός των συνόρων, έχει δουλέψει σε ένα... κάρο ομάδες. Έχουμε και λέμε: Montluçon, Obilić, Smederevo, Slavia Sofia, Red Star Belgrade, OFK Beograd, Bežanija, Dalian Shide, Vardar, Srem, Zestafoni και Bizertin! Με τη Λέφσκι Σόφιας το 2009 έχει πάρει Super Cup Βουλγαρίας, ενώ με τον Ερυθρό Αστέρα το 2010 πανηγύρισε το Κύπελλο Σερβίας.

Ξάνθη: Ραζβάν Λουτσέσκου

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην τρίτη και κατά φαινόμενα τελευταία του χρονιά στην Ξάνθη ο Ραζβάν Λουτσέσκου θέλει να πραγματοποιήσει πορεία ανάλογη με εκείνη της σεζόν 2014-2015, όταν την οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου. Ο 47χρονος φιλόδοξος Ρουμάνος σε 70 παιχνίδια με τους ακρίτες έχει απολογισμό 21 νίκες, 26 ισοπαλίες και 23 ήττες. Με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου έχει κατακτήσει 2 Κύπελλα και ένα με την El Jaish του Κατάρ.

Ολυμπιακός: Πάουλο Μπέντο

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, την Εθνική Πορτογαλίας και την Κρουζέιρο, ο 47χρονος Πάουλο Μπέντο προπονητής του Ολυμπιακού. Ο Πορτογάλος καλείται να κατακτήσει τις εντός των συνόρων διοργανώσεις και να προχωρήσει η ομάδα όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη. Τη σεζόν 2006/07 ο Πάουλο Μπέντο πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας (1-0 επί της Μπελενένσες στον τελικό) με τη Σπόρτινγκ. Πρωτάθλημα δεν κατέστη εφικτό να πανηγυρίσει με τα "λιοντάρια".

Παναθηναϊκός: Αντρέα Στραματσόνι

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το διάστημα που εργάστηκε πέρυσι στον Παναθηναϊκό έμοιαζε να αναζητά τα... πατήματά μου. Έκανε 15 νίκες, 8 ισοπαλίες και 8 ήττες. Εφέτος η σεζόν έχει ξεκινήσει πολύ καλύτερα για τον Ιταλό κόουτς, που μετρά με το "τριφύλλι" 3 νίκες και 1 ισοπαλία. Ο 40χρονος φιλοδοξεί να κατακτήσει με τους "πράσινους" τα πρώτα του τρόπαια ως προπονητής, μια και σε Ίντερ και Ουντινέζε δεν κατάφερε να διακριθεί.

Παναιτωλικός: Γιάννης Ματζουράκης

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο 67χρονος Γιάννης Ματζουράκης συνεχίζει στον Παναιτωλικό, την τεχνική ηγεσία του οποίου ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2015. Με τους Αγρινιώτες μετρά 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 13 ήττες. Αυτή τη σεζόν θα επιδιώξει να τερματίσει με τα "καναρίνια" στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Κορυφαία στιγμή στην προπονητική καριέρα του Γιάννη Μαντζουράκη ήταν η θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2000, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα της περιόδου 1999-2000. Όσο για τις άλλες ομάδες που έχει δουλέψει; Κρατηθείτε: Αιγάλεω, Πιερικός, ΑΕΛ, Ξάνθη, Ανόρθωση, ΑΕΛ Λεμεσού, Ομόνοια, Βέροια, ΟΦΗ, Καβάλα, Καλλονή και Εργοτέλη.

Πανιώνιος: Βλάνταν Μιλόγεβιτς

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο 46χρονος Σέρβος αντικατέστησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο του Πανιωνίου. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας στην Ελλάδα άρχισε την προπονητική από τις ακαδημίες του Ηρακλή και στην συνέχεια μετακόμισε στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα. Ως πρώτος προπονητής εργάστηκε αρχικά στην Γιαβόρ Ιβάνιτσα της πατρίδας του και μετά από ένα χρόνο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τσουκαρίτσκι. Κατέκτησε το κύπελλο Σερβίας, επικρατώντας στον τελικό της Παρτιζάν Βελιγραδίου με 1-0. Η χρονιά 2015-16 τον βρήκε στην Κύπρο για λογαριασμό της Ομόνοιας, την οποία επίσης οδήγησε στον τελικό του κυπέλλου, αλλά και στην 4η θέση του κυπριακού πρωταθλήματος.

ΠΑΟΚ: Βλάνταν Ίβιτς

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είναι ο πιο μικρός της κατηγορίας. Σε ηλικία 39 ετών ο Σέρβος καλείται να οδηγήσει σε τίτλο τον Δικέφαλο του Βορρά. Έως σήμερα στον πάγκο των Θεσσαλονικέων μετρά 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες. Προπονητικά δεν έχει μεγάλη εμπειρία, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως από την ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα. Μέχρι εκεί. Δείχνει, ωστόσο, ότι το μέλλον του ανήκει.

ΠΑΣ Γιάννινα: Γιάννης Πετράκης

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις 28 Ιανουαρίου 2014 ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννινα. Κορυφαία στιγμή του 57χρονου Κρητηικού με τους Ηπειρώτες η συμμετοχή στα εφετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σε 84 αγώνες έχει απολογισμό 34 νίκες, 26 ισοπαλίες και 29 ήττες. Έχει εργαστεί και σε Ηρόδοτο, Αστέρα Τρίπολης, Αστέρα Ρεθύμνου, Ιωνικό, Εθνικό Αστέρα, ΑΟ Χανιά, ΟΦΗ και Εργοτέλη.

Πλατανιάς: Γιώργος Παράσχος

Η "μάχη" των πάγκων: Μόνο δύο πρωταθλητές!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στα 64 ο Γιώργος Παράσχος, ο οποίος συνεχίζει στον Πλατανιά, την τεχνική ηγεσία του οποίου ανέλαβε τον Μάρτιο του 2015. Με τους Χανιώτες σε 40 αναμετρήσεις μετρά 14 νίκες, 12 ισοπαλίες και 14 ήττες. Έχει κοουτσάρει ακόμα τις εξής ομάδες Αναγέννηση Καρδίτσας, Καβάλα, Ηρακλή, Άρη, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανηλειακό, Ολυμπιακό Βόλου, Ακράτητο, Χαλκηδόνα, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Ξάνθη, Πανιώνιο και Λεβαδειακό.

Photo credits: ACTION IMAGES

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ