ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Τα 10 ωραιότερα γκολ σε Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Τα 10 ωραιότερα γκολ σε Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Λίγο πριν από την πρώτη σέντρα στο "ντέρμπι των αιωνίων", το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 10 ωραιότερα γκολ που έχουν σημειωθεί σε Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός με γηπεδούχους τους Πειραιώτες.

Η αδρεναλίνη ανεβαίνει επικίνδυνα όσο το ρολόι πλησιάζει στις 19:30 όπου είναι προγραμματισμένο το πρώτο φετινό ποδοσφαιρικό ραντεβού του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, και το μόνο που έχουν στο μυαλό τους οι φίλοι των δύο μεγάλων συλλόγων είναι το πως θα καταφέρει η ομάδα τους να κάνει να αναστενάξουν τα αντίπαλα δίχτυα.

Θα καταφέρει κάποιος εκ των Τζεμπούρ ή Μιραλάς να ματώσουν τα δίχτυα του νεαρού Καπίνο (σκόραραν αμφότεροι κόντρα στον Παναθηναϊκό πέρυσι) και να φέρουν την ομάδα τους στην κορυφή με +1 ή ο Σεμπαστιάν Λέτο θα συνεχίσει το εκπληκτικό σερί του στο σκοράρισμα (έχει πετύχει γκολ και στα επτά πρώτα παιχνίδια της ομάδας του και είναι πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λίγκας με 10 γκολ) και να εκτοξεύσει τους "πράσινους" στο +5;

Σε περίπτωση πάντως που τα υπερόπλα των δύο ομάδων (τρεις πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος) θέλουν να αναζητήσουν κάποια έμπνευση ενόψει του αποψινού ντέρμπι, τότε δεν έχουν παρά να κοιτάξουν το ένδοξο παρελθόν του "δαφνοστεφανωμένου" και του "τριφυλλιού" σε τέτοια ματς ειδικών συνθηκών, που έχουν αναδείξει ουκ ολίγους ήρωες.

'Ηρωες οι οποίοι πέρα από σημαντικά γκολ έχουν πετύχει τέρματα σπάνιας έμπνευσης και μοναδικής εκτέλεσης, τα οποία μνημονεύονται από τους λάτρεις της στρογγυλής Θεάς, ειδικά κάτι τέτοιες στιγμές που το χθες αποτελεί φάρο για το σήμερα.

Με αφετηρία λοιπόν το παρελθόν και τελικό προορισμό το παρόν, το Sport24.gr επιχείρησε να εντοπίσει τα 10 γκολ που ξεχώρισαν σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού (στην έδρα των "ερυθρολεύκων"), σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουν περίοπτη θέση στο κάδρο του μεγαλύτερου ελληνικού ντέρμπι.

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1973-74 (1-1 / Μίμης Δομάζος)

Το γκολ του "στρατηγού" μέσα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" με το οποίο ο Παναθηναϊκός έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας από την έδρα του μεγάλου αντιπάλου του, θεωρείται ακόμα και σήμερα ως all time classic, ενώ κατά πολλούς είναι ίσως το πιο θεαματικό που έχει σημειωθεί ποτέ στις 115 φορές που οι δύο μονομάχοι έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους. Πως σημειώθηκε; Δυνατή εκτέλεση πλαγίου άουτ, η μπάλα μεταφέρεται στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού με γυριστή κεφαλιά, και ο Δομάζος με εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι την έστειλε στο πλεκτό αφήνοντας άναυδους συμπαίκτες και αντιπάλους.

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1982-83 (2-1 / Κώστας Μαυρίδης / Το γκολ στο 1' 40'' του video )

Στην αναμέτρηση αυτή, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη χάρη σε δύο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου, με το ομορφότερα τέρμα της αναμέτρησης να έρχεται πάντως από το "τριφύλλι". Σκόρερ ήταν ο νεαρός τότε Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός πριν καθιερωθεί (έχοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία) στο χώρο της άμυνας.

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1983-84 (2-1 / Τάσος Μητρόπουλος / Το γκολ στα 2' 50'' του video)

Το ντέρμπι της σεζόν 1983-84 φαινόταν πως θα έληγε ισόπαλο 1-1, αφού το σκορ αυτό έμενε μέχρι τα τελευταία λεπτά, όμως στο 87' οι γηπεδούχοι "χτύπησαν" τον αντίπαλό τους μέσα από οργανωμένη προσπάθεια. Ο Κοκολάκης τροφοδότησε τον Αναστόπουλο, εκείνος έκανε κίνηση έξω από την περιοχή και έβγαλε κάθετη πάσα στον Μητρόπουλο που είχε πάρει τα... βήματα, με τον "Ράμπο" να ευστοχεί στο τετ α τετ με τον Λαφτσή και να στέλνει στα ουράνια τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1985-86 (1-2 / Σαραβάκος / Το γκολ στα 54'' του video)

Ο Δημήτρης Σαραβάκος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ντέρμπι της σεζόν 1985-86 με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό (χρησιμοποιούσε ως έδρα το ΟΑΚΑ) καθώς πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του στην επικράτηση με 2-1 των "ερυθρολεύκων". Το δεύτερο μάλιστα ήταν χάρμα-ειδέσθαι, με τον "μεγάλο μικρό" του ελληνικού ποδοσφαίρου να νικάει τον προσωπικό φρουρό Κοκολάκη και τον γκολκίπερ Παπαμιχαήλ, χάρη σε ένα ψηλοκρεμαστό πλασέ με το εξωτερικό του δεξιού του ποδιού έξω από τη μεγάλη περιοχή. Να σημειωθεί ότι εκείνο το ντέρμπι ήταν το πρώτο στο οποίο οι πρώην "ερυθρόλευκοι" Σαργκάνης και Βαμβακούλας έπαιξαν κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ στο ΟΑΚΑ ο αγώνας διεξήχθη χωρίς νεκρέζ ζώνες μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων. Πριν 25 χρόνια η συνύπαρξη των οπαδών ήταν κάτι εφικτό, τώρα πλέον αδιανόητο...

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1994-95 (1-1 / Βαζέχα / Το γκολ στα 2' 40'' του video)

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1994, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Παναθηναϊκό, και με το γκολ του Αλεξανδρή από το 2ο κιόλας λεπτό πίστεψε πως εκείνος θα ήταν η ομάδα που θα υποχρέωνε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα. Ο Κριστόφ Βαζέχα δεν ήταν όμως διατεθειμένος να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι και πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης λίγο πριν τη συμπλήρωση του μισαώρου. Ο Αποστολάκης τον τροφοδότησε έξω από την περιοχή, ο Πολωνός πήρε τη μπάλα με πλάτη για να γυρίσει ξαφνικά από δεξιά αφήνοντας ένα... κλικ πίσω τον Βασίλη Ιωαννίδη, και να στείλει τη μπάλα με αριστερό χαμηλό σουτ στη δεξιά γωνία του Τοχούρογλου.

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1999-2000 (2-2 / Λυμπερόπουλος / Το γκολ στα 38'' του video)

Tο ματς των δύο "αιωνίων" στο Ολυμπιακό Στάδιο το 2000 ήταν από τα πλέον χιτσκοκικά στην ιστορία τους, με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 2-1 στο 80' και να βρίσκεται στον παράδεισο (σ.σ πρωτάθλημα) αλλά να κάνει το δρομολόγιο για την κόλαση μέσα σε ένα λεπτό, όσο χρειάστηκε για να δεχτεί το γκολ της ισοφάρισης. Το γκολ του "Λύμπε" (πρώτο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) άφησε πάντως μία ωραία ανάμνηση στους οπαδούς του Παναθηναϊκού καθώς ήταν προϊόν οργανωμένης προσπάθειας από τους παίκτες του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα.

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2000-2001 (1-0 / Τζόρτζεβιτς)

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, έκρινε τον νικητή σε αυτό το ντέρμπι σκοράροντας κόντρα στον Παναθηναϊκό στο 69', όμως τα μισά τουλάχιστον εύσημα πρέπει να πάνε δικαιωματικά στον Ζιοβάνι. Και αυτό γιατί ο Βραζιλιάνος έβγαλε τον "Τζόλε" μόνο του απέναντι στον Νικοπολίδη με μία εκπληκτική κάθετη πάσα που εξουδετέρωσε έναν ολόκληρο αμυντικό μηχανισμό, ενώ προηγουμένως είχε αποφύγει με μαεστρικό τρόπο τους Μπασινά και Νασιόπουλο στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Η έμπνευση των φίλων του Παναθηναϊκού να τραγουδήσουν το σύνθημα "Μή σταματάς να περπατάς" στον Ζιοβάνι όταν μπήκε αλλαγή στο ματς, αποδείχτηκε άτυχη λίγα λεπτά αργότερα...

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2004-05 (1-0 / Ριβάλντο)

Από το πρώτο κιόλας "ντέρμπι αιωνίων" ο Ριβάλντο φρόντισε να αποδείξει ότι είναι παίκτης γεννημένος για μεγάλους αγώνες. Στην αναμέτρηση της σεζόν 2004-05 (πρώτη στο νέο "Καραϊσκάκης") ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη νίκη με 1-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό χάρη σε ένα έξοχο φάουλ που χτυπήθηκε από το μαγικό αριστερό πόδι του Βραζιλιάνου και έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Χαλκιά. Εκτός από τον "Ρίμπο", ο οποίος αφιέρωσε το τέρμα στην οικογένειά του που βρισκόταν στο γήπεδο για να τον δει, έντονα συναισθήματα είχε και ο Αντώνης Νικοπολίδης καθώς μετά από 15 χρόνια στην Παιανία αντιμετώπισε για πρώτη φορά τους "πράσινους".

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2005-06 (3-2 / Ριβάλντο / Το γκολ στο 1' του video)

Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Ριβάλντο "καθάρισε" το ντέρμπι για τον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά δεν πέτυχε το μοναδικό γκολ του ματς όπως την προηγούμενη σεζόν, όμως πέτυχε τα δύο πρώτα τέρματα της ομάδας του (κάνοντας έτσι την ανατροπή στο σκορ), με το πρώτο να είναι μάλιστα γκολ-ποίημα. Βαθιά σέντρα του Ανατολάκη, ο Κωνσταντίνου κέρδισε την εναέρια μονομαχία από τον Βύντρα, η μπάλα στρώθηκε στο ύψος της μεγάλης περιοχής, και ο Ριβάλντο που ερχόταν τρέιλερ της έδωσε όσο φάλτσο χρειαζόταν για να καταλήξει στη δεξιά γωνία του Γκαλίνοβιτς. Και το εκπληκτικό ήταν πως ο λάτιν άσος προερχόταν από τραυματισμό και είχε "σφίξει τα δόντια" για να βρεθεί στο αρχικό σχήμα.

* Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2009-10 (2-0 / Μήτρογλου / Το γκολ στο 1' και 44'' του video)

Μετά από τρία χρόνια χωρίς νίκη σε ντέρμπι επί του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός ξόρκισε την κατάρα με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, νικώντας με το "καθαρό" 2-0 και έχοντας για σταρ της βραδιάς έναν Έλληνα παίκτη, τον Κώστα Μήτρογλου. Μπορεί μετά το πρώτο του γκολ στο 45' να έκανε τον περίφημο "πανηγυρισμό με τα πολυβόλα", ωστόσο το δεύτερο τέρμα του ήταν εκείνο που έθελξε το κοινό. Αντεπίθεση για τους γηπεδούχους που ξεκίνησε από τον Ντουντού, ο Ζαϊρί ταλαιπώρησε με τις ντρίμπλες του τον Βύντρα από τα δεξιά πριν βγάλει σέντρα-διαβήτη, και ο Μήτρογλου απέδειξε πως είναι δεινός στράικερ στέλοντας τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Τζόρβα με μονοκόμματο γυριστό δεξί σουτ.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ