ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Η μάχη του κέντρου...

Η μάχη του κέντρου...
Κατσουράνης Ιμπαγάσα INTIME SPORTS

Το ντέρμπι του Σαββάτου πλησιάζει και όλο το βάρος όπως φαίνεται θα πέσει στη μεσαία γραμμή. Το Sport24.gr κάνει μία σύγκριση των δυο ομάδων στον άξονα με τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών μέχρι και την 22η αγωνιστική.

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και οι περισσότερες ομάδες στον κόσμο ρίχνουν το βάρος τους στη μεσαία γραμμή. Αυτά που ξεχωρίζουν πλέον είναι η ταχύτητα, η ευστοχία, το τρέξιμο και οι παίκτες που μπορούν να αναλάβουν πολλούς ρόλους.

Κάπως έτσι σκέφτονται και οι προπονητές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (ή Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού αν προτιμάτε) που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα προτερήματα των παικτών τους και τα μειονεκτήματα των αντιπάλων.

Εμείς θα κάνουμε μία σύγκριση ανάμεσα στη μεσαία γραμμή των δυο αιωνίων με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τους αγώνες που έχουν δώσει, προσπαθώντας να εξηγήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το σκεπτικό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε κάποια στατιστικά έχει σημασία το ποσοστό (%), αφού για παράδειγμα ο Σιμάο έχει πολύ λιγότερο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τους παίκτες του Ολυμπιακού, οπότε ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Ξεκινάμε λοιπόν με την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε που αποτελείται στα χαφ από τους Μοντεστό, Ιμπασάγα και σε ρόλο κρυφού φορ τον Φουστέρ.

Πιο δεμένος ο Ολυμπιακός...

Νταβίδ Φουστέρ (22 ματς / 1875 λεπτά): Ο Ισπανός μετρά 8 γκολ, 53 κερδισμένα φάουλ, έχει 1 ασίστ, 15 κλεψίματα, 157 πάσες συνολικά, 129 λάθη. Επίσης έχει κάνει 35 φάουλ και μετρά 11/38 εύστοχες επιθετικές προσπάθειες. Από τα στατιστικά του και μόνο φαίνεται πόσο χρήσιμος παίκτης είναι, αφού σκοράρει και μαρκάρει. Μοναδικό ελάττωμα τα πολλά λάθη.

Αριέλ Ιμπαγάσα (18 ματς / 1476 λεπτά): Αν και δεν είναι αμυντικός μέσος, ο Αργεντινός μετρά 44 κλεψίματα, 0 γκολ, 2 ασίστ για γκολ, 286 πάσες συνολικά, 106 λάθη, 26 κερδισμένα φάουλ, έχει κάνει 24 φάουλ, ενώ μετρά και 48/131 εύστοχες επιθετικές προσπάθειες. Τα στατιστικά του είναι εξαιρετικά. Έχει με διαφορά τις περισσότερες πάσες από όλους όσους θα συγκρίνουμε, ενώ τρέχει ακατάπαυστα παρά τα 34 του χρόνια.

Φρανσουά Μοντεστό (16 ματς / 1214 λεπτά): Στη μεσαία γραμμή έπαιξε από το 2011 και μετά, οπότε τα στατιστικά είναι κάπως περίεργα. Μετρά λοιπόν 3/19 εύστοχες επιθετικές προσπάθειες, 117 πάσες, 45 λάθη, 26 κλεψίματα, έχει κάνει 28 φάουλ έχει κερδίσει 9 φάουλ. Όπως φαίνεται λοιπόν είναι εργάτης στη μεσαία γραμμή όμως επιθετικά υστερεί πολύ, αφού δεν προωθείται και δίνει την μπάλα δίπλα στον Ιμπαγάσα.

Συμπέρασμα: Ο Ολυμπιακός αποτελεί πιο δεμένη ομάδα με παίκτες που κάνουν περισσότερη δουλειά. Μεγάλο όπλο είναι ο Φουστέρ που έχει τη δυνατότητα να ξεκουράζει τον Ιμπαγάσα όταν αυτό χρειάζεται, με τον Ισπανό να μοιράζει ανενόχλητος το παιχνίδι. Στα μείον τα πολλά λάθη και οι λίγες ασίστ από τον άξονα.

Η μάχη του κέντρου...
Φουστέρ Ζιλμπέρτο INTIME SPORTS

Σταθερότητα με Φερείρα...

Οι πράσινοι άρχισαν ουσιαστικά να έχουν ένα σταθερό σχήμα με τον Ζεσουάλδο Φερείρα στον πάγκο, ο οποίος βέβαια έκανε τα πειράματα του σε αρκετά ματς. Έτσι λοιπόν τα στατιστικά είναι μοιρασμένα και γι' αυτό το λόγο θα βάλουμε 4 παίκτες στη λίστα.

Κώστας Κατσουράνης (21 ματς / 1618 λεπτά): Ο Κατσουράνης διακρίνεται πλέον για τα επιθετικά του χαρίσματα. Λίγα και ποιοτικά. Μετρά μέχρι στιγμής 4 γκολ, 19/43 επιτυχημένα επιθετικά γεμίσματα, 204 πάσες, 106 λάθη, 26 κλεψίματα, έχει κάνει 27 φάουλ και έχει κερδίσει 17, ενώ έχει 6 ασίστ για γκολ.

Σιμάο Μάτε (15 ματς / 744 λεπτά): Μικρός ο χρόνος συμμετοχής του Αφρικανού, όμως κάποια στοιχεία έχουν ενδιαφέρον. Μέτρα λοιπόν 2/3 εύστοχα επιθετικά γεμίσματα, 62 πάσες, 21 λάθη, 21 κλεψίματα, έχει κάνει 15 φάουλ, του έχουν κάνει μόλις 8. Τα κλεψίματα είναι πολλά για τον χρόνο που έχει παίξει, ενώ παρά τα όσα λέμε δεν κάνει πολλά λάθη. Βέβαια όσα έκανε κόστισαν πολλές φορές...

Σωτήρης Νίνης (16 ματς / 937 λεπτά): Ο νεαρός άσος έγινε βασικός με τον Φερέιρα και μετρά 3 γκολ, 1 ασίστ για γκολ, 12/63 επιτυχημένα επιθετικά γεμίσματα, 88 πάσες, 84 λάθη, 12 κλεψίματα, έχει κάνει 24 φάουλ, έχει κερδίσει 30. Πολύ χρήσιμος παίκτης, αφού κερδίζει φάουλ και σταματά τον ρυθμό, όμως δημιουργικά υστερεί αρκετά.

Ζιλμπέρτο Σίλβα (18 ματς / 1644 λεπτά): Μετά τον Φουστέρ είναι ο παίκτης με τον περισσότερο χρόνιο. Σε αυτόν μετρά 40 κλεψίματα, 1 γκολ, 1 ασίστ για γκολ, 1/5 επιτυχημένα επιθετικά γεμίσματα, 204 πάσες, 64 λάθη, έχει κάνει 36 φάουλ ενώ έχει δεχθεί 16. Τα στατιστικά του είναι εξαιρετικά καθώς μπορεί να φαίνεται πως δεν τρέχει, όμως πασάρει πολύ και το πιο σημαντικό δεν κάνει λάθη.

Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός δεν έχει σταθερότητα κάτι που θα φανεί και στο ματς. Επιθετικά το κέντρο του πάσχει, ενώ αμυντικά με τον Νίνη στα χαφ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Όπλο του τα λίγα λάθη και οι ουσιαστικές ενέργειες των Κατσουράνη, Ζιλμπέρτο.

Η μάχη του κέντρου...
Φουστέρ Ζιλμπέρτο INTIME SPORTS

Που θα κριθεί το ματς;

Δύσκολη ερώτηση... Η απάντηση κρύβεται αρχικά στον εγωισμό των ποδοσφαιριστών και μετά στους αριθμούς. Αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά όμως η μία ομάδα εξουδετερώνει την άλλη. Ο Ολυμπιακός ωστόσο είναι πιο δεμένος και αν πάει το ματς στις πολλές πάσες και στην γρηγοράδα των Μιραλάς, Φουστέρ έχει το προβάδισμα.

Σε περίπτωση που δώσει χώρο στον αντίπαλο και το πάει σε πιο αργό τέμπο, ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει το διπλό με τις εύστοχες ενέργειες του Κατσουράνη και του Σισέ.

Δείτε τα στιγμιότυπα από το ντέρμπι του πρώτου γύρου

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ