STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Μια κόντρα με παρελθόν και μέλλον

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1979-80 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 1-2
ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1979-80 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 1-2 INTIME SPORTS

Το Sport24.gr κάνει μια μίνι αναδρομή στην κόντρα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, προβλέπει νέες μάχες στο μέλλον χάρη στον Σαββίδη, ενώ παρουσιάζει δηλώσεις του Γιάννη Γούναρη που είχε παίξει και στις δύο ομάδες. "Τέτοιο πάθος μόνο στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ", λέει μεταξύ άλλων.

Το κυριακάτικο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ μπορεί να έχει μονόπλευρό βαθμολογικό ενδιαφέρον (δεδομένου ότι οι "Ερυθρόλευκοι" έχουν κατακτήσει με περίπατο εδώ και αρκετό καιρό το πρωτάθλημα) δεν παύει όμως να είναι και ένα "Κρας τεστ" με εικόνες…προσεχώς από το άμεσο μέλλον.

Σε ένα πρωτάθλημα όπου ο Ολυμπιακός ξεχώριζε εφέτος σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και που αντίστοιχα στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στην Τούμπα με…σβηστές μηχανές πήρε 1-1 (χωρίς να απειληθεί παρά μόνο σε μια αδράνεια της άμυνάς του στις καθυστερήσεις όπου δέχτηκε και την ισοφάριση) o ΠΑΟΚ έχει αλλάξει άρδην και δείχνει με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη να αλλάζει πρόσωπο προς το καλύτερο.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η ομάδα της Θεσσαλονίκης δείχνει να αποτελεί από εδώ και στο εξής το αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού και για αυτό το μεταξύ τους ντέρμπι στο "Καραϊσκάκης" έχει και ένα ρόλο του να προσπαθήσουν οι ομάδες να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό.

Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα στην παρούσα φάση, αλλά μην ξεχνάμε πως οι δύο ομάδες είναι πολύ πιθανό να ξανασυναντηθούν στον τελικό του κυπέλλου. Συνεπώς μια νίκη την Κυριακή παίζει και σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία.

Ο Ιβάν Σαββίδης που ενδέχεται να βρεθεί σε σουίτα του φαληρικού σταδίου, είναι μέτρ στο επικοινωνιακό παιχνίδι και οι δηλώσεις του όπως: "Δεν θέλω να ρίχνω λεφτά σε μια λεκάνη" δείχνει πως μπαίνει δυναμικά πλέον στο παιχνίδι και "φωνάζει" ουσιαστικά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, πως "Εδώ είμαι, δεν παίζεις μόνος σου πλέον".

Άλλωστε η επιλογή εκλεγμένου Δ.Σ. από το μεγαλομέτοχο της ομάδας δείχνει ότι στόχος του είναι η ΠΑΕ να αρχίσει να ξεμπερδεύει με τα χρέη προς το δημόσιο που είναι άνω των 25εκατ. ευρώ.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει πάρει διαβεβαιώσεις και πατάει γερά στα πόδια του γι’ αυτό και θέλει πλέον σταθερή λύση χωρίς προσωρινή διοίκηση.

Όλα αυτά καθώς και εξοφλήσεις προς το ΙΚΑ αλλά και τα λεφτά που έχει ήδη βάλει ο νέος μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ μας προϊδεάζει ως το καλύτερο ορεκτικό εν’ όψει του νέου πρωταθλήματος.

Γούναρης: "Τέτοιο πάθος μόνο στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ"

"Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες το παράδειγμα του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και του Αστέρα Τρίπολης που αποτελούν ότι πιο υγιές έχει αυτή τη στιγμή το ελληνικό πρωτάθλημα", λέει στο Sport24.gr o Γιάννης Γούναρης, ένας τζέντλεμαν των ελληνικών γηπέδων που είχε την τύχη όχι μόνο να παίξει και στις δύο ιστορικές ομάδες αλλά και να αγαπηθεί από τους φίλους και των δύο, πράγμα σπάνιο με την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

"Δεν είναι τυχαίο πιστεύω. Ανταπέδιδα την αγάπη του κόσμου και όταν παίζεις με πάθος και αυταπάρνηση, η εξέδρα το αναγνωρίζει. Πολλοί λένε είναι αδιάφορο το παιχνίδι βαθμολογικά για τον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει αυτό ιδιαίτερα σε ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ σε Καραϊσκάκη ή Τούμπα.

Είναι η δυναμική και η ψυχοσύνθεση αυτών των ομάδων τέτοια, που δεν μπορούν να αδιαφορήσουν για μια μεταξύ τους συνάντηση.

Είχα την τύχη να παίξω και στους δύο και σας λέω ότι τέτοιο πάθος και δυναμική από την εξέδρα που περνά και στους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο δεν συναντάς σε άλλες ομάδες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού της δεκαετίας του 1970 "άγγιξε" πολλές φορές το αήττητο πρωτάθλημα, αλλά τελικά το έπαιρνε με μια ήττα τη σεζόν, φυσικά από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

"Η ψυχοσύνθεση των φίλων του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟΚ"

Θα σας πω ότι πέρασαν πολλοί μεγάλοι παίκτες, μπαλαδόροι από τις δύο αυτές ομάδες και κάποιοι δεν…ακούμπησαν την καρδιά του κόσμου και γι’ αυτό πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι. Έχει να κάνει με αυτή την ψυχοσύνθεση των φίλων του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.

Δεν ξεχνούν εύκολα όταν παίζεις με κάταγμα, όπως για παράδειγμα είχα κάνει στον αγώνα κυπέλλου Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Στην παράταση με συνολικά τρία γκολ του Νικόλα του Αναστόπουλου προκριθήκαμε θριαμβευτικά με 4-0. Στα αποδυτήρια πανηγυρίζαμε και λίγο αργότερα έμαθα ότι το απλό κάταγμα που είχα στο χέρι είχε γίνει συντριπτικό !

Όμως σαν τα παιδιά, την ώρα που ήταν να μπούμε σε τέτοια παιχνίδια δεν υπολογίζαμε πολλές φορές τραυματισμούς που μπορούσαν να επιδεινωθούν. Ένιωθες και έβλεπες το παιχνίδι, δεν ήθελες τίποτε άλλο", θυμάται ο Γιάννης Γούναρης που θεωρεί ευλογία για τον ΠΑΟΚ την έλευση του Ιβάν Σαββίδη.

"Μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ χρειαζόταν έναν ηγέτη, έναν πρόεδρο με την οικονομική επιφάνεια του κ.Σαββίδη που θα τον βοηθήσει να ανέβει επίπεδο. Μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού και να βλέπουμε περισσότερα μεγάλα παιχνίδια. Αυτό κάνει καλό και στον πρωταθλητή και φυσικά και τους παίκτες.

Δεν είναι τυχαία η φουρνιά η δικιά μας, αφού τότε για να πάρεις το πρωτάθλημα έφτυνες αίμα και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσεις από πολλές έδρες και ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Όμως και οι παίκτες ανταποκρινόμασταν στις προσδοκίες του κόσμου και οι μονομαχίες ήταν επικές.

"Γι' αυτά τα ματς μιλάγαμε δύο ολόκληρες εβδομάδες"

Τέτοια παιχνίδια όπως το κυριακάτικο ντέρμπι το συζητούσαν στα ποδοσφαιρικά στέκια και των δύο πόλεων μια εβδομάδα πριν και μια εβδομάδα μετά.

Δεν είναι τυχαίο. Υπήρχαν τα στοιχήματα, οι φιλονικίες, οι κόντρες, οι πλάκες και το ζούσαμε και εμείς οι παίκτες ως μέλη της κοινωνίας. Δεν ήταν εύκολο να αλλάξει τα πιστεύω του κάθε φίλου της ομάδας. Όμως ξαναλέω πως μέσα από αυτές τις κόντρες βγαίναμε πιο δυνατή.

Θα σας θυμίσω απλά τη φουρνιά της εθνικής ομάδας του 1980 που πήγαμε για πρώτη φορά στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης αποκλείοντας τη μεγάλη Ουγγαρία και την ακόμα μεγαλύτερη Σοβιετική Ένωση, θηρία της εποχής.

Τότε στα τελικά δεν πήγαιναν 16, 24 ή 32 ομάδες, ήταν μόλις οκτώ στην πρώτη δοκιμή ουσιαστικά διευρυμένης φάσης τότε στα ιταλικά γήπεδα.

Στον όμιλό μας είχαμε αντιπάλους τη φιναλίστ των μουντιάλ του 1974 και 1978 Ολλανδία, από την οποία χάσαμε με κάλπικο πέναλτι 1-0. Την Πρωταθλήτρια Ευρώπης της προηγούμενης διοργάνωσης Τσεχοσλοβακία και την Δυτική Γερμανία που στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης λίγες μέρες μετά. Το μόνο ματς που δεν νίκησε ήταν κόντρα σε μας, στο 0-0, όπου μάλιστα στο 81’ ακόμα το θυμάμαι πως ξέφυγε ο Χρήστος ο Αρδίζογλου από τον θηριώδη Μπρίγκελ που τον φύλαγε, σούταρε αλλά η μπάλα βρήκε στο δοκάρι. Θα ήμασταν κοντά σε μια τεράστια νίκη. Μετά το ματς ο Γερμανός τεχνικός ο Γιούπ Ντέρβαλ εκθείασε αρκετές φορές την απόδοσή μας και είχε συγχαρεί και τον κόουτς τον Αλκέτα Παναγούλια αλλά και εμάς για την ομάδα μας.

Και μια Γερμανία με Ρουμενίγκε, με Στίλικε, με Χάνσι Μίλερ, με Χρούμπες, με αρχηγό τον Κάλτς, με Φέρστερ και δεν συμμαζεύεται.

Είχαμε πολύ καλή φουρνιά, όπως φυσικά και αυτή η εθνική του 1970 που ήταν αμαρτία που δεν πήγε στο Μουντιάλ του Μεξικού. Δεν είναι τυχαίο μας βοηθούσε πάρα πολύ η ανταγωνιστικότητα στο πρωτάθλημά μας. Ελπίζω να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό και τώρα για να έχουμε πολλαπλά οφέλη και στην εθνική και στους παίκτες", καταλήγει ο Γιάννης Γούναρης.

ΠΑΟΚ, ο πονοκέφαλος του Ολυμπιακού

Τo ντέρμπι λοιπόν αναμένεται με ενδιαφέρον τη στιγμή μάλιστα που ο ΠΑΟΚ πάντα έβαζε δύσκολα στον Ολυμπιακό. Στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την κόντρα που είχαν οι δύο ομάδες ( και είχε κορυφωθεί λόγω Κούδα ) ο ΠΑΟΚ είχε δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα σερί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαιρου (και σίγουρα κορυφαίο σε ντέρμπι) αφού από τις 25 Ιουνίου 1972 μέχρι τις 24 Μαϊου του 1992 (όταν ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-1 στην Τούμπα) είχε παραχωρήσει μόλις μια ισοπαλία (1-1, στις 23 Ιανουαρίου 1983) και μετρούσε μόνο νίκες για μια εικοσαετία ή αν θέλετε ο Ολυμπιακός απέσπασε μόνο δύο ισοπαλίες σε 23 χρόνια ! Δεν είναι τυχαίο πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει υποχρεώσει τον Ολυμπιακό στις περισσότερες εκτός έδρας ήττες στην ιστορία του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Όμως και στον Πειραιά ο ΠΑΟΚ δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες στον Ολυμπιακό και μάλιστα στο ανακαινισμένο Καραϊσκάκης από το 2004 ως σήμερα ο ΠΑΟΚ είχε τρεις νίκες (δύο φορές με 1-0 το 2010 μαζί με τον αγώνα των πλέι όφ και 2-1 το 2005).

Μάλιστα έχει κερδίσει συνολικά τον Ολυμπιακό εντός και εκτός έδρας έξι φορές τα τελευταία τρία χρόνια, την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα έχει μόλις μία νίκη επί του Ολυμπιακού την τελευταία τετραετία!

Βέβαια και ο Ολυμπιακός έχει παράδοση μεγάλων νικών με πολλά γκολ στο Καραϊσκάκης, όπως μπορείτε να δείτε αντιπροσωπευτικά στο πολύ όμορφο αφιέρωμα του Sport24 που επιμελήθηκε ο Θοδωρής Κουνάδης .

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ