STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ολυμπιακός - Πανιώνιος 2-0

Ολυμπιακός - Πανιώνιος 2-0
Μακούν INTIME SPORTS

Δίχως να εντυπωσιάσει και με τις μηχανές στο... ρελαντί, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 2-0 κόντρα στον Πανιώνιο και μείωσε στο -2 από τον Παναθηναϊκό. Ο MVP Μακούν άνοιξε το σκορ, ενώ ο Ντιόγκο "κλείδωσε" τη νίκη. Ποιος ήταν ο αδύναμος κρίκος.

Μετά από μια σπουδαία ευρωπαϊκή νίκη και μάλιστα στους -15 βαθμούς Κελσίου, δεν είναι και πολύ εύκολο να επιστρέψεις στην ελληνική πραγματικότητα και να παρουσιάσεις το ίδιο καλό πρόσωπο. Τρανό παράδειγμα το ματς στο "Καραϊσκάκης" του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε άλλαξε τέσσερα πρόσωπα στην ενδεκάδα, όμως αυτό δεν ήταν ικανό οι Πειραιώτες να έχουν την φρεσκάδα και την εκρηκτικότητα που είχαμε δει στα τελευταία παιχνίδια τους (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ρουμπίν Καζάν). Σ' αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και το σούπερ αμυντικό σχήμα του Πανιωνίου, που δεν επέτρεψε στους "ερυθρολεύκους" να κάνουν το παιχνίδι τους.

Το ευχάριστο βέβαια για τους Πειραιώτες, ήταν πως παρά το κακό πρόσωπο που παρουσίασαν τουλάχιστον επιθετικά (έπαιζαν από τα πλάγια με αποτυχημένες σέντρες και ο Ντιόγκο ήταν απελπιστικά μόνος του), κατάφεραν να σκοράρουν λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου και διώξουν το άγχος την κατάλληλη στιγμή.

Σκόρερ ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης Ζαν Μακούν. Ο Καμερουνέζος ήταν ο μόνος που προσπαθούσε να δημιουργήσει παιχνίδι στο πρώτο μέρος, με γρήγορες και πάνω απ' όλα σωστές πάσες και παίζοντας συχνά το 1-2 με τους συμπαίκτες του. Ο πιο κινητικός και ο ιδανικός αντι-Ιμπαγάσα.

Πολύ καλοί ήταν επίσης οι Χολέμπας και Ντιόγκο. Ο πρώτος δημιούργησε και τα δύο γκολ της ομάδας του, ενώ ο Βραζιλιάνος σκόραρε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα από τη στιγμή που επέστρεψε και το πανηγύρισε δεόντως.

Μ' αυτό το αποτέλεσμα, οι Πειραιώτες μπορεί να μην έκλεψαν τις εντυπώσεις, ούτε να εντυπωσίασαν τους φιλάθλους τους, όμως πήραν τη τέταρτη συνεχόμενη νίκη τους, μείωσαν στο -2 από την κορυφή και συνεχίζουν την προσπάθειά τους για το απόλυτο νικών μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος ή τουλάχιστον μέχρι το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, όπου θα κριθεί ο τίτλος.

Όσο για τον Πανιώνιο, προσπάθησε να κρατήσει με νύχια και με δόντια ανέπαφη την εστία του, έπαιξε πολύ αμυντικά, αλλά δεν του βγήκε. Ίσως αν έπαιζε το παιχνίδι του, να παρουσίαζε μια καλύτερη εικόνα και να διεκδικούσε με περισσότερες αξιώσεις ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κόσμος αποθέωσε τους απόντες, Όλοφ Μέλμπεργκ και Μάρκο Πάντελιτς, ενώ αποδοκιμάστηκε έντονα ο Παύλος Γερουλάνος. Πολλά ήταν τα συνθήματα κατά του Υπουργού Πολιτισμού, αλλά και γενικότερα των πολιτικών και της... Βουλής!

Ταυτότητα

Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Καιρός: Αίθριος

Διαιτητής: Ιωάννης Δελφάκης (Αρκαδίας)

Βοηθοί: Αναστόπουλος, Κωσταράς

Τέταρτος: Γεώργιος Λιαχούδης

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Μανιάτης (72' Φουστέρ), Μακούν, Αμπντούν, Καζίμ-Ρίτσαρντς, Ντιόγκο.

Πανιώνιος (Άκης Μάντζιος): Σιδεράκης, Κούρντι, Αντούνες (63' Ντιμπαλά), Πιέρ, Ρόκας, Ρόβας, Όμο, Κουλουχέρης (46' Αυλωνίτης), Σάμαρης, Γουνδουλάκης, Σκέμπρι.

Σκόρερ: 41' Μακούν, 50' Ντιόγκο

Κίτρινες: 13' Όμο, 39' Σκέμπρι, 40' Αντούνες

Ανασκόπηση

Βαλβέρδε VS Μάντζιος

Με τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το ματς στην Ρωσία παρέταξε την ομάδα του ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Πρόκειται για τον Αβραάμ Παπαδόπουλο που ξεκίνησε αντί του Μέλμπεργκ, αλλά και τους τρεις παίκτες της επίθεσης. Ο Μιραλάς ήταν εκτός αποστολής λόγω ίωσης, οι Φουστέρ και Τζιμπούρ έμειναν στον πάγκο και στις θέσεις τους έπαιξαν οι Αμπντούν, Καζίμ-Ρίτσαρντς και Ντιόγκο. Κατά τ' άλλα η ενδεκάδα θύμιζε... Ρουμπίν Καζάν.

Από την άλλη πλευρά ο Πανιώνιος είχε αρκετά προβλήματα απουσιών, με σημαντικότερα αυτά των Σιόβα και Κούτσι. Στο κομμάτι της τακτικής, ο Άκης Μάντζιος γέμισε τα χαφ του με 5 παίκτες, προκειμένου να δυσκολέψει την κυκλοφορία της μπάλας των γηπεδούχων, ενώ στην επίθεση μοναδικός προωθημένος ήταν ο Σκέμπρι.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τον Πανιώνιο να φυλάει τα νώτα του και να μην επιτρέπει στους Πειραιώτες να βρουν ρυθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην δούμε το δυνατό ξεκίνημα που συνήθως βλέπουμε σε εντός έδρας ματς του Ολυμπιακού κι αυτό γιατί οι "κυανέρυθροι" επέλεξαν να παίξουν φουλ-αμυντικό ποδόσφαιρο με αντεπιθέσεις.

Τα λεπτά λοιπόν περνούσαν, με τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε να κυκλοφορούν ωραία την μπάλα και να έχουν τον έλεγχο της αναμέτρησης, όμως δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιζαν συνήθως από τα πλάγια με σέντρες, αλλά τα μπακ δεν είχαν καλή συνεργασία με τα μπακ και έτσι οι ευκαιρίες μπροστά από την εστία το Σιδεράκη ήταν ελάχιστες. Μοναδικές εξαιρέσεις ήταν η κεφαλιά του εξαιρετικού Μακούν στο 17' και ένα σουτ του Ντιόγκο στο 27'.

Ο Μακούν έδειξε τον δρόμο (1-0)

Είδαμε βέβαια κι άλλα σουτ, αλλά ήταν φανερό πως το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν στην τελική πάσα και προσπάθεια, ενώ και ο Ντιόγκο ήταν αποκομμένος και σε λίγες περιπτώσεις έγινε κάτοχος της μπάλας. Όσο για τον Πανιώνιο προσπαθούσε να απειλήσει με αντεπιθέσεις και σε μια απ' αυτές, ο Σκέμπρι έδωσε δεξιά στον Γουνδουλάκη και ο Μαρκάνο έκοψε την τελευταία στιγμή.

Όλα έδειχναν λοιπόν πως οι δύο ομάδες θα πάνε στα αποδυτήρια με το 0-0, όμως ο Μακούν είχε άλλη γνώμη... Ο Καμερουνέζος άσος, έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα έπειτα από φάουλ του Χολέμπας και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Ένα προβάδισμα που ήρθε την καλύτερη στιγμή για τον Ολυμπιακό (41') και χάλασε τα σχέδια των φιλοξενούμενων, που ήθελαν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους μετά την υπερπροσπάθεια του πρώτου ημιχρόνου.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Άκης Μάντζιος έκανε την πρώτη του αλλαγή, βάζοντας τον Αυλωνίτη στη θέση του Κουλουχέρη και η ομάδα του δεν άργησε να χάσει την πρώτη καλή ευκαιρία να ισοφαρίσει. Στο 46' ο Ρόκας έκανε ένα σουτ εντός περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μέγιερι.

Ο Ντιόγκο επέστρεψε (2-0)

Κι ενώ οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν αποφασισμένοι να παλέψουν για την ισοφάριση, ήρθε το γκολ του Ντιόγκο στο 50' να τους καταστρέψει γι' άλλη μια φορά τα όνειρα. Ο Χολέμπας έβγαλε δεύτερη ασίστ από τα αριστερά εντός περιοχής και ο Ντιόγκο σκόραρε με κεφαλιά και πανηγύρισε με... βραζιλιάνικο χορό.

Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα λεπτά έμοιαζαν διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού ούτε ο Πανιώνιος έδειχνε ικανός να αντιδράσει, ούτε ο Ολυμπιακός είχε διάθεση να πατήσει γκάζι και να παίξει ποδόσφαιρο. Το μόνο που είδαμε ήταν κάποια σουτ από Σάμαρα και Ντιμπαλά για τον Πανιώνιο και ένα του Φουστέρ για τους γηπεδούχους.

Ο MVP της αναμέτρησης

Ο Ζαν Μακούν ήταν όλος ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος, όταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του... απουσίαζαν από το γήπεδο. Έκοβε, μοίραζε γρήγορα την μπάλα, έπαιζε εξαιρετικά το 1-2 και ήταν η αιτία που οι Πειραιώτες κυκλοφορούσαν ωραία την μπάλα. Πέτυχε και το γκολ με το οποίο άνοιξε ο δρόμος προς τη νίκη για τους "ερυθρολεύκους", οπότε δεν θα μπορούσε να μην πάρει τον τίτλο του κορυφαίου και με διαφορά.

Ο αδύναμος κρίκος

Τα αμυντικά πλάνα του Άκη Μάντζιου, δεν βγήκαν σε καλό στην ομάδα του και απέδειξαν πως όταν παίζεις αντιποδόσφαιρο δεν τα καταφέρνεις πάντα. Οι "κυανέρυθροι" αποφάσισαν να μην παίξουν το ποδόσφαιρο που ξέρουν και ήταν όλοι πίσω από την μπάλα στις περισσότερες φάσεις του πρώτου μέρους. Το γκολ όμως δεν το γλίτωσαν και έτσι πήγαν χαράμι τα πλάνα τους. Στο δεύτερο μέρος προσπάθησαν να αλλάξουν στυλ, αλλά ήταν αργά.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ