STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0
Ολυμπιακός - ΑΕΚ INTIME SPORTS

Όπως και στην Τούμπα, έτσι και στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" με την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός έπαιξε 25 λεπτά ωραίο ποδόσφαιρο, σκόραρε δύο φορές και πήρε εύκολα τη νίκη, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή της βαθμολογίας.

Το σκηνικό που είδαμε στην Τούμπα επαναλήφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, σ' άλλο ένα ντέρμπι για τον Ολυμπιακό αυτή τη φορά στην έδρα του και κόντρα στην ΑΕΚ.

Ποια ήταν η μαγική συνταγή; Μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να βγάλουν νοκ άουτ τον αντίπαλό τους σε λίγα μόλις λεπτά. Το πρώτο δυνατό χτύπημα ήρθε στο 5' και το έριξε ο Μέλμπεργκ, ενώ ο Μιραλάς (ο άνθρωπος που ξέρει να σκοράρει σε μεγάλα ματς) στο 24' αποτελείωσε τους "κιτρινόμαυρους".

Στη συνέχεια το σκηνικό ήταν γνώριμο για τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε. Κράτησαν τις δυνάμεις της για το ευρωπαϊκό ματς με την Ρουμπίν (Τρίτη 14/2), θωράκισαν την άμυνα και ροκάνιζαν τα λεπτά μέχρι το τέλος του ματς. Έτσι απλά, ήρθε μια εύκολη και καθόλου αγχωτική νίκη.

Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν για δεύτερο συνεχόμενο ματς του Ολυμπιακού, ο Κέβιν Μιραλάς, όχι μόνο για το γκολ που πέτυχε, αλλά και για τη συνολική του παρουσία. Ο Κοντοές πέρασε μια πολύ δύσκολη βραδιά στο Φάληρο.

Το τέλος του αγώνα, βρίσκει τους Πειραιώτες να αφήνουν πίσω τον Παναθηναϊκό και να σκαρφαλώνουν στην κορυφή της βαθμολογίας (έχει βέβαια το εντός έδρας ματς την Κυριακή με την Ξάνθη), έχοντας... ξεμπερδέψει με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και τώρα στρέφουν την προσοχή τους στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια ετοιμάζουν βαλίτσες για Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ μπήκε δίχως λόγο και αιτία πολύ φοβισμένη στο ματς, παραδόθηκε στις άγριες διαθέσεις των Πειραιωτών και προς στιγμήν ξύπνησαν εφιάλτες από το περσινό 6-0 στο "Κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο. Το 2-0 στο 24' δεν έδωσε και πολλά περιθώρια στους παίκτες του Νίκου Κωστένογλου για να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο και το μόνο που κατάφεραν ήταν να διατηρήσουν το σκορ.

Στην επανάληψη μάλιστα, οι "κιτρινόμαυροι" προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την χαλάρωση του Ολυμπιακού, ισορρόπησαν το ματς, δημιούργησαν κάποιες φάσεις αλλά δεν κατάφεραν να ξαναμπούν στο ματς και συμβιβάστηκαν με την ήττα και την ανωτερότητα του αντιπάλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το τέλος του αγώνα, ο κόσμος φώναξε ξανά μετά από αρκετό διάστημα το όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε (μετά την ήττα της Ξάνθης τον είχαν αποδοκιμάσει), ενώ υπάρχει αγωνία για τους Μιραλάς και Μανιάτη που χτύπησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Δείτε εδώ το LIVE του αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Ανδρέας Παππάς (Αθηνών)

Βοηθοί: Σωτηρόπουλος (Αχαΐας), Τσολάκης (Αθηνών)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Μαρκάνο, Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης, Ορμπάιθ, Μανιάτης (82' Μοδέστο), Ιμπαγάσα, Μιραλάς (67' Αμπντούν), Καζίμ-Ρίτσαρντς (85' Χολέβας), Τζιμπούρ

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Αραμπατζής, Καράμπελας, Μανωλάς, Δέλλας, Κοντοές, Μάκος (67' Ρίκκα), Βάργκας (82' Γκερέιρο), Καφές, Λεονάρντο, Μπελέκ (62' Σιαλμάς), Λυμπερόπουλος

Σκόρερ: 5' Μέλμπεργκ, 24' Μιραλάς

Κίτρινες κάρτες: Παπαδόπουλος, Ιμπαγάσα, Μοδέστο / Μάκος, Μπελέκ, Δέλλας, Μανωλάς

Ανασκόπηση αγώνα


Βαλβέρδε VS Κωστένογλου

Όπως στα περισσότερα ματς έτσι και τώρα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε κάποιες εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη είναι η παρουσία του Καζίμ-Ρίτσαρντς στην βασική ενδεκάδα για πρώτη φορά, αφού πήρε τη θέση του Αμπντούν. Σε σχέση με το εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ, υπήρχε άλλη μια αλλαγή στην ενδεκάδα, αφού προτιμήθηκε ο Τοροσίδης αντί του Μοδέστο στο δεξί άκρο της άμυνας. Κατά τ΄άλλα, ο Ολυμπιακός πήγε με συνταγή Τούμπας.

Από την άλλη, ο Νίκος Κωστένογλου, παρέταξε μια ενδεκάδα με τα πιο δυνατά όπλα του και σύστημα 4-3-2-1. Στα άκρα της επίθεσης ήταν οι Μπέλεκ και Λεονάρντο, ενώ μοναδικός προωθημένος ο έμπειρος Νίκος Λυμπερόπουλος. Στην άμυνα ήταν οι Κοντοές, Δέλλας, Μανωλάς και Καράμπελας, ενώ στην τριάδα των χαφ, οι Βάργκας, Καφές και Μάκος.

Λίγο πριν την έναρξη του ματς υπήρξε ένα κλίμα συγκίνησης στο γήπεδο καθώς παρουσιάστηκε ένα βίντεο-αφιέρωμα για την τραγωδία της Θύρας 7 και το σύνθημα: "Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε" δόνησε το φαληρικό γήπεδο, όμως με το πρώτο σφύριγμα του Παππά στην αναμέτρηση, η συγκίνηση έδωσε τη θέση της στον ενθουσιασμό. Και το γράφουμε αυτό, γιατί πολύ απλά οι Πειραιώτες ξεκίνησαν πολύ δυνατά και ήταν αποφασισμένοι να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ.

1-0 με το καλημέρα

Στο 2ο μόλις λεπτό, ο Μανιάτης έχασε μια σπουδαία ευκαιρία, αφού μόνος του από το σημείο του πέναλτι πλάσαρε άουτ, όμως τρία λεπτά αργότερα (5') ο Μέλμπεργκ δεν ήταν τόσο άστοχος. Ο Σουηδός αμυντικός πήδηξε πιο ψηλά απ' όλους έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Ιμπαγάσα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ. Από το 5ο κιόλας λεπτό, ο Ολυμπιακός είχε πάρει κεφάλι στο σκορ, μ' ένα γκολ που ίσως δεν θα σημειωνόταν, αν ο Αραμπατζής είχε βγει και φυσικά αν η "κιτρινόμαυρη" άμυνα δεν... κοιμόταν.

Το ματς λοιπόν, είχε όμοιο ξεκίνημα με το περσινό επιβλητικό 6-0 των Πειραιωτών κι αυτό γιατί οι γηπεδούχοι δεν σταμάτησαν να έχουν το πόδι στο γκάζι και δημιούργησαν κι άλλες φάσεις για να σκοράρουν. Από την άλλη, οι παίκτες του Νίκου Κωστένογλου έμοιαζαν υπνωτισμένοι, σαστισμένοι και για καλή τους τύχη ο Μιραλάς ήταν άστοχος στο 13', όταν βγήκε μόνος του έπειτα από συνδυασμό με Ιμπαγάσα, Τζιμπούρ.

Μετά το πρώτο ξέφρενο 15λεπτο, οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε έριξαν το ρυθμό τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να βγουν μπροστά και να ισορροπήσουν κάπως το ματς. Στο 22' μάλιστα, οι "κιτρινόμαυροι" απείλησαν την εστία του Ολυμπιακού, όταν ο Βάργκας βρέθηκε αφύλαχτος μέσα στην περιοχή, αλλά τον έκλεισε σωστά ο Μέγιερι και ο κίνδυνος για τους Πειραιώτες πέρασε.

Ο Μιραλάς χτύπησε ξανά (2-0)

Και ενώ η ΑΕΚ έδειχνε να συνέρχεται, στο 24' ήρθε οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε κατάφεραν να βρουν γι' άλλη μια φορά την άμυνα της ΑΕΚ σε αποσύνθεση και πέτυχαν το 2-0. Ο Τζιμπούρ αλώνισε από τα αριστερά (ο Κοντοές αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα), πάσαρε στον Μιραλάς και εκείνος από κοντινή θέση, διπλασίασε τα τέρματα για τους γηπεδούχους και σκόραρε ξανά μετά και την Τούμπα. Η δεξιά πλευρά της ΑΕΚ στην άμυνα και ιδιαίτερα ο Κοντοές, είχε βρει κακό μπελά κυρίως με τον Βέλγο και η Ένωση είχε μεγάλο πρόβλημα.

Από 'κει και πέρα, ο Ολυμπιακός πάτησε φρένο και τα λεπτά περνούσαν δίχως τις πολλές ευκαιρίες και με το ματς να έχει ισορροπήσει κάπως. Ναι μεν οι "ερυθρόλευκοι" είχαν τον έλεγχο, αλλά και η ΑΕΚ ήταν σαφώς πιο ανεβασμένη από το ξεκίνημα. Στο 43', ο Λυμπερόπουλος έπιασε την κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, όμως η μπάλα κατέληξε άουτ και το 2-0 έμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Το ξεκίνημα της επανάληψης ήταν μια συνέχεια απ' αυτά που είδαμε στο τέλος του πρώτου μέρους, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν... χαλαρώσει με το 2-0 και να θεωρούν τελειωμένο το ματς και τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν να βρουν διαδρόμους προς την εστία του Μέγιερι. Οι "κιτρινόμαυροι" σαφώς πιο αποφασισμένοι και με καθαρό μυαλό, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν παιχνίδι και να εκμεταλλευτούν τα πολλά λάθη των γηπεδούχων.

Ο Ολυμπιακός κοιμήθηκε, η ΑΕΚ προσπάθησε αλλά ήταν αργά

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο ρυθμός του ματς είχε πέσει αισθητά, το θέαμα απουσίαζε και η ΑΕΚ απείλησε μονάχα μ' ένα σουτ του Λεονάρντο. Ο Ολυμπιακός πάντως, δίχως να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο έφτασε κοντά στο 3-0, όταν ο Κοντοές γύρισε επικίνδυνα με το στήθος στον Αραμπατζή και εκείνος έδιωξε σε κόρνερ. Βλέποντας πως το έδαφος είναι πρόσφορο, ο Νίκος Κωστένογλου προσπάθησε να βοηθήσει από τον πάγκο και έβαλε τον φρέσκο Σιαλμά στη θέση του Μπέλεκ.

Στο 63' η ΑΕΚ είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία της να μειώσει στο σκορ, όταν ο Λυμπερόπουλος στο 63' σούταρε και ανάγκασε τον Μέγιερι να πέσει αριστερά και να διώξει σε κόρνερ. Το σκηνικό δεν άλλαξε στη συνέχεια, με την Ένωση να πιέζει για ένα γκολ που θα την έβαζε ξανά στο παιχνίδι και τον Ολυμπιακό να έχει κάτσει πίσω και απλά να παρακολουθεί.

Στη συνέχεια είχαμε μια αλλαγή για κάθε ομάδα, με τον Ρίκκα να παίρνει τη θέση του Μάκου και τον Μιραλάς (είχε ενοχλήσεις στου προσαγωγές όπως φάνηκε) να δίνει τη θέση του στον Αμπντούν. Οι κινήσεις των προπονητών δεν άλλαξαν και την εικόνα του ματς, με τον Ολυμπιακό να προβληματίζει και την ΑΕΚ να ψάχνεται για ένα γκολ. Στο 70' οι φιλοξενούμενοι δημιούργησαν άλλη μια ευκαιρία, με τον Μέγιερι να διώχνει ένα φάουλ του Λεονάρντο και στη συνέχεια τον Τοροσίδη να προλαβαίνει τον Καφέ που ήταν έτοιμος να σκοράρει.

Τα λεπτά περνούσαν, με τους "κιτρινόμαυρους" να χάνουν τις ελπίδες τους και τους Πειραιώτες να βγαίνουν μετά από πολύ ώρα στην επίθεση. Το σουτ του Καζίμ-Ρίτσαρντς (77') όμως ήταν άστοχο, ενώ η κεφαλιά του Μέλμπεργκ μετά από φάουλ του Ιμπαγάσα (83'), κατέληξε στην αγκαλιά του Αραμπατζή. Στα τελευταία λεπτά, ο Κωστένογλου αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί, βάζοντας τον Γκερέιρο στη θέση του Βάργκας. Παρόλα αυτά, ήταν πολύ αργά για να διορθωθούν τα πράγματα για την ΑΕΚ και τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Το 2-0 έμεινε μέχρι το τέλος και ο Ολυμπιακός πήρε εύκολα τη νίκη στο ντέρμπι.

Διαβάστε την κριτική των παικτών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.


Το κλειδί της αναμέτρησης

Το δυνατό ξεκίνημα του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες μπήκαν με το μάτι να γυαλίζει, πήραν εύκολα το προβάδισμα (2-0) και τελειώσαν από νωρίς νωρίς το ματς. Μετά απλά έκαναν συντήρηση δυνάμεων. Το κόλπο με το δυνατό ξεκίνημα πιάνει στα τελευταία ματς για τους "ερυθρολεύκους".

Ο αδύναμος κρίκος

H δεξιά πτέρυγα της άμυνας της ΑΕΚ και συγκεκριμένα ο Κοντοές αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα από τον Μιραλάς. Ο Ολυμπιακός έπαιζε κυρίως από τα αριστερά στο πρώτο μέρος, αφού είχε βρει το αδύναμο σημείο της Ένωσης και δεν είναι τυχαίο πως το 2-0 ξεκίνησε απ' αυτή την πτέρυγα. Αδύναμος κρίκος ο Κοντοές, δίχως αμφιβολία!

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ