STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Κοσμίδης: "Να έχουμε ανταγωνιστικό και υγιές πρωτάθλημα"

Κοσμίδης: "Να έχουμε ανταγωνιστικό και υγιές πρωτάθλημα"

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Super League, Πιέρ Κοσμίδης, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Ιστορίες για παρέες", με τους Νίκο Συριώδη και Βασίλη Τεμπέλη. Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Ιστορίες για παρέες", με τους Νίκο Συριώδη και Βασίλη Τεμπέλη φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Super League, Πιέρ Κοσμίδης, μιλώντας για την εκκίνηση της νέας σεζόν, στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν η λίγκα είναι έτοιμη για τη νέα αγωνιστική χρονιά: «Είμαστε έτοιμοι για να ευχηθούμε και επίσημα καλή αγωνιστική χρονιά. Όλος ο κόσμος περιμένει να δει στο χορτάρι τις ομάδες, τώρα που ξεκινούν τα επίσημα παιχνίδια. Οργανωτικά είμαστε έτοιμοι. Λαμβάνοντας υπόψη όσα προηγήθηκαν το καλοκαίρι είχαμε διάφορα επεισόδια, χωρίς αυτό να αποτελεί ευθύνη της διοργανώτρια αρχής».

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο: «Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που μας κοινοποιήθηκε, δε θα ισχύσει για την πρώτη αγωνιστική, αφού πήραμε παράταση. Παρόλα αυτά οι ομάδες είναι έτοιμες με εξαίρεση την Καλλονή που έχει πρόβλημα με το Δήμο για το γήπεδο. Βέβαια, την πρώτη αγωνιστική η Καλλονή θα υποδεχθεί τον Ηρακλή στη φυσική της έδρα και αυτό θέλουμε να συμβαίνει με όλες τις ομάδες. Όλο το καλοκαίρι υπήρξαν πυρετώδεις διεργασίες για να δημιουργηθεί μία κεντρική βάση δεδομένων στη λίγκα και όλα τα στοιχεία να τροφοδοτούν την κεντρική μας βάση. Παράταση έχει πάρει επίσης και το θέμα των τουρνικέ, καθώς το υπουργείο έλαβε υπόψη το υψηλό κόστος τοποθέτησης και την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για κάθε ομάδα το κοστίζει 15 χιλιάδες ευρώ το ένα και είναι ένα σημαντικό έξοδο για τις ομάδες».

Για την τοποθέτηση των καμερών στα γήπεδα: «Έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα γήπεδα και θα ελεγχθούν σε πραγματικές συνθήκες. Αρμόδια, βέβαια, είναι η αστυνομία η οποία θα έχει πρόσβαση σε αυτές, στη χρήση τους και στο υλικό που θα προκύπτει».

Για τον κεντρικό χορηγό: «Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Η διαδικασία ανανέωσης της κεντρικής χορηγίας είχε ξεκινήσει από πέρσι το Σεπτέμβριο και φτάσαμε Αύγουστο και δεν υπήρξε κάποια συμφωνία. Υπάρχει μία επιτροπή που αποτελείται από μέλη της λίγκας, ανθρώπους του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Π.Α.Ο.Κ., του Παναιτωλικού και τον πρόεδρο της λίγκας προκειμένου να βρουν τη λύση για εξεύρεση κεντρικού χορηγού. Μετά τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες, έπειτα από τη δεύτερη αγωνιστική, ίσως να υπάρχει κάτι».

Για τα πρωταθλήματα υποδομών: «Το Κ-20 ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα το πρόγραμμα θα ακολουθεί αυτό των ανδρών. Η συμμετοχή σε αυτό το πρωτάθλημα είναι υποχρεωτική. Στις δύο μικρότερες κατηγορίες, τις Κ-15 και Κ-17, θα διευκρινιστεί στο επόμενο διάστημα ο τρόπος διεξαγωγής των. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχει γίνει μία έρευνα σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας που έδειξε ότι έχει ανέβει το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Αυτό δείχνει ότι γίνεται καλή δουλειά από τις ομάδες, που θα έχουν εκτός από αγωνιστικό όφελος και οικονομικό. Είναι βασικό για τα παιδιά αυτά να αγωνίζονται σε ένα πρωτάθλημα πανελλήνιο και όχι τοπικό και να εκπαιδεύονται σωστά από νεαρή ηλικία, μαθαίνοντας τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Άλλωστε στο Euro U19 που διοργανώθηκε στη χώρα μας σε Κατερίνη, Βέροια και Λάρισα το ενδιαφέρον από πλευράς σκάουτ των ομάδων του εξωτερικού ήταν πάρα πολύ μεγάλο, μια και στο γήπεδο βρίσκονταν 120-150 σκάουτ που έψαχναν το επόμενο μεγάλο ταλέντο. Πράγμα που δείχνει πόσο νωρίς οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προετοιμάζουν τη στελέχωσή τους».

Για το τι πρέπει να βελτιωθεί: «Το φετινό πρωτάθλημα θα έχει 16 ομάδες σε αντίθεση με πέρσι που είχε 18 και στην πορεία η Νίκη Βόλου και ο Ο.Φ.Η., λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν ολοκλήρωσαν τη σεζόν. Εμείς θέλουμε οι ομάδες που ξεκινούν να τελειώνουν και το πρωτάθλημα. Να κρίνονται όλα στο γήπεδο. Οι στόχοι μας για φέτος είναι σαφείς, με πρώτο και κυριότερο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας κάτι που θα επιτευχθεί με την άνοδο της Α.Ε.Κ. και του Ηρακλή, δύο ομάδων με μεγάλη βάση φιλάθλων και ιστορία στη Σούπερ Λίγκα. Οπότε το ενδιαφέρον θα είναι αυξημένο. Σημαντικό επίσης, είναι όλοι να καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας το… μαραθώνιο, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι. Εμείς έχουμε μία σύμβαση με τη Nova, που δίνει τα οικονομικά εχέγγυα στις ομάδες, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται καλός οικονομικός σχεδιασμός από μέρους τους και προσήλωση σε αυτόν. Θέλουμε να κάνουμε βήματα προόδου για να μην έχουμε τα περσινά φαινόμενα. Με την επιβολή των capital control ανατράπηκε ο σχεδιασμός πολλών επιχειρήσεων και φυσικά επηρέασε πολλούς τομείς, οπότε και το ποδόσφαιρο. Άρα σε ένα δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, το ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει η διέξοδος για τον κόσμο, να του δίνει χαρά και να προσφέρει συγκινήσεις. Αυτό που θέλω να ευχηθώ είναι να έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα με υγεία και χωρίς βία. Δεν τη χρειαζόμαστε στα γήπεδα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να το λύσει από μόνη της η λίγκα. Χρειάζεται συνεργασία από όλους τους φορείς».

Για τις ομάδες της επαρχίας: «Έχουμε το προνόμιο εμείς ως Σούπερ Λίγκα να έχουμε ομάδες που εκπροσωπούν σχεδόν όλη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη. Αυτή η διασπορά είναι ένα ευχάριστο γεγονός, οι τοπικές κοινωνίες στηρίζουν τις ομάδες και υπάρχει πάντα αυξημένο ενδιαφέρον είτε μιλάμε για ντέρμπι είτε για αγώνες με τις κορυφαίες ομάδες. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα και αυτό είναι από μόνο του το θετικό της υπόθεσης. Τέλος, οι ομάδες έχουν προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα και φαίνεται στις τιμές των εισιτηρίων είτε των διαρκείας είτε αυτών κάθε αγωνιστικής. Άλλωστε, δεν μπορείς να απολαύσεις και πολλά θεάματα με λιγότερα από δέκα ευρώ, όσο δηλαδή κάνουν τα εισιτήρια στα περισσότερα παιχνίδια των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, αν εξαιρέσουμε τα ντέρμπι. Με οκτώ ευρώ δύσκολα βγαίνεις και για καφέ. Οι ομάδες έχουν δει την κατάσταση στην κοινωνία και προσαρμόζουν τα δεδομένα τους στην πραγματικότητα».

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ