STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Δύο γκολ στο φινάλε ο Ολυμπιακός, 3-1 τον Παναθηναϊκό

Δύο γκολ στο φινάλε ο Ολυμπιακός, 3-1 τον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τον Ντα Κόστα να σκοράρει στο 87' και τον Ιντέγε δύο λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την ανατροπή επί του Παναθηναϊκού και πήρε τη νίκη με 3-1 στο "αιώνιο" ντέρμπι του "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Παρότι αιφνιδιάστηκαν, παρότι χρειάστηκε σχεδόν μισή ώρα να συνέλθει από το γκολ του Μπεργκ που μπήκε νωρίς-νωρίς (μόλις στο 3’ ) οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν σε μια καθαρή νίκη με 3-1, στο πρώτο (και τελευταίο) αιώνιο ντέρμπι της χρονιάς, καθώς το ματς στη Λεωφόρο δεν έγινε ποτέ.

Είναι αυτό, που λέμε ότι στο «τέλος της βραδιάς νίκησε η καλύτερη ομάδα». Αυτή με το ποιοτικότερο ρόστερ, τις πιο πολλές λύσεις και την υπομονή να φτάσει στη νίκη, ενώ είχε μείνει πίσω στο σκορ.

Μια νίκη που την οφείλει και στον προπονητή της. Ο Μάρκο Σίλβα «διάβασε» καλά το παιχνίδι, διείδε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού ειδικά στα δυο άκρα. Ο Πάρντο ήταν ο πρώτος, που άλλαξε το παιχνίδι κατακόρυφα, η είσοδος των Πουλίδο και Ερνάνι, αποτελείωσε τις όποιες διαθέσεις μπορούσε να είχε ο Παναθηναϊκός να … αντισταθεί.

Η τραγική άλλωστε αλλαγή του Στραματσιόνι, με τον Εσιέν να παίρνει τη θέση του Βιγιαφάνες, έκανε τον Ολυμπιακό να μοιάζει ότι παίζει με παίκτη παραπάνω. Ο Ιταλός μετά το ματς δήλωνε απογοητευμένος από την Ελλάδα που αγαπάει και το ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο, η αυτοκριτική είναι πάντοτε χρήσιμη, ειδικά στους προπονητές των μεγάλων ομάδων

Η ταυτότητα του αγώνα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μπoτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Καμπιάσο (81’ Πουλίδο), Μιλιβόγεβιτς, Ντομίνγκεζ (62 Πάρντο), Φορτούνης, Φουστέρ (81’ Ερνάνι), Ιντέγε

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στιλ, Μέστο, Μολέδο, Ταυλαρίδης, Πράνιτς, Κουτρουμπής (90’ Πέτριτς), Ζέκα, Αμπέιντ, Βιγιαφάνες (70’ Εσιέν), Λέτο (73’Μαμούτε), Μπεργκ

Διαιτητής: Κύζας(Δράμας)

Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών), Δημητριάδης (Μακεδονίας)

4ος: Μάνταλος (Καβάλας)

Γκολ: 38’ Καμπιάσο, 87΄Ντα Κόστα, 89’ Ιντέγε - 3’ Μπεργκ

Κάρτες: Πράνιτς (10), Σαλίνο (29), Μιλιβόγεβιτς (39). Ντα Κόστα (47’), Μπεργκ (57’), Μέστο (59’)

Η εικόνα του αγώνα

Και οι δυο προπονητές έκρυβαν εκπλήξεις στις αρχικές τους ενδεκάδες. Ο Σίλβα έριξε από την αρχή τον Τσόρι, αφήνοντας τον Πάρντο στον πάγκο αλλά έχοντας και τον Φορτούνη στην ενδεκάδα. Μαζί και ο Φουστέρ, που είχε το προβάδισμα λόγω της καλής κατάστασης στην οποία βρισκόταν. Καμπιάσο και Μιλιβόγεβιτς πήγαν στον άξονα, ο Σαλίνο επανήλθε στην άμυνα στη δεξιά πλευρά, ο Μαζουακού πήγε αριστερά και οι Μποτία-Ντα Κόστα ήταν οι κεντρικοί μπακ.

Ο Σταματσόνι, αποφάσισε να παίξει με 4-4-2. Δίπλα στον Μπεργκ, ήταν ο παίκτης έκπληξη. Ο Λέτο, δηλαδή, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ενδεκάδα του ΠΑΟ από τότε που επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Μολέντο είχε παρτενέρ τον Ταυλαρίδη, Ζέκα και Αμπέιντ είχαν ρόλο στον άξονα, με τον Κουτρουμπή λίγο πιο πίσω και τον Βιγιαφάνες πιο μπροστά.

Καλησπέρα σας με … Μπεργκ!

Πριν καν στηθούν οι ομάδες στο χορτάρι, πριν καν ζεσταθούν, ο Λέτο σημάδεψε τον Μπεργκ που ξέφυγε από τους σέντερ μπακ του Ολυμπιακού και σαν σε προπόνηση νίκησε και τον Σαλίνο, αλλά και τον Ρομπέρτο κάνοντας το 0-1. Μόλις στο τρίτο λεπτό! Το ματς άλλαζε με το καλημέρα, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να απαντήσει άμεσα, αφού στο 5’ ο Καμπιάσο έστειλε την μπάλα άουτ με ένα αριστερό σκροπ, από καλή θέση. Ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να πετύχει τον απόλυτο αιφνιδιασμό, δημιουργώντας εκτός των άλλων και ένα «εκνευρισμό» στους γηπεδούχους. Ήθελε επίσης να κλέψει κι άλλες μπάλες, για να δημιουργήσει καταστάσεις. Ο Κουτρουμπής βοηθούσε περισσότερο τους δυο στόπερ, με τον Ζέκα να τρέχει παντού, τον Αμπέιντ να τον βοηθάει και τον Βιγιαφάνες σε πιο ελεύθερο ρόλο.

Το σουτ του Ντομίνγκεζ στο 9 εξουδετέρωσε εύκολα ο Στιλ, με τον Ολυμπιακό να έχει πολλούς παίκτες στον άξονα και τον Σίλβα να ζητάει από τον Ιντέγε να πηγαίνει από αριστερά για να παίξει ένας εναντίον ενός, με τον Ταυλαρίδη. Με τον σέντερ-φορ στα πλάγια, την περιοχή «πατούσε» ο Φουστέρ, αν και η αλήθεια είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» απειλούσαν περισσότερο από δεξιά, με Σαλίνο και Φορτούνη…

Ο Ολυμπιακός ήθελε να αναλάβει δράση, δεν του έβγαιναν πολλά πράγματα, ωστόσο. Στο 21 ο Λέτο πάσαρε στον Βιγιαφάνες, που είχε ασίστ προς τον Μπεργκ. Πρόλαβε την τελευταία στιγμή ο Ντα Κόστα και έδιωξε σε κόρνερ.

O Βιγιαφάνιες ήταν ο επόμενος που έφερε ταχυκαρδίες στους γηπεδούχους. Δυο καλά «στημένα». Ένα φάουλ και ένα κόρνερ. Το δεύτερο έφερε την πιο μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟ (στο 27) όταν ο Ταυλαρίδης από την πάσα του Μολέδο, βρέθηκε (ίσως και σε θέση οφ-σάιντ) απέναντι στον Ρομπέρτο. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού έσωσε το γκολ. Οριακή φάση, που μάλλον άλλαξε και τη ροή του αγώνα, γιατί η συνέχεια ήταν «ερυθρόλευκη».

Οι τρεις «περιφερειακοί» παίκτες του Ολυμπιακού άλλαξαν για πρώτη φορά σωστά θέσεις και την μπάλα. Ο Τσόρι βρήκε τον Φορτούνη από αριστερά, που έκανε την πάσα. Ο Φουστέρ κινήθηκε σαν σέντερ-φορ, έκανε το σουτ, με την μπάλα να φεύγει ελάχιστα άουτ. Η καλύτερη «ερυθρόλευκη», ως τότε, φάση στο ματς.

Ο Καμπιάσο ισοφαρίζει

Κι ενώ το γήπεδο «δυσφορούσε» για την επιπολαιότητα με την οποία … έδιωχνε την μπάλα ο Μιλιβόγεβιτς, σηκώθηκε στο πόδι να πανηγυρίσει το 1-1! Η συνεργασία Τσόρι-Φορτούνη δεν καρποφόρησε, αλλά ο Καμπιάσο έξω από την περιοχή ήταν σε θέση βολής. Δυνατό σουτ και γκολ, που προς στιγμήν ο βοηθός Δημητριάδης δεν μέτρησε. Είχε υποδείξει τον Τσόρι σε θέση οφ-σάιντ (ο Αργεντίνος ήταν εκτεθειμένος) αλλά ο ρέφερι Κύζας που μίλησε με τον συνεργάτη του αποφάσισε να δείξει σέντρα, θεωρώντας ότι ο Τσόρι δεν επηρέαζε τη φάση. Μάλλον σωστή υπόδειξη εκτός αν δεχθεί κανείς ότι ο Ντομίνγκεζ που δεν έκανε κάποια κίνηση προς την μπάλα, εκεί που βρισκόταν, εμπόδιζε το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα.

Τα σχέδια των προπονητών δεν άλλαξαν στην επανάληψη. Ο Σίλβα ήθελε κάλο πάσινγκ-γκέιμ, την μπάλα με τη μία για να δημιουργούνται φάσεις, ενώ ο Στραματσιόνι επέμενε στον ρόμβο.

Στο 55 ο Τσόρι άφησε για τον Φουστέρ, που ήταν … απέναντι στην εστία του Στιλ. Δοκίμασε ένα πλασέ στο «Γ», αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ. Ήταν η πρώτη φάση στο δεύτερο σαραντεπεντάλεπτο, άξια σχολιασμού.

Εφτά λεπτά αργότερα ο κόουτς του Ολυμπιακού έστελνε στον αγωνιστικό χώρο ένα κλασικό ακραίο. Ο Πάρντο πέρασε στη θέση του Ντομίνγκεζ, πηγαίνοντας στο δεξί άκρο. Αριστερά μετατέθηκε ο Φουστέρ και στη μεσαία γραμμή ήρθε ο κεφάτος Φορτούνης. Ο χρόνος κυλούσε, πάντως, χωρίς ποδόσφαιρο, χωρίς τις συγκινήσεις του πρώτου μέρους.

Το «αχ» ακούστηκε στις εξέδρες στο 67’ όταν ο Μαζουακού σε σόλο από τα αριστερά, έκανε τις ντρίπλες του, έπιασε καλό σουτ με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.

Ο Παναθηναϊκός αρκούνταν στο να «καταστρέφει» περισσότερο το παιχνίδι των γηπεδούχων, παρά να δημιουργεί ο ίδιος. Απόδειξη ότι η πρώτη τελική του προσπάθεια ήρθε στο 69’ με ένα μακρινό σουτ του Ζέκα, που δεν ανησύχησε τον Ρομπέρτο. Η πρώτη φάση για τους «πράσινους» μετά τη φάση του Ταυλαρίδη (στο 27).

Ο Στραματσιόνι θεώρησε ότι ο πιο κουρασμένος του παίκτης ήταν ο Βιγιαφάνες. Τον άλλαξε στο 70 με τον Εσιέν, εξακολουθώντας να παίζει 4-4-2. Τρία λεπτά αργότερα έκανε … πιο λογική κίνηση αποσύροντας τον ξεθεωμένο Λέτο και ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Μαμούτε. Ενδιάμεσα ο Φορτούνης είχε σημαδέψει σωστά στο φάουλ που χτύπησε αλλά ο Στιλ έδιωξε θαυμάσια σε κόρνερ, με τον Ολυμπιακό να έχει ανεβάσει στροφές και να ζητάει το δεύτερο γκολ. Η μπάλα πήγαινε αρκετά από τα δεξιά, με τον Πάρντο να προκαλεί ρήγματα και να συνεργάζεται καλά με τον Σαλίνο.

Κόντρα στη ροή του ματς κι ενώ ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρόταν για ένα φάουλ στον Μπεργκ, που έκανε ο Μποτία, ο Μαμούτε λίγο έλειψε να βάλει γκολ! Ο Ντα Κόστα δεν έδιωξε, ο Ρομπέρτο βγήκε αλλά «κόλλησε» και ο Βραζιλιάνος έστειλε μακριά την μπάλα πάνω από την εστία του Ολυμπιακού.

Ο Σίλβα παίζει τα ρέστα του

Καθώς ο Παναθηναϊκός έχανε τη φρεσκάδα του (ο Εσιέν … δεν ακούμπησε την μπάλα) και δέκα λεπτά πριν το τέλος, ο Σίλβα έπαιξε τα ρέστα του. Ο Πουλίδο (αντί του Φουστέρ) πέρασε δίπλα στον Ιντέγε, ενώ ο Ερνάνι (αντί του Καμπιάσο) πήγαινε στα αριστερά, αφήνοντας στον άξονα Φορτούνη και Μιλιβόγεβιτς. Δεν θα αργούσε να δικαιωθεί πανηγυρικά.

Ο Ολυμπιακός πίεζε ολοένα και περισσότερο. Το έψαχνε με μέθοδο. Με πείσμα.

Στο 87’ ο Ερνάνι πήρε το φάουλ, ο Φορτούνης εκτέλεσε σωστά και ο Ντα Κόστα που έχασαν ολότελα οι αμυντικοί του ΠΑΟ, με κεφαλιά δυναμίτη έκανε το 2-1! Το Καραϊσκάκη έπαιρνε φωτιά. Και δυο λεπτά αργότερα, γινόταν της κακομοίρας. Στη μακρινή πάσα προς τον Ερνάνι, ο Μέστο απομάκρυνε σωστά, αλλά ο Ιντέγε πετάχτηκε, έκλεψε πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και έγραφε το 3-1, μέσα σε κραυγές, βεγγαλικά και μια ένταση στη φυσούνα!

Το ντέρμπι που στη μεγαλύτερη του διάρκεια ήταν ανταγωνιστικό, είχε μάχες, έγερνε από τη μια πλευρά. Μπορεί το τελικό σκορ να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα όλου του 90λέπτου, δείχνει ωστόσο και τη διαφορά των δυο μονομάχων…

Η φάση του ματς

Στο 27’ ο Ρομπέρτο κρατάει όρθιο τον Ολυμπιακό μπροστά από τον Ταυλαρίδη, που ήταν έτοιμος να σκοράρει και να κάνει το 2-0. Όλο το παιχνίδι κρίθηκε στη μεγάλη απόκρουση του Ισπανού γκολκίπερ, που γλίτωσε το σχεδόν σίγουρο γκολ και άφησε ανοιχτό τον δρόμο για το τελικό 3-1

Ο MVP

Ο Κώστας Φορτούνης είχε πολλά κέφια από το ξεκίνημα του ματς. Ήταν σπουδαίος και στα 90 λεπτά. Ο σκόρερ Καμπιάσο ήταν επίσης από τους καλύτερους. Αυτός, που άλλαξε τις ισορροπίες, ωστόσο, σίγουρα ήταν ο Πάρντο…

Μας άρεσε

Ο ρυθμός στο πρώτο ημίχρονο, κάτι που βοήθησε και το γρήγορο γκολ του Παναθηναϊκού. Όσο είχαν δυνάμεις οι «πράσινοι» άντεχαν. Στο τελευταίο μισάωρο κατέρρευσαν. Βοήθησε λίγο και ο προπονητής τους…

Δεν μας άρεσε

Η δήλωση του Στραματσιόνι μετά το τέλος του αγώνα. Αν νομίζει ότι έτσι θα … μείνει στον Παναθηναϊκό, κάνει μεγάλο λάθος

Ο διαιτητής

Στη φάση του 1-1 ο Κίζας θεωρεί ότι ο Ντομίνγκεζ δεν επηρεάζει τη φάση. Κατά τ’ άλλα παίρνει καλό βαθμό, αφού του ξέφυγαν ελάχιστες φάσεις. Και των βοηθών του, επίσης…

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ