ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ολυμπιακός - ΟΦΗ 1-0

Ολυμπιακός - ΟΦΗ 1-0
INTIME SPORTS

Ένα γκολ του Μέλμπεργκ στο 81' έσπασε την άμυνα-γρανίτη του ΟΦΗ και έδωσε στον Ολυμπιακό προβάδισμα πρόκρισης για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο ΟΦΗ πάλεψε με νύχια και με δόντια για να κρατήσει το μηδέν στην εστία του και πράγματι το κατάφερε, όχι όμως για 90+ λεπτά, αλλά για 81' και έτσι έφυγε ηττημένος από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Οι Κρητικοί έπαιξαν μαζική άμυνα, έδωσαν χώρους στους "ερυθρολεύκους", κλείνοντας παράλληλα κάθε διάδρομο προς την εστία του εξαιρετικού Σαχσανίδη, όμως τελικά δεν κατάφεραν να αντέξουν το ασφυκτικό πρέσινγκ των γηπεδούχων.

Οι ευκαιρίες μπροστά από την εστία του πορτιέρο του ΟΦΗ ήταν πολλές (19 τελικές, 4 προς την εστία), τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο μέρος, όμως η αναποτελεσματικότητα των Πειραιωτών χτύπησε κόκκινο κι όλα έδειχναν πως το 0-0 θα μείνει.

Ο Όλοφ Μέλμπεργκ είχε όμως διαφορετική γνώμη και παραδίδοντας μαθήματα αποτελεσματικότητας στους επιθετικούς της ομάδας του, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με εξαιρετική κεφαλιά και λύτρωσε έτσι τον Ολυμπιακό. Η γιορτή (λόγω της νίκης στο ΟΑΚΑ) στο γεμάτο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δεν μετατράπηκε τελικά σε (μικρή) τραγωδία και πλέον οι Πειραιώτες θα πάνε στον επαναληπτικό στην Κρήτη, μ' ένα σημαντικό προβάδισμα.

Έτσι λοιπόν, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν ένα βήμα προς τον τελικό του θεσμού αποφεύγοντας την έκπληξη, όμως ο ΟΦΗ έδειξε πως είναι αρκετά σκληρός (έστω κι αν ήταν ακίνδυνος επιθετικά) και γι' αυτό όλα θα φανούν στο "Γεντί Κουλέ". Τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Δείτε αναλυτικά το LIVE της αναμέτρησης

Ταυτότητα αγώνα

Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Καιρός: Αίθριος

Διαιτητής: Θανάσης Γιάχος (Χίου)

Βοηθοί: Γρηγόρης Πάνου (Αιτ/νίας), Δημήτρης Τάτσης (Ηπείρου)

Τέταρτος: Γιώργος Δασκαλόπουλος (Κορινθίας)

Παρατηρητής: Γιάννης Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κάρολ, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Μανιάτης (74' Φέισα), Αμπντούν (62' Ντιόγκο), Μιραλάς, Φουστέρ, (46' Φετφατζίδης), Τζιμπούρ.

ΟΦΗ (Νίκος Αναστόπουλος): Σαχσανίδης, Γαλανόπουλος, Γεωργίου, Ταυλαρίδης, Βάντο, Κάλαϊτζίτς (87' Πίτσος), Τζόρντι Λόπεθ, Βερόν, Παπουλής, Σίσιτς (64' Χόρχε Λόπεθ), Μάντζιος (74' Καμπάνταης).

Γκολ: 81' Μέλμπεργκ

Κίτρινες κάρτες: 79' Ντιόγκο, 83' Φετφατζίδης / 45' Γεωργίου, 56' Γαλανόπουλος, 68' Βερόν

Κόκκινες κάρτες:

Ανασκόπηση

Βαλβέρδε VS Αναστόπουλος

Μπορεί πρώτος στόχος του Ολυμπιακού να είναι το πρωτάθλημα, όμως και το Κύπελλο είναι μια διοργάνωση που απασχολεί και την θέλουν οι Πειραιώτες. Γι' αυτό και ο Ερνέστο Βαλβέρδε προτίμησε... ενδεκαδάτους ποδοσφαιριστές. Ο Ρόι Κάρολ έπαιξε για πρώτη φορά σε αγώνα εντός συνόρων με την φανέλα του Ολυμπιακού, από την άμυνα πήρε ανάσες ο Αβραάμ Παπαδόπουλος (Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Χολέμπας ήταν η τετράδα), στα χαφ ήταν το γνωστό δίδυμο Ορμπάιθ, Μανιάτη, στις πτέρυγες έπαιξαν οι Αμπντούν και Τζιμπούρ, ο Μιραλάς στην κορυφή της επίθεσης, ενώ ο Φουστέρ επέστρεψε στην θέση που τον είχαμε συνηθίσει πέρσι, δηλαδή πίσω από τον επιθετικό.

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Αναστόπουλος, παρέταξε την ομάδα του με αμυντικούς προσανατολισμούς και τρία αμυντικά χαφ (Βερόν, Τζόρντι Λόπεθ, Κάλαϊτζίτς), ενώ σέντερ φορ ήταν ο Βαγγέλης Μάντζιος, έχοντας αριστερά του τον Φώτη Παπουλή και δεξιά του τον Μίρνες Σίσιτς.

Το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" φόρεσε τα γιορτινά του! Μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός βρίσκεται κοντά σ' ένα ακόμη πρωτάθλημα και ο κόσμος -σχεδόν- γέμισε το φαληρικό γήπεδο, για να πανηγυρίσει τον τίτλο (που πλησιάζει) και να στηρίξει την προσπάθεια της ομάδας του στο Κύπελλο απέναντι στον ΟΦΗ. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πρωτοβουλία της ΠΑΕ να προσφέρει εισιτήρια με μόλις 5 ευρώ και έτσι οι φίλοι της Πειραϊκής ομάδας βρήκαν ευκαιρία να δώσουν το παρών στο γήπεδο.

"Ερυθρόλευκη" υπεροχή και... αναποτελεσματικότητα

Με τον κόσμο στο πλευρό τους λοιπόν, οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε, δεν θα μπορούσαν να μην πραγματοποιήσουν ένα δυνατό ξεκίνημα. Τα πρώτα λεπτά ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα, όμως όσο περνούσε η ώρα, οι Πειραιώτες ανέβαζαν στροφές και είχαν το απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλο το πρώτο ημίχρονο έγινε στο μισό γήπεδο.

Οι γηπεδούχοι έκαναν το παιχνίδι τους, προσπάθησαν αρχικά να διασπάσουν την άμυνα του ΟΦΗ από τα δεξιά (αφού ο Τζιμπούρ όσο αγωνίστηκε στα αριστερά δεν ακουμπούσε συχνά μπάλα) και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες, που δεν κατάφεραν ωστόσο να τις μετατρέψουν σε γκολ. Η πρώτη -πραγματικά- καλή στιγμή ήρθε στο 16' όταν ο Αμπντούν σούταρε, ο Σαχσανίδης έδιωξε, ο Τζιμπούρ προσπάθησε να πάρει το... ριμπάουντ, όμως ο πορτιέρο του ΟΦΗ έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη, με τους Πειραιώτες να φτιάχνουν φάσεις και τους Κρητικούς να αμύνονται. Ούτε όμως ο Μαρκάνο (36'), ούτε ο Μανιάτης (43') κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του ΟΦΗ με κεφαλιά (η μπάλα πέρασε λίγο άουτ) και έτσι το 0-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν αυτό για τα οποίο προσπάθησαν. Να κρατήσουν δηλαδή το μηδέν στην εστία τους.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έβαλε στη θέση του Φουστέρ τον Φετφατζίδη και ο Έλληνας άσος ήταν πολύ κινητικός και δραστήριος από τα πρώτα λεπτά της παρουσίας του. Τα πράγματα πάντως δεν άλλαξαν καθόλου σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο, αφού και πάλι ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πίεζε, ενώ ο ΟΦΗ παρακολουθούσε, ροκανίζοντας τον χρόνο.

Ο ΟΦΗ κρατούσε με νύχια και με δόντια...

Ένα σουτ του Χολέμπας (52') κι άλλο ένα του Φετφατζίδη (53') δεν απείλησαν ιδιαίτερα τον Σαχσανίδη και ο Ερνέστο Βαλβέρδε, προσπάθησε να βοηθήσει κι άλλο την ομάδα του, βάζοντας στη θέση του Αμπντούν τον Ντιόγκο. Έναν πιο επιθετικογενή ποδοσφαιριστή.

Ο χρόνος κυλούσε υπέρ των Κρητικών, που έδιναν χώρο στους "ερυθρολεύκους", αλλά έκλειναν κάθε διάδρομο προς την εστία του Σαχσανίδη. Δεν είναι τυχαίο πως οι γηπεδούχοι έπαιζαν στο μισό γήπεδο, αλλά απειλούσαν κυρίως με σουτ, όπως αυτό του Φετφατζίδη στο 65', όπου πέρασε λίγο άουτ. Ένα λεπτό αργότερα πάντως, ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν ο Τζιμπούρ από την μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα άουτ.

Από την άλλη πλευρά, οι παίκτες του Νίκου Αναστόπουλου, ακολουθούσαν κατά γράμμα το πλάνο του προπονητή τους και αυτό φάνηκε όσο πλησιάζαμε προς το τέλος. Τι εννοούμε; Ήταν φανερό πως ο Έλληνας τεχνικός ήθελε δύο πράγματα. Πρώτον, να κρατήσει η ομάδα του το μηδέν στην άμυνα και δεύτερον, προς το τέλος του ματς να έβγαινε περισσότερο στις αντεπιθέσεις.

... αλλά ο Μέλμπεργκ σκότωσε το... φίδι (1-0)

Κι ενώ πλησιάζαμε προς τη λήξη και όλα έδειχναν πως η υπερπροσπάθεια των παικτών του ΟΦΗ θα αποφέρει καρπούς και θα φύγουν από το Φάληρο με το σημαντικό 0-0, ο Όλοφ Μέλμπεργκ έδωσε τη λύση στην ομάδα του. Έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Ορμπάιθ, ο Σουηδός πετάχτηκε και αφύλαχτος με κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του εξαιρετικού Σαχσανίδη.

Το γκολ του Μέλμπεργκ έδιωξε το άγχος από τους παίκτες του Ολυμπιακού, που στη συνέχεια έριξαν στροφές και έδειξαν ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα. Ο ΟΦΗ προσπάθησε να απειλήσει, αλλά δεν είχε τα κουράγια και το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος.

MVP

Το ματς μπορεί να κρίθηκε στο γκολ του Όλοφ Μέλμπεργκ, αλλά εμείς δεν θα βγάλουμε MVP τον Σουηδό αμυντικό, αλλά τον Πάμπλο Ορμπάιθ. Ο μέσος του Ολυμπιακού, ήταν για ακόμη ένα ματς εξαιρετικός, δεν είχε πολλή δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά έβγαλε αρκετές καλές μπαλιές. Από τα πόδια του ξεκίνησε μάλιστα το γκολ των Πειραιωτών.

Αδύναμος κρίκος

Σωστή η αμυντική τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει η ομάδα του ο Νίκος Αναστόπουλος, όμως θα έπρεπε να έχει λύσεις και μπροστά. Σίγουρα, αν έμενε το 0-0 μπορεί να λέγαμε άλλα, όμως είναι δεδομένο πως ο ΟΦΗ θα έπρεπε να κοιτάξει να απειλήσει και λίγο, ιδιαίτερα όταν η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν ανοργάνωτη. Κι αυτό συνέβη πολλές φορές στο δεύτερο μέρος...

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ