ΕΛΛΑΔΑ

1,9 δις ευρώ ο ετήσιος παγκόσμιος στοιχηματισμός στη Σούπερ Λίγκα!

1,9 δις ευρώ ο ετήσιος παγκόσμιος στοιχηματισμός στη Σούπερ Λίγκα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι ποσά παίζονται στα ματς της Super League; Τι συμβαίνει με τα χειραγωγημένα παιχνίδια και πώς μπορεί να υπάρξει σωστή πρόληψη και εκπαίδευση; Το Sport24.gr βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Sportradar και έχει το ρεπορτάζ.

Ο παράνομος στοιχηματισμός αποτελεί μια μάστιγα που σε καθημερινή βάση "πληγώνει" τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μονάχα το ντόπινγκ που αλλοιώνει την φυσιογνωμία του και τα ιδανικά του, αλλά και τα στημένα παιχνίδια που... απλώνονται παντού, σε κάθε άθλημα, σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Δυστυχώς, δεν αφορά μονάχα τον επαγγελματικό αθλητισμό, όπου σαφώς τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα, αλλά υπάρχει και στον ερασιτεχνικό, όπου υποτίθεται πως τα πράγματα είναι πιο αγνά.

Η Sportradar είναι μια από εκείνες τις εταιρείες (ιδρύθηκε το 2001) που προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Να εντοπίσουν την παρανομία και από 'κει και πέρα οι αρμόδιες αρχές να επιβάλουν τις ποινές που υπάρχουν και οι οποίες είναι πολύ αυστηρές. Βέβαια, το πρακτικό κομμάτι δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουμε, εντούτοις το δίκτυο της εταιρείας είναι τέτοιο, ώστε αυτή την στιγμή να αποτελεί τον επίσημο συνεργάτη της UΕFA και να θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής λύσεων παρακολούθησης, πρόληψης και εκπαίδευσης σε αθλητικές ομοσπονδίες, ενώσεις και συλλόγους παγκοσμίως.

Το Sport24.gr έδωσε το παρών στη σημερινή (11/2) συνέντευξη Τύπου με θέμα τα ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια που υλοποιεί η Sportradar σε συνεργασία με την ΕΠΟ και τις επαγγελματικές λίγκες για την πρόληψη του φαινομένου της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων στη χώρα μας. Σε αυτή συμμετείχαν από πλευράς της εταιρείας ο Ντάνι Σιρς (Head of Integrity education) και ο Αλέξανδρος Γεροντικός (integrity trainer). Αν μη τι άλλο, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά...

Το δίκτυο παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η Sportradar παρακολουθεί ετησίως 320.000 αγώνες σε περισσότερα από 40 αθλήματα. Οι 65.000 αγώνες αφορούν το ποδόσφαιρο. Παρακολουθούνται στενά πάνω από 80 χώρες και η εταιρεία έχει γραφεία σε 30 διαφορετικά σημεία του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα (Αθήνα). Επίσης, υπάρχουν 800 και πλέον συνεργάτες με την εταιρεία, η οποία έχει 1.300 υπαλλήλους. Αντιλαμβάνεται ο καθένας για το πόσο μεγάλο δίκτυο παρακολούθησης υπάρχει και πόσο σημαντική δουλειά γίνεται. Φυσικά, η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αφού ασφαλώς και η μάστιγα του παράνομου στοιχηματισμού και της χειραγώγησης αγώνων υπάρχει και μάλιστα είναι πολύ ισχυρή.

Τα σεμινάρια και η εκπαίδευση στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, δέκα ομάδες στις δυο επαγγελματικές ποδοσφαιρικές κατηγορίες έχουν περάσει την διαδικασία των σεμιναρίων και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Φυσικά, το ίδιο θα ισχύσει και για τους διαιτητές και όσους εμπλέκονται ενεργά με το άθλημα. Μάλιστα, στην διαδικασία της εκπαίδευσης υπάρχει και το e-learning, στο οποίο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές καλούνται να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία στην συνέχεια επεξεργάζεται η Sportradar, εξάγοντας τα συμπεράσματά της. Πρέπει μάλιστα να πούμε πως ως τώρα 90 στους 120 παίκτες που έχουν κάνει τα συγκεκριμένα τεστ, έχουν σκορ πάνω από 90%, το οποίο δείχνει ότι έγινε σωστή ενημέρωση.

Τα ποσά που παίζονται στη Super League και η παγκόσμια απειλή

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι άνθρωποι της εταιρείας για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι ποντάρονται 8.100.000 ευρώ ανά αγώνα στις παγκόσμιες στοιχηματικές αγορές για την Super League και αυτό υπολογίζεται στο 1.900.000.000 ευρώ σε όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Αυτό αφορά μόνο τη μεγάλη κατηγορία και όχι την Football League, όπου επίσης παίζονται τεράστια ποσά. Μπορεί να καταλάβει ο καθένας πόσο... ελκυστικό είναι το περιβάλλον για τους match-fixers, προκειμένου να στήσουν παιχνίδια, όταν παίζονται τέτοια ποσά. Φανταστείτε τι συμβαίνει σε μεγαλύτερες χώρες και πιο προηγμένα πρωταθλήματα.

1,9 δις ευρώ ο ετήσιος παγκόσμιος στοιχηματισμός στη Σούπερ Λίγκα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η χειραγώγηση αγώνων συμβαίνει παντού στον κόσμο και αφορά πολλά διαφορετικά αθλήματα. Αυτή συμβαίνει είτε για αθλητικούς λόγους (πχ. να κανονιστεί ένα αποτέλεσμα για αποφυγή υποβιβασμού) είτε για οικονομικούς λόγους (τεράστια κέρδη μέσω στοιχημάτων σε γνωστά -εκ των προτέρων- αποτελέσματα) ή και τα δυο μαζί. Όσοι χειραγωγούν αγώνες, όπως προκύπτει από τις μελέτες και τις συμπεριφορές που έχουν αναλυθεί, προσπαθούν να εντοπίσουν αδυναμίες στον χαρακτήρα αυτού που θέλουν να χρησιμοποιήσουν και αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, να τις "χρησιμοποιήσουν" εναντίον του, ώστε να τον πείσουν να κάνει αυτό που θα του ζητήσουν στο γήπεδο.

Οι συνέπειες για όσους εμπλέκονται και η λύση

Θα πρέπει βέβαια να πούμε πως μέσα στο γήπεδο η διαφορά μεταξύ λαθών και παραδειγμάτων εσκεμμένης ελαττωμένης απόδοσης, είναι πολύ εμφανής για τους 35 επαγγελματίες-αναλυτές που επιβλέπουν 31.000 αγώνες κάθε αγωνιστική περίοδο. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο μεγάλη εμπειρία διαθέτουν και πόση έμφαση δίνουν σε λεπτομέρειες που ένα απλό και μη εκπαιδευμένο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει.

Από 'κει και πέρα, υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για όσους εμπλέκονται και πιαστούν. Πολύ μεγάλα νομικά έξοδα, χρηματικές ποινές, χαμένες συμφωνίες χορηγίας, ενώ μεγάλη χασούρα υπάρχει και για το κοινό που στοιχηματίζει και για τους πράκτορες στοιχημάτων που εξαπατήθηκαν από την διαφθορά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν και ποινές φυλάκισης, ενώ μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τι συνέπειες υπάρχουν στην καριέρα ενός αθλητή ή προπονητή που εμπλακεί σε μια υπόθεση χειραγωγημένων αγώνων.

Κάτι που δεν γνώριζαν σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές, είναι πως αν κάποιος τους πλησιάσει για χειραγώγηση αγώνα, είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να αναφέρουν στην ΕΠΟ οποιαδήποτε προσέγγιση ή προσφορά δωροδοκίας εντός 48 ωρών και για άλλο παίκτη ή διαιτητή εντός 5 ημερών, όταν αυτό σχετίζεται με την προσπάθεια να επηρεάσει κανείς την έκβαση, το αποτέλεσμα ή τον τρόπο διεξαγωγής ενός αγώνα. Μάλιστα, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια.

Η μεθοδολογία στο match-fixing...

Ο επικεφαλής της εκπαίδευσης ακεραιότητας της Sportradar, Ντάνι Σιρς, τόνισε πως "σύμφωνα με την εμπειρία μας, το fixing είναι περίπου ίδιο παντού, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις ανά χώρα. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο θέμα, κάνουμε αναλύσεις και συνεργαζόμαστε με πολλούς ανθρώπους. Όσοι στήνουν παιχνίδια, δουλεύουν με συγκεκριμένο τρόπο", ενώ για το αν τα οικονομικά προβλήματα παίζουν ρόλο στο να λάβει μέρος κάποιος σε στήσιμο ενός αγώνα, απάντησε πως "παίζει ρόλο το οικονομικό, όμως η ενημέρωση είναι σημαντικότερη, διότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι και το όφελος είναι μικρό σε σχέση με το ρίσκο που παίρνουν".

Ο εκπαιδευτής της εταιρείας, Αλέξανδρος Γεροντικός, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει μια καταγγελία, απάντησε ότι "η ΕΠΟ είναι εκείνη που υποδέχεται τις καταγγελίες και τις επεξεργάζεται. Από 'κει και πέρα, όλα παίρνουν τον δρόμο τους".

Οι άνθρωποι της Sportradar δεν ήθελαν να επιβεβαιώσουν την κλίμακα διαφθοράς της χώρας μας σε σχέση με το τι συμβαίνει παγκοσμίως, αναφέροντας πάντως πως "η συμφωνία μας με την ΕΠΟ έχει αποδώσει, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος φόβος, άρα και λιγότερα κρούσματα".

Ο κ. Γεροντικός, ανέφερε ένα παράδειγμα νεαρού ποδοσφαιριστή σε μικρή ομάδα, όπου ύστερα από έναν αγώνα ήρθε σε επαφή με match-fixer δίχως να γνωρίζει την... ιδιότητά του. Του έδινε 50 ευρώ και μετά του ζητούσε εσωτερική πληροφόρηση από την ομάδα. Ο αθλητής δεν γνώριζε με τι είχε να κάνει. Όταν κάποια στιγμή το ποσό έφτασε στα 1.500 ευρώ, ο match-fixer τού ζήτησε να κάνει ένα πέναλτι σε αγώνα, ο ποδοσφαιριστής αρνήθηκε και τότε του ζήτησε πίσω όλο το ποσό (!), αλλιώς θα είχε μεγάλο πρόβλημα. Ο αθλητής έκανε σχετική καταγγελία...

Όπως τόνισαν, οι match-fixers μπορούν να κάνουν συνδυασμό από διαφορετικά Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν υπάρξει περιστατικά προσέγγισης αθλητών με αυτό τον τρόπο. Γι' αυτό θα πρέπει οι αθλητές να γνωρίζουν πολύ καλά το τι ανεβάζουν στις προσωπικές τους σελίδες, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τέτοια γεγονότα. Για το λόγο αυτό, στα σεμινάρια αυτά γίνεται εξειδικευμένη ενημέρωση για όλες τις κυρώσεις που μπορούν να υπάρξουν σε περίπτωση που εμπλακούν.

Θα πρέπει πάντως να πούμε πως η Sportradar εξετάζει παιχνίδια μονάχα στις δυο επαγγελματικές κατηγορίες και σε αυτές κάνει εκπαίδευση. Όλοι αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα υπάρχει και πιο χαμηλά, δεν αφορά μονάχα τη Super League και την Football League. O παράνομος στοιχηματισμός και τα χειραγωγημένα ματς αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο έχει απλώσει παντού τα δίχτυα του. Το θέμα είναι πώς θα υπάρξει πρόληψη και σωστή ενημέρωση...

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ