ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τίκι-τάκα με τον Νόμο

Τίκι-τάκα με τον Νόμο

O βραχνάς για τους υψηλά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές και όχι μόνο είναι η φορολογία. Οι κυβερνήσεις τους κυνηγάνε αλλά αυτοί βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν. Πως πουλάνε την εικόνα τους κερδίζοντας πολλά λεφτά χωρίς φόρους. Ποια πρωταθλήματα είναι φορολογικοί παράδεισοι στην Ευρώπη. Διαβάστε το αφιέρωμα.

"Καθαρά, πάντα μιλάω για καθαρά", ήταν η απάντηση του Ρουντ Γκούλιτ όταν διαπραγματευόταν το 1998 το συμβόλαιο του με την Τσέλσι. Ο Ολλανδός επέμενε να πληρώσει η αγγλική ομάδα τους φόρους στο συμβόλαιο του και όταν ζητούσε 2 εκατ. ευρώ ουσιαστικά εννοούσε το ποσό να ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν και οι δρόμοι τους χώρισαν.

Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, στην ετήσια αναφορά της για τις χρηματικές απολαβές των παικτών της Serie A, o Ντανιέλε Ντε Ρόσι είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του κάλτσιο με 6.5 εκατ. ευρώ καθαρά έσοδα. Η ετήσια αμοιβή του με τους φόρους ξεπερνάει τα 14 εκατ. ευρώ. Στους φόρους συμπεριλαμβάνονται και τα "μπόνους εμπιστοσύνης".

Ο όρος "μπόνους εμπιστοσύνης" σημαίνει ότι αν μία ομάδα αποφασίσει να πουλήσει έναν ποδοσφαιριστή πριν την λήξη του συμβολαίου του τότε ο παίκτης παίρνει τα χρήματα που δικαιούται να πάρει μέχρι την λήξη του συμβολαίου του. Αντίθετα, αν οποιαδήποτε στιγμή ο ποδοσφαιριστής ζητήσει μεταγραφή τότε χάνει το ποσό που είναι να πάρει μέχρι την λήξη του συμβολαίου του.

Το θέμα με τους φόρους των ποδοσφαιριστών επανήλθε στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες και προκάλεσε τριγμούς στα αθλητικά δρώμενα της Γαλλίας, μετά τις εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που αποφάσισε να αλλάξει τον φορολογικό συντελεστή στα κέρδη των αθλητών, αυξάνοντας τον στο 75% στα συμβόλαια που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Οι σύλλογοι δεν εξαιρέθηκαν από τα νέα μέτρα και οι διοικήσεις τους θεωρούν ότι αναγκάζει τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές να φύγουν από την χώρα. " Οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές για τους συλλόγους μας τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο πρόεδρος της γαλλικής λίγκας Φρεντερίκ Θιριέ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει 21 παίκτες στο ρόστερ της με απολαβές πάνω από 1 εκατ. ευρώ που αυξάνουν πολύ τον προϋπολογισμό της και αναγκάζουν την διοίκηση της να πληρώνει φόρους ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η Μαρσέιγ ακολουθεί με 17 παίκτες και φόρους που φθάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, η Λυών με 13 παίκτες και 4.9 εκατ. ευρώ φόρους, η Λιλ με 14 παίκτες και 4.8 εκατ. ευρώ φόρους και η Μπορντό με 14 παίκτες και 3.3 εκατ. ευρώ φόρους.

Αντίθετα, ομάδες όπως οι Εβιάν, Σοσό, Λοριάν, Ναντ και Ρεμς δεν επηρεάστηκαν από το μέτρο αφού οι ποδοσφαιριστές των συγκεκριμένων συλλόγων δεν έχουν απολαβές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Όπως επίσης, και οι παίκτες της Μονακό που ζουν στον φορολογικό παράδεισο του πριγκιπάτου και μόνο αν αγωνιστούν στη Γαλλία θα φορολογηθούν.

Η περίπτωση του Ιμπραχίμοβιτς

Συνολικά, 116 παίκτες και οκτώ προπονητές στην Γαλλία εμπίπτουν στο νέο μέτρο. Ο Ζλάταν Ιμπαχίμοβιτς είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Lique 1. Ο Σουηδός αμείβεται με 14.5 εκατ. ευρώ το χρόνο και βρίσκεται στην τρίτη θέση των ποδοσφαιριστών της Ευρώπης με τα περισσότερα έσοδα πίσω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι. Το συμβόλαιο του είναι εγγυημένο από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Ιμπραχίμοβιτς, έχοντας αγωνιστεί σε πέντε διαφορετικές χώρες στην καριέρα του είναι μυημένος σε διαφορετικά είδη φορολόγησης. Αγωνιζόμενος στην Μπαρτσελόνα την σεζόν 2009-10, ευνοήθηκε από το "Νόμο του Μπέκαμ", που φορολογούσε τους ξένους ποδοσφαιριστές στην Ισπανία με 25% για τα πρώτα έξι χρόνια παραμονής τους στην χώρα. Με τα σημερινά δεδομένα το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 52% με 56% για τους ακριβοπληρωμένους σταρ της Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Το 2009, ο νόμος τροποποιήθηκε και απευθύνονταν σε εργαζόμενους που είχαν κέρδη λιγότερα από 600.000 ευρώ το χρόνο. Οι παίκτες που έφθασαν στην Ισπανία πριν το 2010 δεν επηρεάστηκαν από τον νέο νόμο όχι όμως και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που πέρσι ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Ρεάλ Μαδρίτης αυξάνοντας τις αποδοχές του.

Η περίπτωση του Μπέκαμ

Όλοι οι εργαζόμενοι στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου και του Μπέκαμ, είχαν εξαιρεθεί από φορολογικές επιβαρύνσεις για χρήματα που κέρδισαν και προέρχονταν από τον τόπο που γεννήθηκαν.

Στο μικρό χρονικό διάστημα της παραμονής του Ντέιβιντ Μπέκαμ στην Παρί Σεν Ζερμέν η κίνηση του να δωρίσει τις 700.000 λίρες του εξάμηνου συμβολαίου του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα επιδοκιμάστηκε από τον κόσμο.

Οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι τα κέρδη του από τα συμβόλαια που υπέγραψε με χορηγούς δεν φορολογήθηκαν αφού η οικογένεια του ζει στην Αγγλία.

Ο Μέσι στα δικαστήρια της Βαρκελώνης

Ο Λιονέλ Μέσι έπεσε θύμα της αυστηρότητας της ισπανικής κυβέρνησης με τους πλούσιους ξένους που ζουν στην Ισπανία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο σύρθηκε στα δικαστήρια της Βαρκελώνης κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή ύψους 4.2 εκατ. ευρώ για χρήματα που κέρδισε από χορηγούς.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, την χρονική περίοδο 2007-09, 10 εκατ. ευρώ άλλαξαν πορεία και κατέληξαν στους φορολογικούς παραδείσους του Μπελίζ και της Ουρουγουάης.

Η οικογένεια Μέσι κατηγόρησε τον ατζέντη Ροδόλφο Σινόκα και αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ συν τους τόκους.

Τίκι-τάκα με τον Νόμο

Τα δικαιώματα της εικόνας

Οι υψηλά αμειβόμενοι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές στα λεφτά των συμβολαίου τους, συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα που κερδίζουν για την προώθηση της εικόνας της ομάδας και των χορηγών που ο σύλλογος έχει συνάψει συμφωνίες.

Το 50% των χρημάτων που κερδίζει στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Γκάρεθ Μπέιλ, προέρχονται ύστερα από συμφωνία του Μπέιλ με την διοίκηση της "Βασίλισσας" για χρήση των δικαιωμάτων της εικόνας του παίκτη (image-rights) για να προβάλει τον σύλλογο και τους χορηγούς με τους οποίους έχει συνάψει συμφωνία.

Η συμφωνία είναι επικερδής για τις δύο πλευρές και η πληρωμή γίνεται σε οffshore τραπεζικούς λογαριασμούς και φορολογείται με χαμηλό συντελεστή ή καθόλου.

Το 2000 ο Ντέιβιντ Πλατ και ο Ντένις Μπέργκαμπ είχαν κερδίσει τη δίκη με το αρμόδιο τμήμα για την είσπραξη φόρων στη Βρετανία (HMRC), που κατηγορούσε τους δύο άσσους ότι τα χρήματα που κέρδιζαν για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της εικόνας τους ήταν "προπέτασμα καπνού" καθώς τα χρήματα κατέληγαν σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, ειδική φορολογική επιτροπή, αποφάσισε ότι η συμφωνία μεταξύ των συλλόγων και των ποδοσφαιριστών για παραχώρηση των δικαιωμάτων της εικόνας τους στις ομάδες για οικονομικούς λόγους ήταν νόμιμη, απόφαση που προέτρεψε και άλλους ποδοσφαιριστές να κάνουν το ίδιο.

Φορολογικοί παράδεισοι

Η Ρωσία, με 13%, έχει τον χαμηλότερο φόρο εισοδήματος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. H Τουρκία μπορεί να προσελκύσει ποδοσφαιριστές όπως οι Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γουέσλεϊ Σνάιντερ χάρις σε ένα ειδικό σύστημα φορολόγησης με το οποίο οι ποδοσφαιριστές φορολογούνται με 15%.

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν χαμηλή φορολογία. Η Βουλγαρία 10%, η Τσεχία 15%, η Ουγγαρία και η Ρουμανία 16% και η Ουκρανία 17%. Οι συμφωνίες των ομάδων με τους ποδοσφαιριστές σε αυτές τις χώρες στερούνται οικονομικής αξιοπιστίας και εργασιακών δικαιωμάτων.

Αντίθετα, στην Ολλανδία οι ποδοσφαιριστές φορολογούνται με 52% των εισοδημάτων τους. Η Eredivisie προσφέρει το πιο αξιόπιστο σύστημα συντάξης προσαρμοσμένο στις οικονομικές απολαβές των ποδοσφαιριστών στην καριέρα τους.

Ένα είναι σίγουρο ότι η φορολογία των ποδοσφαιριστών και τα χρήματα που πληρώνουν θα συνεχίσει να απασχολεί για πολλά χρόνια.

Πηγή: Worldsoccer

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ