ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών

Αν ψάχνετε τον Μέσι και τον Ρονάλντο στο χώρο των μάνατζερς τότε τον έχετε βρει στο πρόσωπο του Μίνο Ραϊόλα. Γνωρίστε τον άνθρωπο που είναι πίσω από μερικά από τα μεγαλύτερα deals του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Όταν ακούμε τη λέξη σούπερ-σταρ στο χώρο της ασπρόμαυρης στρογγυλής Θεάς το μυαλό αυτόματα πηγαίνει σε κάποιον ποδοσφαιριστή (ή έστω προπονητή αν έχουμε να κάνουμε με περίπτωση Ζοζέ Μουρίνιο) όμως υπάρχει ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται για τρεις δεκατίες στο χώρο και μπορεί να θεωρηθεί σούπερ σταρ παρότι δεν έχει κλωτσήσει ποτέ στη ζωή του μπάλα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις άλλωστε έναν τύπο που έχει προτρέψει τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς να πάει να γαμ@@@@, έχει υποσχεθεί στον Μάριο Μπαλοτέλι πως θα κερδίσει τρεις φορες το βραβείο της Χρυσης Μπάλας και έχει μάθει αγγλικά (μία από τις επτά διαφορετικές γλώσσες που γνωρίζει) μέσα από ταινίες της Disney;

Ο λόγος για τον Κάρμινε "Μίνο" Ραϊόλα, τον ποδοσφαιρικό μάνατζερ που έχει καταφέρει στα 47 του χρόνια να τον γνωρίζουν και οι... πέτρες στην παγκόσμια ποδοσφαιρική πιάτσα και να κάνει κάτι που είναι όνειρο ζωής για πολλούς άλλους: ό,τι πιάνει να γίνεται χρυσός. Από νωρίς άλλωστε έδειξε το ταλέντο του...

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών
© GETTY IMAGES

Γεννήθηκε σε μία επαρχία του Σαλέρνο (Ιταλία) και το 1968 όταν ήταν ακόμα ενός έτους οι γονείς του μετακόμισαν 1.200 μίλια προς τα βόρεια της Ευρώπης για να ζήσουν στην Ολλανδία. Ο πατέρας του εγκατέλειψε το επάγγελμα του μηχανικού για να ανοίξει στη "χώρα της τουλίπας" σάντουιτσάδικο το οποίο έγινε στη συνέχεια πιτσαρία, ενώ έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο να έχει αλυσίδα εστιατορίων, 24 τον αριθμό!

Το μυστικό της επιτυχίας της οικογένειας ήταν η χρησιμοποίηση αυθεντικών ιταλικών προϊόντων και ο Ραϊόλα, ο οποίος ήταν πολύ καλύτερος χειριστής της ολλανδικής γλώσσας από τον πατέρα του, λειτουργούσε ως επιχειρηματικός σύμβουλος, κάνοντας διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές .

Ο Ραϊόλα πέρασε δύο χρόνια ως σπουδαστής νομικής χωρίς όμως να μπορέσει ποτέ να αποφοιτήσει ενώ είχε και ένα πέρασμα στην ομάδα Νέων της τοπικής HFC Haarlem. Ο τότε πρόεδρος της ομάδας επέλεγε κάθε Παρασκευή βράδυ να τρώει με την οικογένειά του στο εστιατόριο του μπαμπά του Ραϊόλα και εκεί ο δαιμόνιος Ιταλός δεν έχανε την ευκαιρία να του προσφέρει συμβουλές για το πώς έπρεπε να διευθύνει την επιχείρησή του.

Αυτό ήταν... Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της HFC Haarlem πείστηκε από την ικανότητα του Μίνο Ραϊόλα να πλασάρει εξαιρετικά οτιδήποτε εκείνος ήθελε και τον έκανε αθλητικό διευθυντή στην ομάδα του σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν η πρώτη του "κατάκτηση", αν και δεν κατάφερε να στεριώσει για πολύ καθώς τσακώθηκε με άλλα μέλη της διοίκησης του συλλόγου και αποχώρησε.

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών
© AFP/GETTY IMAGES

Όχι βέβαια πως στενοχωρήθηκε ιδιαίτερα καθώς λίγο καιρό αργότερα ήταν έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του στον μανατζερικό χώρο για να δει "τι ψάρια έπιανε". Αρχικά εντάχτηκε στην Sport-Promotion, γραφείο μάνατζερ (επικεφαλής ο Ρομπ Γιάνσεν) που ασχολούταν με Ολλανδούς ποδοσφαιριστές και το 1993 πήρε μέρος στο deal που έφερε τους Ντένις Μπέργκαμπ και Βιμ Γιονκ από τον Άγιαξ στην Ίντερ για το συνολικό ποσό των 10.400.000 λιρών.

Βοήθησε επίσης να πάρουν μεταγραφή και άλλοι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές με προορισμό το Καμπιονάτο ενώ λίγα χρόνια αργότερα ένιωσε πως ήταν έτοιμος να πάρει πάνω του την κατάσταση και άφησε την εταιρία για να κάνει... σόλο καριέρα. Άνοιξε τρία γραφεία μάνατζερ, με το πρώτο να ονομάζεται "Intermezzo".

Η πρώτη του μεγάλη κίνηση μάλιστα δεν άργησε να έρθει. Λίγο μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του με την εθνική Τσεχίας στο Euro '96 ο Πάβελ Νέντβεντ αποχαιρέτησε την Σπάρτα Πράγας για να φορέσει τη φανέλα της Λάτσιο, με τη μεταγραφή να κλείνει στις 1,2 εκατομμύρια λίρες και τον Μίνο Ραϊόλα να βρίσκεται πίσω από αυτή. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως ο ίδιος παίκτης μεταγράφηκε πέντε χρόνια αργότερα στη Γιουβέντους έναντι 25 εκ. λιρών υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ραϊόλα...

Οι τρεις ομάδες με τις οποίες έχει ανοίξει... παρτίδες εδώ και πολλά χρόνια ο Ιταλός μάνατζερ είναι ο Άγιαξ, η Μίλαν και η Παρί Σεν Ζερμέν, ωστόσο ένα μόνο άτομο έχει συνδέσει τόσο πολύ το όνομά του με τον Ραϊόλα και αυτός είναι ο "πολύς" Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς: τα τελευταία χρόνια αλλάζει τις ομάδες σαν τα πουκάμισα και τα ποσά που έχουν διακινηθεί για χάρη του έχουν φτάσει τις 130 εκ. λίρες!

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών

Αυτό όμως που θα πρέπει να σημειωθεί για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της... τρέλας που κουβαλάει ο Ραϊόλα είναι ο τρόπος που κατάφερε να προσεγγίσει τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς πριν από μία δεκαετία και να τον πείσει να γίνει ο μάνατζέρ του.

Αρχικά προσπάθησε μέσω του συμπαίκτη του στον Άγιαξ, Μάξουελ, όμως ο Ιμπραχίμοβιτς "κλώτσησε" και κάπου εκεί ο αστικός μύθος αναφέρε πως ο Ραϊόλα τσαντίστηκε τόσο που είπε στον "Ίμπρα" να πάει να γ@@@@@@. Τελικά ο τότε άσος του Άγιαξ ενέδωσε στο πρέσινγκ και συμφώνησε να συναντήσει τον μάνατζερ σε γνωστό ξενοδοχείο του Άμστερνταμ.

Στο ραντεβού ο Ιμπραχίμοβιτς πήγε με την Πόρσε του και ντυμένος στην... πένα και ο άνθρωπος με τον οποίο θα μιλούσε με την προοπτική να τον αναλάβει για πελάτη του εμφανίστηκε με τζιν και T-shirt.

Όπως μάλιστα έχει αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του ο νυν άσος της Παρί, τα απρόοπτα σε εκείνο το ραντεβού δεν είχαν ακόμα τελειώσει: "Όταν ήρθε η ώρα να παραγγείλουμε τί νομίζετε ότι μας έφεραν; Μερικές φέτες από σούσι με αβοκάντο και γαρίδες; Όχι, μας έφεραν φαγητό ικανό να χορτάσει πέντε ανθρώπους και εκείνος άρχισε να το καταβροχθίζει μόνος του".

Η έκπληξή του έγινε όμως ακόμα μεγαλύτερη όταν συνέχεια ο Ραϊόλα άρχισε να του απαριθμεί ένα σωρό ονόματα από μεγάλους σκόρερς καθώς και τις στατιστικές τους.

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών
© AFP/GETTY IMAGES

"Ο Κρίστιαν Βιέρι έχει 25 γκολ σε 27 ματς, ο Φιλίπο Ιντσάγκι 20 γκολ σε 25 ματς, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ 20 γκολ σε 24 ματς. Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς από την άλλη έβαλε 5 γκολ σε 25 ματς. Νομίζεις ότι μπορώ να σε πουλήσω με τέτοια στατιστικά;"

Όσοι νομίζουν ότι τα παραπάνω λόγια έφεραν... έκρηξη καλό θα είναι να αναθεωρήσουν, καθώς ο Ραϊόλα μπόρεσε να πείσει τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς να αλλάξει συμπεριφορά προκειμένου να αλλάξει το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Τα κλειδιά της Πόρσε παραδόθηκαν αλλού, τα στυλάτα ρούχα έδωσαν τη θέση τους σε αθλητικές φόρμες και ο Ζλάταν ήταν πλέον αποφασισμένος να φορτσάρει στο γήπεδο για να μη μείνει ένα ακόμα ταλέντο που δεν πέρασε στο... next level.

"Ήμουν πολύ ικανοποιημένος με τον εαυτό μου νομίζοντας πως ήμουν κάποιος αλλά αυτή ήταν η λάθος συμπεριφορά. Ήταν αλήθεια πως δεν είχα πετύχει πολλά γκολ και πως ήμουν πολύ τεμπέλης. Δεν είχα αρκετά κίνητρα. Αρχισαν να το καταλαβαίνω και να δίνω πλέον τα πάντα στις προπονήσεις και στα ματς".

Ίσως να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Ραϊόλα, όμως στην περίπτωση του Σουηδού έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Του είπε κατάματα πως υστερούσε αφάνταστα μπροστά σε άλλους μεγάλους φορ της εποχής και εκείνος αποφάσισε να γίνει ένας από αυτούς μέσα από σκληρή δουλειά.

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών
© AFP/GETTY IMAGES

Και τα κατάφερε. Χρόνο με το χρόνο ο Ιμπραχίμοβιτς γινόταν ολοένα και καλύτερος ενώ ο Μίνο Ραϊόλα φρόντισε να του προσφέρει φήμη και χρήμα μέσα από μεταγραφές: το 2004 πουλήθηκε στη Γιουβέντους έναντι 12 εκ. λιρών, το 2006 στην Ίντερ με 20 εκ. λίρες, το 2009 στη Μπαρτσελόνα με 29,5 εκ. λίρες, το 2010 στη Μίλαν με 24 εκ. λίρες ενώ η τελευταία μετακίνησή του ήταν το 2012 στην Παρί έναντι 15,7 εκ. λιρών.

Όσο για τη σχέση των δύο ανδρών όλα αυτά τα χρόνια; Θυελλώδης αλλά και σχέση σεβασμού, με τον Ιμπραχίμοβιτς να χαρακτηρίζει στην αυτοβιογραφία του τον Ραϊόλα ως "μάνατζερ, φίλο και σύμβουλο" και αργότερα να τον περιγράφει ως ιδιοφυία!

Ο 47χρονος πλέον Ραϊόλα μένει κοντά στο καζίνο του Μόντε Κάρλο μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά όμως αν πιστέψουμε τα λεγόμενά του, το συγκεκριμένο σπίτι πρέπει να το απολαμβάνει η οικογένεια πλην του ίδιου αφού τις 300 ημέρες του χρόνου βρίσκεται στο δρόμο για να βλέπει παίκτες.

Μιλάει επτά γλώσσες (ολλανδικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και φυσικά... ναπολιτάνικα) ενώ για να διαχωρίζει τον εαυτό του από τον έτερο κορυφαίο ποδοσφαιρικό μάνατζερ, Ζόρζε Μέντες, δηλώνει πως εκείνος ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των πελατών του και όχι για να βγάζει μία περιουσία μέσα από αυτούς.

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών

Όσο για τους διασημότερους πελάτες του εκτός φυσικά του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, δύο είναι τα ονόματα που κλέβουν την παράσταση: ο Πολ Πογκμπά και ο Μάριο Μπαλοτέλι. Τον πρώτο τον έχει παρομοιάσει με τον διάσημο Ολλανδό ζωγράφο, Βαν Γκογκ, και πιστεύει ότι η τιμή του θα φτάσει τα 100 εκ. ευρώ αν φύγει από τη Γιουβέντους ενώ με τον Μπαλοτέλι γυρίζει την... Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ο Ιταλός επιθετικός είναι μόλις 24 ετών και έχει προλάβει ήδη να αγωνιστεί σε Ίντερ, Μάντσεστερ Σίτι, Μίλαν και Λίβερπουλ (πάνω από 60 εκ. λίρες έχουν δοθεί από όλες αυτές τις ομάδες για να τον κάνουν δικό τους), με τον Ραϊόλα να έχει πλέον τη μεγάλη πρόκληση να βρει νέα ομάδα για τον "Super Mario" μετά από μία σεζόν στο Μέρσεϊσαϊντ που έχει... χαντακώσει την καριέρα του.

Ο Ραϊόλα πάντως συνεχίζει να τον στηρίζει φανατικά αν και ξέρει καλά πως η υπόσχεση που του είχε δώσει όταν τον είχε αναλάβει (δύο χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία τους), πως θα κατακτούσε τρεις Χρυσές Μπάλες, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα:

"Από όλους τους παίκτες που ξέρω κανείς δεν έχει υποστεί τόσες πολλές αδικίες όπως ο Μάριο. Ο κόσμος δεν τον ξέρει αλλά η αλήθεια είναι πως ο Μάριο είναι ένα ανασφαλές αγόρι και εξαιτίας της ανασφάλειάς του αυτής κάνει ανόητα πράγματα".

Ραϊόλα, ο μάνατζερ των 400.000.000 λιρών

Με μία πρώτη ματιά θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Ραϊόλα επιλέγει να κάνει deal μόνο με αμφιλεγόμενους και εγωπαθείς ποδοσφαιριστές, όμως αν κοιτάξει κανείς τη λίστα με τους παίκτες που εκπροσωπεί θα αντιληφθεί πως αυτή καλύπτει όλα τα γούστα, με πάνω από 30 παίκτες από πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει απ' έξω η χώρα μας, με τον Ραϊόλα να έχει πελάτες τους νυν άσους του Ολυμπιακού Αφελάι, Κασάμι και τον πρώην "ερυθρόλευκο" Βάις (τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναπτύξει συνεργασία με την διοίκηση των Πειραιωτών) αλλά και τον Μπούι που ανήκει στον Παναθηναϊκό.

Μέχρι στιγμής το συνολικό κόστος των μεταγραφών που αφορούν πελάτες του έχει ξεπεράσει τα 400 εκ. λίρες αλλά αν νομίζετε πως ο πανέξυπνος Ιταλός έχει φτάσει στο ταβάνι του είστε γελασμένοι.

Ένας άνθρωπος άλλωστε που έχει αποκαλέσει μπαστ@@@@@ τον Κρόιφ, σκατ@@@@ ως άνθρωπο τον Γουαρδιόλα, δικτάτορα τον Ζεπ Μπλάτερ και ανίκανο τον Μισέλ Πλατινί κάτι διαφορετικό θα πρέπει να έχει σε σύγκριση με έναν απλά επιτυχημένο συνάδελφό του. Δεν συμφωνείτε;

Πέντε από τα μεγαλύτερα deals του Μίνο Ραϊόλα:

1993: Ντένις Μπέργκαμπ Άγιαξ ➔ Ίντερ 7,1 εκ. λίρες
2001: Πάβελ Νέντβεντ Λάτσιο ➔ Γιουβέντους 25 εκ. λίρες
2009: Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς Ίντερ ➔ Μπαρτσελόνα 56,5 εκ. λίρες
2010: Ρομπίνιο Μάντσεστερ Σίτι ➔ Μίλαν 15 εκ. λίρες
2010: Μάριο Μπαλοτέλι Ίντερ ➔ Μάντσεστερ Σίτι 24 εκ. λίρες
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ