ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στο νόμισμα

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στο νόμισμα

Ακριβώς πριν από 51 χρόνια, στις 24 Μαρτίου 1965, η Λίβερπουλ προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών επικρατώντας της Κολωνίας στο... στρίψιμο του νομίσματος (video)

Μία από τις πιο ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές ιστορίες ολοκληρώθηκε σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, με την Λίβερπουλ στις 24 Μαρτίου 1965 να αποκλείει την Κολωνία στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επειδή επικράτησε στο στρίψιμο του νομίσματος!

Οι Άγγλοι είχαν αποκλείσει την Ρέικιαβικ και την Άντερλεχτ, οι Γερμανοί την Παρτίζαν Τιράνων και τον Παναθηναϊκό, για να συναντηθούν στα προημιτελικά.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1965 στην Κολωνία, η πρώτη αναμέτρηση ολοκληρώθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα, όπως και η ρεβάνς στο "Άνφιλντ" στις 17 Μαρτίου.

Το ματς στην Γερμανία μεταδόθηκε ζωντανά σε 7 χώρες, ενώ η ρεβάνς ήταν προγραμματισμένη για τις 3 Μαρτίου, όλα ήταν έτοιμα και 52.876 οπαδοί ήταν στις εξέδρες του "Άνφιλντ", όμως ο αγώνας αναβλήθηκε λόγω καταιγίδας!

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στο νόμισμα

Έγινε 14 μέρες λοιπόν αργότερα η ρεβάνς και με μία από τις σπουδαιότερες αμυντικές εμφανίσεις η πρωταθλήτρια Γερμανίας έφυγε με το 0-0 από την Αγγλία. Η πρόκριση θα κρινόταν σε τρίτη αναμέτρηση σε ουδέτερο έδαφος.

Δύο ματς χωρίς γκολ και στις 24 Μαρτίου διεξήχθη το τρίτο στο Ρότερνταμ. Η Λίβερπουλ στο 37' προηγήθηκε με 2-0, αλλά στο 48' το σκορ ήταν 2-2 και δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του 90αλέπτου, ούτε στην παράταση. Πέναλτι υπήρχαν στις μεγάλες διοργανώσεις από το 1970 και έπειτα, έτσι ο διαιτητής... έβγαλε το πορτοφόλι του!

Πρώτος πήγε κοντά του ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Ρον Γετς και του είπε: "Έχω γράμματα", για να απαντήσει ο διαιτητής: "ΟΚ. Λίβερπουλ γράμματα, Κολωνία κορόνα".

Μετά από τρεις αγώνες σε τρεις διαφορετικές χώρες (και μια παράταση) δεν υπήρχε νικητής και μάλιστα χρειάστηκε και δεύτερο στρίψιμο του νομίσματος! Το νόμισμα... έκατσε σχεδόν όρθιο στο χορτάρι, με την πλευρά που κοιτούσε τον ουρανό να είναι στη κορόνα (έστω και ελάχιστα). Ο αρχηγός της Λίβερπουλ είπε: "Νομίζω πρέπει να το ξαναρίξεις κ. διαιτητή" και αυτός Βέλγος ρεφ είπε: "Έχεις δίκαιο κ. Γετς". Το έριξε ξανά λοιπόν, ήρθαν γράμματα και η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους "4" της Ευρώπης.

Στα ημιτελικά οι "κόκκινοι" αποκλείστηκαν από την Ίντερ, η οποία εν συνεχεία κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας με 1-0 στον τελικό του "Σαν Σίρο" της Μπενφίκα.

Στο νόμισμα είχε αποκλειστεί το 1954 η Ισπανία από την Τουρκία στα προκριματικά του Μουντιάλ, ενώ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1964-65, πριν την Λίβερπουλ δύο άλλες ομάδες στα προκριματικά είχαν προκριθεί στο νόμισμα, οι Άντερλεχτ και Ντούκλα Πράγας (σε βάρος των Μπολόνια και Γκόρνικ Ζάμπρζε), αλλά στον επόμενο γύρο αμφότερες αποκλείστηκαν.

Το video από το ματς στο Ρότερνταμ...

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ