ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο 15χρονος Έντεγκααρντ που υποκλίνεται όλη η Ευρώπη

Ο 15χρονος Έντεγκααρντ που υποκλίνεται όλη η Ευρώπη

Ο Μάρτιν Έντεγκααρντ, ο 15χρονος από τη Νορβηγία γράφει ιστορία. Η λατρεία του για Μέσι και Λίβερπουλ, η παρέλαση των σκάουτερ, ο ρεαλισμός του πατέρα του και τα ρεκόρ με Στρόμσγκοντσετ και εθνική Νορβηγίας (vids).

Ο Μάρτιν Έντεγκααρντ γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1998. Αρχικά αγωνίστηκε στους τζούνιορς της Στρόμσγκοντσετ αλλά και στην τρίτη ομάδα του συλλόγου από το Ντράμεν.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών άρχισε να προπονείται με την πρώτη ομάδα της "Γκόντσετ", ενώ προσκλήθηκε για προπονήσεις από την Μπάγερν Μονάχου και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τον Ιανουάριο του 2014 ήταν και επίσημα παίκτης των πρωταθλητών Νορβηγίας παρότι δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο. Μέρος της συμφωνίας προέβλεπε πως θα προπονείται δύο φορές την εβδομάδα με την Μιόνταλεν (Β' Νορβηγίας) στην οποία ασίσταντ κόουτς είναι ο πατέρας του, Χανς Έρικ Έντεγκααρντ.

Ο τελευταίος αγωνίστηκε στο παρελθόν ως χαφ σε Στρόμσγκοντσετ και Σάντεφιορντ.

Ο 15χρονος Έντεγκααρντ που υποκλίνεται όλη η Ευρώπη

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στο "Μάριενλιστ" κόντρα στην Άαλεσουντ (13/4/2014). Σε ηλικία 15 ετών έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του νορβηγικού ποδοσφαίρου.

Κατόπιν υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο (5 Μαϊου 2014) που τον κρατάει στην Στρόμσγκοντσετ μέχρι το 2015. Στις 16 Μαϊου πέτυχε το πρώτο του γκολ στην επικράτηση με 4-1 επί της Σάρπσμποργκ και έγινε επίσης ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Tippeliga (A' Nορβηγίας).

Ο Έντεγκααρντ τον περασμένο Ιούλιο έλαμψε εκ νέου στο ματς με την Σάντνες έχοντας συμμετοχή και στα τρία γκολ της ομάδας του, σκοράροντας ένα εξ αυτών, δίνοντας ασίστ αλλά και κερδίζοντας πέναλτι.

Stavanger  20140827.
Norge-Emiratene. Norge spillte onsdag landskamp mot Emiratene i Stavanger. Martin Ødegaard prøver seg.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Stavanger 20140827. Norge-Emiratene. Norge spillte onsdag landskamp mot Emiratene i Stavanger. Martin Ødegaard prøver seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix NTB SCANPIX

Αμέσως μετά τον αγώνα, το όνομα του ακούστηκε για πρώτη φορά για την εθνική Νορβηγίας. Ακολούθησε νέα σπουδαία εμφάνιση στις 15 Αυγούστου κόντρα στη Σταρτ, μοιράζοντας τρεις ασίστ στη νίκη με 3-2.

Ο νεαρός μεσοεπιθετικός, ο οποίος λατρεύει τον Λιονέλ Μέσι και δηλώνει υποστηρικτής της Λίβερπουλ, παράλληλα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις παρακολουθεί τα μαθήματα του στο Γυμνάσιο.

Ο Νορβηγός διεθνής, Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν χαρακτήριζει τον Έντεγκααρντ ως τον πιο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που έχει δει ποτέ. "Για την ηλικία του είναι απίστευτος. Η γνώση του για το παχνίδι είναι απίστευτη και η τεχνική του κατάρτιση φανταστική".

Ο 15χρονος Νορβηγός, συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στην αποστολή της εθνικής Νορβηγίας για το φιλικό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 19 Αυγούστου.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Περ Ματίας Χέγκμο είχε προαναγγείλει την κλήση του πιτσιρικά από το ξεκίνημα της σεζόν στη Νορβηγία.

Ο 15χρονος Έντεγκααρντ που υποκλίνεται όλη η Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανερχόμενος αστέρας αγωνίστηκε και στα προκριματικά του Champions League, στα τελευταία πέντε λεπτά της εντός έδρας ήττας 1-0 της Στρόμσγκοντσετ από την Στεάουα Βουκουρεστίου.

Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν και Άγιαξ έχουν στείλει σκάουτ για να τον παρακολουθήσουν.

Την ημέρα του φιλικού με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν 15 ετών και 253 ημερών καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Τόρμοντ Κιέλσεν (15 ετών και 351 ημερών) το οποίο είχε πραγματοποιηθεί σε ματς κόντρα στη Σουηδία το 1910!

Ο πατέρας του Μάρτιν Έντεγκααρντ, Χανς Έρικ εξηγεί το πλάνο που έχει στο μυαλό του προκειμένου να διαχειριστεί με άρτιο τρόπο το ταλέντο του γιου του.

"Έχω το μυαλό στο κεφάλι μου αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον γιο μου. Είπα σε όλους τους ατζέντηδες και στους συλλόγους ότι ο Μάρτιν είναι πολύ μικρός για να μείνει μόνος του.

Ο 15χρονος Έντεγκααρντ που υποκλίνεται όλη η Ευρώπη
© WWW.GODSET.NO

Δεν είναι καλό για ένα 15-16χρονο παιδί να φύγει για το εξωτερικό για να ζήσει σε μία διαφορετική χώρα, με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, να είναι μόνος του σε ένα διαμέρισμα και τις νύχτες του Φεβρουαρίου να πεινάει.

Χρειάζεται μια οικογένεια για να νιώθει ασφαλής.

Αν συμβεί κάτι σύντομα, θα πάμε κι εμείς μαζί του. Και δεν είναι εύκολο αυτό, εδώ έχω την δουλειά μου, εδώ είναι η οικογένειά μας".

Ο 15χρονος Έντεγκααρντ που υποκλίνεται όλη η Ευρώπη

Για το αστέρι του νορβηγικού ποδοσφαίρου μίλησε και ο προπονητής του στη Στρόμσγκοντσετ, Ντάνιελ Νίλσεν:

"Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είμαστε ένας μικρός σύλλογος της Νορβηγίας. Έχουμε ένα παιδί που το ζητούν πολλοί. Αν κάποιος έρθει να τον πάρει, εμείς θα τον αφήσουμε να φύγει.

Είναι απλό. Αλλά πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι να βελτιωθεί παίζοντας βασικός κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο εδώ. Εδώ είναι το σωστό μέρος. Το λιγότερο για άλλα 2 χρόνια".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ