ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

Η Ιταλία υποδέχεται την Αγγλία στο Τορίνο σε φιλικό αγώνα, γεμάτο παράδοση. Από τον Μπενίτο Μουσολίνι μέχρι το Μουντιάλ της Βραζιλίας, θυμηθείτε ιστορικές αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Ογδόντα δύο χρόνια διαρκεί η αντιπαλότητα της Ιταλίας με την Αγγλία στο ποδόσφαιρο. Για πρώτη φορά αναμετρήθηκαν το 1933 και από τότε πολλές φορές οι δύο εθνικές ομάδες έχουν βρεθεί αντίπαλες είτε σε φιλικό είτε σε επίσημη διοργάνωση.

Η αντιπαλότητα τους στο παρελθόν ξεπέρασε τα όρια με το σκληρό παιχνίδι. Στις αναμετρήσεις τους αναδείχθηκαν ιστορικοί παίκτες και ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στην Αγγλία ο Μπόμπι Μουρ και ο Πίτερ Σίλτον.

Από την εποχή του Μουσολίνι μέχρι το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το αήττητο της Αγγλίας, ο οδυνηρός αποκλεισμός της στα πέναλτι στο ΕURO 2012 και η "μάχη στο Χάιμπουρι" στο μακρινό 1934. Λίγες ώρες πριν την φιλική αναμέτρηση τους στο Τορίνο θυμηθείτε ιστορικές αναμετρήσεις των δύο εθνικών ομάδων.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

9 Μαϊου 1933 - Οι παίκτες της εθνικής Αγγλίας φωτογραφίζονται στο σταθμό Victoria του Λονδίνου, λίγο πριν επιβιβαστούν στο τρένο με προορισμό την Ρώμη για το φιλικό ενάντια στην Ιταλία, για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο ομάδων. Το ματς έληξε 1-1 με σκόρερ τους Κλιφ Μπάστιν και Τζοβάνι Φεράρι. Το φιλικό παρακολούθησαν 50.000 Ιταλοί και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

14 Νοεμβρίου 1934 - Ο Ιταλός τερματοφύλακας Κάρλο Κερέσολι, βοηθάει τον Άγγλο αντίπαλο του την στιγμή που βλέπει την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα, στον επεισοδιακό αγώνα Αγγλία - Ιταλία 3-2. Ο αγώνας, αν και φιλικός, χαρακτηρίστηκε ως η "Μάχη του Χάιμπουρι". Η Αγγλία είχε αρνηθεί να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας την ίδια χρονιά και ο αγώνας με την "σκουάντρα ατζούρα" θα αναδείκνυε, σύμφωνα με τους Άγγλους, την καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Η Αγγλία προηγήθηκε 3-0 στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά και η Ιταλία μείωσε το σκορ στο 2ο ημίχρονο. Ο Βρετανικός Τύπος απαίτησε να αποχωρήσει η Αγγλία από τις διεθνείς διοργανώσεις ενώ οι Ιταλοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους ηθικά νικητές. Ο Τύπος τους χαρακτήρισε ως "Τα λιοντάρια του Χάιμπουρι".

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

16 Μαϊου 1948 - Ο Σταν Μόρτενσεν έβαλε το πρώτο γκολ της Αγγλίας στη φιλική νίκη με 4-0 επί της Ιταλίας στο στάδιο Κομουνάλε του Τορίνο. " Η Αγγλία έπαιξε καλά και η Ιταλία, χωρίς καμία αμφιβολία, ήταν η χειρότερη ομάδα", έγραφε την επόμενη ημέρα η "Manchester Guardian". Εκτός από τον Μόρτενσεν ένα γκολ έβαλε ο Στάνλεϊ Μάθιους και δύο ο Τομ Φίνεϊ.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

18 Μαϊου 1952 - Ενενήντα τρεις χιλιάδες φίλαθλοι παρακολούθησαν το φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων στο στάδιο Κομουνάλε της Φλωρεντίας. Ο Ίβορ Μπρόαντις έδωσε το προβάδισμα στο σκορ στην Αγγλία. Για την Ιταλία ισοφάρισε στο 2ο ημίχρονο ο Αμεντέο Αμεντέι. Οι παίκτες της Ιταλίας διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε χέρι του Άλφ Ράμσεϊ, που αρνήθηκε να σφυρίξει ο διαιτητής και η Αγγλία έμεινε αήττητη από την Ιταλία για έκτο σερί ματς.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

24 Μαϊου 1961 - Ο Λορένζο Μπουφόν μεταφέρεται εκτός αγωνιστικού χώρου με σπασμένη μύτη μετά από προσπάθεια για να πιάσει την μπάλα. Ήταν ξάδερφος του παππού του τερματοφύλακα της Γιουβέντους Λουίτζι Μπουφόν. Ο αγώνας διεξήχθη στο Ολίμπικο της Ρώμης και παρακολούθησαν 90.000 θεατές! Η Αγγλία με προπονητή τον Γουόλτερ Γουίντερμπότομ νίκησε 3-2 με ανατροπή, χάρις στα γκολ του Τζέρι Χίτσενς και Τζίμι Γκριβς.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

14 Ιουνίου 1973 - Ο Μπόμπι Μουρ ανταλλάσσει χειραψία με τον Φακέτι πριν την φιλική αναμέτρηση στο Κομουνάλε του Τορίνο. Στο συγκεκριμένο ματς, ο Μουρ έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών του Μπόμπι Τσάρλτον με 107 διεθνή ματς αλλά η Αγγλία έχασε 2-0. Τα γκολ έβαλαν οι Πιέτρο Αναστάζι και Φάμπιο Καπέλο.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

14 Νοεμβρίου 1973 - Οι φίλαθλοι εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ στο τελευταίο ματς του Μπόμπι Μουρ με την Αγγλία. Ένα μήνα νωρίτερα η Αγγλία είχε αποκλειστεί στα προκριματικά του Μουντιάλ 1974 από την Πολωνία με 1-0. Στο φιλικό με την "σκουάντρα ατζούρα" τα "λιοντάρια" έχασαν με το ίδιο σκορ.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

16 Νοεμβρίου 1977 - Ο Κέβιν Κίγκαν βάζει το ένα από τα δύο γκολ της Αγγλίας (το άλλο το σημείωσε ο Τρέβορ Μπρούκινγκ) στη νίκη επί της Ιταλίας στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 1978. Η Ιταλία είχε κερδίσει στο πρώτο ματς 2-0 και παρότι έχασε με το ίδιο σκορ στο Γουέμπλεϊ, προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο χάρις στην διαφορά των γκολ.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

15 Ιουνίου 1980 - Ο Κένι Σάνσομ, χάνει την ευκαιρία ανάμεσα σε Ιταλούς αμυντικούς να ανοίξει το σκορ στον αγώνα με την "σκουάντρα ατζούρα" στο EURO 1980. O αγώνας διεξήχθη στο Κομουνάλε του Τορίνο και η Ιταλία νίκησε 1-0 με γκολ Μάρκο Ταρντέλι, δώδεκα λεπτά πριν την λήξη του ματς.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

7 Ιουλίου 1990 - Οι Κρις Γουόντλ, Πολ Γκασκόιν, Ντέιβιντ Μπίσαντ και Στιούαρτ Πιρς χαιρετίζουν τον κόσμο στο Σαν Νίκολα του Μπάρι μετά τη νίκη της Ιταλίας με 2-1 στον τελικό της παρηγοριάς για την τρίτη θέση στο Μουντιάλ 1990. Τα γκολ για την Ιταλία πέτυχαν οι Σκιλάτσι και Μπάτζιο και για την Αγγλία ο Πλατ.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

11 Οκτωβρίου 1997 - Ο Πολ Ινς με επίδεσμο στο κεφάλι και τη φανέλα γεμάτη αίματα στην διάρκεια του αγώνα με την Ιταλία στη Ρώμη για τα προκριματικά του Μουντιάλ στη Γαλλία. Η "λευκή" ισοπαλία ευνόησε την Ιταλία που προκρίθηκε απευθείας στο παγκόσμιο κύπελλο. " Αν είμαστε ικανοί να έρθουμε σε ένα γήπεδο όπως το Ολίμπικο και να παίξουμε σε μία τέτοια ατμόσφαιρα και σε ένα παιχνίδι τόσο μεγάλης σημασίας, έχοντας την επιθυμία για θετικό αποτέλεσμα με όλη την πίεση που δεχόμαστε και όλα να είναι εναντίον σου, τότε δείχνουμε ότι είμαστε ικανοί για να κάνουμε πράγματα στο Μουντιάλ το ερχόμενο καλοκαίρι", είχε δηλώσει ο προπονητής της Αγγλίας Γκλεν Χοντλ.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

11 Οκτωβρίου 1997 - Ο Ίαν Ράιτ ξεσπά μετά την λήξη του αγώνα με την Ιταλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

24 Ιουνίου 2012 - Η αντίδραση των Άγγλων παικτών μετά τον αποκλεισμό από την Ιταλία στην διαδικασία των πέναλτι στο EURO 2012. Στο συγκεκριμένο ματς ο Αντρέα Πίρλο έκανε περισσότερες πάσες από όσες έκαναν οι μέσοι της Αγγλίας σε ολόκληρο το ματς. Επιβεβαίωσε την κλάση του με το πέναλτι που εκτέλεσε αλά Πανένκα.

Ιταλία-Αγγλία: 82 χρόνια αντιπαλότητα

14 Ιουνίου 2014 - Ο Μάριο Μπαλοτέλι βάζει το νικητήριο γκολ στη νίκη της Ιταλίας επί της Αγγλίας με 2-1 στην φάση των ομίλων στο περασμένο Μουντιάλ. Οι δύο ομάδες αποκλείστηκαν αφού από τον όμιλο προκρίθηκαν η Κόστα Ρίκα(!) και η Ουρουγουάη.

Πηγή: guardian.co.uk

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ