ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η κυβέρνηση προστάτευε τους ντοπέ Ρώσους ποδοσφαιριστές

Η κυβέρνηση προστάτευε τους ντοπέ Ρώσους ποδοσφαιριστές
AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN

Ο πρώην διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ της Μόσχας παραδέχθηκε ότι δέχθηκε εντολή από τον νυν αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας να κρύβει τα θετικά δείγματα Ρώσων παικτών.

"Βόμβα" έριξε ο πρώην διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχων ντόπινγκ της Μόσχας, Γκρίγκορι Ροντσένκοβ, σε συνέντευξή του στο " Associated Press", όπου παραδέχθηκε ότι ακολουθούσε κυβερνητικές οδηγίες ώστε να καλυφθούν θετικά δείγματα Ρώσων ποδοσφαιριστών.

Ο Ροντσένκοβ μίλησε μέσω δικηγόρου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται κρυμμένος, έχοντας αυτομολήσει από τη Ρωσία δύο χρόνια νωρίτερα. Στις αποκαλύψεις του ενέπλεξε τον πρώην πρόεδρο της ρωσικής ένωσης ποδοσφαίρου και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος τότε ήταν Υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας και πλέον αναπληρωτής πρωθυπουργός.

"Οι Ρώσοι ποδοσφαιριστές είχαν ανοσία από τους ελέγχους ντόπινγκ και τις τιμωρίες. Ο Μούτκο διέταξε προστασία των Ρώσων ποδοσφαιριστών, όταν ήταν πρόεδρος της Ένωσης. Μου είπε απευθείας να 'αποφύγω κάθε σκάνδαλο, κρύβοντας θετικά αποτελέσματα' και 'το ντόπινγκ θα αντιμετωπιστεί εσωτερικά', υπονοώντας ότι όσοι ντοπάρονται ανεύθυνα και χωρίς πρωτόκολλο θα τιμωρηθούν ή θα αναφερθούν".

Ο Ροντσένκοβ δεν δήλωσε ότι βοηθούσε τους παίκτες να αποκτήσουν τις απαγορευμένες ουσίες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην κάλυψη: "Όταν οι Ρώσοι ποδοσφαιριστές είχαν περίεργα ευρήματα, τότε αυτά τα αποτελέσματα έπρεπε να μείνουν εκτός βάσης δεδομένων της WADA".

Η FIFA άρχισε να ασχολείται μόλις εσχάτως με την υπόθεση, αποκτώντας στοιχεία που αφορούν το ποδόσφαιρο από τον Ροντσένκοβ, ειδικά για 34 υποθέσεις που αναγνωρίστηκαν από τη WADA και οι οποίες φέρονται να αφορούν μέλη του ρόστερ της εθνικής Ρωσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014.

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι υπέβαλε 59 "συγκεκριμένα ερωτήματα" στον Ροντσένκοβ μέσω δικηγόρου που ορίστηκε από τη WADA, στην προσπάθεια να ερευνήσει τα στοιχεία, ωστόσο ο πρόεδρος Τζιάνι Ινφαντίνο δεν θεωρεί ότι θα προκύψει κάτι: "Εάν υπήρχε μεγάλο ζήτημα σχετικά με Ρώσους ποδοσφαιριστές που είχαν ντοπαριστεί, θα το γνωρίζαμε ήδη".

Ο Ροντσέκοβ αποτελεί μάρτυρα κλειδί στην υπόθεση, αφού επέβλεψε την καταστροφή 8.000 δειγμάτων το 2014, όταν αποκαλύφθηκε το σύστημα ντόπινγκ υπό την αιγίδα του ρωσικού κράτους. Η WADA κατόρθωσε να κατασχέσει 3.000 δείγματα και σύμφωνα με τη FIFA, άρχισαν έρευνες σε 154 δείγματα από ποδοσφαιριστές, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη σημαδιών που αποδεικνύουν ότι τα σφραγισμένα φιαλίδια παραβιάστηκαν και αλλάχθηκε το δείγμα ούρων εντός τους.

Ο χρόνος εξαντλείται, όμως, μέχρι την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας και οι έρευνες είναι χρονοβόρες, αφού για μία πλήρη αναφορά για ένα δείγμα χρειάζονται αρκετές εβδομάδες, παραδέχθηκε η FIFA στο "AP".

Photo credits: AP Photo/Pavel Golovkin

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ