ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Η μικρότερη σε πληθυσμό χώρα που προκρίνεται σε τελική φάση Euro, είναι η Ισλανδία. Το Sport24.gr αναλύει με τη βοήθεια ενός Ισλανδού δημοσιογράφου, το "θαύμα του Ρέικιαβικ". (Videos, photos)

Το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες (2015) είναι, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο ποδοσφαιρικά για την εθνική Ισλανδίας. Η ομάδα των Φινμπόγκασον και Γκούντγιονσεν με πρωτομάστορα τον Λάγκερμπακ προκρίθηκε για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση και συγκεκριμένα στην τελική φάση του Euro 2016. Η μικρότερη σε χώρα πληθυσμό που το καταφέρνει. Δεν έτυχε, αλλά πέτυχε...

Ισλανδία: Το νησί στη μέση του πουθενά

Βρίσκεται πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία, στο χώρο που ορίζουν οι Σκωτία, Νορβηγία και Γροιλανδία. Πιο κοντά γεωγραφικά είναι πάντως η τρίτη, μετά η δεύτερη και τέλος η πρώτη. Πολλά φιόρδ, αντικατοπτρίζουν τη γεωλογική της μορφή.

Οι πρώτοι άποικοι/κάτοικοι ήταν Σκανδιναβοί, γεγονός που αποτυπώνεται ακόμη και σήμερα στη συγγένεια της γλώσσας με τους ανωτέρω λαούς.

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Η πανέμορφη ισλανδική πρωτεύουσα

Ο πληθυσμός της Ισλανδίας εκτιμάται στους 330.610 κατοίκους, της πρωτεύουσας και μεγαλύτερης πόλης δε, Ρέικιαβικ, στους 120.000 κατοίκους.

Πρώτος γύρος και θαύμα...

Ωραία τα γεωγραφικά στοιχεία, αλλά πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο ποδόσφαιρο της χώρας, ξεκινώντας από το πρωτάθλημά της. Η Úrvalsdeild είναι η πρώτη κατηγορία της χώρας και διεξάγεται λόγω κλίματος από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο.

Υπό την αιγίδα της (ΚSI) ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, αποτελείται από 12 ομάδες με τις δύο τελευταίες να υποβιβάζονται. Πολυνίκης η KR με 26 πρωταθλήματα, ακολουθούν η Valur με 20, οι ÍA και Fram Reykjavík έχουν κατακτήσει από 18, η FH 7 και η Víkingur 5. Η FH είναι και η τελευταία πρωταθλήτρια με 48 βαθμούς σε 22 αγωνιστικές. Πανηγύρισε τον τίτλο στις 3 Οκτωβρίου. Καταλαμβάνει την 36η θέση στα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Η πρωταθλήτρια της χώρας, FH

Πενιχρή η παρουσία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επιτυχία είναι ακόμη και η πρόκριση από τον πρώτο προκριματικό γύρο.

Η KR Reykjavík έχει τεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος τόσο του Ολυμπιακού, όσο και του ΟΦΗ και της ΑΕΛ. Η Fram Reykjavík αντίπαλος του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1991-1992. Για παράδειγμα η τρέχουσα πρωταθλήτρια, την περυσινή σεζόν πέρασε για τα προκριματικά του Europa League την Ελσίνκι αλλά αποκλείστηκε στη συνέχεια από την αζέρικη Ίντερ.

Οι "Έλληνες" της Ισλανδίας

Η εθνική Ισλανδίας που θα βρεθεί στα γήπεδα της Γαλλίας το προσεχές καλοκαίρι θα έχει μάλλον "ελληνικό" χρώμα. Κι αυτό εάν ο 26χρονος επιθετικός του Ολυμπιακού, Άλφρεντ Φινμπόγκασον, ολοκληρώσει τη σεζόν στον Πειραιά.

Ο "Φίνμπο" φόρεσε τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος πέντε φορές στα προκριματικά. Στα ματς με Τουρκία (εκτός), Λετονία (εντός), Ολλανδία (εκτός), Καζακστάν (εκτός) και Λετονία (εκτός).

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Αλλά δεν θα είναι ο μόνος "Έλληνας" που θα βρίσκεται στη Γαλλία. Εκεί θα είναι και ο πρώην επιθετικός των ΑΕΚ, Τσέλσι και Μπαρτσελόνα, Έιντουρ Γκούντγιονσεν. Σε ηλικία 37 ετών, πλέον, αγωνίζεται στην Κίνα και στα προκριματικά πήρε χρόνο συμμετοχής στα ματς με Λετονία (εντός), Ολλανδία (εκτός) και Καζακστάν (εκτός).

Οι πρώτοι εκπρόσωποι της ποδοσφαιρικής "ελληνοϊσλανδικής" σχέσης ήταν ο Χέλγκι Σίγκουρντσον του Παναθηναϊκού κι ο Άρναρ Γκρέταρσον της ΑΕΚ. Μάλιστα ο δεύτερος μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας επέστρεψε στην Ένωση, ως τεχνικός διευθυντής. Επί εποχής του ντύθηκαν στα "κιτρινόμαυρα", οι Έιντουρ Γκούντγιονσεν και Έλφαρ Χέλγκασον.

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Η πορεία της στα προκριματικά (VIDEOS)

Ξεκίνησε με το δεξί την πορεία της στα προκριματικά του Euro 2016. Νίκη 3-0 εντός έδρας με αντίπαλο την Τουρκία, νίκη εκτός έδρας με το ίδιο σκορ μέσα στη Λετονία. Στις 13 Οκτωβρίου κάνει το 3 στα 3 νικώντας στο Ρέικιαβικ με 2-0 την Ολλανδία, προκαλώντας κρίση στο οικοδόμημα των "οράνιε".

Με 9 βαθμούς όλοι αρχίζουν και πιστεύουν στο θαύμα, αλλά κανείς δεν το ομολογεί. Η εκτός έδρας ήττα από την Τσεχία (2-1) επαναφέρει τα φαντάσματα πάνω από το Ρέικιαβικ ότι δηλαδή άλλη μια καλή εκκίνηση θα μείνει στο μισό του δρόμου.

Αλλά αυτοί οι φόβοι, διασκεδάστηκαν στα επόμενα τρία ματς. Νίκη με 3-0 στο Καζακστάν, νίκη εντός έδρας με 2-1 επί της Τσεχίας, νίκη με 1-0 στο Άμστερνταμ επί της Ολλανδίας. Όλοι πιστεύουν ότι αυτή η ευκαιρία δεν είναι δυνατόν να χαθεί.

Και δεν χάνεται. Έρχεται στις 6 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ. Χωρίς μάλιστα να χρειαστεί νίκη. Η εθνική Ισλανδίας αναδεικνύεται ισόπαλη χωρίς γκολ με το Καζακστάν και ο βαθμός αυτός τη στέλνει Γαλλία. Διαδικαστικού χαρακτήρα, τα δύο τελευταία ματς με Λεττονία εντός (2-2) και Τουρκία εκτός (ήττα 1-0)

Η βαθμολογία του 1ου ομίλου

1. Τσεχία 22 (19-14)

2. Ισλανδία 20 (17-6)

3. Τουρκία 18 (14-9) [καλύτερη 3η]

4. Ολλανδία 13 (15-11)

5. Καζακστάν 5 (7-18)

6. Λετονία 5 (6-19)

Το οικοδόμημα του Λάγκερμπακ

Ο Λαρς Λάγκερμπακ ήταν αυτός που αναδόμησε την εθνική Ισλανδίας. Τι νέο έφερε, στην ομάδα; Μετά από καριέρα στη Σουηδία και την εθνική ομάδα αυτής μαζί με τον Σέντερμπεργκ ανέλαβε την εθνική Νιγηρίας. Σύντομο το πέρασμά του από το Λάγος, καθώς το 2011 μετακόμισε στο Ρέικιαβικ.

Μαζί με το "δεξί χέρι" του, Χέιμιρ Χάλγκριμσον, πέτυχαν το "θαύμα". Κύριος άξονας αυτού η πειθαρχία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παράταξη της εθνικής Ισλανδίας σε όλα τα ματς των προκριματικών, πέραν των δύο τελευταίων, τα οποία ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα μια και η ομάδα βρισκόταν ήδη στα γήπεδα της Γαλλίας.

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Απαρέγκλιτο 4-4-2. Το "κλειδί" της ομάδας είναι τα δύο αμυντικά χαφ. Ο αρχηγός Άρον Γκούναρσον της Κάρντιφ κι ο Γκίλφι Σίγκουρντσον της Σουόνσι μπήκαν στις πιο κομβικές θέσεις. Είτε σε καθαρό δίδυμο αμυντικών χαφ, είτε σε τετράδα στην ευθεία.

Όπως και το επιθετικό δίδυμο, στα περισσότερα ματς ήταν το ίδιο. Αποτελείτο από τους Γιον Μπέντβαρσον της Βίκινγκ και τον Κομπέιν Σίγκτορσον της Ναντ. Αντίθετα στα άκρα της επίθεσης υπήρχε αλλαγή μεσούσης της διαδικασίας των προκριματικών. Στα πρώτα ματς αγωνίστηκε ο Έλμαρ Μπιάρνασον δεξιά κι ο Χάλφρεντσον της Βερόνα αριστερά, στη συνέχεια ο Λάγκερμπακ κι ο Χάλγκριμσον έφεραν τον Γιόχαν Γκούντμουνσον της Τσάρλτον δεξιά στη θέση του Χάλφρεντσον .

Χαρακτηριστικό της ομάδας η καλή επίθεση, άλλωστε τα 17 γκολ το μαρτυρούν, αλλά και η πολύ "σφιχτή άμυνα". Έξι μόλις δέχθηκαν οι Ισλανδοί από Τσέχους, Λετονούς και Τούρκους.

Ισλανδία - Τουρκία 3-0

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Λετονία - Ισλανδία 0-3

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Ισλανδία - Ολλανδία 2-0

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Τσεχία - Ισλανδία 2-1

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Καζακστάν - Ισλανδία 0-3

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Ισλανδία - Τσεχία 2-1

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Ολλανδία - Ισλανδία 0-1

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Ισλανδία - Καζακστάν 0-0

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Η πρόκληση του Euro 2016

Η κληρωτίδα "χαμογέλασε" στους Ισλανδούς, ενόψει της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το καλοκαίρι του 2016, στη Γαλλία. Στον 6ο όμιλο μαζί με την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, την Αυστρία αλλά και την Ουγγαρία του Μπερντ Στορκ. Πρώτο ματς με τους Λουζιτανούς (14/6) στο "Ζοφρουά Γκισάρ", δεύτερο με τους Αυστριακούς (18/6) στο "Παρκ ντε Πρενς" της πρωτεύουσας και τρίτο και (ελπίζουν) όχι τελευταίο στις 22 του μηνός με την Ουγγαρία στη Λιόν.

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

Οι "ήρωες" του Ρέικιαβικ

Αν και μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο ρόστερ της εθνικής Ισλανδίας, την ηλικία των διεθνών της αλλά και τους συλλόγους που παίζουν. Οι παρακάτω είναι και οι επικρατέστεροι να μπουν στο αεροπλάνο για τη Γαλλία, το καλοκαίρι του 2016:

Τερματοφύλακες

Έγκμουντουρ Κρίστινσον (26) Χάμαρμπι

Ίνγκβαρ Γιόνσον (26) Σάντνες

Φρέντερικ Σραμ (20) Βέστσιελαντ

Αμυντικοί

Μπίρκιρ Σέβαρσον (31) Χάμαρμπι

Ράγκναρ Σίγκουρντσον (29) Κρασνοντάρ

Κάρι Άρνασον (33) Μάλμε

Άρι Σκούλασον (28) Οντένσε

Σβέριρ Ίνγκασον (22) Λόκερεν

Χόλμαρ Εϊγιόλφσον (25) Ρόσενμποργκ

Χάουκουρ Χάουκσον (24) ΑΪΚ

Χέρντουρ Μάγκνουσον (22) Τσεζένα

Χιόρτουρ Χέρνανσον (20) Αϊντχόφεν

Μέσοι

Άρον Γκούναρσον (26) Κάρντιφ

Μπίρκιρ Μπιάρνασον (27) Βασιλεία

Γιόχαν Γκούντμουνσον (25) Τσάρλτον

Γκίλφι Σίγκουρντσον (26) Σουόνσι

Τεοντόρ Μπιάρνασον (28) Άαρχους

Ρούναρ Σιγκούρντγιονσον (25) Σούντσβαλ

Άρνορ Τραούστασον (22) Νόρκεπινγκ

Όλιβερ Σιγκούργιονσον (20) Μπρεϊντάμπικ

Επιθετικοί

Κολμπέιν Σίγκτορσον (25) Ναντ

Άλφρεντ Φινμπόγκασον (26) Ολυμπιακός

Γιον Μπέντβαρσον (23) Βίκινγκ

Ελίας Όμαρσον (20) Βαλερένγκα

Σίγκουρντσον: "Έτσι φθάσαμε στο θαύμα"

Το Sport24.gr απευθύνθηκε στον κορυφαίο Ισλανδό δημοσιογράφο, Βίντιρ Σίγκουρντσον, για να μάθει που οφείλεται αυτή η εντυπωσιακή ποδοσφαιρική άνοδος της εθνικής ομάδας της νησιωτικής χώρας. Οι απαντήσεις που έδωσε είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες:

- Βίντιρ, είναι το 2015 το καλύτερο έτος για το ποδόσφαιρο της χώρας; Ποιες είναι οι προσδοκίες για την τελική φάση του Euro 2016;

"Σίγουρα, πρέπει να θεωρηθεί ο καλύτερος χρόνος. Είναι η πρώτη φορά η εθνικών Ανδρών μας προκρίνεται σε μια μεγάλη διοργάνωση. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γυναικεία εθνική ομάδα, το έχει κάνει δύο φορές.

Οι προσδοκίες στην Ισλανδία είναι υψηλές μετά την κλήρωση. Οι Ισλανδοί φίλαθλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πετύχουμε την πρόκριση στο δεύτερο γύρο. Ο στόχος είναι σαφής, να προκριθούμε στο δεύτερο γύρο"

- Ποιος είναι ο σταρ της εθνικής Ισλανδίας; Ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας;

"Αυτή είναι μια ερώτηση, την οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε πλήρως. Κοιτάζοντας το ρόστερ βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί νεαροί και φιλόδοξοι παίκτες, οι οποίοι μπορούν να θυσιαστούν ο ένας για τον άλλον. Είναι μια ομάδα πειθαρχημένη και δύσκολο να διαρραγεί. Σκοράρει εύκολα, τουλάχιστον εύκολα ήταν στα προκριματικά. Ο Γκίλφι Σίγκουρντσον δεν ξέρω εάν είναι ο MVP, σίγουρα είναι όμως ο πιο δημοφιλής παίκτης της εθνικής στην Ισλανδία"

Εθνική Ισλανδίας: Ζει το όνειρό της

- Η εθνική Ισλανδίας από τα... αζήτητα και "σάκος του μποξ" στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Πως έγινε αυτό; Πως επιτεύχθηκε αυτή η άνοδος;

"Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι παίκτες έχουν την ευκαιρία να παίξουν στην πρώτη κατηγορία της Ισλανδίας, μιας και οι ομάδες παίρνουν όλο και λιγότερους ξένους. Έτσι, η Ισλανδία έχει περισσότερους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από ποτέ.

Έχουμε υψηλό επίπεδο προπονητών στις νεαρές ηλικίες. Τα παιδιά της χώρας έχουν εύκολη πρόσβαση στο ποδόσφαιρο. Σε μια χώρα 320.000 κατοίκων έχουμε 70 επαγγελματικές ομάδες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ομάδες νέων. Υπάρχει πρωτάθλημα για ηλικίες 12-14 ετών, βοηθά και η ομοσπονδία με τα τεχνητά γήπεδα πίσω από τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να βγει έξω και να παίξει ποδόσφαιρο"

- Πολλοί ισχυρίζονται ότι η "πρωτάρα" Ισλανδία θα πάει στη Γαλλία για... τουρισμό. Πως αντιδρούν στη χώρα σας...;

"Η απάντησή μου σ' αυτό είναι μια ερώτηση: Ποια ομάδα πήρε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004; Ήταν μία από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις; Σίγουρα, εάν η Ισλανδία τα πάει καλά στη Γαλλία θα έχει αντίκτυπο στα παιδιά. Πολλά περισσότερα παιδιά θα έχουν την ελπίδα και το όνειρο να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Είναι σίγουρο ότι η εθνική μας ομάδα δεν θα πάει στη Γαλλία για τουρισμό. Η φιλοδοξία τους είναι να πάνε όσο πιο μακριά μπορούν. Είπαμε, ο πρώτος στόχος είναι να περάσει η εθνική ομάδα στην επόμενη φάση"

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ