ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ένας αιώνας Βραζιλία-Αργεντινή!

Ένας αιώνας Βραζιλία-Αργεντινή!

To Πεκίνο φιλοξενεί το "clasico" στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο Βραζιλία - Αργεντινή. Η κόντρα τους ξεκίνησε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και διατηρείται μέχρι σήμερα. Γκολ, αποβολές, επεισόδια και κατηγορίες για ντόπινγκ συνθέτουν το παζλ της μεγαλύτερης αντιπαλότητας εθνικών ομάδων. Δείτε το TΟP 10 των αναμετρήσεων τους.

Η κόντρα της Βραζιλίας με την Αργεντινή χρονολογείται πολύ πριν το ποδόσφαιρο αποκτήσει την δημοτικότητα που έχει σήμερα. Λίγοι θυμούνται πολέμους και πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και ο περισσότερος κόσμος θυμάται αγώνες, νίκες, γκολ και άλλα αθλητικά γεγονότα μεταξύ τους.

Η αντιπαλότητα τους διατηρείται σε όλα τα αθλήματα. Aρκετές φορές, η κόντρα τους στο ποδόσφαιρο ξεφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια. Μετά τα γεγονότα του 1946 και τα επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων πέρασαν δέκα χρόνια για να βρεθούν ξανά αντίπαλοι.

Είναι η 100η φορά που αναμετρώνται Βραζιλία - Αργεντινή αλλά οι 95 φορές είναι αναγνωρισμένες από τη FIFA. Σ' αυτά τα 95 ματς η ζυγαριά γέρνει προς την Αργεντινή: 36 νίκες έναντι 35, 24 ισοπαλίες, με 151 γκολ υπέρ της και 145 κατά.

Το πρώτο ματς διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 1914 στην Αργεντινή. Η "αλμπισελέστε" νίκησε 3-0 και ο αγώνας τελείωσε μέσα σε αθλητικά πλαίσια. Εκατό χρόνια μετά η φιλικά διάθεση έχει εξελιχθεί σε μία αδιάκοπη αντιπαλότητα. Η ένταση και σε ορισμένες περιπτώσεις η έχθρα συνοδεύει τους μεταξύ τους αγώνες. Θυμηθείτε τα δέκα πιο ιστορικά ματς όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους.

Αργεντινή - Βραζιλία 4-3 (2012 - Φιλικό)

Η Αργεντινή και η Βραζιλία δεν συνηθίζουν να δίνουν αγώνα μεταξύ τους για φιλικούς λόγους. Η Αργεντινή ήθελε μία δυνατή αντίπαλο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Αργεντινή νίκησε 4-3 με τον Λιονέλ Μέσι να πετυχαίνει χατ-τρικ.

Τα γκολ των Βραζιλιάνων πέτυχαν οι Ρομούλο, Οσκάρ και Χουλκ ενώ εκτός από τον Μέσι σκόραρε και ο Φεντερίκο Φερνάντες. Ο καυγάς που είχε ο Μαρσέλο με τον Λαβέτσι ανάγκασε τον διαιτητή να τους αποβάλει. Η αναμέτρηση δεν ήταν και τόσο φιλική.

Αργεντινή - Βραζιλία 1-0 (1990 - Παγκόσμιο Κύπελλο)

Η κούρσα του Μαραντόνα και το τελείωμα του Κανίγια χάρισαν την πρόκριση στην Αργεντινή το 1990 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Οι Βραζιλιάνοι έμειναν με την ικανοποίηση της καλύτερης ομάδας σε εκείνο το ιστορικό ντέρμπι. Η κόντρα συνεχίστηκε μετά την λήξη του ματς.

Ο Μπράνκο της Βραζιλίας, δήλωσε ότι δέχτηκε μπουκάλι με νερό από το προπονητικό τιμ της Αργεντινής που περιείχε απαγορευμένες ουσίες. Το περιστατικό αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή πολλά χρόνια αργότερα ο Μαραντόνα. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής και ο προπονητής Κάρλος Μπιλάρδο, αρνήθηκαν ότι συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό με το "Άγιο Νερό", όπως ονομάστηκε η υπόθεση.

Οι Αργεντίνοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή τη νίκη. Το αγαπημένο σύνθημα τους με αναφορά στο συγκεκριμένο ματς που τραγουδήθηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας "Brasil decime que se siente" (Βραζιλία πες μου πως αισθάνεσαι) ήταν το πραγματικό τραγούδι στο Μουντιάλ.

Βραζιλία - Αργεντινή 3-0 (2006 - Φιλικό)

KααααααKαααααα!!! Βραζιλιάνοι και Άγγλοι σχολιαστές αποθέωσαν με την περιγραφή τους τον Κακά τον Ιούνιο του 2006 στο "Έμιρεϊτς" του Λονδίνου. Ο Κακά είχε πετύχει ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουν σημειωθεί στις αναμετρήσεις Βραζιλία - Αργεντινή. Πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή της ομάδας του, μετά από λάθος κοντρόλ του Μέσι, και με κούρσα 50 μέτρων υπέγραψε τον θρίαμβο της Βραζιλίας έστω και σε φιλικό.

Αργεντινή - Βραζιλία 3-2 (1991 - Κόπα Αμέρικα)

Το 1991 στο Σαντιάγκο της Χιλής στο πλαίσιο του Κόπα Αμέρικα, η αντιπαλότητα των δύο ομάδων έφθασε στο αποκορύφωμα της. Η Αργεντινή νίκησε 3-2 σε ένα σκληρό αλλά θεαματικό παιχνίδι στο οποίο αποβλήθηκαν πέντε παίκτες! Το σκορ άνοιξε για την Αργεντινή ο Φράνκο, μόλις στο 1ο λεπτό. Για την Βραζιλία ισοφάρισε ο Μπράνκο. Η Αργεντινή πήρε προβάδισμα δύο γκολ με σκόρερ τους Φράνκο και Μπατιστούτα. Η Βραζιλία απλά μείωσε με τον Ζοάο Πάολο.

Οι αποβολές. Οι Κλαούντιο Κανίγια και Μαζίνιο αποβλήθηκαν για διαπληκτισμό μεταξύ τους στο πρώτο ημίχρονο. Το ίδιο συνέβη με τους Ενρίκε και Μάρσιο Σάντος στην επανάληψη και ακολούθησε ο Καρέκα, που είχε μπει λίγα λεπτά πριν την αποβολή του στο ματς.

Αργεντινή - Βραζιλία 3-0 (2008 - Ολυμπιακοί Αγώνες)

Όλοι περίμεναν ότι ο ημιτελικός των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου Αργεντινή - Βραζιλία θα ήταν μία κόντρα μεταξύ του Μέσι και του Ροναλντίνιο. Την παράσταση έκλεψε ο Αγουέρο. Ο Αργεντίνος σκόραρε δις μέσα σε πέντε λεπτά και μαζί με τον Ρικέλμε που ευστόχησε στο πέναλτι, η Αργεντινή πέτυχε μία εμφατική νίκη με 3-0! Οι αποβολές δεν έλειψαν ούτε από αυτό το ματς αφού κόκκινη κάρτα είδαν οι Λέιβα και Νέβες για μαρκάρισμα στον Μαστσεράνο. Στον τελικό η Αργεντινή νίκησε την Νιγηρία 1-0 και διατήρησε τα πρωτεία της.

Αργεντινή - Βραζιλία 2-0 (1937 - Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής)

Το μακρινό 1937, οι αναμετρήσεις τους ήταν ζήτημα τιμής και εθνικής υπερηφάνειας για τους λαούς των δύο χωρών. Η λεκτική βία και τα ρατσιστικά συνθήματα των Αργεντίνων κατά των Βραζιλιάνων στο Πρωτάθλημα της Νοτίου Αμερικής - και μετέπειτα Κόπα Αμέρικα - ήταν η αιτία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η μεταξύ τους αναμέτρηση στην διοργάνωση. Ο αγώνας διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες και οι παίκτες της Βραζιλίας αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο όταν οι Αργεντίνοι τους αποκάλεσαν πίθηκους. Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία ως "Το ματς της ντροπής".

Βραζιλία - Αργεντινή 4-1 (2005 - Confederation Cup)

Στο επίσημο τουρνουά, πριν το Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, η Βραζιλία νίκησε 4-1 την Αργεντινή στο Confederation Cup. Νικητής ήταν το ποδόσφαιρο και ο Αντριάνο! Ο δυναμικός Βραζιλιάνος έβαλε δύο γκολ (τ' άλλα δύο σημείωσαν οι Κακά και Ροναλντίνιο). Τρεις εβδομάδες πριν, η Αργεντινή είχε κερδίσει την Βραζιλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αργεντινή - Βραζιλία 0-0 (1978 - Μουντιάλ)

Ένα ακόμα ματς μεταξύ των δύο ομάδων συζητήθηκε όχι για αγωνιστικούς λόγους αλλά για το τι ακολούθησε με την λήξη του. Το 1978, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, η Βραζιλία και η Αργεντινή ήταν ισόβαθμες με τρεις πόντους η κάθε μία στον όμιλο. Στην τελευταία αγωνιστική θα κρίνονταν για το ποια ομάδα θα προκρίνονταν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η Βραζιλία νίκησε 3-1 την Πολωνία και η Αργεντινή για να προκριθεί έπρεπε να κερδίσει με τέσσερα γκολ διαφορά το Περού. Οι διοργανωτές συνέτριψαν 6-0 τους Περουβιανούς και οι φήμες για την επιρροή που άσκησε η χούντα του Βιντέλα στο τουρνουά, φθάνουν μέχρι σήμερα στα αυτιά μας. Η Αργεντινή αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Βραζιλία - Αργεντινή 3-1 (1982 - Μουντιάλ)

Ως ο όμιλος του θανάτου είχε χαρακτηριστεί αυτός μεταξύ της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1982. Ο νεαρός Μαραντόνα είχε υπογράψει στην Μπαρτσελόνα από την Μπόκα Τζούνιορς και ήταν το πρόσωπο του Μουντιάλ.

Οι αντίπαλοι τον αντιμετώπιζαν με σκληρό τρόπο και ο Ντιεγκίτο είχε γίνει εξώφυλλο σε πολλά πρωτοσέλιδα. Η καλύτερη Βραζιλία που δεν κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως αναγνωρίστηκε από τους ποδοσφαιρόφιλους, νίκησε 3-1. Στην σύνθεση της είχε τους Ζίκο, Φαλκάο, Σόκρατες, Ζούνιορ κ.α. Ο Μαραντόνα θα περίμενε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας του.

Αργεντινή - Βραζιλία 2-0 (1946 - Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής)

Οι παίκτες συνεπλάκησαν με την αστυνομία, οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια. Η αφορμή για την διακοπή του αγώνα ήταν το σκληρό μαρκάρισμα του Βραζιλιάνου Jair Rosa Pinto στο Αργεντίνο Jose Salomon. Τα αίματα άναψαν και προκλήθηκε χάος στον αγωνιστικό χώρο. Ο Salomon δεν έπαιξε ποτέ ξανά επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η αντιπαλότητα της Βραζιλίας και της Αργεντινής είχε μόλις ξεκινήσει.

Πηγή: Dailymail.co.uk

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ