ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από το Γεντί Κουλέ προπονητής στο MLS

Από το Γεντί Κουλέ προπονητής στο MLS
INTIME SPORTS

O Νίκος Κουνενάκης από τους ελάχιστους Έλληνες προπονητές που εργάζονται σε σύλλογο του εξωτερικού μιλάει στο Sport24.gr για τη νέα εμπειρία του στη Mόντρεαλ Ίμπακτ στο πλευρό του Φρανκ Κλόπας. Οι στόχοι, η παρουσία το Ντε Βάιο, Φεράρι και το ενδεχόμενο απόκτησης Ελλήνων παικτών.

Η είδηση της πρόσληψης του Νίκου Κουνενάκη ως άμεσου συνεργάτη του άλλοτε φορ της ΑΕΚ, Φρανκ Κλόπα στη Μόντρεαλ Ίμπακτ προκάλεσε το ενδιαφέρον των MME στον Καναδά. Ο μέχρι πέρυσι βοηθός του Γιάννη Πετράκη στον πάγκο του ΟΦΗ διαθέτει πολυπολιτισμικό παρελθόν αφού γεννήθηκε στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νοτίου Αφρικής κάνοντας εν συνεχεία σπουδαία καριέρα στον ΟΦΗ.

Ο "Κούνε", διετέλεσε αρχηγός της κρητικής ομάδας για δύο χρόνια (2007-2009) φορώντας τη φανέλα του ΟΦΗ 174 φορές.

Παράλληλα αγωνίστηκε σε Ρόντα, Άρη Λεμεσού και Άντερλεχτ όπου μάλιστα στέφθηκε πρωταθλητής Βελγίου (1999-2000). Ο Κουνενάκης στις 18 Ιουλίου 2010 υπέγραψε συμβόλαιο στους Κάνσας Σίτι Γουίζαρντς.

Έχοντας αποκτήσει δίπλωμα προπονητή (UEFA Pro License) επέστρεψε στην αμερικανική ήπειρο έπειτα από πρόταση του νυν τεχνικού των Μόντρεαλ Ίμπακτ, Φρανκ Κλόπας.

Από το Γεντί Κουλέ προπονητής στο MLS

"Όταν εντάχθηκα στο ΜLSως παίκτης γνώρισα τον Φρανκ Κλόπας μέσω του ατζέντη μου Τεντ Φιλιπάκου. Διατηρήθηκε η φιλία μας και όταν εργάστηκα ως προπονητής στο Σικάγο.

Έχει φανταστικές ιδέες σε ότι αφορά την προπονητική και στην παρούσα φάση είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές του πρωταθλήματος.

Από την στιγμή που μου έδωσε την ευκαιρία να ενταχθώ στο τεχνικό επιτελείο των Μόντρεαλ Ίμπακτ, αποφάσισα πως ήταν η ιδανική ευκαιρία να δουλέψω μαζί του και να γίνω μέρος μιας επιτυχημένης ομάδας" τονίζει στο Sport24.gr o παλαίμαχος στόπερ.

Στην ομάδα του Καναδά που μετέχει στο MLS, μεταξύ άλλων αγωνίζονται ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας όπως είναι οι Ντι Βάιο, Φεράρι και Ρίβας.

"Το να έχουμε ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει σε τέτοιο επίπεδο δεν βοηθάει μόνο την ομάδα και το πρωτάθλημα αλλά και τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες που θέλουν να κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο.

Ο Ντι Βάιο είχε μία φανταστική σεζόν πέρυσι. Είναι καλός επαγγελματίας και είμαστε βέβαιοι πως θα πραγματοποιήσει ανάλογη σεζόν και φέτος.

Οι Ρίβας και Φεράρι έχουν παίξει και οι δύο σε υψηλό επίπεδο και πρόκειται για παίκτες που θα βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει τους στόχους της.

Η ομάδα έχει καλούς ποδοσφαιριστές, είναι σημαντικό να διαθέτεις έμπειρους παίκτες σε ότι αφορά την εξέλιξη της ομάδας. Ο στόχος είναι κάθε παίκτες ατομικά να πάρει κάτι από την ποιότητα τους και να χτίσουμε ένα συμπαγές σύνολο".

Από το Γεντί Κουλέ προπονητής στο MLS
INTIME SPORTS

Η φιλοσοφία του Φρανκ Κλόπας είναι επιθετική, ωστόσο ο Νίκος Κουνενάκης κλήθηκε να συμβάλλει προκειμένου να υπάρξει βελτίωση και στον αμυντικό τομέα (49 γκολ παθητικό σε 34 ματς στην περυσινή σεζόν).

"Αν δεις γενικά την ομάδα θα διαπιστώσεις πως υπάρχει ποιότητα. Τα γκολ που δεχθήκαμε δεν συμβαδίζουν με την ποιότητα της ομάδας. Κύριος στόχος μας είναι να βελτιωθούμε σε σχέση με την περυσινή σεζόν.

Η φιλοσοφία του Φρανκ είναι επιθετική. Με αυτό τον τρόπο η άμυνα θα πρέπει να ενισχύσει το στιλ παιχνιδιού μας σε μία μονάδα που θα είναι δύσκολο δύσκολο να λυγίσει. Χρειάζεται να έχουμε νοοτροπία νικητή, κατανοώντας από κάθε άποψη την τακτική μας και να είμαστε δυναμικοί αν θέλουμε να πετυχούμε".

Όπως αποκαλύπτει ο Νίκος Κουνενάκης στα ραντάρ του Φρανκ Κλόπας υπάρχουν και Έλληνες ποδοσφαιριστές.

"Ο Φρανκ έχει παρακολουθήσει Έλληνες ποδοσφαιριστές και μάλιστα ενδιαφέρθηκε για κάποιους στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες παίκτες, οι οποίοι στην παρούσα φάση αγωνίζονται στα καλύτερα πρωταθλήματα του εξωτερικού ενώ και από την ελληνικήSuperLeagueθα μπορούσαν να παίξουν εδώ.

Θα έλεγα πως το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν ποδοσφαιριστή που θέλει να αγωνιστεί στοMLSείναι η νοοτροπία που κουβαλάει. Δενγίνεταιναχαλαρώσειςστιςπροπονήσεις.

Το καθημερινό πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό. Το θετικό στοιχείο για έναν ποδοσφαιριστή που έρχεται από την Ελλάδα είναι πως έχει συνηθίσει την πίεση που υπάρχει για επιτυχίες. Δεν υπάρχει τέτοια πίεση εδώ αλλά είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για μία ομάδα που θέλει να διακριθεί. Έτσι θα είναι σε θέση να διαθέτει αυτό το στοιχείο στις ομάδες τους πρωταθλήματος".

Από το Γεντί Κουλέ προπονητής στο MLS
INTIME SPORTS

Ποιος είναι όμως ο προσωπικός στόχος του πρώην παίκτη της Άντερλεχτ;

"Ο μοναδικός στόχος μου στη σεζόν είναι να βοηθήσω τον Φρανκ Κλόπας και το Μόντρεαλ να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει.

Έχω ενταχθεί σε ένα θαυμάσιο προπονητικό επιτελείο που έχει θέλει να εργαστεί σκληρά και νοιάζεται για τον σύλλογο. Η ομάδα λειτουργεί σωστά και ξέρω πως το μέλλον είναι ευοίωνο. Είμαι χαρούμενος που αποτελώ μέρος αυτή της προσπάθειας".

To επίπεδο του MLS όπως παρατηρεί ο Νίκος Κουνενάκης βελτιώνεται συνεχώς .

"Κάθε χρόνο τοMLSπροοδεύει και βελτιώνεται. Όλο και πιο παίκτες θέλουν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα. Θα έλεγα πως είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα για να παίξεις.

Θα έλεγα πως θα πρέπει να έχεις την ανάλογη δυναμική για να ξεχωρίσεις. Κάθε ομάδα διαθέτει ποιοτικούς παίκτες γεγονός που ανεβάζει το επίπεδο τουMLS.

Εμπόδιο ωστόσο αποτελεί οι αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσει μία ομάδα προκειμένου να αγωνιστεί. Πρόκειται για γεμάτο πρόγραμμα για όλες τις ομάδες, όπου απαιτείται συνέπεια και αυτοσυγκέντρωση".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ