ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άλαν Σίρερ: Ο παίκτης σύμβολο

Άλαν Σίρερ: Ο παίκτης σύμβολο

Ο Άλαν Σίρερ αποχώρησε από την ενεργό δράση λίγο νωρίτερα απ' ότι υπολόγιζε στις 17 Απριλίου 2006. Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή και θυμάται τις κυριότερες στιγμές του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

" Τελείωσα πλέον, αλλά έχω σπουδαίες αναμνήσεις. Το γεγονός ότι δεν μπορώ να παίξω στα επόμενα τρία ματς είναι απογοητευτικό, αλλά δεν παραπονιέμαι. Πώς θα μπορούσα, άλλωστε;".

Τάδε έφη Αλαν Σίρερ, ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών στην Αγγλία, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση λίγο νωρίτερα απ' ό,τι υπολόγιζε.

O Άλαν Σίρερ αποτέλεσε κυρίαρχη παρουσία στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Εμπνευστής της εκπληκτικής πορείας της Μπλάκμπερν προς τον τίτλο το 1995, καθοδηγητής της Εθνικής Αγγλίας στο EURO 1996, αρχηγός της στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.

Μπορεί να έχει στη συλλογή του μόλις έναν τίτλο, το όνομα που "έχτισε", όμως, και η εξαιρετική καριέρα του, τον εξυψώνει στα κορυφαία "σκαλοπάτια" της λίστας των καλύτερων κυνηγών στο νησί.

Ένας τραυματισμός στο γόνατο στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στη Σάντερλαντ ανάγκασε τον Σίρερ να "κρεμάσει τα παπούτσια" του, τρία παιχνίδια πριν το προγραμματισμένο "αντίο" του. Βέβαια, είχε προλάβει να σκοράρει σε αυτό το παιχνίδι, ώστε να μην "κλείσει" άδοξα μία καριέρα γεμάτη επιτυχίες και προσωπικές διακρίσεις.

Το ξεκίνημα ενός "Θρύλου"

" Είσαι μέσα. Ο Ντάνι Ουάλας δεν πέρασε το τεστ ετοιμότητας", ήταν τα λόγια του Ιρλανδού προπονητή της Σάουθάμπτον Κρις Νίκολ προς τον νεαρό Σίρερ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με την Άρσεναλ. Ο 17χρονος Σίρερ έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά πετυχαίνοντας χατ-τρικ εναντίον των "κανονιέρηδων". Το κοντέρ άρχισε να γράφει. Περίμενε δύο χρόνια στην ομάδα Νέων της Σάουθαμπτον έχοντας νωρίτερα αρνηθεί πρόταση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η ιστορία του συλλόγου, η ανάδειξη ταλέντων από τις ακαδημίες της Σάουθάμπτον, οι σχολικές του διακοπές, ο χρόνος που πέρναγε στις εγκαταστάσεις της ομάδας και οι ευκαιρίες που ήταν σίγουρος ότι θα είχε ήταν οι λόγοι που αποφάσισε να ξεκινήσει την καριέρα του στους "Άγιους".

Η απόφαση του να μετακομίσει σε ηλικία 15ετών αποδείχτηκε σοφή τόσο αγωνιστικά όσο και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Δεν ήταν το αστέρι στις ακαδημίες της ομάδας. Υπήρχαν παίκτες καλύτεροι και με περισσότερη επιρροή από αυτόν, όπως ο Ροντ Ουάλας και ο Ματ Λε Τισιέρ. Έπρεπε να δουλέψει σκληρά.

PKT5427 - 397134
ALAN SHEARER
FOOTBALLER
1992

Alan Shearer - Southampton FC.
PKT5427 - 397134 ALAN SHEARER FOOTBALLER 1992 Alan Shearer - Southampton FC. PKT5427 - 397134 ALAN SHEARER FOOTBALLER 1992 ALAN SHEARER - SOUTHAMPTON FC.

Γκολ, γκολ, γκολ


Η καριέρα του στην Σάουθαμπτον δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Αν και στην τελευταία του χρονιά σημείωσε 21 γκολ σε 60 εμφανίσεις είχε καταλάβει ότι έπρεπε να φύγει από τον σύλλογο που τον ανέδειξε. Το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τον προσθέσει στο δυναμικό της δεν τον έπεισε. Ένιωσε ότι στην πραγματικότητα δεν τον ήθελαν. Είχε ήδη μιλήσει με τον Κένι Νταλγκλίς να τον πάρει στην Μπλάκμπερν.

Η μεταγραφή του το 1992 κόστισε 3.3 εκατομμύρια λίρες. Οι 25 λίρες που κέρδιζε την εβδομάδα στην πρώτη του χρονιά στην Σάουθαμπτον και οι 37 λίρες την δεύτερη χρονιά, αποτελούσαν απλά μία γλυκιά ανάμνηση.

Η Μπλάκμπερν δεν θεωρούνταν η ομάδα που θα έμπαινε σφήνα στις γνωστές διεκδικήτριες του πρωταθλήματος. Στην πρώτη χρονιά του Σίρερ η Μπλάκμπερν τερμάτισε 6η. Στην δεύτερη σεζόν 2η και στην τρίτη κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 81 χρόνια. Ο Κένι Νταλγκλίς είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγικότητα του Σίρερ που σημείωσε 34 γκολ. Ήξερε τον τρόπο που αγωνιζόταν από την εθνική νέων της Αγγλίας, προσαρμόζοντας το σύστημα κατάλληλα.

" Yπήρχε σεβασμός μεταξύ μας. Ήταν μία όμορφη ατμόσφαιρα, ένα μείγμα νεανικότητας και εμπειρίας. Δεν είχαμε τους καλύτερους παίκτες καθώς υπήρχαν ομάδες που είχαν ξοδέψει περισσότερα από εμάς. Είχαμε ομαδικό πνεύμα και γι' αυτό κατακτήσαμε το πρωτάθλημα”, είναι τα λόγια του Σίρερ, κάθε φορά που αναφέρεται στο μοναδικό πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει στην καριέρα του.


" Δεν θυμάμαι τον Άλαν να χάνει πολλές ευκαιρίες εκείνη την σεζόν. Ήταν ένα φαινόμενο”, θυμάται ο Κρις Σάτον. Άλλωστε, το αποδεικνύουν τα 112 γκολ σε 138 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Μπλάκμπερν. Τα "ρόδα" θα τερματίσουν στην 7η θέση την σεζόν 1995-96 και ο Άλαν Σίρερ θα πάρει μεταγραφή στην παιδική του αγάπη την Νιουκάστλ.

Άλαν Σίρερ: Ο παίκτης σύμβολο

Τραγουδώντας στην βροχή

Το 1996 το όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία δεν την άφησε να πάει χαμένη. Με ποσό ρεκόρ για την εποχή φόρεσε την φανέλα της Νιουκάστλ. 20.000 φίλαθλοι τον επευφημούσαν έξω από το γήπεδο υπό βροχή, κατά την επιστροφή του στην πόλη που γεννήθηκε. Παρελαύνοντας ως παίκτης της Νιουκάστλ ήταν κάτι το ξεχωριστό γι' αυτόν.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον είχε διεκδικήσει και πάλι όπως το 1992. Αυτή την φορά ήταν η Νιουκάστλ που τον πήρε από τα χέρια του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παρότι βρισκόταν πολύ κοντά. Στα 10 χρόνια που αγωνίστηκε στη Νιουκάστλ δεν κατάφερε να επαναλάβει το κατόρθωμα με την Μπλάκμπερν και να την οδηγήσει στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Δύο χαμένοι τελικοί κυπέλλου Αγγλίας και μία έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματα του.

" Δεν θα άλλαζα τίποτα απ' όσα έζησα στην Νιουκάστλ. Δεν κέρδισα τρόπαια με τον σύλλογο αλλά είχα όμορφες στιγμές και εξάλλου αυτό που μετράει είναι το παιχνίδι", θυμάται ο Άλαν Σίρερ.

Σ' αυτά τα επιτεύγματα πρέπει να προστεθούν και τα 148 γκολ σε 303 εμφανίσεις με την Νιουκάστλ, την διαμάχη του με τον Ρουντ Γκούλιτ, τους τραυματισμούς του, το χατ τρικ εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Τσάμπιονς Λιγκ και έναν μεγαλειώδη αποχαιρετισμό από τους οπαδούς και την διοίκηση για τα 10 χρόνια προσφοράς στον σύλλογο.

Επέστρεψε την πρωταπριλιά του 2009 ως προπονητής της Νιουκάστλ για οκτώ μόλις ματς στην θέση του Τζο Κίναρ, που ανάρρωνε από εγχείρηση στην καρδιά. Η παρουσία του στους "ανθρακωρύχους" είχε πλέον ολοκληρωθεί.

Άλαν Σίρερ: Ο παίκτης σύμβολο

Το κεφάλαιο Εθνική ομάδα

Η Σάουθαμπτον του άνοιξε τις πύλες για την κλήση του στην Εθνική Αγγλίας. Ο Γκάρι Λίνεκερ είχε αποσυρθεί και ο Γκράχαμ Τέιλορ έψαχνε τον αντικαταστάτη του. Η αποτυχία των "λονταριών" να προκριθούν στο Μουντιάλ 1994 αύξησε την πίεση στον ίδιο και στους συμπαίκτες στο ΕURO 1996 στην Αγγλία.

Ο Τέρι Βέναμπλς προσπάθησε να κερδίσει τον σεβασμό των παικτών του και να αγωνιστούν απελευθερωμένοι από το άγχος. Κόντρα στην Ολλανδία (4-1) ο Άλαν Σίρερ πέτυχε δύο γκολ στην καλύτερη ίσως εμφάνιση στην ιστορία της Αγγλίας, μαζί με το 1-5 επί της Γερμανίας.

" Το ματς εναντίον της Ολλανδίας ήταν το καλύτερο που είχα κάνει. Ήταν απίστευτο"! Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με πέντε γκολ, όμως δεν ήταν αρκετά για την Αγγλία να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Η κατάρα των πέναλτι την χτύπησε και πάλι καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Γερμανία.

Το 1998, υπό την καθοδήγηση του Γκλεν Χοντλ, αγωνίστηκε ως αρχηγός της Αγγλίας στο Μουντιάλ της Γαλλίας και ένα ακόμα όνειρο του είχε πραγματοποιηθεί.

Άλαν Σίρερ: Ο παίκτης σύμβολο

Η κατάρα των τραυματισμών

Η καριέρα του Σίρερ στιγματίστηκε από πολλαπλούς τραυματισμούς. Το 1992 εναντίον της Λιντς τραυματίζεται στο γόνατο και χάνει την μισή σεζόν. Το 1997 τραυματίζεται και πάλι στο γόνατο κατά την προετοιμασία και μένει πέντε μήνες εκτός δράσης. Επιστρέφει τον Ιανουάριο στους αγωνιστικούς χώρους και φτάνει με τη Νιούκαστλ στον τελικό του κυπέλλου, όπου χάνει με 2-0 από την Άρσεναλ.

Το 2001 αγωνίζεται μόλις σε 23 παιχνίδια, αφού υποβάλλεται σε νέα εγχείρηση στο τραυματισμένο του γόνατο. " Οι τραυματισμοί που αντιμετώπισα άλλαξαν τον τρόπο που αγωνιζόμουν. Όταν αντιμετωπίζει ένας παίκτης σοβαρούς τραυματισμούς η ερώτηση που σκέφτεται είναι η εξής: "Θα τα καταφέρω ποτέ να επιστρέψω όπως ήμουν". Υπάρχει τρόπος άμα δουλέψεις, όπως και έκανα".

Στις 21 Απριλίου 2006 ανακοινώνει την αποχώρηση από τους αγωνιστικούς χώρους, αφού ο τραυματισμός του στο πόδι ολοκληρώνει πρόωρα τη χρονιά του. Ήταν το τέλος μιας εντυπωσιακής καριέρας.

Οι διακρίσεις

Πρωταθλητής Αγγλίας Μπλάκμπερν 1995

Πρώτος σκόρερ στο ΕURO 1996 5 γκολ

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ 260 γκολ

Δύο φορές φιναλίστ κυπέλλου Αγγλίας

Τρεις φορές πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ