ΤΟΥΡΚΙΑ

Φατί στο Sport24.gr: "Με πονά που σκέφτομαι ότι μπορεί να ήμουν νεκρός"

Φατί στο Sport24.gr: "Με πονά που σκέφτομαι ότι μπορεί να ήμουν νεκρός"

Συγκλονισμένος από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, ο Σενεγαλέζος μέσος της Μπούρσασπορ, Ρικαρντό Φατί, περιγράφει στο Sport24.gr τις πρώτες στιγμές μετά τη βομβιστική επίθεση.

Η διπλή βομβιστική επίθεση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, το Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, κάνει λόγο για 29 νεκρούς και 166 τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η γειτονική χώρα, Τουρκία, παραμένει συγκλονισμένη και μετρά τις πληγές της από ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα. Η επίθεση συνέβη μετά από τον ποδοσφαιρικό αγώνα των πρωταθλητών Τουρκίας με την Μπούρσασπορ, ο οποίος έληξε με 2-1 υπέρ των γηπεδούχων.

Στην αποστολή της ομάδας από την Προύσσα ήταν και ο 30χρονος Σενεγαλέζος πρώην μέσος του Άρη, Ρικαρντό Φατί. Ο Αφρικανός μίλησε στο Sport24.gr κι εξήγησε πώς έμαθαν ο ίδιος και οι συμπαίκτες του για την επίθεση.

"Μάθαμε για την επίθεση, όταν ήμασταν στο λεωφορείο. Είχαμε πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Προύσσα, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά είναι η διάρκεια του ταξιδιού. Ήμασταν ακόμη μέσα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μακριά από το γήπεδο. Το μάθαμε από την τηλεόραση, μέσα στο λεωφορείο.

Φατί στο Sport24.gr: "Με πονά που σκέφτομαι ότι μπορεί να ήμουν νεκρός"

Στην αρχή νόμισα ότι ήταν μια συμπλοκή μεταξύ των οπαδών της Μπεσίκτας και της Μπούρσασπορ. Μετά, όταν πήρε μεγαλύτερη διάσταση στα ΜΜΕ, κατάλαβα ότι ήταν κάτι πιο σοβαρό. Μιλούσαν καθαρά για τρομοκρατική ενέργεια".

Ο Ρικαρντό Φατί μπορεί να μη μιλά τουρκικά, αλλά έχει Τούρκους συμπαίκτες. Ζει σε αυτή τη χώρα, εργάζεται σε αυτή τη χώρα. Αντιλαμβάνεται το κλίμα που επικρατεί. Ο Σενεγαλέζος μεταφέρει μέσα από το Sport24.gr τις πρώτες εκτιμήσεις των τουρκικών Αρχών και πονά μόνο και μόνο στην ιδέα ότι θα μπορούσε κι αυτός να ήταν νεκρός αυτή τη στιγμή.

"Αυτή την ώρα δεν έχουν προκύψει αρκετά στοιχεία για να βρούμε το λόγο για τον οποίον διάλεξαν μια τοποθεσία κοντά στο κέντρο. Αυτό που λένε είναι ότι στόχος της επίθεσης ήταν η αστυνομία. Ήξεραν ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της αναμέτρησης θα υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Δε γνωρίζω εάν οι τρομοκράτες είχαν, όντως, σχεδιάσει να "χτυπήσουν" μετά το ματς. Ή αν είχαν σκεφτεί να το κάνουν κατά τη διάρκεια αυτού. Πιθανώς να ήμασταν κι εμείς ανάμεσα στα θύματα. Και μόνο που το σκέφτομαι με πονά.

Πάντα υπάρχει ανησυχία στην Τουρκία. Αλλά, τη σημερινή εποχή αυτές οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα παντού. Ακόμη και στο Παρίσι, πάντα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Να συνεχίσεις να ζεις. Έτσι τους αποδεικνύεις (σ.σ στους τρομοκράτες) ότι είσαι πιο δυνατός από αυτούς.

Δεν θέλω να βγάλω βεβιασμένα συμπεράσματα για το εάν ο κόσμος του αθλητισμού ήταν ο μεγάλος στόχος. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα μας το δείξουν. Σε κάθε περίπτωση, είμαι ευτυχής που είμαι ζωντανός, αλλά και λυπημένος που έχασαν τη ζωή τους τόσα άτομα".

Φατί στο Sport24.gr: "Με πονά που σκέφτομαι ότι μπορεί να ήμουν νεκρός"

Στόχος το γήπεδο της Μπεσίκτας λόγω θέσης

Το Sport24.gr μίλησε και με τον δημοσιογράφο του Radyospor, Οζγκιούρ Σαντσάρ, αναζητώντας να μάθει τα πιθανά κίνητρα της τρομοκρατικής επίθεσης στη γειτονική χώρα. Ο Τούρκος δημοσιογράφος εξηγεί ότι οι τρομοκράτες δεν επέλεξαν τυχαία το γήπεδο της Μπεσίκτας, τη συγκεκριμένη τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης δηλαδή.

"Χτύπησαν εκεί, γιατί το γήπεδο της Μπεσίκτας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Όποιος έχει έρθει στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να αντιληφθεί την κεντρική τοποθεσία της περιοχής. Ο στόχος ήταν αστυνομικοί και δημοσιογράφοι. Γνώριζαν ότι για το συγκεκριμένο ματς θα υπήρχε μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και θα επιστρατεύονταν πολλοί αστυνομικοί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών υποστηρίζουν ότι γι' αυτό δεν χτύπησαν την ώρα του ματς, είχαν δηλαδή συγκεκριμένους στόχους και σχέδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση ήταν τρομοκρατική. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτές στην Τουρκία και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά κάθε φορά είναι και χειρότερα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συγκλονιστικές εικόνες από το μακελειό στην Πόλη
Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση στην Τουρκία
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΙΚΟΝΑ τη στιγμή της έκρηξης στο γήπεδο της Μπεσίκτας!
TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ