ΙΣΠΑΝΙΑ

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα βρεθούν απόψε αντιμέτωπες στον πρώτο προημιτελικό του ισπανικού Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και το Sport24.gr σας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στα δυο στρατόπεδα. Στατιστικά, αριθμοί και ειδήσεις της τελευταίας ώρας (φωτογραφίες & videos)

Το τέταρτο clásico της φετινής περιόδου διεξάγεται απόψε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης. Ρεάλ και Μπάρτσελόνα θα παίξουν τον πρώτο από τους δυο προημιτελικούς της φάσης των «8» του ισπανικού Κυπέλλου.

Την εξέλιξη της αναμέτρησης μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω της Live πλατφόρμας τους Sport24.gr

Από το καλοκαίρι του 2010, όταν ο Ζοζέ Μουρίνιο ανέλαβε τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, τα clásicos έγιναν μέρος της ποδοσφαιρικής ρουτίνας των δυο αιωνίων αντιπάλων του ισπανικού ποδοσφαίρου. Μέσα σε 14 μήνες (από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα) έχουν διεξαχθεί ήδη 8 ντέρμπι και περιμένουν τη σειρά τους ακόμα δυο, αυτά της προημιτελικής φάσης του φετινού Copa del Rey. Για να γίνει αντιληπτή η απίστευτη συχνότητα των αναμετρήσεων Ρεάλ και Μπάρτσα τον τελευταίο χρόνο, αρκεί να σας πούμε το εξής:

Πριν τον ερχομό του Special One στην ισπανική πρωτεύουσα, τα προηγούμενα 10 clásicos απλώνονται χρονικά σε μια περίοδο 5 ετών (από το 2005 μέχρι και το 2010)! Όταν θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, οι δυο ομάδες θα μετράνε μέσα στην τελευταία διετία σίγουρα 11 και με την πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός αυτός, στην περίπτωση που «μερένγκες» και «μπλαουγκράνα» συναντηθούν και στο Τσάμπιονς Λιγκ!

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΑ ΕΠΙ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Οι αριθμοί σε αυτές τις 8 συναντήσεις (επί εποχής Μουρίνιο) δίνουν σαφέστατο προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα, τόσο στα αποτελέσματα, όσο και στη σημασία αυτών, ενώ οι «μπλαουγκράνα» έχουν και την απόλυτη υπεροχή στα συνολικά τέρματα. Ας δούμε αναλυτικά τί έχει γίνει στα 8 τελευταία clasicos, ξεκινώντας από την πανωλεθρία του 5-0 (Νοέμβριος 2010) και φτάνοντας μέχρι την πρόσφατη «άλωση» του «Μπερναμπέου» από την Pep Team (Δεκέμβριος 2011).

- Πρωτάθλημα

1. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 5-0 (σεζόν 2010-11)

2. Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 1-1 (σεζόν 2010-11)

3. Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 1-3 (σεζόν 2011-12)

- Κύπελλο

4. Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 1-0 (σεζόν 2010-11)

- Τσάμπιονς Λιγκ

5. Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 0-2 (σεζόν 2010-11)

6. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 1-1 (σεζόν 2010-11)

- Ισπανικό Σούπερ Καπ

7. Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 2-2 (σεζόν 2011-12)

8. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 3-2 (σεζόν 2011-12)

Σύνολο: 4 νίκες Μπάρτσα / 1 νίκη Ρεάλ / 3 ισοπαλίες (17-8 τέρματα)

Είναι προφανές, ότι πέρα από τους αριθμούς, η σημασία των νικών της Μπαρτσελόνα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της μοναδικής νίκης της Ρεάλ. Το 1-0 του «Μεστάγια» έδωσε στους «μερένγκες» το Κύπελλο, τον μοναδικό τίτλο που κατέκτησαν πέρυσι. Από την άλλη μεριά, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το περσινό πρωτάθλημα, πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, κέρδισε το Σούπερ Καπ και φώναξε «παρούσα» στη διεκδίκηση της φετινής Λίγκας με το πρόσφατο 1-3.

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τη στιγμή που σημειώνει το νικητήριο γκολ του περσινού τελικού (20-4-2011)

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που αφορά τους δυο προπονητές, είναι ότι πρώτον, ο Γουαρδιόλα δεν έχει χάσει ποτέ μέσα στο «Μπερναμπέου» και δεύτερον ότι ο Μουρίνιο δεν έχει κερδίσει σε καμία από τις δυο έδρες, ούτε στη Βαρκελώνη, αλλά ούτε και στη Μαδρίτη. Ας περάσουμε τώρα να δούμε τί λέει η ιστορία των αναμετρήσεων των δυο «αιωνίων» στο ισπανικό Κύπελλο. Σε αυτό το κεφάλαιο η παράδοση είναι μοιρασμένη ακριβώς στη μέση.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν αναμετρηθεί 28 φορές μέχρι σήμερα στο ισπανικό Κύπελλο, 6 σε τελικούς και 22 σε διάφορες φάσεις της διοργάνωσης. Υπάρχει ισορροπία τόσο στα παιχνίδια των τελικών, αφού κάθε ομάδα έχει κερδίσει από τρεις τίτλους, όσο και στα υπόλοιπα ματς, όπου οι «αιώνιοι» έχουν μοιραστεί τις προκρίσεις (5-5), με την Μπαρτσελόνα να έχει το προβάδισμα στις νίκες (13-10 με 5 ισοπαλίες). Πιο αναλυτικά (δανειστήκαμε τους πίνακες από την εφημερίδα Sport):

Α. Τελικοί Κυπέλλου

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Β. Διπλές αναμετρήσεις

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

* Στις αναμετρήσεις του 1916 υπήρξαν δυο αγώνες μπαράζ, αφού τότε δεν υπολογίζονταν τα εκτός έδρας γκολ, αλλά μόνο τα αποτελέσματα. Ο πρώτος έληξε 6-6 και ο δεύτερος 4-2 υπέρ της Ρεάλ. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε και τη συνάντηση του 1902, σε ένα τουρνουά (προπομπό του Κυπέλλου) που διεξήχθη προς τιμήν της ενθρόνισης του Αλφόνσο του 13ου και όπου η Μπαρτσελόνα κέρδισε τη Ρεάλ 3-1.

Οι 28 αναμετρήσεις των δυο «αιωνίων» στο Κύπελλο είχαν τις ιδιαίτερες στιγμές τους. Ξεχωρίσαμε:

- Στην πρώτη «μονομαχία» Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (1916) και ειδικότερα στο δεύτερο μπαράζ, οι «μπλαουγκράνα» αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο 12 λεπτά πριν τη λήξη, διαμαρτυρόμενοι για την εχθρική διαιτησία!

- Μια δεκαετία αργότερα, το 1926, η Μπάρτσα πήρε την εκδίκησή της για εκείνο τον αποκλεισμό, «σαρώνοντας» τη Ρεάλ με 1-5 στη Μαδρίτη και 3-0 στη Βαρκελώνη.

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Ο χειροκίνητος πίνακας του γηπέδου "Τσαμαρτίν" αποτυπώνει σε όλο του το μεγαλείο το σκανδαλώδες σκορ στον ημιτελικό του 1943: 11-1 υπέρ της Ρεάλ!

- Το 1943 η Μπάρτσα ταξίδεψε στη Μαδρίτη για να υπερασπιστεί το 3-0 του πρώτου αγώνα, όμως η Ρεάλ την εξαφάνισε με το απίστευτο 11-1 (8-0 στο ημίχρονο)! Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ που έχει επιτευχθεί ποτέ σε clasico.

- Ο Εμίλιο Γκουρουθέτα σημάδεψε τον επαναληπτικό του 1970, όταν σφύριξε πέναλτι υπέρ της Ρεάλ ένα φάουλ του Ριφέ στον Βελάθκεθ που είχε γίνει ένα μέτρο εκτός περιοχής. Οι «μερένγκες» πήραν την πρόκριση και ο Γκουρουθέτα έκανε 15 χρόνια να ξανασφυρίξει αγώνα των «μπλαουγκράνα»!

- Το 1974 η Ρεάλ κέρδισε τον τίτλο απέναντι στην Μπαρτσελόνα, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ σε τελικό ανάμεσα στους δυο «αιώνιους». Οι Σαντιγιάνα, Ρουμπινιάν, Αγκιλάρ και Πίρι διαμόρφωσαν το 4-0.

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Ο Βίκτορ Μουνιόθ, αρχηγός της Μπαρτσελόνα στον τελικό του 1983, σκόραρε και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τίτλου.

- Οι δυο επόμενοι τελικοί (του ’83 και του ’90) κατακτήθηκαν από την Μπάρτσα. Στον πρώτο από αυτούς (2-1) σκόραρε ο Βίκτορ Μουνιόθ, ενώ στον δεύτερο (2-0) καθόταν στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

- Ο περσινός τελικός κρίθηκε στην παράταση με ένα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, σπάζοντας την κατάρα της Ρεάλ που είχε να κερδίσει το τρόπαιο 18 ολόκληρα χρόνια.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ

- Η Μπαρτσελόνα είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα Κύπελλα. Έχει κατακτήσει 25 φορές τον τίτλο, με πιο πρόσφατη την περίοδο 2008-09. Η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με 18 τρόπαια (πίσω από την Μπιλμπάο).

- Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο σύλλογος με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό Κυπέλλου. Έχει πάρει μέρος σε 38, αλλά έχει χάσει στους 20 από αυτούς. Αντίθετα η Μπαρτσελόνα έχει παίξει 35 τελικούς κερδίζοντας τους 25.

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν αγωνίστηκε στον τελικό του 1990, όμως ήταν μέλος της αποστολής της Μπαρτσελόνα.

- Στα 29 ματς Κυπέλλου που έχουν δώσει οι δυο «αιώνιοι» (συνυπολογίζουμε και αυτό του 1902), η Μπαρτσελόνα έχει 14 νίκες, η Ρεάλ 10 και 5 παιχνίδια έχουν τελειώσει ισόπαλα. Τα τέρματα είναι 59-56 υπέρ των «μπλαουγκράνα».

- Τις δυο τελευταίες φορές που είχαμε clásico σε κάποια φάση του Κυπέλλου (και όχι σε τελικό), οι δυο ομάδες μοιράστηκαν την πρόκριση. Στον ημιτελικό της διοργάνωσης 1992-93 η Ρεάλ «άλωσε» το Καμπ Νόου και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, ενώ την περίοδο 1996-97, στη φάση των «16», η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που προκρίθηκε για τη συνέχεια.

ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Με πολλά προβλήματα θα κατέβουν οι δυο ομάδες στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Από τη μεριά των γηπεδούχων, στις απουσίες των Κεντίρα (τραυματίας) και Αρμπελόα (τιμωρημένος), προστέθηκε από χθες και αυτή του Ντι Μαρία, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στην προπόνηση, αποχώρησε και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Οι «μερένγκες» θα προπονηθούν σήμερα το μεσημέρι στο «Μπερναμπέου».

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Ο Μουρίνιο έχει και τον πρόσθετο «πονοκέφαλο» του Πέπε, ο οποίος δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όμως θα αγωνιστεί σίγουρα. Το ερώτημα για τον Special One είναι αν θα τον τοποθετήσει στην άμυνα ή αν θα τον περάσει σε μια από τις θέσεις του κέντρου. Μια πιθανή ενδεκάδα είναι η εξής (4-2-3-1): Κασίγιας στο τέρμα, Ντιαρά και Μαρτσέλο στα άκρα, Ράμος και Πέπε στο κέντρο της άμυνας, Τσάμπι και Κοεντράο αμυντικά χαφ με τον Εζίλ μπροστά τους και προωθημένους τους Καγιεχόν, Κριστιάνο και Μπενζεμά.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Πεπ Γουαρδιόλα έχει στη διάθεσή του όλα τα μεγάλα αστέρια, έτσι η αρχική ενδεκάδα των «μπλαουγκράνα» θα είναι (άνευ συγκλονιστικού απροόπτου) η εξής (4-3-3): Ο Πίντο στο τέρμα (είναι ο «πορτέρο» του Κυπέλλου), Άλβες και Αμπιντάλ στα άκρα, Πικέ και Πουγιόλ στο κέντρο της άμυνας, Μπουσκέτς, Τσάβι και Ινιέστα στον χώρο του κέντρου και προωθημένοι οι Μέσι, Σεσκ και Αλέξις.

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Pregame

Τα προβλήματα του Πεπ βρίσκονται στον πάγκο, από όπου θα απουσιάσουν οι τραυματίες Αφελάι, Βίγια, Πέδρο και Φοντάς συν τον Κεϊτά που βρίσκεται στην Αφρική με την Εθνική του Μάλι. Στη χθεσινή προπόνηση έδωσαν το παρόν μόλις 15 παίκτες της πρώτης ομάδας και 10 από τη δεύτερη ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έχει γενέθλια ο Γουαρδιόλα (κλείνει τα 41), ενώ την ημέρα του επαναληπτικού (25-1) θα κλείσει τα 32 του ο Τσάβι!

Κάτι που φαίνεται να έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες, είναι το κλίμα ανάμεσα στους δυο προπονητές. Ο Μουρίνιο – προς το παρόν τουλάχιστον – έχει θάψει το τσεκούρι του πολέμου, κάτι που, αν διατηρηθεί, θα βοηθήσει σίγουρα την ομαλή διεξαγωγή των δυο αγώνων του Κυπέλλου. Αποκορύφωμα υπήρξε η δήλωση του Special One πριν λίγες μέρες στους δημοσιογράφους, ότι «ο Γουαρδιόλα δίκαια βραβεύτηκε από την FIFA ως ο κορυφαίος προπονητής του 2011, το άξιζε με όσα πέτυχαν αυτός και η ομάδα του». Ίδωμεν...

Πηγές: Marca, Mundo Deportivo & Sport

Βίντεο: Highlights από τον περσινό τελικό του ισπανικού Κυπέλλου ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα (20-4-2011)

Βίντεο: Highlights από το πρόσφατο clásico ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα για το ισπανικό πρωτάθλημα (10-12-2011)

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ