ΙΣΠΑΝΙΑ

Copa del Rey: Barca vs Real

Copa del Rey: Barca vs Real

Θυμηθείτε τους 5 τελικούς που έχουν αναμετρηθεί Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στο παρελθόν. Ο Βίκτορ Μουνιόθ σχολιάζει στο Sport24.gr τον τελικό της 20ης Απριλίου (vids)

Το Sport24.gr σας θυμίζει τους πέντε τελικούς του ισπανικού Κυπέλλου με αντίπαλους τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Προβάδισμα για τους «μπλαουγκράνα».

Ο Βίκτορ Μουνιόθ σχολιάζει στο Sport24.gr τον φετινό τελικό ανάμεσα στους «αιώνιους» του ισπανικού ποδοσφαίρου και θυμάται τα δικό του τρόπαιο ως παίκτης των «μπλαουγκράνα».

Οι ημιτελικοί του Copa del Rey ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη και οι δυο ομάδες που πήραν το εισιτήριο, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στον μεγάλο τελικό της 20ης Απριλίου που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί στο γήπεδο «Mestalla» της Βαλένθια. Σίγουρα μέχρι τότε δεν θα έχει ξεχαστεί το επιβλητικό 5-0 του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά παράλληλα, θα υπάρχει και ένα ακόμα σημείο αναφοράς. Τέσσερις μόλις μέρες πριν το ματς του Κυπέλλου, οι δυο «αιώνιοι» θα συναντηθούν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για το παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο πρωτάθλημα.

Δυο «clásicos» λοιπόν μέσα σε ένα τετραήμερο αποτελούν εγγύηση για αγωνία, γκολ και θέαμα από 22 ποδοσφαιριστές που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν τη μικτή Κόσμου και από δυο προπονητές που έχουν κερδίσει τα πάντα στην καριέρα τους και σίγουρα διψούν για ακόμα περισσότερα. Γυρνώντας λίγο στο παρελθόν, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δυο κορυφαίοι σύλλογοι της Ισπανίας έχουν συναντηθεί μόλις πέντε φορές σε τελικό Κυπέλλου μέχρι σήμερα. Για αυτό βέβαια «ευθύνεται» μάλλον το υψηλό επίπεδο της Πριμέρα Ντιβισιόν που τουλάχιστον στη «διοργάνωση των εκπλήξεων» έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλές διαφορετικές ομάδες να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν το τρόπαιο.

Το Sport24.gr σας θυμίζει αυτά τα πέντε παιχνίδια, στα οποία η Μπαρτσελόνα διατηρεί βραχεία κεφαλή, αφού έχει κερδίσει τους τρεις τελικούς και έχει χάσει τους δυο. Η Ρεάλ από την άλλη, έχει πετύχει την πιο ευρεία νίκη με το 4-0 του 1974. Εκτός από τους τελικούς – «clásicos», σας θυμίζουμε δυο ακόμα παιχνίδια: τον πιο πρόσφατο τελικό, στον οποίο έχει αγωνιστεί ο κάθε ένας από τους μονομάχους της 20ης Απριλίου. Δείτε όλα τα γκολ στα βίντεο!

Copa del Rey: Barca vs Real

Και βέβαια, πριν ξεκινήσουμε, σας παραθέτουμε το σχόλιο του Βίκτορ Μουνιόθ, ο οποίος ως παίκτης κέρδισε ένα Κύπελλο με την Μπαρτσελόνα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης (1983), αλλά και ως προπονητής της Σαραγόσα, κατέκτησε ένα ακόμα τρόπαιο, νικώντας τους «μερένγκες» στον πιο πρόσφατο τελικό που πήρε μέρος η Ρεάλ (2004) και που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα ως «ελληνικός»!

Στην ερώτηση τι θυμάται από τον τελικό του 1983, στον οποίο μάλιστα ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού άνοιξε το σκορ, ο Βίκτορ Μουνιόθ μας απάντησε:

« Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της καριέρας μου. Το παιχνίδι διεξήχθη στη Ρομαρέδα της Σαραγόσα, τον τόπο καταγωγής μου, εκεί που έμαθα το ποδόσφαιρο, μπροστά σε ανθρώπους που με ήξεραν και που δε σταμάτησαν να χειροκροτούν τις προσπάθειές μου. Είχα την τύχη να ανοίξω το σκορ, αργότερα η Ρεάλ μας ισοφάρισε, όμως τελικά, μετά από έναν δραματικό αγώνα, πήραμε τη νίκη στο τελευταίο λεπτό. Και οι δύο ομάδες ήταν πολύ καλές, εγώ είχα συμπαίκτες τον Σούστερ, τον Μαραντόνα, τον Λόμπο Καράσκο και τόσους άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές της εποχής. Όπως είπα και στην αρχή, πολύ όμορφη ανάμνηση».

Η επόμενη ερώτησή μας είχε να κάνει με τον τελικό της 20ης Απριλίου. Θελήσαμε να μάθουμε αν ο Βίκτορ Μουνιόθ πιστεύει ότι το πρόσφατο 5-0 του «Καμπ Νόου» θα επηρεάσει την τακτική του Μουρίνιο.

« Οπωσδήποτε και θα επηρεάσει την τακτική που θα εφαρμόσει η Ρεάλ Μαδρίτης. Το 5-0 ήταν ένα μεγάλο χτύπημα, ένα σοκ, ένα μάθημα. Ο Μουρίνιο δεν πρόκειται να εμφανίσει ξανά την ομάδα του με επιθετικούς προσανατολισμούς και να αφήσει το κέντρο της Μπαρτσελόνα να αλωνίζει. Θα δούμε τη Ρεάλ με σφιχτή άμυνα, οι παίκτες της θα είναι πολύ πιο δυνατοί και συμπαγείς πίσω, θα σκέφτονται πολύ περισσότερο την αμυντική λειτουργία. Θεωρώ ότι στον τελικό του Απριλίου δεν θα υπάρξουν τόσο μεγάλες διαφορές στο σκορ, το ματς θα είναι πολύ πιο κλειστό».

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

1. Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 2-1 (21-6-1936)

Γήπεδο «Mestalla», Βαλένθια

Γκολ: 6’ Εουχένιο (1-0), 12’ Λέκουε (2-0), 21’ Εσκολά (2-1)

Copa del Rey: Barca vs Real

Ο πρώτος – και τελευταίος – προπολεμικός τελικός της Copa de España (όπως λεγόταν τότε η διοργάνωση) ανάμεσα στους «αιώνιους», διεξήχθη στο «Mestalla» της Βαλένθια λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο Ισπανικός Εμφύλιος. Οι «μερένγκες» ξεκίνησαν εντυπωσιακά και προηγήθηκαν πολύ νωρίς 2-0, η Μπαρτσελόνα μείωσε στο 21’ και από εκεί και μετά ο τελικός «τελείωσε», αφού οι δυο ομάδες μάλλον κακοποίησαν το ποδόσφαιρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τύπος της εποχής. Ο Θαμόρα, με μια μεγάλη απόκρουση στα τελευταία λεπτά, κράτησε τη νίκη και το τρόπαιο πήρε το δρόμο για τη Μαδρίτη.

Ρεάλ Μαδρίτης (Φρανθίσκο Μπρου): Zamora, Pedro Regueiro, Ciriaco, Bonet, Quincoces, Souto, Eugenio, Luis Regueiro, Sañudo, Lecue, Emilin.

Μπαρτσελόνα (Πάτρικ Ο’Κόνελ): Iborra, Argemi, Areso, Franco, Bayo, Balmanya, Raich, Fernandez, Ventoira, Escola, Munlloch.

2. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (11-7-1968)

Γήπεδο «Santiago Bernabeu», Μαδρίτη

Γκολ: 6’ αυτ. Θουνθουνέγκι (1-0)

Copa del Rey: Barca vs Real

Χρειάστηκε να περάσουν 32 χρόνια για να πάρει η Μπαρτσελόνα τη ρεβάνς από τη Ρεάλ και μάλιστα μέσα στο σπίτι των «μερένγκες». Η διοργάνωση ονομαζόταν πλέον Copa del Generalísimo προς τιμήν του δικτάτορα Φράνκο και ο αγώνας, που φιλοξενήθηκε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», έμεινε γνωστός ως ο «τελικός των μπουκαλιών» (la final de las botellas). Η Μπαρτσελόνα νίκησε με ένα αυτογκόλ του Θουνθουνέγκι και οι θεατές, θεωρώντας ότι η Ρεάλ είχε αδικηθεί από τη διαιτησία, άρχισαν να πετάνε μπουκάλια μέσα στον αγωνιστικό χώρο!

Μπαρτσελόνα (Σαλβαδόρ Αρτίγας): Betancort, Miera, Zunzunegui, Sanchis, Pirri, Zoco, Serena, Amancio, Grosso, Jose Luis, M. Perez.

Ρεάλ Μαδρίτης (Μιγκέλ Μουνιόθ): Sadurni, Torres, Gallego, Eladio, Zabalza, Fuste, Rife, Zaldua, Mendoza, Pereda, Rexach.

3. Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 4-0 (29-6-1974)

Γήπεδο «Vicente Calderon», Μαδρίτη

Γκολ: 5’ Σαντιγιάνα (1-0), 46’ Ρουμπινιάν (2-0), 50’ Αγιλάρ (3-0), 85’ Πίρι (4-0)

Copa del Rey: Barca vs Real

Στον τρίτο τελικό ανάμεσα στους «αιώνιους», η Ρεάλ πέτυχε τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στις μέχρι σήμερα αναμετρήσεις των δυο ομάδων σε τελικό Κυπέλλου. Στο «Βιθέντε Καλντερόν» οι «μπλαουγκράνα» υπέκυψαν στη σαφή ανωτερότητα της «βασίλισσας» των Ντελ Μπόσκε και Σαντιγιάνα με το βαρύ 4-0. Αυτή είναι και η τελευταία φορά που η Ρεάλ κέρδισε σε τελικό της διοργάνωσης την Μπαρτσελόνα. Τον Απρίλιο θα προσπαθήσει να το καταφέρει ξανά, 37 χρόνια μετά!

Ρεάλ Μαδρίτης (Λουίς Μολόουνι): Miguel Ángel, José Luis, Benito, Rubiñan, Pirri, Grosso, Aguilar, Del Bosque, Santillana, Velazquez, Macanas.

Μπαρτσελόνα (Ρίνους Μίχελς): Sadurni, Rife, Gallego, De La Cruz, Juan Carlos, Costas, Rexach, Juanito, Clares, Asensi (55’ Marti Filosia), Marcial.

4. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1 (4-6-1983)

Γήπεδο «La Romareda», Σαραγόσα

Γκολ: 32’ Βίκτορ (1-0), 50’ Σαντιγιάνα (1-1), 90’ Μάρκος (2-1)

Copa del Rey: Barca vs Real

Πρόκειται για τον μοναδικό μεγάλο τίτλο που κατέκτησε ο Ντιέγο Μαραντόνα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο «δικός μας» Βίκτορ Μουνιόθ άνοιξε το σκορ μετά την εκπληκτική ασίστ του «Πελούσα» (απολαύστε το στο βίντεο), με τους συντοπίτες του, «Μάνιος», να παραληρούν στις εξέδρες της «Ρομαρέδα», αλλά στη συνέχεια ο Σαντιγιάνα ισοφάρισε για τη Ρεάλ. Το ματς συνεχίστηκε με απόλυτη ισορροπία, όμως στο 90’ ο Μάρκος Αλόνσο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έδωσε το τρόπαιο στους «μπλαουγκράνα». Τεράστιες ποδοσφαιρικές παρουσίες και στις δυο ομάδες: Μαραντόνα, Βίκτορ, Σούστερ, «Λόμπο» Καράσκο, Χούλιο Αλμπέρτο από τη μια, Σαντιγιάνα, Καμάτσο, Γκαγιέγο, Στίλικε, Χουανίτο από την άλλη!

Μπαρτσελόνα (Λουίς Μενότι): Urruti, Sánchez, Migueli, Gerardo, Julio Alberto, Víctor, Schuster, Esteban (80’ Moran), Marcos, Maradona, Carrasco.

Ρεάλ Μαδρίτης (Αλφρέδο Ντι Στέφανο): Miguel Ángel, San José, Bonet, Metgod, Camacho, Gallego, Salguero, Ángel, Stielike, Juanito (74’ Isidro), Santillana.

5. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0 (5-4-1990)

Γήπεδο «Mestalla», Βαλένθια

Γκολ: 68’ Αμόρ (1-0), 91’ Σαλίνας (2-0)

Copa del Rey: Barca vs Real

Πρόκειται για τον πρώτο εντός Ισπανίας τίτλο που κατέκτησε ο Γιόχαν Κρόιφ ως προπονητής της Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ του Τόσακ είχε ήδη εξασφαλίσει το πρωτάθλημα με το φοβερό ρεκόρ των 107 γκολ στην επίθεση, ενώ από την άλλη, στη Βαρκελώνη υπήρχε γκρίνια για τον Κρόιφ, ο οποίος «έπαιζε το κεφάλι του» στον τελικό του Κυπέλλου. Η «σειρά του Γύπα» στην πλήρη ακμή της με τους Μπουτραγκένιο, Μίτσελ, Μαρτίν Μπάθκεθ, Σαντσίς, αλλά και τους Σούστερ, Γκορδίγιο, Ούγκο Σάντσες κλπ, απέναντι στην «υπό δημιουργία» Dream Team των Θουμπιθαρέτα, Κούμαν, Λάουντρουπ, Εουσέμπιο, Αμόρ, Χούλιο Σαλίνας και Μπακέρο, αλλά και του Ερνέστο Βαλβέρδε που μπορεί να μην αγωνίστηκε, αλλά ήταν στην αποστολή! Η Μπαρτσελόνα κέρδισε τελικά 2-0 με τα γκολ των Αμόρ και Σαλίνας, ο Κρόιφ παρέμεινε στον πάγκο του και από την επόμενη σεζόν ξεκίνησε την απόλυτη κυριαρχία του στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

Copa del Rey: Barca vs Real

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ποζάρουν με το τρόπαιο. Ακριβώς αριστερά στο Κύπελλο, ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Μπαρτσελόνα (Γιόχαν Κρόιφ): Zubizarreta, Aloisio (28’ Serna), Alexanco, Koeman, Eusebio, Amor (70’ Soler), Bakero, Roberto, Laudrup, Julio Salinas, Begiristain.

Ρεάλ Μαδρίτης (Τζον Μπένζαμιν Τόσακ): Buyo, Chendo, Hierro, Sanchis, Ruggeri, Gordillo, Michel (77’ Aldana), Schuster, Martin Vazquez, Butragueño (62’ Julio Llorente), Hugo Sánchez.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΩΝ "ΑΙΩΝΙΩΝ"

Copa del Rey: Barca vs Real

Απίστευτο και όμως αληθινό! "Μαρκάρισμα" του Ραούλ Μπράβο στον Γκαλέτι στη διάρκεια του τελικού του 2004!!!

Σαραγόσα – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2 (17-3-2004)

Γήπεδο «Estadi Olimpic Lluis Companys», Βαρκελώνη

Γκολ: 23’ Μπέκαμ (0-1), 29’ Ντάνι (1-1), 44’ πεν. Βίγια (1-2), 48’ Ρομπέρτο Κάρλος (2-2), 112’ Γκαλέτι (3-2)

Copa del Rey: Barca vs Real

Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι έχει πετύχει το νικητήριο γκολ της Σαραγόσα στην παράταση και πανηγυρίζει.

Από το 1993 είχε να κερδίσει η Ρεάλ το Κύπελλο. Έντεκα χρόνια μετά τον θρίαμβό της επί της Σαραγόσα με 2-0, η «βασίλισσα» των «γκαλάκτικος» αντιμετώπιζε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης την ίδια αντίπαλο, τη Σαραγόσα του Βίκτορ Μουνιόθ, σε έναν τελικό που είχε έντονο ελληνικό χρώμα. Στην ομάδα του Μουνιόθ αγωνίζονταν οι Ντάνι Γκαρθία Λάρα και Λουτσιάνο Γκαλέτι, ενώ στη Ρεάλ ο Ραούλ Μπράβο! Μετά από 90 λεπτά εκπληκτικού ποδοσφαίρου και υπέροχων γκολ (ένα εκ των οποίων το τέρμα του Ντάνι), το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και κρίθηκε στο 112’ από ένα σουτ «πύραυλο» του Γκαλέτι! Η Σαραγόσα πήρε 11 χρόνια μετά, τη μεγάλη ρεβάνς από τη Ρεάλ, η οποία δεν έχει κατακτήσει το Copa del Rey εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια.

Copa del Rey: Barca vs Real

Ο Γκαλέτι με το τρόπαιο.

Σαραγόσα (Βίκτορ Μουνιόθ): Lainez, Cuartero, Álvaro, Milito, Toledo, Movilla, Ponzio (69’ Generelo), Cani, Savio (96’ Juanele), Dani (61’ Galletti), Villa.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλος Κεϊρόζ): Cesar, Salgado, Helguera, Raúl Bravo, Roberto Carlos, Beckham, Guti, Figo, Zidane, Solari (83’ Portillo), Raúl.

Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1 (13-5-2009)

Γήπεδο «Mestalla», Βαλένθια

Γκολ: 9’ Τοκέρο (0-1), 31’ Τουρέ (1-1), 54’ Μέσι (2-1), 58’ Μπόγιαν (3-1), 64’ Τσάβι (4-1).

Copa del Rey: Barca vs Real

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ποζάρουν με το τρόπαιο στην επιστροφή τους από τη Βαλένθια.

Στη μεγάλη χρονιά των έξι τίτλων του 2009, η «Copa del Rey» ήταν αυτή που άνοιξε τον «λογαριασμό» των «μπλαουγκράνα». Έχοντας ήδη αποκλείσει την Ατλέτικο, την Εσπανιόλ και τη Μαγιόρκα, η Μπαρτσελόνα έφτασε στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου, βρίσκοντας απέναντί της τα «λιοντάρια» της Αθλέτικ του Μπιλμπάο. Οι Βάσκοι προηγήθηκαν στο σκορ στο 9’ με τον Τοκέρο. Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ισοφαρίσει με ένα καταπληκτικό γκολ του Τουρέ στο 31’ και ξεδίπλωσε τη «θύελλα» στην επανάληψη. Μέσα σε ένα δεκάλεπτο ο τελικός είχε κριθεί (54’ Μέσι, 58’ Μπόγιαν, 64’ Τσάβι) και οι «μπλαουγκράνα» πρόσθεσαν το 25ο κύπελλο Ισπανίας στη συλλογή τους.

Μπαρτσελόνα (Πεπ Γουαρδιόλα): Pinto, Alves, Pique, Toure (88’ Sylvinho), Puyol, Busquets, Xavi (87’ Pedro), Keita, Messi, Bojan (84’ Hleb), Eto’o.

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Χοακίν Καπαρός): Iraizoz, Iraola, Aitor Ocio, Amorebieta, Koikili, Javi Martinez, Orbaiz (60’ Etxeberria), David Lopez (57’ Susaeta), Yeste, Toquero (60’ Ion Velez), Llorente.

Βίντεο: Ο τελικός του 1968. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

Βίντεο: Ο τελικός του 1974. Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 4-0

Βίντεο: Ο τελικός του 1983. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

Βίντεο: Ο τελικός του 1990. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0

Βίντεο: Ο τελικός του 2004. Σαραγόσα – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2

Βίντεο: Ο τελικός του 2009. Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ